Amandel crumble (kruimeldeeg)

Gepost: 13 september 2024 Laatst bewerkt: 1 februari 2025
Amandel crumble (kruimeldeeg)

Met dit recept maak je de allerlekkerste amandel crumble. Heerlijk om te gebruiken voor verschillende baksels of over warm fruit zoals bij apple crumble. Of gewoon om zo van te snoepen. Amandel geeft een heerlijke toevoeging aan het kruimeldeeg!

Amandel crumble recept

Crumble oftewel kruimeldeeg is onwijs eenvoudig te bereiden. Je hebt er weinig voor nodig en je gebruikt eigenlijk alleen je handen om het kruimeldeeg te maken. Natuurlijk kun je ook een keukenmachine gebruiken, maar juist met je handen vind ik dat je goed de structuur kunt voelen en een goed kruimeldeeg kunt maken.

Je kunt zelf precies bepalen hoe groot je de kruimels wilt hebben, hoe langer je kneed hoe groter de kruimels worden. Dat geldt voor al het kruimeldeeg, en zeker ook voor deze amandel crumble!

Kruimeldeeg met amandelmeel-2a

Crumble van amandelmeel maken

Dit recept is een variatie op mijn basisrecept voor kruimeldeeg. De aanpassing zit ‘m in het vervangen van een deel van de bloem voor amandelmeel en het toevoegen van stukjes fijngehakte amandel. Dat geeft het kruimeldeeg vooral net een wat meer nootachtige smaak en je gebruikt wat minder bloem, dus in dat opzicht kun je het ook wat meer voedzaam noemen.

Ik vind het heerlijk om deze amandel crumble te gebruiken in baksels. Een apple crumble met amandelmeel is absoluut aan te raden!

Het complete basisbakboek 

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent. 

Bestel hier!

Afbeelding

Amandel crumble recept

Crumble amandelmeel

Amandel crumble bewaren

Amandel crumble kun je heel goed voorbereiden. Het deeg kun je al voorbereiden en 1-2 dagen in de koelkast bewaren voor je het afbakt, al dan niet los of als topping van een ander recept.

Hoe lang blijft amandel crumble goed?

Heb je het kruimeldeeg los afgebakken? Dan kun je het in een luchtdichte verpakking minimaal 1 week bewaren. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een glazen weckpot of voorraaddoos. Daarna kun je het beste even proeven of het nog lekker/knapperig is om te testen of het nog goed is.

Als je het hebt meegebakken met een baksel verschilt het nogal per recept hoe lang je het kunt bewaren. 

Amandel crumble invriezen

Ik raad het niet aan om amandel crumble in te vriezen als je het al afgebakken hebt. Dan zal het niet meer lekker krokant zijn. Het deeg kun je mogelijk wel invriezen voor je het hebt afgebakken, al heb ik dat zelf niet getest.

Kruimeldeeg met amandelmeel-3a

Tips voor amandel crumble (kruimeldeeg)

Amandelen en amandelmeel

In dit recept gebruik ik amandelmeel, dit kun je in vrijwel iedere supermarkt tegenwoordig wel krijgen en zeker ook bij (online) speciaalzaken. Ook gebruik ik hele amandelen die ik vervolgens fijn hak. Ik gebruik gewoon amandelen met schil, maar als je liever blanke amandelen wilt gebruiken kan dat ook.

Waar kun je amandel crumble voor gebruiken?

Er zijn heel veel opties wat je kunt maken met deze amandel crumble. Fruit crumbles zoals appel crumble, maar ook als topping op taarten of andere baksels zoals de appel-kruimeltaart. Maar ook bij een toetje of gewoon een kommetje yoghurt met fruit is kruimeldeeg een zalige toevoeging.

 

Amandel crumble kruimeldeeg

Opslaan
Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Amandel crumble (kruimeldeeg)

Varieer met het basisrecept voor kruimeldeeg door ingrediënten te vervangen of net iets aan te passen. Dit kruimeldeeg met amandelmeel is echt ontzettend lekker.
Voor 4 ramekins OF 1 grotere ovenschaal

Ingrediënten

  • 40 gram ongezouten roomboter
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 50 gram bloem
  • 50 gram amandelmeel
  • Snuf zout
  • 1 tl vanille-extract
  • 40 gram amandelen fijngehakt

Instructies

  • Ik maak kruimeldeeg graag met mijn handen. Daarvoor doe je alle ingrediënten tegelijk in een kom.
  • Wrijf de boter tussen je vingers fijn en kneed tot een stevig, maar kruimelig deeg. Het deeg zal uiteindelijk net niet (of net wel) een stevig samenhangend deeg vormen. Dan is het goed.
  • Wil je de kruimels los bakken? Verspreid ze dan over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak in 12-15 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) of tot ze goudbruin beginnen te kleuren.
  • Wil je het kruimeldeeg gelijk in een recept verwerken? Dat kan natuurlijk ook. In het geval van een crumble met fruit doe je dit, afhankelijk van het formaat van de ovenschaal, in 20-30 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte).
Tips

Je kunt kruimeldeeg ook met een mixer bereiden. Hoe langer je mixt, hoe groter de kruimels zullen worden.
Bewaren

Heb je het kruimeldeeg los afgebakken? Dan kun je het in een luchtdichte verpakking minimaal 1 week bewaren.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept