Glutenvrije vanillecake

Gepost: 15 mei 2014 Laatst bewerkt: 28 juli 2024
Glutenvrije vanillecake

Het bakken van een glutenvrije cake was voor mij nogal een uitdaging geworden. Ik had al twee keer eerder een poging gedaan tot een glutenvrije en lactosevrije cake, maar deze kwam steeds al ingezakt uit de oven. Ik raakte er een beetje gefrustreerd van, maar het zou mij hoe dan ook gaan lukken! Achteraf ben ik gewoon iets te eigenwijs geweest. Ik dacht dat ik mijn eigen basis cake recept wel kon ombouwen tot een glutenvrije vanillecake. Niet goed over nagedacht dus, want dat ging steeds mis.

Bij poging nummer drie besloot ik iets minder ambitieus te zijn. Het lactosevrije gedeelte liet ik voor het gemak even achterwege, ik moest eerst het bakken zonder gluten maar eens onder de knie krijgen. Ook hield ik nu het recept van de verpakking aan  al gaf ik hier nog een eigen kleine twist aan. Dit bleek een succes te zijn! De cake zag er prachtig uit toen hij uit de oven kwam en rook ook nog eens heerlijk. Ik was nog even bang dat hij toch nog zou inzakken, maar dat gebeurde gelukkig niet. Echt een aanrader dit recept voor wie geen gluten mag!

glutenvrije vanillecake 2a

De cake is echt heel erg lekker en je hebt helemaal niet het gevoel dat je een glutenvrije cake eet. Deze glutenvrije vanillecake is gewoon hartstikke luchtig en lekker, hij is alleen wat droger dan je misschien gewend bent. Omdat glutenvrije cakes vrij snel droog worden is het van groot belang dat je hem na afkoelen zo snel mogelijk luchtdicht verpakt. Wanneer je een plakje afsnijdt de cake ook gelijk weer goed inpakken (en snel het plakje opeten natuurlijk 😉 ).

Smullen geblazen!

glutenvrije vanillecake 3a
glutenvrije vanillecake 4a

 

Glutenvrije vanillecake

Opslaan
Recept afdrukken

4.66 van 20 stemmen

Glutenvrije vanillecake

Zelf een glutenvrije vanillecake maken is niet moeilijk met dit recept. De cake zal niet inzakken en is lekker luchtig. Je merkt niet dat hij glutenvrij is!
Porties: 12 plakjes (25 cm vorm)

Ingrediënten

  • 220 gram  glutenvrij meel, gezeefd (Schär Kuche & Keckse)
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 4 eieren, gesplitst
  • 10 gram bakpoeder
  • 125 ml melk
  • 1 tl vanille extract
  • snuf zout

Instructies

  • Klop de eiwitten met de helft van de suiker stevig, het hoeft niet helemaal stijf te zijn. In een andere kom klop je de boter romig, voeg daarna de andere helft van de suiker toe en mix goed.
  • Voeg eigeel, meel, bakpoeder, vanille-extract, zout en melk toe en meng tot een beslag. Schep het schuim door het beslag, spatel het er rustig doorheen tot je een mooi glad beslag hebt.
  • Giet het beslag in een ingevette en bebloemde cakevorm van 25 centimeter.
  • Bak de cake in 50-60 minuten af op 180 °C (boven- en onderwarmte).
Bewaren

De cake kun je het best in aluminiumfolie bewaren of in een trommel. Dan blijft hij zeker een week goed. Bewaar een cake niet in de koelkast, daar droogt hij van uit.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

145 reacties

  1. MySimplySpecial schreef:

    Dat ziet er heerlijk uit! Ik wil wel een plakje!

  2. Die cake ziet er echt heel goed uit. Misschien moet ik gewoon maar onnodig glutenvrij gaan eten!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je zou het bijna doen hè 😛

  3. Lian schreef:

    Daar is ‘ie dan! Ook lekker als marmercake hoor 😉

    1. Laura's Bakery schreef:

      haha ja! Dat moet ik ook maar eens proberen 🙂

  4. Joëlle schreef:

    Super lekkere cake! Ook met appeltjes en kaneel erdoor erg lekker. Super recept, ik heb nog nooit zo’n lekkere glutenvrije cake gehad!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat fijn dat je hem zo lekker vindt! Ik wil er binnenkort ook eens mee gaan variëren 🙂

  5. kimmy schreef:

    mmm ziet er heerlijk uit mij glutenvrij koemelkvrije cake mis lukken nog steeds

  6. Greetje schreef:

    Mogen geen melk ei en gluten eten dus zelfde bloem gebruikt als jou met no egg en olijfolie maar niet helemaal goed gelukt ; wel lekkere smaak maar niet echt cake te moeten als je het ziet!

    1. Stefan schreef:

      hoi, weet niet of het werkt, maar van kikkererwten vocht (uit blik) kun je ‘eiwitschuim’ maken. Deze brengt dan misschien wel de luchtigheid. Ik heb het nog nooit in cake verwerkt, misschien werkt het.

  7. kimmy schreef:

    ik mag geen koemelk en geen gluten maak cakes met de schar cake mix die cakes zijn zoals bakstenen en als ik een grote cake maak valt hij in en zeer droog van textuur zou toch graag is een prefect gebak kunnen maken kan iemand mij helpen

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het is mij ook nog niet gelukt om met schar meel ook een (mooie) lactose vrije cake te maken, ik kan je hier helaas (nog) niet bij helpen.

      1. Anouck schreef:

        Je kunt ook lactose vrije melk (merk naam minusL) in de winkel kopen werkt gewoon goed

        1. Jannie schreef:

          Rijstmelk kan ook, werkte bij mij perfect. Hier zit geen lactose in.

  8. rianne schreef:

    nou mijn 2 zoontjes eten glutenvrij dus ga ik dit proberen super

  9. kimmy schreef:

    mmm super zal ik is uit testen want de mijne zijn kurk droog

  10. kathy schreef:

    Hoi ik ook quinoameel gebruiken.
    alvast bedankt

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb eerlijk gezegd geen idee, ik heb nog niet eerder met quinoameel gebakken.

  11. kimmy schreef:

    mmm dat klinkt heerlijk dank u wel voor de tip Kathy

  12. kimmy schreef:

    Beste Laura

    heb je ondertussen al een nieuw receptje die wat degelijk is van structuur

    niet te droog en lekker van smaak heb van de week een appeltaart gemaakt hij

    kwam niet op

    was wel beter niet zo droog omdat ik er appelen en abrikozen confituur had opgedaan

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zoek je een appeltaartrecept of een cake recept? Het appeltaartrecept dat op mijn blog staat is een topper en ook deze cake is lekker van structuur. (overigens is glutenvrij altijd wat droger van structuur)

  13. kimmy schreef:

    ik zoek eigenlijk van beide een receptje

    ik denk dat ik is zal veranderen van bloem soort meschien is dat een oplossing

    1. Laura's Bakery schreef:

      de glutenvrije cake vind je hier op deze pagina al 😉 Voor appeltaart kun je hier eens kijken: http://www.laurasbakery.nl/omas-appeltaart/

  14. laleh schreef:

    Ik heb deze cake gister gemaakt en hij is erg goed gelukt.
    Ik heb alleen de melk vervangen voor amandelmelk en ik had toevallig
    glutenvrij bloem van een ander merk in huis.
    Heel goed recept.

    Ik bedacht mij later dat het mij ook lekker lijkt met jam.
    Ik had er slagroom op plantaardige basis bij. Heerlijk.

    1. laleh schreef:

      Mijn man die gewoon glutenvolle producten kan eten
      vond deze cake ook erg lekker en vroeg meteen wanneer ik hem
      weer wil maken 🙂
      Hij is helemaal niet droog. Komt juist door het eiwit denk ik.

  15. kimmy schreef:

    hio Laleh

    welke glutenvrije bloem gebruik jij ?

    1. laleh schreef:

      Ik heb zelf die van Orgran gebruikt.
      Staat er nu ook weer 1 in de oven 🙂

  16. kimmy schreef:

    ik ook van schar maar ben nu over geschakeld naar deze van organ conzensa ik laat je het weten als het beter is van structuur

  17. Jos Leunissen schreef:

    Beste Laura,
    in je beschrijving hoe je de cake maakt, ben je de vanille extract vergeten. Ik neem aan dat het niet uitmaakt wanneer je die toevoegt, ik heb het met het eiwit mee geklopt. “Je cake” staat nu nog in de oven en is bedoeld voor mijn dochter, die morgen 20 jaar wordt (en glutenvrij wil eten).

    1. Laura's Bakery schreef:

      Heb het gelijk even aangepast. Ik voeg het zelf tegelijk met het eigeel etc. toe. Je kunt het beter niet bij het eiwit en de suiker doen, als je dat stijf wilt kloppen moet je namelijk geen andere ingrediënten toevoegen. er hoeft maar iets van vettigheid bij te komen en het lukt niet meer.

  18. Monika Steijvers schreef:

    Dank u wel . Vandaag gemaakt en is bijna op . Zoooooooo lekker

  19. Ria schreef:

    Laura ga het ook proberen voor mijn dochter die een gluten en lactose allergie heeft de melk ga ik vervangen met sojamelk .

  20. kimmy schreef:

    hoi laleh

    de bloem van organ is super goed en met wat glutenvervanger erbij

    kan het zeker niet meer mis lopen

  21. Ireen schreef:

    Heerlijke cake, goed recept! Ik heb de cake gluten en lactose vrij gemaakt met rijstmelk en plantenboter.

  22. Soheila schreef:

    Heey heey!

    Ik wil deze cake ook gaan maken, alleen een vraagje; Kan ik ook meel van de jumbo gebruiken die overigens gewoon glutenvrij is?

    Ik hoor het graag terug.

    Groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb geen ervaring met het glutenvrije meel van de Jumbo, maar dat zou ook prima moeten kunnen hoor!

      1. Soheila schreef:

        Hij is helaas mislukt, heb het nu 2 keer geprobeerd. 🙁 De cake zakt helemaal in elkaar naar ongeveer 50min in de oven te hebben gezeten. Zonder dat ik de oven deur heb opengemaakt of dergelijke.

        1. Laura's Bakery schreef:

          Gebruik je een ander soort bloem misschien? Bij andere recepten (met deze bloem) had ik dat ook, maar deze blijft keer op keer perfect.

  23. Laleh schreef:

    Hij staat nu weer in de oven, dit is ongeveer de
    7e keer en hij lukt altijd.
    Ik heb een combi magnetron en zet de oven inderdaad
    op 80 graden en laat de cake er 65 minuten in zitten.
    Ik gebruik Consenza meel, glutenvrije bakmix voor witbrood.
    Die is echt perfect voor deze cake. Die is te koop bij de Dekamarkt.
    Wordt heerlijk luchtig en niet droog.
    Kan ook gewoon met 125 ml water, de smaak blijft precies
    hetzelfde.

  24. Laleh schreef:

    sorry, 180 graden natuurlijk geen 80

  25. Lisanneleeft schreef:

    Mijn moeder heeft hem lactose/melkvrij voor mij gemaakt! Ze gebruikte sojamelk en boter uit een kuipje (die gluten en melkvrij is). Hij is erg goed gelukt 😀

    1. Laura's Bakery schreef:

      super, goed te horen dat dit ook goed lukt!

  26. kimmy schreef:

    hoi lisanneleeft

    zou je het receptje willen delen

    want mij gluten en koemelvrije cake komt ook al inzakt uit de oven en hij is zeer droog hard van dexstuur ik kom er wat gefrustreerd heb al allerlei bloemsoorten gebrobeert van schar organ proceli conzensa ma vie sans gluten

    en niest brengt me tot een prefecte cake

  27. laleh schreef:

    @kimmy zie mijn reactie boven die van Lisasnne voor mijn manier.
    Ik maak hem ook altijd lactosevrij en lukt altijd.

  28. Laurie schreef:

    Bedankt voor het recept. De mijne staat nu in de oven. Heb als aanvulling een mix van appel, kaneel, zelfgemaakte vanille suiker, citoensap en wat amandelliqeur er door heen gedaan 🙂

  29. cynthia schreef:

    Ik bak ook cakes met schar kuche/ kekse en doe dan ouderwets 200 gr suiker, 200 gr gezeefde meel, 200 gram boter en 4 eieren en een beetje bakpoeder. Heel lang mixen (10 minuten)
    Ik vind het zelf lekker om door het belag een beetje citroensap te doen en kaneel of koek en speculaaskruiden.

  30. Dieneke schreef:

    Hoi Laura,
    Gebruik je mix C of mehl/Farine van Schär?

    1. Laura's Bakery schreef:

      De mix die ik gebruikte heette echt Kuche & Keckse, stond ook zo op de zak.

  31. An schreef:

    Hallo Laura, ik gebruik i.p.v. boter wajang (groen) margarine, je kan eventueel ook de bleuband vloeibaar (gele flacons) gebruiken, (ook voor het insmeren van het bakblik) melk vervang ik door rijstmelk. Zowel cake als cup cakes bak ik hier mee.
    Voor een biscuit taart gebruik ik amandelmeel.
    Succes.

  32. josita schreef:

    Ik heb meer dan 10 jaar glutenvrij gegeten, en nog steeds hou ik rekening met de producten die ik gebruik.
    Ipv een pakje kun je ook heel goed, rijstmeel en tapiocameel gebruiken, zo zijn er nog een aantal soorten meel. Misschien een idee voor volgende keer 🙂

    veel succes en plezier met bakken

  33. Anoniem schreef:

    Ik wil hem voor vaderdag maken, maar bij de 2de alinea, moet dat in de 1ste of 2de kom?

  34. Anoniem schreef:

    Ik bedoel dus, als je eigeel, vanille extract etc. erbij moet voegen.. ?
    Ik weet het niet, en ik wil hem snel maken 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Die voeg je aan het botermengsel toe, want het schuim voeg je pas later toe.

  35. Maaike schreef:

    Hoii die cake ziet er heerlijk uit.. heb je misschien ook recepten zonder tarwe en suiker ??? Ik hoop van je te horen..
    xx maaike

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, ik heb nog geen cake waar ook geen suiker in zit. Maar je zou in dit recept natuurlijk een suikervervanger kunnen proberen.

  36. ik schreef:

    hoii,

    Moet je de oven ook nog even voorverwarmen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Een oven moet altijd voorverwarmd zijn als je iets wilt bakken.

  37. Harriët schreef:

    Laura, je bent echt mijn heldin. Ik zoek me een ongeluk naar glutenvrije recepten overal, maar iedereen doet zo belachelijk moeilijk met ingredienten. Als ‘beginner’ is dat gewoon niet leuk meer. Maar door jou ga ik het wel proberen! (Lichte glutenintolerantie).

  38. Eline schreef:

    Hallo Laura,
    Wat is de functie van vanille-extract? Is dat alleen voor de smaak, of heeft het ook een ‘bakfunctie’?
    Groet, Eline

    1. Laura schreef:

      Dat is vooral voor de smaak.

  39. desiree schreef:

    Ik dacht he: die cake moet ik maken! Jammer dat het gewoon het basisrecept van schar is wat ik altijd al maak..

    1. Liesbeth Smulders schreef:

      Je hebt gelijk inderdaad, het is hetzelfde recept als op de verpakking van Schär. Alleen zit er daar minder suiker in.

  40. Alexandra schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb de glutenvrije cake gemaakt, ben totaal niet handig in de keuken, maar dankzij jouw fijne recept en heldere uitleg is het de lekkerste cake geworden die ik ooit heb gegeten! Bedankt.

    Liefs Alexandra

    1. Laura schreef:

      Wat fijn om te horen! 😀

  41. Iris Traarbach schreef:

    Je kan bij diverse supermarkten lactosevrije melk vinden, van Campina en MinusL bijvoorbeeld. Bij de AH en de Jumbo haal ik het altijd. Daar kan je mee bakken en dat is fijn voor glutenvrije baksels.

  42. Ramona schreef:

    Toen ik het zo maakte met glutenvrij meel (zelfrijzend) werd het te nat. Ik heb er dus ipv melk 75 ml spa rood in gedaan. ( Ik mag geen melk). En de rest hetzelfde gedaan en de cake is super geworden.

  43. nadine schreef:

    Hoi Laura,
    Ik wil graag deze cake maken voor een bakvorm van 24 cm is dit dan genoeg ? Ik moet het nammelijk x 3 doen voor een recept ( Het is een kleurentaart ) En maakt het uit als het beslag dan buiten de oven stat of gaat alle lucht er dan uit ?
    Alvast bedankt

    1. Laura schreef:

      Het recept is voor een 25cm cakevorm, 24 kan ook. Het is niet erg als het beslag even buiten de oven staat te wachten, zolang het maar geen uren duurt. Dan krijg je inderdaad een minder luchtig resultaat.

  44. DW schreef:

    Hij moest uiteindelijk hier 10 minuutjes langer in de oven, maar wat een heerlijke luchtige cake is het geworden!

    Niet alle ingrediënten bleken in huis, dus in plaats van vanille essence > 1 zakje vanillesuiker gebruikt. En qua meel; 150gr Schär mix B, 50gr volkoren rijstmeel en 20gr Teff. Gelukkig is het goed gelukt…

    Ik zeg; toppertje en zeker voor herhaling vatbaar!

  45. William schreef:

    De cake gemaakt is prima gelukt.
    Ik heb rijstmelk gebruikt roomboter en glutenvrije bakmix van Boerjan (goudsbloem).
    Mooi gerezen en erg lekker.

  46. Jannie schreef:

    Bedankt voor het recept. Vandaag gemaakt en hij was echt heerlijk 🙂

  47. Romy schreef:

    Ohh ik ben je zó dankbaar voor dit recept! Vanwege verschillende intoleranties heb ik de taart ook melkvrij én ei-vrij gemaakt, en hij is zó ongelooflijk lekker! Veruit het allerbeste glutenvrije recept wat ik heb uitgeprobeerd! Zelfs het beslag smaakte al zo lekker haha! Mijn hele familie heeft meegesmuld en iedereen vond hem overheerlijk! Ik ben zo blij! 😀

    1. Julie schreef:

      Wat heb je gebruikt als ei-vervanger?

  48. Judith schreef:

    Super recept. Ben over het algemeen handiger in de hartige keuken dan in de zoete maar deze lukte direct. Met een geprakte banaan erin wordt de cake niet droog.

  49. Anne schreef:

    Ziet er lekker uit! Kun je hier ook cupcakes van maken? Hoe lang moeten ze dan in te oven?

  50. Isabel schreef:

    hoi, toen ik mijn cake in de oven had werd hij heel erg snel al bruin (al na 15 minuten) heeft iemand hier tips voor? want ik denk nu dat ik hem er eerder uit moet halen maar dan ben ik bang dat hij nog niet gaar is?

    1. Laura schreef:

      Heb je misschien een andere ovenstand gebruikt? Na 15 minuten al bruin is wel erg snel namelijk op boven- en onderwarmte.

  51. Arlette schreef:

    Na 1 jaar proberen eindelijk een goed glutenvrij recept gevonden. Heerlijke cake. Ik mag ook geen lactose eten en heb de melk vervangen door lactosevrije melk van boni en de boter door soyaboter. Voor extra smaak 1 eetlepel amandelpoeder en 1 appel toegevoegd. Super lekker!

  52. Nel schreef:

    Dag Laura,
    Kan ik ook maïsmeel gebruiken ipv het meel van Schär?
    Ik heb weleens kokosmeel gebruikt ipv ander meel dat was geen succes. Later las ik dat kokos veel vocht nijdig heeft oid. Daarom gok ik nu iets minder vaak ivm mislukken en bezoek krijgen:-)
    Alvast bedankt voor je reactie.
    De cake die je in deze blog beschrijft maakte ik wel al eerder en hij was verrukkelijk.
    Helaas vergat ik een foto te maken en bijv op fb te zetten maar ik maak het op deze manier n beetje goed.

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan, maar ik durf geen garanties te geven dat het gelijk lukt omdat ik er zelf geen ervaring mee heb.

  53. Hilde schreef:

    Beste Laura,
    Dankjewel voor het heerlijke recept van deze glutenvrije vanillecake!
    Voor al diegenen die glutenvrij moeten eten, wil ik graag meedelen dat het meel dat te koop is bij Aveve (ook online verkrijgbaar) onder de naam ‘no-risk mix voor brood en gebak’ dé oplossing is om heerlijke glutenvrije baksels te maken. Wérkelijk een echte aanrader! Brood en cake even luchtig als met gewoon meel. Ook verkopen ze daar ‘suikervervanger’ ( voor mensen met diabetes). De boter heb ik vervangen door een lactosevrije versie en de melk door amandelmelk.
    Bij dit recept heb ik het sap van een halve citroen toegevoegd (een tip die ik eens kreeg van een beroepsbakker). Ik heb vastgesteld dat de cake gemaakt met deze ingrediënten, niet sneller droog wordt dan een gewone cake. Top! Nogmaals bedankt Laura!

