jam in smaak naar keuze (of Nutella, ook heel erg lekker!)
ronde en kleine harten uitsteker
Instructies
Klop boter, suiker en vanillesuiker tot een romig mengsel. Voeg het eidooier toe en meng goed door. Voeg bloem en zout toe en kneed tot een stevig deeg.
Laat het deeg minimaal een uur rusten in de koelkast voordat je er mee verder gaat.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een lap van ongeveer 0,5 centimeter. Vind je het gelijkmatig uitrollen van zo’n lap deeg lastig? Lees dan deze tips eens.
Steek met de ronde uitsteker koekjes uit het deeg. Bij de helft van deze koekjes steek je er in het midden een klein hartje uit. Om te voorkomen dat je koekjes teveel uitlopen kun je de reeds uitgestoken koekjes nog extra koelen in de koelkast (of even in de vriezer).
Bak de koekjes in 16 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
Zijn de hartjes naar jouw idee net iets te veel dichtgelopen in de oven? Steek de hartjes dan nogmaals uit, doe dit zodra ze de uit de oven komen. De koekjes zijn dan nog zacht genoeg.
Laat de koekjes volledig afkoelen. Verdeel een beetje jam (of Nutella!) op de onderste helft van het koekje en druk de andere helft hier bovenop.
Van de jam worden de koekjes beetje bij beetje iets zachter. Voor knapperige koekjes breng je de jam dus zo kort mogelijk van te voren aan.
Tips
Zoals je ziet kun je prima verschillende maten koekjes maken. Ik maakte zelf een combinatie van grote en kleine Valentijn sandwiches. In plaats van een hartje, zou je ook nog een naam of initialen kunnen uitsnijden. Dat maakt het weer net even iets persoonlijker.