Met welk soort appels kun je het best bakken?

9 januari 2015 Laatst bewerkt: 25 augustus 2023
5

verschillende soorten appels om te bakken

De ene appel is de andere niet. Ze zien er niet alleen allemaal anders uit qua kleuren, ook de smaken verschillen. Lekker fris en zoet, of juist een zure appel. Het maakt dus ook zeker uit welk soort appels je koopt voor in de appeltaart. Sommige recepten geven aan dat je moesappels nodig hebt, terwijl anderen juist om een handappel vragen. Ik kan mij voorstellen dat je in de supermarkt afvraagt welke je nu kunt nemen als je voor al die appels staat. Want met welk soort appels kun je het best bakken? Als je onderstaande soorten onthoudt, kom jij altijd met de juiste appels thuis!

BAKTIP: Om eenvoudig het klokhuis van appels te verwijderen gebruik ik een appelboor. Deze appelboor is erg stevig en vaatwasserbestendig.

Handappels of moesappels?

Het verschil tussen deze twee types is eigenlijk het belangrijkst, welk ras je daarna kiest iets minder (al maakt ook dat zeker verschil!). Handappels blijven tijdens het bakken redelijk stevig en geven je baksels daardoor een knapperige bite. Moesappels worden juist zacht en vallen uit elkaar in de oven. Wordt er in een recept een moesappel geadviseerd terwijl jij liever een bite hebt? Varieer dan vooral door een handappel te gebruiken.

Goudreinet

De goudreinet is denk ik wel de bekendste appel, het zijn grote moesappels met een friszure smaak. Hij is ook lekker stevig en sappig. Dit maakt hem vooral geschikt om mee te bakken. Een heerlijke appeltaart bijvoorbeeld. Deze appel is trouwens niet het hele jaar door verkrijgbaar, na het begin van het voorjaar zijn ze lastiger te krijgen tot ze in het najaar weer worden geoogst. Geen goudreinetten verkrijgbaar? Dan kun je ook goed één van onderstaande appelrassen gebruiken.

Jonagold

Deze appel is één van de meest populaire appelrassen in Nederland. Het is een frisse handappel met een stevige en sappige beet. Ook heel geschikt voor bakken. Ik maakte er al eens een appelmoescake en appelgalettes mee.

Elstar

De meest gegeten appel van ons land! Ook dit is een handappel. Lekker sappig en friszoet van smaak. Hij is het hele jaar door goed verkrijgbaar en uitermate geschikt om mee te bakken, zeker als je van een bite houdt.

BAKTIP: Als je het lastig vindt om de appels met een mes in dunne plakjes te snijden voor een recept, kun je ook gebruik maken van een mandoline.  

Ook geschikt

Granny Smith, Cox, Gala en Golden Delicious zijn andere appelrassen die ook geschikt zijn om mee te bakken. Over het algemeen stevige friszure appels. Behalve de Golden Delicious, dit is een wat zoetere appel.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

12 reacties

 1. Henriette schreef:

  De goudrenet is er in 2 soorten de rode en de groene. De rode is zoeter en de groene zuurder van smaak. Veel mensen weten dat niet en onlangs merkte in Duitsland dat deze daar bekend is als ,, schone van Boskoop” een naam die in Nederland weinig meer gehoord wordt. Persoonlijk vind ik het een heerlijke appel voor de wintermaanden om te bakken etc.

 2. Joost schreef:

  Heb je ook ervaringen met Pink Lady? Zo ja, in wat voor baksels?
  Ik zou hem graag voor een appeltaart willen gebruiken maar weet niet of het een geschikt ras is.

 3. Antoinette schreef:

  Pink lady vind ik er mooi uitzien maar niet zo smaakvol wel een goede dorstlesser want er zit wel vocht in maar voor de smaak geef mij dan maar een goudrenet!in baksel ,salades en geraspt met noten die ook in oven of koekenpan geroosterd zijn hmmm, groetjes

 4. ann schreef:

  ik heb een appeltaart met Jona gold gebakken…nou..het sap stond op de taart na 75 min bakken….kon hem gewoon afgieten…

 5. Güntepe schreef:

  Bij mij het zelfde 😔
  Ik weet niet meer welk soort appels ik voor de eerste keer had gebruikt, maar dat was zeer smaakvol met het recept van Laura 😍

 6. Eric-Jan H te D. schreef:

  Wat de waterige Jonagolds betreft.

  Bijna alle groeten en fruit dat tegenwoordig geteeld wordt is waterig. De teeltomstandigheden en ras variaties worden zo gekozen dat de groei snel gaat onder opname van veel water.

  Veel snel en goedkoop gewicht is veel winst.

  Leg vooral eens een krop sla of andijvie van de supermarkt en die van een biologische boer in de koelkast. Je zult het verschil gauw genoeg zien.

  Ik vind zelf de Goudrenet met de wat viltige grijsgroene schil de lekkerste soort voor appeltaart en door het weinige vocht ook zeer geschikt voor appelcake omdat hij minder uitzakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *