Basisrecept suikervrije vanillecake

Gepost: 24 maart 2022 Laatst bewerkt: 12 juli 2023
Basisrecept suikervrije vanillecake

Bakken zonder suiker, dat doe ik niet vaak. Maar afgelopen week ontwikkelde ik dit basisrecept voor suikervrije vanillecake voor jullie! Ja, speciaal voor jullie, en oké, ook voor mezelf natuurlijk.

Al jaren krijg ik regelmatig de vraag of ik suikervrije (cake) recepten kan delen. En dan specifiek met een suikervervanger, zoals Sukrin, zodat er niet hoeft te worden ingeleverd op de zoete smaak van ‘suiker’. En dus ging ik afgelopen week voor jullie aan de bak! Via Instagram konden jullie stemmen welk recept jullie het liefst op het blog terug wilden zien: de wens voor een suikervrije cake bleek overduidelijk een favoriet.

Jullie weten dat ik van de basisrecepten ben en daarom deel ik vandaag het recept voor een lekkere suikervrije vanillecake met jullie, met het gebruik van Sukrin Gold. Dit product van Sukrin kun je gebruiken om basterdsuiker 1:1 mee te vervangen, dus dat is heel handig. Dat kun je dus voor heel veel wat van mijn recepten gebruiken.

Deze suikervrije vanillecake is een fijn basisrecept dat je op allerlei manieren kunt verrijken, bijvoorbeeld door plakjes appel erin mee te bakken. Voor een echt feestelijke gelegenheid heb ik alvast een heerlijke variatie voor jullie bedacht die je ook terugleest in het recept. Ik versierde de suikervrije vanillecake met een (natuurlijk ook suikervrije) citroen-roomkaas topping met blauwe bessen en munt.

basisrecept suikervrije vanillecake

basisrecept suikervrije vanillecake

SUKRIN SUIKERVERVANGERS

Sommigen van jullie zullen op Instagram vorige week mijn stories hebben gezien met de unboxing van allerlei Sukrin producten. De producten waar mijn aandacht het meest naartoe werd getrokken waren Sukrin:1 (ter vervanging van gewone kristalsuiker), Sukrin Gold (ter vervanging van basterdsuiker) en Sukrin icing (ter vervanging van poedersuiker). Deze vervangen precies de soorten suiker die ik het meest gebruik én je kunt ze in een 1:1 verhouding gebruiken om suiker te vervangen, echt reuze handig. De Sukrin Gold en de Sukrin Icing heb ik meteen voor dit recept gebruikt en ook met de Sukrin:1 heb ik een lekkere cake gebakken.


BAKKEN ZONDER SUIKER: DIT VOND IK ERVAN

Ik ben er erg tevreden over! Het resultaat was qua smaak bijna niet van mijn normale vanillecake te onderscheiden, dat gold ook voor het beslag. De bruining van de cake is net even anders dan ik gewend ben. Verder werd de cake zelf iets minder luchtig, maar dat vond ik eerlijk gezegd niet verkeerd (lekker smeuïg). Mocht je van een hele luchtige cake houden, dan kun je natuurlijk altijd een theelepel bakpoeder toevoegen.

En dan de smaak. Ik ben er natuurlijk eens goed voor gaan zitten 😉. Er is een heel minimaal verschil in mondgevoel, maar niet op een negatieve manier. Sommige zoetstoffen hebben bijvoorbeeld een bittere nasmaak, dat was hier absoluut niet aanwezig. De smaak van de cake was erg lekker, en al helemaal in combinatie met de citroen-roomkaas topping. Als je het iemand voorschotelt die niet weet dat het suikervrij is, dan zou die persoon dat niet snel door hebben denk ik. Ideaal dus, als je het mij vraagt. Hier wil ik vaker mee aan de bak!

Sukrin plaatcake met citroen-roomkaas topping

Sukrin plaatcake met citroen-roomkaas topping

WAT IS ERYTHRITOL?

De suikervervangers van Sukrin worden gezoet met de natuurlijke suikervervanger erythritol. Eerlijk gezegd had ik nog nooit van erythritol gehoord, dus ben ik gaan speuren wat het exact is. Erythritol is een zoetstof die van nature voorkomt in heel veel soorten fruit. Deze suikervervanger wordt via natuurlijke fermentatie gewonnen en is daarom geen kunstmatige zoetstof. Na de fermentatie wordt het gedroogd, gefilterd en gezuiverd met de witte korrels die ogen en aanvoelen als suiker tot resultaat.

Erythritol komt uit de familie van suikeralcoholen, die ook wel polyolen worden genoemd. Dit heeft trouwens niks te maken met alcohol, maar met de chemische samenstelling ervan die erop lijkt. Xylitol, sorbitol of maltitol horen bijvoorbeeld ook tot polyolen, maar erythritol is de enige polyol die geen calorieën levert. Erythritol heeft daarnaast ook geen invloed op de bloedsuikerspiegel en is daardoor een zeer geschikte suikervervanger voor diabetici.

VOEDINGSWAARDEN SUIKERVRIJE CAKE

Normaal beschrijven wij geen voedingswaarden bij onze recepten, maar voor dit recept maken we een uitzondering, omdat dit aspect voor diabetici bijvoorbeeld erg van belang is. Om die reden hebben we ook rekening gehouden met de polyolen. Polyolen vallen net als suiker onder de koolhydraten. Het zijn echter zogenaamde ‘netto-koolhydraten’ omdat ze niet door je lichaam worden verteerd. De suikervervanger behoort tot de onverteerbare koolhydraten die je aftrekt van het aantal calorieën dat je binnenkrijgt. Netto koolhydraten zijn dus de totale koolhydraten minus polyolen. Polyolen tellen dus niet mee als daadwerkelijke koolhydraten. Om die reden kom je voor de Sukrin Gold in de vanillecake uit op slechts 4 gram netto koolhydraten in de gehele cake.

Één portie van deze suikervrije vanillecake (zonder topping) komt neer op 154 calorieën, 21 gram koolhydraten waarvan 0,2 gram suikers en 12 gram polyolen, 12 gram vet en 3 gram eiwitten. Één portie suikervrije vanillecake bevat dus 9 gram netto koolhydraten. Zet dat tegenover een even grote portie van mijn gewone vanillecake met 200 calorieën, 22 gram koolhydraten waarvan 13 gram suikers, 11 gram vet en 3 gram eiwitten.

Per 100 gram komt dat voor deze suikervrije vanillecake neer op 247 calorieën, 34,4 gram koolhydraten waarvan 0,3 gram suikers en 19,4 gram polyolen, 18 gram vet en 5 gram eiwit. 100 Gram suikervrije vanillecake bevat dus  gram 15 netto koolhydraten.

 

Sukrin plaatcake met citroen-roomkaas topping

Opslaan
Recept afdrukken

4.39 van 13 stemmen

Basisrecept suikervrije vanillecake (met citroen-roomkaas topping)

Een simpel basisrecept voor een suikervrije vanillecake, met een heerlijke citroen-roomkaas topping (ook zonder suiker).
Porties: 16 porties

Ingrediënten

Cake

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram Sukrin Gold*
  • 2 tl vanille-extract
  • 4 eieren
  • snuf zout

Citroen-roomkaas topping

  • 100 gram roomkaas
  • 125 ml slagroom
  • 2 el Sukrin Icing
  • 1 citroen
  • Blauwe bessen
  • Verse muntblaadjes

Instructies

  • CAKE. Meng in een kom de boter, Sukrin Gold en zout tot een romig mengsel. Voeg de eieren één voor één toe en mix samen met het vanille-extract tot een glad mengsel. Voeg het zelfrijzend bakmeel beetje bij beetje toe aan het beslag. Blijf mixen tot je een glad beslag hebt.
  • Stort het beslag in een ingevette en bebloemde bakvorm (20×20 cm).
  • Bak de cake in 30 – 35 minuten gaar op 175 °C (boven- en onderwarmte). Na het bakken stort je de cake op een rooster en laat hem volledig afkoelen.
  • TOPPING. Neem een kom en mix de roomkaas en de Sukrin icing samen tot het een zacht en romig geheel is. Voeg de rasp en sap van een halve citroen toe en mix nogmaals. Voeg in een dunne straal ook de slagroom toe en mix tot er een egaal en stevig mengsel ontstaat. Zet de vulling in de koelkast zodat hij nog wat kan opstijven.
  • Spuit de vulling vlak voor het serveren op de porties cake en versier met blauwe bessen en verse munt blaadjes.

Tips

  • In plaats van Sukrin Gold, zou je ook Sukrin:1 kunnen gebruiken. Ook hier heb je 200 gram van nodig.
  • Met dit beslag kun je ook 12 cupcakes bakken. Deze bak je in 20 minuten gaar.
Bewaren

Alles over het bewaren van cake lees je hier!

Dit is een samenwerking met Sukrin.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

11 reacties

  1. topkoop schreef:

    Dit wil ik echt vanavond gaan maken! Ik hoop dat het recept niet te onzoet is door het gebrek aan suiker?

    Groetjes,
    Anne

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zeker niet, het smaakt net zo zoet als dat je het gewend bent. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

  2. Lieke schreef:

    Begrijp ik het goed uit de testdatum de suikervrije variant wel meer calorien bevat, maar minder suiker?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee. Ik geef de vergelijking aan per plak, daarin zie je dat de suikervrije minder suiker en minder calorieën bevat. Maar op het laatst ook per 100 gram aan, maar dat is niet vergelijkbaar met de plak ‘reguliere’ vanillecake.

  3. Noelle schreef:

    Hoi Laura kan ik de cake ook bakken in een heteluchtoven oven mijn oven bakt alleen op hetelucht groetjes van Noelle

  4. Petra schreef:

    Ha Laura, ik gebruik altijd erythritol die ik koop bij de Notenshop. Maar ik gebruik nooit meer dan 95 gram want anders voel/proef ik een tinteling. Ik ben dus verbaasd over de 200 gram die jij gebruikt. Sukrin is hetzelfde als erythritol lijkt me. Ik hoop dat je me uit de brand kunt helpen want ik worstel daardoor echt met mijn basisrecept cake.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik voelde geen tinteling! Ik zou zeggen, probeer het vooral eens uit 🙂

  5. Maria schreef:

    Hé Laura. Jouw baksite is een grote favoriet van mij. Ik wil je daarom graag op wijzen dat er sinds februari 2023 een studie gedaan is naar het gebruik van deze zoetstof. CNN heeft gerapporteerd dat Gebruik niet zonder risico’s is. Personen met een verhoogd risico op hartziekten (bijv diabeten) lopen een dubbel zo hoog risico op een hartstilstand of een beroerte als ze veel erythirol in hun bloed hebben. In fruit bevindt zich ook deze stof, maar in heel kleine hoeveelheden…
    Het middel is goedgekeurd door de EU.. maar toch.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dank voor je bericht Maria! Zou je misschien de link naar het onderzoek kunnen delen? Hier zijn we graag verder van op de hoogte.

  6. FREDDY schreef:

    5 sterren
    ik vond zo heerlijk dessert uit om bij groot bezoek te geven

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept