Knapperige koekjes bakken? Zo doe je dat!

Gepost: 1 februari 2015 Laatst bewerkt: 2 juli 2023
Knapperige koekjes bakken? Zo doe je dat!
3

Het is nog best wel een uitdaging; knapperige koekjes bakken. Knapperige randjes zijn meestal geen probleem, maar om ook het midden bros en krokant te krijgen is nog niet zo makkelijk. Toch zijn er verschillende dingen waar je rekening mee kunt houden om jouw koekjes lekker knapperig te krijgen. Te beginnen bij het soort ingrediënten, maar ook de manier van bakken.

Suiker

Het soort suiker dat je gebruikt heeft veel invloed op hoe jouw koekjes straks uit de oven komen. Voor knapperige koekjes kun je het best (fijne) kristalsuiker gebruiken. Dit is een harde suiker en geeft knapperige koekjes als resultaat. Basterdsuiker bevat meer vocht, daarmee zullen de koekjes zachter en iets taaier worden. Je kunt ook poedersuiker gebruiken, hiermee krijg je wat drogere koekjes met een fijne structuur.

Heb jij een fijn recept waar basterdsuiker in wordt gebruikt? Vervang het dan door kristalsuiker voor een knapperig koekje.

Bloem

Voor koekjes kun je het best Zeeuwse bloem gebruiken, hiermee bak je de lekkerste koekjes. Patentbloem kan ook, maar deze bevat meer gluten. Deze gluten maken je koekjes taaier.

Deeg laten rusten

Koekjesdeeg laten rusten is zó belangrijk, dat wordt vaak onderschat. Door het deeg te laten rusten in de koelkast worden de koekjes veel lekkerder, de smaken treken goed door en de koekjes krijgen een betere structuur. Het deeg wordt ook steviger wat je koekjes weer beter in vorm houdt tijdens het bakken. Maar ook voor het maken van knapperige koekjes is dit rusten belangrijk. De gluten kunnen zo rusten, zoals ik al zei maken gluten je koekjes taaier. Als je de gluten laat rusten worden de koekjes knapperig.

Laat het deeg minimaal 30 tot 60 minuten koelen, maar het liefst langer. Je kunt je deeg ook al prima een dag van te voren maken.

Vocht

Koekjes recepten vragen om boter, soms een ei en een enkele keer zie je ook wel eens melk in de receptuur staan. Dit zijn allemaal vochtige ingrediënten en vocht is nu weer net iets dat invloed heeft op de knapperigheid van het koekje. Wanneer een recept melk bevat kun je dit gewoon weglaten. Bij eieren kun je ervoor kiezen om alleen de eiwitten te gebruiken, dit zet uit en maakt de koekjes iets droger. Boter heb je natuurlijk nodig voor een koekje, maar je kunt wel spelen met de hoeveelheid boter. Waren je koekjes naar jouw idee niet knapperig genoeg? Probeer het volgende keer dan eens met wat minder boter.

Bakken

Voor knapperige koekjes kun je het best kort bakken op een hoge temperatuur. Voor zachte koekjes bak je ze langer, maar op een lagere temperatuur. Twijfel je over de baktijd omdat je aan het experimenteren bent met de temperatuur? Hou dan aan dat de koekjes uit de oven kunnen wanneer de randjes goudbruin kleuren.

Laten afkoelen op de plaat

Koekjes zijn altijd nog wat zacht als ze uit de oven komen. Geen paniek, dit is volkomen normaal. Laat ze gewoon een paar minuutjes afkoelen op de bakplaat voordat je ze verplaatst naar een rooster. De koekjes garen nog wat door en worden harder.

Lees hier hoe je kunt zien of je koekjes gaar zijn.

Op zoek naar het koekjes recept van de foto? Dat staat op Laura’s Bakery: Chocolade koekjes met hazelnoten en pecannoten

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

10 reacties

 1. Iris schreef:

  Dit zijn nog eens handige tips, Laura. Bedankt .

 2. Joyce schreef:

  Knapperige koekjes bakken dates nog niet zo eenvoudig. Gisteren heerlijke knapperige koekjes gebakken maar vanavond zijn ze weer zacht. The story of my life. Dag 1 zijn de koekjes heerlijk maar de volgende dag……
  Hoe houdt ik ze knapperig ??

 3. Handige Baktips schreef:

  Hoi Joyce,
  Misschien heb je iets aan dit artikel: https://handigebaktips.nl/koekjes-bewaren/

 4. Yvonne schreef:

  Ik heb altijd te knapperige koekjes, bak vaak met kristal en basterd suiker. Hoe krijg ik ze dan minder hard, want soms zijn t tandenbrekers 🙂

 5. Irma schreef:

  Kan je koekjes nog na bakken al ze een dag later blijken te kort gebakken te zijn ? Heb allen havermout vlokken ,ei en vruchten gebruik met klein beetje honing . Temp op 150 gr en 20 min gebakken

 6. karin schreef:

  Dank je!

 7. Alexandra schreef:

  Dag Laura, Heb je een tip om krokante koekjes te maken als je geen suiker wil gebruiken?

  1. Laura's Bakery schreef:

   In principe heb je echt suiker nodig om koekjes knapperig te maken. Hoe minder suiker je gebruikt, des te meer ik het aanraad om de koekjes zo plat mogelijk te maken voor een knapperiger resultaat (en lang genoeg in de oven). Notenmeel kan ook helpen voor een knapperiger resultaat en er bestaan suikervervangers die hetzelfde effect zouden creëren, maar daar heb ik geen ervaring mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *