
Waarom is mijn cake zo droog?
Waarschijnlijk heb je de cake dan te lang of te heet gebakken. Daar droogt het van uit. Eventueel kun je het oplossen (maskeren) met een trempeersiroop of een flinke dot slagroom.
Met de koeien als vijfde cupcake dier begint het al behoorlijk vol te worden op de boerderij. Deze koeien cupcakes zullen bij iedereen een glimlach op het gezicht toveren. Na de how to kun je gelijk aan de slag. Klaar om je gasten vrolijk te maken met zo’n mooie lekkernij?
Met de koeien als vijfde cupcake dier begint het al behoorlijk vol te worden op de boerderij. Deze koeien cupcakes zullen bij iedereen een glimlach op het gezicht toveren. Na de how to kun je gelijk aan de slag. Klaar om je gasten vrolijk te maken met zo’n mooie lekkernij?
Het wordt gezellig op de boerderij! Vandaag heb ik een how to voor jullie om paarden cupcakes te maken. Dit is het vierde dier van de serie boerderijdieren. In totaal heb ik er zeven gemaakt, na vandaag nog drie te gaan dus! Kijken jullie mee naar de how to van deze paarden cupcakes?
Et voila, boerderijdier nummer vier heeft zijn intrek genomen op de boerderij! Komen jullie donderdag weer terug voor een nieuw dier?
Het derde dier wat vandaag zijn plekje inneemt op de boerderij is de eend. Geen standaard boerderijdier misschien maar toch zeker wel eentje die er goed bij past. Kijk snel verder voor deze eendjes cupcake how to!
Stay tuned voor het vierde dier op de boerderij!
Omdat de schaapjes toch wel heel alleen zijn op de boerderij wordt het weiland naast hun gevuld met een nieuw cupcake dier. Vandaag is het namelijk tijd voor dier nummer twee op de boerderij: het varken. Varkens vind ik eigenlijk helemaal niet zo schattig (biggetjes dan weer wel!), toch heb ik deze cupcakes lekker lief gemaakt. In deze how to leg ik je uit hoe jij ze ook kunt maken.
Het wordt al gezellig op de boerderij! Zondag weer een nieuw dier waarvoor een (héél) klein beetje geboetseerd wordt.
Met het koude weer buiten lijkt het voorjaar nog lang op zich te laten wachten. Ik heb ondertussen toch echt wel heel erg veel zin in het voorjaarszonnetje en alles wat bij het voorjaar hoort. De dieren die weer lekker naar buiten gaan bijvoorbeeld en de jonge lammetjes die straks weer vrolijk door de weides springen. Tijd om wat voorjaar in huis te halen dus! En dat doen we niet door het interieur te veranderen. Nee, we gaan cupcakes bakken en decoreren! Vandaag staan er schapen op het programma.
Al wat meer in de voorjaarsstemming gekomen na deze leuke how to? Of heb je daar toch nog wat meer voor nodig? Hoe dan ook, blijf de website in de gaten houden. In totaal heb ik namelijk 7(!) leuke boerderijdieren gemaakt voor jullie. Vrijdag staat er weer een volgende leuke how to voor jullie klaar!
Wanneer je een figuurtje boetseert of je maakt cupcakes met een gezichtje moet je natuurlijk ook oogjes maken. Omdat een zwarte stip of parel het nu ook niet echt helemaal is heb ik een hele leuke how to voor jullie! Het maken van eenvoudige oogjes, met drie kleuren fondant zodat ze net even wat meer dimensie krijgen.
Dit heb je nodig:
Om te beginnen bepaal je waar de ogen moeten komen. Deze plekken markeer je met de ball tool. Door met de ball tool zachtjes te duwen en rondjes te draaien maak je de ‘oogkassen’ zo groot als je ze wilt hebben.
Neem dan een balletje blauw fondant, groot genoeg om twee ogen mee te maken. Rol een klein sliertje en snij deze in tweeën. Draai de twee stukjes fondant tot balletjes en kijk of ze in de ogen passen. Zijn ze te groot? Voeg de balletjes dan weer samen, haal er een stukje fondant af en verdeel weer in twee stukjes. Mocht je de ogen nu te klein vinden dan maak je ze iets groter. Het zal even een puzzeltje zijn om de juiste maten te vinden maar hier krijg je steeds meer handigheid in. Het belangrijkste is dat je steeds weer in sliertje in tweeën deelt zodat je ogen van gelijke grootte krijgt.
Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.
Tevreden over het formaat van de blauwe balletjes? Druk deze dan plat in de oogkassen. Zelf gebruik ik hier een color shaper (de groene) voor, dan krijgen de ogen ook een mooie bolling. Je kunt ook een mesje of je vingers gebruiken om dit plat te duwen.
Wanneer het blauwe fondant geplaatst is kun je een zwarte pupil maken. Hiervoor heb je veel minder fondant nodig omdat je nu geen ‘gat’ hoeft te vullen. Ga te werk zoals je ook bij het blauwe fondant hebt gedaan. Plaats de pupillen precies in het midden (een needle tool is hiervoor heel handig!) en druk deze plat.
Met wit fondant maak je een soort twinkeling in de oogjes. Hiervoor heb je echt maar een heel klein balletje fondant nodig. Ook weer even puzzelen dus. Plaats de witte balletjes fondant in de linker of rechter bovenhoek van de zwarte pupil en druk ook deze weer plat.
Dit klinkt super eenvoudig nietwaar?
Als je dit voor de eerste keer maakt zul je vast gefrustreerd raken omdat het maar niet lukt om de juiste maat voor de balletjes fondant te vinden (ik had dat in ieder geval wel). Maar hoe meer je ze maakt, hoe makkelijker het je af zal gaan. Na een paar cupcakes had ik de slag al te pakken en hoefde ik bijna niet meer opnieuw te beginnen.
Begin maar vast met oefenen, de komende tijd komen er namelijk hele leuke cupcakes online waarbij oogjes gemaakt moeten worden 🙂
Ik word altijd heel vrolijk als ik voor iemand een kindertaart mag maken! Bij ons in de familie hebben we geen jonge kinderen. Dus ook geen kleine neefjes en nichtjes die ik blij kan maken met Bumba, Mega Mindy of in dit geval Mickey Mouse! Je zult wel begrijpen dat ik het dan ook hartstikke leuk vond om voor het zoontje van mijn vaders collega deze Mickey Mouse taart te maken.
De taart zelf heb ik eigenlijk vrij simpel gehouden, ik wilde dat het hoofd van Mickey het middelpunt zou worden. Om wel in de stijl van Mickey Mouse te blijven heb ik de taart bekleed met rode fondant en hier twee gele knopen op gemaakt. Zo is het net het broekje van Mickey. Met wat confetti heb ik de boel nog wat opgevrolijkt rondom de naam en leeftijd van de jarige.
Mickey’s hoofd is ook een taartje, niet heel groot misschien maar er zit toch wel wat gewicht in. Te veel gewicht in ieder geval om zo op de taart te zetten. Dan zou hij daar in weg zakken. Daarom heb ik op de plaats waar het hoofd moest komen drie chocoladestokjes gestoken om de boel te stutten. Gebruik ook een taartkarton onder het boltaartje. Voor grote taarten raad ik overigens niet deze chocolade stokjes aan, dan kun je beter houten dowels gebruiken.
Wanneer de chocolade stokjes geplaatst zijn kun je het hoofd van Mickey plaatsen. Nu kunnen we het zwarte bolletje omtoveren tot een echte Mickey! Steek uit huidkleurig fondant een hart uit, plak deze op het bolletje en snij een stukje van de onderkant af. Snij uit witte en zwarte fondant de ogen en plak deze op hun plek. Rol van zwarte fondant een balletje en vorm deze tot neus, leg deze tussen de ogen op de taart neer. Steek als laatst de oren in het taartje.
Het maken van de oren
De oren kun je het best al een dag eerder maken. Neem zwarte fondant waar je een mespunt tylose doorheen kneedt. Verpak het balletje fondant goed in huishoud folie en laat een uurtje rusten. Rol dan het fondant uit, dit mag lekker dik blijven! Steek twee cirkels uit en steek in elke cirkel twee sateprikkers. Steek deze prikkers tot halverwege in het fondant en steek ze er ook redelijk dicht naast elkaar in. Laat de oren zo een nacht drogen aan de lucht. Wanneer je ze de volgende dag in het bolletje steekt zullen ze mooi rechtop blijven staan en niet ombuigen.
De letters en het getal heb ik met de Funky tappits gemaakt. Confetti maak je door sliertjes fondant om een potlood of pen te wikkelen en deze even aan de lucht te laten drogen.
Liever een iets taart die iets meisjesachtiger is? Mickey kun je eenvoudig omtoveren tot zijn vriendinnetje Minnie Mouse. Maak dan geen gele knopen op de rode taart maar beplak deze met witte stippen. Tussen de oren van Minnie zet je dan natuurlijk een mooie strik.
Zoals jullie weten ben ik druk bezig met de boekjes die eind april bij Action in de winkel liggen. Afgelopen weekend heb ik de laatste taarten gemaakt en op de foto gezet. Nu is het tijd om de puntjes op de i te zetten.
Tijdens het bakken voor de boekjes heb ik besloten om geen stap voor stap foto’s te maken. Normaal doe ik dit wel maar het scheelt een hoop tijd (die ik goed kon gebruiken) als ik dit achterwege laat. Ik kon het toch niet helemaal laten en trok regelmatig mijn iPhone tevoorschijn om toch wat foto’s te maken. Een selectie hiervan laat ik nu aan jullie zien! Worden jullie al nieuwsgierig? 🙂
Oh yum, als ik de foto zie van de gecondenseerde melk denk ik gelijk weer aan de heerlijke vulling die ik hiermee heb gemaakt. Daarnaast alle droge ingrediënten voor een heerlijke muffin.
Dan wat sneak peaks van de taarten die hier nog in de maak zijn! Een simpele taart gevuld met jam en slagroom doet het altijd goed. De romige crème in de tweede taart smaakte erg goed in combinatie met de aardbeien. De aardbeien die momenteel in de supermarkt liggen zijn trouwens gigantisch, dat zie je goed op de eerste foto. Van mij mag het aardbeien seizoen met kleine aardbeitjes vol smaak weer beginnen!
Ook deze taart en cake waren weer niet te versmaden. Wat een straf toch om al die taarten te moeten testen 😉
Ook dit was helemaal niet vervelend. Het uitlikken van de kommen. Gelukkig had ik vele vrijwilligers die mij hier mee wilden helpen.
Fondant decoraties! Het boekje met de cupcakes is voor de helft gevuld met versierde cupcakes (met fondant). In het taartenboekje draait het vooral om de recepten en dat je met de ingrediënten ook leuk kan versieren. Toch kon ik het niet laten om soms wat decoraties te maken om een taart op te fleuren. Maar geloof mij als ik zeg dat veel taarten helemaal geen fondant nodig hebben om er prachtig uit te zien!
Nadat er gebakken is moet alles ook op de foto. Als de taart/cupcakes klaar is/zijn zoek ik materialen bij elkaar waarvan ik denk dat dit er leuk bij staat. De glazen flesjes zijn ook leuk om te gebruiken. Om ze op te fleuren heb ik bakers twine, een leuke bedel en gestreepte rietjes gebruikt.
Als laatste die wat minder leuke kant: bergen afwas! Vier of vijf op een middag is geen uitzondering wanneer ik aan het bakken ben (helaas, geen afwasmachine).
Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te zien hoe ik bezig ben geweest met het bakken voor de boekjes. Willen jullie vaker foto overzichten zien van wat mij allemaal bezig houdt in en om de keuken? Laat het dan weten in een reactie 🙂
Allereerst een waarschuwing: van deze post wordt je heeeel hebberig! Het is dat er hier nog steeds geen geldboom in de tuin staat, anders had ik al een prachtige collectie met cake stands gehad. En niet alleen cake stands hoor, ook rietjes, baking cups en nog veel meer leuke dingen hadden dan al een mooi plekje in huis gekregen. Waar je dit dan koopt? Bij de Sweet Table Shop!
Voor de oplettende kijker: een paar van bovenstaande stands heb ik momenteel inderdaad in huis. Al even geleden liet ik op Facebook zien wat van gave cake stands ik had ontvangen van de Sweet Table Shop. Ik heb er namelijk een aantal te leen van Debbie zodat ik de taarten voor mijn boekjes op prachtige stands kan fotograferen. Ik ben dol op deze stands, juist de eenvoud vind ik mooi. Ze zijn ook nog eens in hele leuke kleuren te bestellen. Op Amerikaanse sites zag ik al regelmatig deze stands voorbij komen, het lukte mij maar niet om ze in Nederland te vinden. Op Taart en Trends 2012 liep ik voorbij de kraam van Sweet Table Shop en zag hem daar staan! Mijn hart maakte een klein sprongetje, ik griste een visitekaartje mee en bleef de website (die toen nog in aanbouw was) in de gaten houden. Nu vind je er een fantastische collectie om je dessert tables mee aan te kleden.
Naast de taarten standaards vind je ook de gave retro rietjes in de shop. Er zijn verschillende patroontjes verkrijgbaar: strepen, sterretjes, stippen (groot en klein), hartjes en effen. De gekleurde rietjes met witte stippen had ik nog niet eerder gezien en vind ik erg leuk. Met de rietjes kun je meer dan alleen een drankje opfleuren. Ik heb ze bijvoorbeeld al gebruikt om een taart mee te decoreren maar je kunt er ook goed cake pops op zetten. Genoeg ideeën dus.
En dan de baking cups. Tsja, daar heb ik toch een zwak voor. Ik heb een grote bak vol met baking cups, ik kan ze gewoon simpelweg niet weerstaan. In de loop van de tijd ben ik wel wat kieskeuriger geworden en kijk ik naar de kwaliteit van het papier. House of marie is een favoriet merk van mij. De Sweet Table Shop heeft een uitgebreide keuze aan baking cups van dit merk. Ook verkopen ze de kartonnen cups met kartelrand. Deze zijn ook al weer zo leuk.
De Sweet Table Shop heeft natuurlijk nog meer in het assortiment. De ribbon cake stand bijvoorbeeld, een geweldig mooie stand. Momenteel zijn de grootste maten even uitverkocht maar ik heb mij laten vertellen dat deze weer in bestelling zijn. Ook het bakers twine in allerlei kleuren vind ik erg leuk, dit had ik nog niet eerder gezien. Wat ik helemaal gaaf vind zijn de ponsen om cupcake toppers uit te kunnen stansen, hoe ideaal zijn die?! Die staat dus op mijn wishlist samen met nog meer leuke dingen uit de shop (geldboompje waar ben je nu?).
Neem ook eens een kijkje op het blog vaan Sweet Table Shop, hier worden leuke ideeën op gedeeld. Kijk ook regelmatig in de webshop, deze wordt namelijk constant aangevuld met nieuwe artikelen.
Heb jij al een leuke wishlist samengesteld?
PS. Voor degenen die zich afvragen of ik gesponsord wordt, daar kan ik heel duidelijk over zijn. Ik heb twee stands gekregen als dank voor de samenwerking, de rest van de producten heb ik te leen en stuur ik straks gewoon weer terug (met uitzondering van wat je niet kunt hergebruiken). Als dank hiervoor wilde ik iets terug doen en dat is in de vorm van deze post. Geen verplichte post, gewoon omdat ik het zo’n leuke shop vind! Dus sponsoring…. misschien een klein beetje 😉
Met dit vanillecake recept als basis kun je elke cake maken die je maar wilt. Voeg bijvoorbeeld cacao of noten toe en bak de lekkerste cakes!
Vandaag is het tijd voor een goed basisrecept: een lekkere vanillecake. Inmiddels staan er al een flink aantal cakerecepten op de site, maar een lekker basisrecept voor cake ontbrak nog. Dat terwijl ik altijd gretig gebruik maak van een basisrecept en hier vervolgens steeds weer een andere draai aan geef.
Dit recept gebruik ik zelf regelmatig wanneer ik aan de slag ga met cupcakes of cake bakken. Ook voor de bakboeken waar ik mee bezig ben is dit recept al meerdere keren gebruikt. Als je het mij vraagt is dit het lekkerste cake recept dat je kunt maken. Hoog tijd dus om dit nu met jullie te delen!
“Dit is het enige recept dat ik uit mijn hoofd ken.”
Ik weet meestal precies wat er nodig is voor een van mijn eigen recepten, maar niet exact hoeveel. De meeste recepten maak ik immers niet vaak opnieuw. Behalve deze vanillecake. Die heb ik al heel erg vaak gemaakt. Het is het enige recept dat ik volledig uit mijn hoofd ken.
Vroeger al bakte ik graag cakes. Ik ben ooit op school tijdens twee tussenuren naar huis gegaan om een tulband te bakken, zo’n zin had ik in cake(beslag). Mijn time management kon alleen beter, ik moest namelijk weer naar school toen de cake nog in de oven stond. Op de gok heb ik de oven uitgezet en de cake erin laten staan. Een paar uur later bleek de cake perfect gaar, hij zat alleen muurvast in de vorm. Ietwat gehavend kwam hij er uiteindelijk uit, gelukkig niet minder lekker.
Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.
De meeste van jullie willen een luchtige cake bakken, dat begrijp ik. Dat is helemaal niet moeilijk, maar er zijn een aantal dingen waar je op moet letten.
Met deze tips trek jij straks zeker weten een luchtige vanillecake uit de oven! Lees ook mijn andere tips eens door om de perfecte cake te bakken.
Ga je een vanillecake bakken, dan is het belangrijk om te weten wat je allemaal nodig hebt en waarom. De belangrijkste ingrediënten voor dit cake recept heb ik daarom hieronder op een rij gezet en toegelicht. Als jij je hier aan houdt dan weet ik zeker dat jij de lekkerste cake gaat maken!
Zoals je ziet zijn het weinig ingrediënten en ook de bereidingswijze is simpel. Je zult niet alleen een lekkere cake, maar ook een snelle cake bakken!
Met dit basisrecept kun je vele verschillende soorten cakes maken. Hierboven tipte ik Het complete basisbakboek al even, waarin ik je volledig aan de hand neem bij het variëren met dit vanillecake recept. Er zijn oneindig veel mogelijkheden! En dat is erg leuk en lekker, maar ook lastig voor een beginnende thuisbakker.
Dus wil je een vanillecake maken met een twist? Dan zet ik alvast een aantal kant-en-klare cake recepten voor je op een rij die een heerlijke variatie zijn op deze vanillecake, zo kun jij ook gemakkelijk zelf een unieke cake bakken:
Varieer dus lekker met dit basisrecept voor vanillecake, maar vergeet niet dat hij zonder toevoegingen ook hartstikke lekker is!
Afhankelijk van je eigen eetwensen (of die van je bezoek) wil je misschien wel eens aan de bak met een suikervrije vanillecake, een glutenvrije vanillecake of een vanillecake zonder ei. Daar kan ik je een handje bij helpen, dus neem ook eens een kijkje bij deze recepten:
Waarschijnlijk heb je de cake dan te lang of te heet gebakken. Daar droogt het van uit. Eventueel kun je het oplossen (maskeren) met een trempeersiroop of een flinke dot slagroom.
Dit kan verschillende oorzaken hebben:
Als jouw cake niet mooi hoog is geworden, is de kans groot dat je cake ook niet luchtig is. De oorzaken hiervan zijn namelijk overlappend.
Als de cake gaar is (dit controleer je met een houten satéprikker of caketester) dan haal je de cake uit de oven en laat je deze enkele minuten in de bakvorm afkoelen. Hierna stort je de cake op een rooster waar je deze laat staan tot de cake volledig afgekoeld is. Hierna is het van belang dat je de cake goed verpakt bewaart zodat deze niet uitdroogt, daar lees je in dit artikel alles over.
Kun jij nog wel meer baktips gebruiken? Lees mijn artikel over het bakken van de perfecte cake dan eens door.
Deze patatzakjes kun je voor verschillende dingen gebruiken. Ze staan leuk op een dessert table maar je kunt ze ook goed als traktatie gebruiken. Echte zakken patat zijn hier immers wat lastiger voor en naast dat het niet praktisch is, zijn die zakken ook nog eens te groot. Hoe leuk is het dan om dit in het klein na te maken met chips in de vorm van patatjes. Hiervoor heb je alleen maar plastic hoorntjes, gekleurd papier en chips nodig.
Dit heb je nodig:
Knip het papier in een rechthoek (uit een A4 vel haal je er 3) en vouw deze in de vorm van het hoorntje. Steek het stukje papier in het hoorntje en vul dit met de chips. Heel eenvoudig om te maken dus!
Een leuk bijpassend gerechtje zijn cupcake hamburgers. Deze maak je door een cupcake door te snijden en hier blaadjes sla en plakjes kaas en tomaat van fondant tussen te doen. Voor een zoete fast food dessert table misschien? Nu ik erover nadenk vind ik het eigenlijk best wel een heel erg leuk idee! Het is in ieder geval weer heel iets anders.
Iemand nog meer ideetjes voor een zoete fast food dessert table?
Het lijkt maar niet op te houden. Alles rondom Laura’s Bakery zit momenteel in een stroomversnelling. Nog geen maand geleden kon ik jullie vertellen dat ik met twee boekjes bezig ben. Nu is alweer de volgende stap genomen! De trouwe volgers via Facebook en Twitter hebben het gisteren al kunnen lezen. Voor de rest vertel ik het gewoon nog een keer, omdat ik het zo leuk vind. Maar vooral omdat ik zo trots ben!
Laura’s Bakery is sinds gisteren namelijk een bedrijf!
Gisteren stond ik ’s ochtends om 08:30 uur al met mijn lieve vader voor de deur bij de KVK. Toen nog gewoon als enthousiaste blogger. Een half uur later stapte ik weer naar buiten. Nog steeds als enthousiaste blogger, maar nu ook als eigenaresse van een bedrijf! Yep, een echt bedrijf. Met KVK nummer, BTW nummer en alles wat er bij komt kijken. Het is nu hartstikke officieel.
Wat ga ik dan allemaal doen met een eigen bedrijf? Voor nu focus ik mij op de boeken en het ontwikkelen van de website. Toekomstplannen zijn er natuurlijk ook. Zo staan workshops en een webshop op de lijst met die plannen. Hoe dat er allemaal precies uit gaat zien weet ik nog niet, maar de ideeën zijn er in ieder geval wel!
Wauw, ik had dit echt nooit verwacht toen ik bijna drie jaar geleden begon met bloggen. Ik begon toen zonder grootse plannen. Het gewoon was makkelijk om via deze weg mijn familie en vrienden te kunnen laten zien wat ik had gemaakt. Nu is de site flink gegroeid en zit ik vol met plannen. De lijst met ideeën wordt maar langer en langer.
Natuurlijk had ik dit allemaal niet gekund zonder jullie, dat klinkt lekker cliché maar het is wel zo. Ik weet niet of ik zonder al die leuke reacties en mailtjes op deze manier door was blijven gaan. En het is ook hartstikke leuk om te zien hoe de bezoekersaantallen maar blijven stijgen! Ik hoop natuurlijk dat jullie allemaal regelmatig terug komen om te kijken wat er weer van leuke dingen online staan om mee aan de slag te gaan.
Voor nu: kies allemaal een lekker recept van de site en ga dit weekend lekker bakken. Ik duik ook de keuken weer in om nieuwe recepten uit te proberen!