  54. Lotte schreef:

    Je kan een glutenvrije cake ook heel gemakkelijk met de glutenvrije bloem en zelfrijzende bloem van Albert Hein doen, zo bak ik alles en dit gewoon volgens de niet-glutenvrije recepten 🙂

  55. Geke schreef:

    Eindelijk een glutenvrije cake die goed is gelukt! Kan ik dit recept ook gebruiken voor cupcakes?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat kan prima.

    2. Chiara schreef:

      Net je recept geprobeerd,
      Enkel wat amandelmeel toegevoegd ,
      Hopelijk is de cake gelukt hij moet nog afkoelen. 🙂

      Spannend 😀

  56. Nicole schreef:

    Kun je dit recept gebruiken als basisrecpt en hieraan peren of ander fruit toevoegen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Jazeker, je kunt hier prima mee variëren.

      1. Nicole schreef:

        Ik ga het op korte termijn proberen. Dank je wel voor je reactie én natuurlijk voor het recept

  57. Iris schreef:

    Maakt het nog uit wat voor een soort glutenvrij meel je gebruikt? Ik kan het merk glutenvrije meel wat jij gebruikt bij mij in de buurt niet vinden. Alvast bedankt!

    1. Laura Kieft schreef:

      een ander merk glutenvrij meel zal ook lukken. Let wel op dat je dan een mix van soorten meel gebruikt, daar was die van mij ook op gebaseerd.

  58. Uschi Kuijpers schreef:

    Hee Laura,

    Mijn schoonmoeder eet glutenvrij en aangezien ik zondag mijn verjaardag vier wilde ik voor haar een glutenvrije vanille cake maken. Nu heb ik vandaag al een proef gebakken maar helaas, de cake was aan de bovenkant erg donker van kleur geworden en binnenin was hij nog niet gaar 🙁
    Weet je misschien waar dit aan kan liggen?

    Verder vroeg ik me af. Kun je plakjes cake invriezen? Als dit kan zou super zijn, dan kan ik ze per 2 invriezen en heeft ze altijd wat lekkers als ze hier is.

    Groetjes Uschi

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat ligt waarschijnlijk aan je oven, heb je misschien een combi magnetron. Die hebben dit probleem vaak met bakken. Plakjes cake invriezen kan prima.

      1. Uschi schreef:

        Mmhhh.. daar was ik al bang voor. Heb je daar tips voor…

        Heb een tweede gemaakt. Die is beter maar nogsteeds wat bruin van boven maar denk eetbaar.

        Plakjes invriezen ga ik proberen, dankjewel!

        1. Nicole schreef:

          Eventueel als de bovenkant bruin is afdekken met folie?!

        2. Laura Kieft schreef:

          Goed bakken zal dan lastig worden. Ik zou een plattere vorm gebruiken zodat hij niet zo ‘dik’ is. En verder proberen met een lagere temperatuur en wat langer bakken. Bovenkant kan je afdekken met folie als de kleur goed is, kleurt hij niet meer maar gaart hij wel verder.

  59. Suzanne schreef:

    Een aandachtspunt voor als mensen echt glutenintolerantie hebben. Dan kan je niet alle bakpoeders gebruiken, soms zit hierin tarwebloem waar natuurlijk gluten inzitten.

    Maar als je uit eigen keuze geen gluten eet kan zo’n heel klein beetje geen kwaad.

  60. Natalie schreef:

    Als je de cakevorm invet en dan bestrooit met glutenvrije paneermeel ipv met bloem krijg je geen witte vlekken op de cake en wordt de buitenkant nog lekkerder!

  61. José schreef:

    Wat voor maat taartvorm kan ik het beste gebruiken voor bovenstaand recept, om een ronde caketaart te maken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Wat je zelf wil, hangt er maar net vanaf hoe hoog je hem wilt. Houd wel rekening met de baktijd, die wordt anders.

  62. Maartje schreef:

    Hoi Laura, gebruik je voor de boter ook glutenvrije boter? Want dat staat er niet achter.

  63. Kimmy schreef:

    Hoi Maartje
    Ik heb coeliakie =glutenintolerantie
    Ik gebruik gewone boter alleen kijken
    of er geen gluten bevatende granen zoals tarwe Rogge gerst inzit in de ingrediënten lijst
    En dan is het ok

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dank voor je reactie en toelichting Kimmy!

      1. Kimmy schreef:

        Graag gedaan Laura ?
        Waneer komen er wat receptjes online
        Die ook glutenvrij glutenvrij gemaakt tarwezetmeelvrij en koemelkeiwitvrij zijn
        Ik zou graag lekkere broden kunnen bakken in mij oven
        Das nu nog steeds een ramp ?
        En lekkere baksels

        Met vriendelijke groeten

        1. Laura's Bakery schreef:

          Gaat op de baklijst 😉

  64. Kimmy schreef:

    Ooh zalig ?dankjewel ?

  65. Leen schreef:

    Dag Laura,
    Kan ik Schar mix B gebruiken ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als ik daarop Google zie ik dat het een broodmix is, dus dat lijkt me niet. Beste het ‘gewone’ meel van ze.

  66. Mieke Bekaert schreef:

    Zou ik ook half suiker half honing kunnen gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat lijkt me geen probleem.

  67. Sandra schreef:

    Heerlijke cake. Zelf gebakken met gluten vrije mix van een grote supermarkt en lactose vrij gemaakt door er kokosmelk in te doen. Lekker fris met wat vruchten erbij

  68. Evelien schreef:

    Ik zie nu pas dat je recept inmiddels al 6 jaar oud is! tjoe! dat ik die nooit eerder ontdekt heb. Lang leve de hussel techniek van pinterest! hah!
    Ik heb de cake vegan gemaakt, met floraplant, rijstmelk en no egg eivervangers. De rest van je recept gewoon gevolgd.
    Tijdens de eerste mix stappen leek het brouwsel geschift… ik ben gewoon doorgegaan en uiteindelijk werd het toch een stevig maar luchtig geheel.
    Voorzichtig in het bakblik geschept en nu fingers crossed wachten tot de oven klaar is!
    Om niet ongeduldig voor de oven te gaan zitten maar even de keuken opruimen hahaha.
    Ik zal straks wel even een kiekje op pinterest posten bij gebrek aan andere social media’s ?

  69. Pauline schreef:

    Na 6 weken Fodmap dieet had ik wel weer zin in een eigen baksel. Dus deze cake gemaakt met Schar meel en lactosevrije melk. En hij is zo mooi en lekker!!
    Manlief is er ook blij mee. Wat ben ik toch blij met jouw gevarieerde recepten…

  70. Miek schreef:

    Dag Laura, wordt de cake smeuïger als je meer boter gebruikt? Van mijn moeder leerde ik voor het het bakken van een cake gelijke hoeveelheden meel, boter en suiker te gebruiken.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Voor glutenvrij bakken werkt het altijd net even anders. Maar voor reguliere cakes geldt: als je minder ei en meer boter gebruikt zou het eindresultaat smeuïger moeten worden. Het toevoegen van yoghurt/slagroom/roomkaas kan daar ook voor helpen: https://www.laurasbakery.nl/smeuige-citroencake/

  71. Eef schreef:

    Beste Laura
    Op t zakje bakpoeder staat bij ingrediënten ‘zetmeel’. Even nagezocht en bevat tarwezetmeel, dus dat is dan toch niet volledig glutenvrij?

    1. Evelien schreef:

      Als het goed is, word het woord zetmeel alleen gebruikt op verpakkingen als de tarwezetmeel dusdanig goed gewassen is dat alle gluten gescheiden worden van de zetmeel.
      Daarnaast worden vaak zetmelen gebruikt van aardappel of mais.
      Als je op Google zoekt naar zetmeel glutenvrij? Vind je aardig wat informatie hierover.

    2. Laura's Bakery schreef:

      Zetmeel in regulier bakpoeder is maiszetmeel en dat is glutenvrij. Dit artikel geeft uitgebreider antwoord op je vraag: https://www.laurasbakery.nl/glutenvrije-bakpoeder/

  72. Abida schreef:

    Heerlijk, glutenvrije cake
    Ik heb maïsmeel toegevoegd en het is perfect ? gelukt

  73. Liesbeth van Veluwen schreef:

    Hoi Laura,
    Denk je dat je van dit recept ook cupcakes kan bakken of moet er dan nog iets worden aangepast?
    En wat zal de baktijd dan ongeveer worden?
    Groet!

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan hoor, cupcakes bak je meestel 18-20 minuten.

  74. Carry Meijer schreef:

    Hallo Laura,

    Zou graag je cake recept willen proberen maar zou je hetzelfde resultaat krijgen met glutenvrije zelfrijzend bakmeel?
    Carry.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik denk het wel, maar wellicht heb je nog wat extra bakpoeder nodig.

  75. Pauline schreef:

    Wat een lekkere cake!! Ik had glutenvrije zelfrijzend bakmeel en heb nog 4 gram bakpoeder erbij gedaan. Zeer geslaagd, dank je wel!

  76. naomi schreef:

    Hi,
    kan deze cake ook gemaakt worden door de glutenvrije bloem 1:1 te vervangen met boekweitmeel?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan!

  77. Karla Franken schreef:

    Probeer eens amandelen dat is ook glutenvrij en lekker van smaak ik doe meestal een ei extra erin

  78. Lenie schreef:

    Hallo,
    een vraagje,
    wil een cake bakken,
    kan je ook een beetje rum toevoegen
    door het glutenvrije meel.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, dat kan!

  79. Luc schreef:

    Een geweldig recept, ik heb de zelfrijzendebloem van AH gebruikt en een volledig zakje bakpoeder.
    Binnen 2 dagen was de cake op.

  80. Paula schreef:

    Cake vandaag gemaakt en hij was heerlijk!

  81. Berdien Hoeve schreef:

    Hallo,

    Heb je een goeie tip om de suiker te vervangen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      In dit artikel vind je tips: https://www.laurasbakery.nl/vervangers-voor-suiker/

  82. Manuela Burggraaff schreef:

    Snuf xanthaangom erbij en wanneer de ergste warmte uit de cake is al inpakken. De cake is dan minder snel droog, valt niet uit elkaar bij het snijden en structuur is fijner om te eten. Ik bak dit recept met Doves Farm meel. Voor wat extra smaak voeg ik nog wat citroenrasp en t.l. kaneel toe. Fijn recept!

  83. Tatiana schreef:

    Dit was mijn eerste ervaring met glutenvrij meel en hier is hij goed gelukt! Lekker, niet droog. Ik heb er appel aan toegevoegd, en heb gebruikt gemaakt van plantaardige boter en melk. Verder exact het recept gevolgd.

  84. Sally schreef:

    Hi Laura, super leuk je website!
    Ik heb een vraag zou ik de boter met zonnebloem olie kunnen vervangen ? Alvast bedankt voor je antwoord!!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest, ik vermoed dat het wel kan maar niet in dezelfde verhoudingen.

  85. Mariëlle Ham schreef:

    Hallo Laura,

    Ik ben groot fan van al jouw recepten! Mijn dochter heeft coeliakie, dus zij moet glutenvrij eten. Ik gebruik al jouw “normale” recepten en maak die met “Doves Farm Plain White Flour” en pas verder niets aan. Alle recepten lukken altijd en iedereen smult ervan. Ik heb pas een paar tulbanden gemaakt: Moskovische Tulband, Sinaasappel-Cranberry tulband met witte chocolade en de Speculaascake met Baileys Ganache.
    Ik vind het leuk om steeds wat anders te maken, zodat je steeds iets anders lekkers hebt om te eten.
    Dus ga vooral door met leuke recepten! Dank je wel.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat onwijs leuk om te horen, dankjewel voor je reactie!

  86. Liesbeth Zwarteveen schreef:

    5 sterren
    Echt goed

  87. Anoek schreef:

    5 sterren
    Echt een goed en betrouwbaar recept. Mijn cake moest even buiten de doos blijven voor een verjaardag, maar heb er zelfgemaakte citroensiroop overheen gegoten, wat erg lekker is, en de cake was zo niet droog :D.
    Zou het zeker opnieuw zo maken.

  88. Lizette Douma schreef:

    Kan je ook gewone glutenvrije zelfrijzend bakmeel gebruiken en dan nog een beetje extra bakpoeder toevoegen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat lijkt me van wel, al zou je voor de zekerheid even kunnen checken of de ingrediënten overeen komen. Als het zelfrijzend is, zit er juist al bakpoeder in (de hoeveelheid durf ik niet te zeggen).

  89. Trudy Sinke schreef:

    Hoi hoi.
    Onze schoonzoon heeft gluten allergie. Nu deze cake omgetoverd tot een geboorte cake ter ere van de geboorte van hun zoontje Lowen. Wel ipv schar meel glutenvrij zelfrijzend bak meel gebruikt van AH.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept