Hoe voorkom ik dat stukjes chocola naar de bodem zakken tijdens het bakken?
Wie wel eens een cake heeft gebakken zal ook vast wel hebben meegemaakt dat toegevoegde stukjes zakken naar de bodem van de cake. Ik noem nu chocola, maar dit kan natuurlijk met veel meer ingrediënten gebeuren. Of rozijnen nu naar de bodem zakken of dat het noten, rozijnen of andere stukjes fruit zijn. Er is altijd een kans dat ze naar de bodem zinken. Of dit nu wel of niet gebeurt hangt helemaal af van het soort beslag, maar ook van het soort ingrediënt dat je toevoegt.
Het is gelukkig niet moeilijk om te voorkomen dat deze toegevoegde ingrediënten niet naar de bodem van de cake zakken. Je doet je stukjes chocola, appel, rozijnen, nootjes, of wat je dan ook wilt toevoegen in een schaaltje. Aan dit schaaltje voeg je wat bloem toe, roer goed door de ingrediënten geen zodat alle kanten bedekt zijn met een dun laagje bloem.
Als de stukjes zijn bedekt met bloem kun je ze toevoegen aan het beslag, spatel deze hier voorzichtig doorheen. Stort het beslag dan in de vorm. Zo zullen de toegevoegde stukjes niet meer naar de bodem van jouw cake of cupcakes zakken.
De reden dat de stukjes toegevoegde ingrediënten niet meer naar de bodem zinken komt dus door het bloem. Het beslag heeft als het ware geen grip op de stukjes chocola zelf, maar wel op het laagje bloem. Dan kan het beslag de stukjes chocola op zijn plek houden. Zonder dit laagje zakken ze langzaam maar zeker naar de bodem.
Thanks nooit geweten ga het morgen zeker uit proberen met appel
Gr lodie
Wat fijn dat ik heb gelezen hoe je voorkomt dat je appelstukjes naar onderen zakken. Ik ga vandaag een grote appelcake bakken voor mijn man die morgen jarig is. Bedankt voor de handige tips??
Dank je wel voor deze tip
Ik ben dol op bakken,gisteren een cake gebakken met rozijnen en frambozen.Recept uit een Duits bakboek , maar alle frambozen zijn naar de bodem gezakt , terwijl ik er toch bloem doorheen geschud had.Is een ei minder toevoegen misschien een optie ? Dank alvast groet Ann
Aaaaaaaaaaaaahhhhhh de mijne (chocolade) zijn toch naar de bodem gezakt ……!!
Heb alles gedaan aan trucjes!!!!
Komt vast door onze eigen verse eieren ?? hahahaa…..
Groetjes saskia
Hoi, bedankt voor deze tips. Ik heb er heel veel aan gehad want ik gebruik altijd XL eieren.
Nu begrijp ik waarom sommige recepten bij mij afweken van het origineel. Ik gebruik nu M eieren en idd…..de stukjes chocolade zijn nu eens niet naar de bodem gezakt. Hartstikke blij, nogmaals top en wat leuk om ook alle reacties en/of tips van andere bakliefhebbers te lezen:-)
Bij mij zijn de bosbessen toch naar de bodem gezakt, en M eieren gebruikt en ook niet te lang geklopt maar ik gebruikt eigenlijk maar 130 gr bloem ipv 150 gr voor een cake, ik heb het graag nog iets vochtig, komt het daardoor ?
Hoe zie je nou of je beslag te luchtig wordt
Hoi Laura,
Zou je stukjes bastognekoek in een taart van slagroom en chocola kunnen doen met bloem er om heen? Of zakt het dan alsnog naar de bodem (de bodem is al van bastognekoekjes)? Of is dit sowieso geen aanrader?
Ik hoor het graag! Wil namelijk een chocoladetaart met bastogne maken..
Groetjes Carola
Oké dank je! Inderdaad een no bake taart 🙂 Dan laat ik het lekker bij de koekjes in de bodem! 🙂
Ik heb vandaag het advies (chocoladedruppels “omhullen” met bloem) uitgeprobeerd.
Jammer maar alle druppels zijn naar beneden gezakt.
Ik heb wel ‘ns een cake gebakken met appelschijfjes erin. Dat ging goed.
Hiervoor heb ik aan het cakebeslag 10 % meer bloem toegevoegd.
Ga ik de volgende keer dan ook maar doen met de chocoladedruppels in een cake.
Dank je Laura!
Hallo Laura,
Ik heb laatst een cake gebakken met lemoncurd als zachte vulling voor in het midden. Alleen was het helemaal naar de bodem gezakt.
Heb het cakebeslag gemaakt daarna in de cakevorm gegoten en bovenop de lemoncurd. Na het bakken zat het l
Helemaal onderin, hoe kan ik dat voorkomen, moet ik dan balletjes maken en door de bloem halen.
Groetjes Phany
HELP! Ik heb al een paar keer met het basisrecept cake gebakken maar de ingrediënten blijven naar beneden zakken.. wat doe ik verkeerd? Vorige keer waren het appeltjes, nu rozijnen.. beide keren met bloem omhult maar zonder het juiste resultaat, weer alles op de bodem 🙁
hoi Laura jij kent mij vast nog wel. wij stonden naast jullie op de camping de vinkenkamp.
maar wat jij niet weet is dat ik ook graag bak al velen jaren lang.
maar bij mij zakt ook alles naar beneden wat ik in de cake doe.
dus ging op zoek .ik wist van Diana dat jij bakte en vond jou.
ik ga proberen uit te proberen om meel om mijn ingredienten te doen.
doe de groeten aan je ouders en Monika.
groeten Ina de Rijke
Ha Ina, wat grappig om jou via deze weg weer eens te spreken! Ik hoop dat je voortaan nooit meer last hebt van zakkende stukjes vulling 😉 Ik ga de rest de groeten doen!
Bedankt voor de tip!
Hi,
Zoals anderen al aangaven.
Cake gemaakt met stukjes Bounty, deze door bloem gehaald maar helaas…. alles op de bodem.
Ben dan toch benieuwd hoe dit op te lossen.
Mvg Jacco
Met bepaalde zware ingrediënten is het soms niet tegen te houden door bloem. Wel kun je het cakebeslag een uurtje in de koelkast zetten voordat je het afbakt.
Dank voor je reactie.
Ik ga dat gewoon weer proberen.
Bounty en cakemix genoeg ?
Ik heb nochtans cake gebakken met bloem rond de fruitdeeltjes en nog is alles gezakt. de smaak heeft er niet aan moeten inboeten , dat is het belangrijkste. En ik moet wel toegeven dat ik aan de cake gesleuteld heb, maar het beslag was zeker niet te lopend, integendeel. Het is ook niet dat ik aan mijn proefstuk ben qua bakken, weet dus ook wel wast ik doe als ik zeg sleutelen. Ik weet wat kan en wat niet
Bedankt voor de tip van het zakken van de ingrediënten. En het inzakken van de cake.. mijn oven kan niet op 150graden. De cake doe ik dan op 160graden. De tijd moet bij 150gr tussen de 60 70 min. Hoeveel minuten raad jij aan bij 160 graden??? Groet roos
Ik zou rond 55 minuten even met een cakeprikker testen hoe de cake ervoor staat, daarna eventueel nog langer de oven in.