Stukjes zakken naar de bodem van de cake

Gepost: 29 oktober 2014 Laatst bewerkt: 8 december 2023

Chocola zakt naar de bodem van de cake

Hoe voorkom ik dat stukjes chocola naar de bodem zakken tijdens het bakken?

Wie wel eens een cake heeft gebakken zal ook vast wel hebben meegemaakt dat toegevoegde stukjes zakken naar de bodem van de cake. Ik noem nu chocola, maar dit kan natuurlijk met veel meer ingrediënten gebeuren. Of rozijnen nu naar de bodem zakken of dat het noten, rozijnen of andere stukjes fruit zijn. Er is altijd een kans dat ze naar de bodem zinken. Of dit nu wel of niet gebeurt hangt helemaal af van het soort beslag, maar ook van het soort ingrediënt dat je toevoegt.

Het is gelukkig niet moeilijk om te voorkomen dat deze toegevoegde ingrediënten naar de bodem van de cake zakken. Je doet je stukjes chocola, appel, rozijnen, nootjes, of wat je dan ook wilt toevoegen in een schaaltje. Aan dit schaaltje voeg je wat bloem toe, roer goed door de ingrediënten geen zodat alle kanten bedekt zijn met een dun laagje bloem.

Als de stukjes zijn bedekt met bloem kun je ze toevoegen aan het beslag, spatel deze hier voorzichtig doorheen. Stort het beslag dan in de vorm. Zo zullen de toegevoegde stukjes niet meer naar de bodem van jouw cake of cupcakes zakken.

De reden dat de stukjes toegevoegde ingrediënten niet meer naar de bodem zinken komt dus door het bloem. Het beslag heeft als het ware geen grip op de stukjes chocola zelf, maar wel op het laagje bloem. Dan kan het beslag de stukjes chocola op zijn plek houden. Zonder dit laagje zakken ze langzaam maar zeker naar de bodem.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

40 reacties

  1. Lodie schreef:

    Thanks nooit geweten ga het morgen zeker uit proberen met appel
    Gr lodie

  2. Luusje schreef:

    Wat fijn dat ik heb gelezen hoe je voorkomt dat je appelstukjes naar onderen zakken. Ik ga vandaag een grote appelcake bakken voor mijn man die morgen jarig is. Bedankt voor de handige tips??

  3. Jacobs Lutgard schreef:

    Dank je wel voor deze tip

  4. Ann schreef:

    Ik ben dol op bakken,gisteren een cake gebakken met rozijnen en frambozen.Recept uit een Duits bakboek , maar alle frambozen zijn naar de bodem gezakt , terwijl ik er toch bloem doorheen geschud had.Is een ei minder toevoegen misschien een optie ? Dank alvast groet Ann

  5. Saskia schreef:

    Aaaaaaaaaaaaahhhhhh de mijne (chocolade) zijn toch naar de bodem gezakt ……!!
    Heb alles gedaan aan trucjes!!!!
    Komt vast door onze eigen verse eieren ?? hahahaa…..

    Groetjes saskia

  6. Lola schreef:

    Hoi, bedankt voor deze tips. Ik heb er heel veel aan gehad want ik gebruik altijd XL eieren.
    Nu begrijp ik waarom sommige recepten bij mij afweken van het origineel. Ik gebruik nu M eieren en idd…..de stukjes chocolade zijn nu eens niet naar de bodem gezakt. Hartstikke blij, nogmaals top en wat leuk om ook alle reacties en/of tips van andere bakliefhebbers te lezen:-)

  7. Christien schreef:

    Bij mij zijn de bosbessen toch naar de bodem gezakt, en M eieren gebruikt en ook niet te lang geklopt maar ik gebruikt eigenlijk maar 130 gr bloem ipv 150 gr voor een cake, ik heb het graag nog iets vochtig, komt het daardoor ?

  8. Lisa schreef:

    Hoe zie je nou of je beslag te luchtig wordt

  9. Carola schreef:

    Hoi Laura,

    Zou je stukjes bastognekoek in een taart van slagroom en chocola kunnen doen met bloem er om heen? Of zakt het dan alsnog naar de bodem (de bodem is al van bastognekoekjes)? Of is dit sowieso geen aanrader?
    Ik hoor het graag! Wil namelijk een chocoladetaart met bastogne maken..

    Groetjes Carola

  10. Carola schreef:

    Oké dank je! Inderdaad een no bake taart 🙂 Dan laat ik het lekker bij de koekjes in de bodem! 🙂

    1. PietJan Jansen schreef:

      Ik heb vandaag het advies (chocoladedruppels “omhullen” met bloem) uitgeprobeerd.

      Jammer maar alle druppels zijn naar beneden gezakt.

      Ik heb wel ‘ns een cake gebakken met appelschijfjes erin. Dat ging goed.
      Hiervoor heb ik aan het cakebeslag 10 % meer bloem toegevoegd.

      Ga ik de volgende keer dan ook maar doen met de chocoladedruppels in een cake.

  11. Martijn schreef:

    Dank je Laura!

  12. Phany schreef:

    Hallo Laura,
    Ik heb laatst een cake gebakken met lemoncurd als zachte vulling voor in het midden. Alleen was het helemaal naar de bodem gezakt.
    Heb het cakebeslag gemaakt daarna in de cakevorm gegoten en bovenop de lemoncurd. Na het bakken zat het l
    Helemaal onderin, hoe kan ik dat voorkomen, moet ik dan balletjes maken en door de bloem halen.
    Groetjes Phany

  13. Sanne schreef:

    HELP! Ik heb al een paar keer met het basisrecept cake gebakken maar de ingrediënten blijven naar beneden zakken.. wat doe ik verkeerd? Vorige keer waren het appeltjes, nu rozijnen.. beide keren met bloem omhult maar zonder het juiste resultaat, weer alles op de bodem 🙁

  14. C.J. de Rijke Riecker schreef:

    hoi Laura jij kent mij vast nog wel. wij stonden naast jullie op de camping de vinkenkamp.
    maar wat jij niet weet is dat ik ook graag bak al velen jaren lang.
    maar bij mij zakt ook alles naar beneden wat ik in de cake doe.
    dus ging op zoek .ik wist van Diana dat jij bakte en vond jou.
    ik ga proberen uit te proberen om meel om mijn ingredienten te doen.
    doe de groeten aan je ouders en Monika.
    groeten Ina de Rijke

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ha Ina, wat grappig om jou via deze weg weer eens te spreken! Ik hoop dat je voortaan nooit meer last hebt van zakkende stukjes vulling 😉 Ik ga de rest de groeten doen!

  15. Casper schreef:

    Bedankt voor de tip!

  16. Jacco schreef:

    Hi,
    Zoals anderen al aangaven.
    Cake gemaakt met stukjes Bounty, deze door bloem gehaald maar helaas…. alles op de bodem.
    Ben dan toch benieuwd hoe dit op te lossen.
    Mvg Jacco

    1. Laura's Bakery schreef:

      Met bepaalde zware ingrediënten is het soms niet tegen te houden door bloem. Wel kun je het cakebeslag een uurtje in de koelkast zetten voordat je het afbakt.

  17. Jacco schreef:

    Dank voor je reactie.
    Ik ga dat gewoon weer proberen.
    Bounty en cakemix genoeg ?

  18. Fabio Roncada schreef:

    Ik heb nochtans cake gebakken met bloem rond de fruitdeeltjes en nog is alles gezakt. de smaak heeft er niet aan moeten inboeten , dat is het belangrijkste. En ik moet wel toegeven dat ik aan de cake gesleuteld heb, maar het beslag was zeker niet te lopend, integendeel. Het is ook niet dat ik aan mijn proefstuk ben qua bakken, weet dus ook wel wast ik doe als ik zeg sleutelen. Ik weet wat kan en wat niet

  19. Rosalie schreef:

    Bedankt voor de tip van het zakken van de ingrediënten. En het inzakken van de cake.. mijn oven kan niet op 150graden. De cake doe ik dan op 160graden. De tijd moet bij 150gr tussen de 60 70 min. Hoeveel minuten raad jij aan bij 160 graden??? Groet roos

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou rond 55 minuten even met een cakeprikker testen hoe de cake ervoor staat, daarna eventueel nog langer de oven in.

  20. Anita Jansen schreef:

    Hallo Laura,

    Allereerst wil ik je even complimenteren met je site, vind het echt leuke site.
    Maar even een vraagje hoe kan ik voorkomen dat jam naar beneden zakt tijdens het bakken van cake?? Ik hoor het graag van je, alvast bedankt.

    Grtz, Anita

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf nooit zo ervaren, bedoel je dit als vulling of echt door de cake?

  21. Anita Jansen schreef:

    Ik heb het bovenop het beslag gedaan en tijdens het bakken is het op de bodem gezakt

    1. Laura's Bakery schreef:

      Heb je het bedekt met bloem?

  22. Henri schreef:

    Goedemorgen Laura,

    In de tekst staat dat je wilt voorkomen dat de ingrediënten niet naar de bodem zakken. Ik denk dat je wilt voorkomen dat ze wel naar de bodem zakken. 😁

    1. Laura's Bakery schreef:

      Scherp! Klopt inderdaad. Ik heb het gelijk even aangepast.

  23. Annemarie schreef:

    Hoi Laura,

    Ik maak de moskovische tulband op de manier van mijn vader: blokjes boter en gewelde krenten en rozijnen door de bloem halen en dan in het beslag. Nu zakt het telkens direct, al bij het mengen met het beslag, naar de bodem. Alles is dus wel bedekt met bloem. Ik begrijp niet hoe mijn vader dit altijd deed……. en ik kan het helaas niet meer vragen. Enig idee?

    Groetjes, Annemarie

    1. Laura's Bakery schreef:

      Lastig te beoordelen, zijn de krenten en rozijnen wel droog gedept? Dat kan nog uitmaken als ze nog erg nat en zwaar zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *