Bakken zonder suiker, dat doe ik niet vaak. Maar afgelopen week ontwikkelde ik dit basisrecept voor suikervrije vanillecake voor jullie! Ja, speciaal voor jullie, en oké, ook voor mezelf natuurlijk.
Al jaren krijg ik regelmatig de vraag of ik suikervrije (cake) recepten kan delen. En dan specifiek met een suikervervanger, zoals Sukrin, zodat er niet hoeft te worden ingeleverd op de zoete smaak van ‘suiker’. En dus ging ik afgelopen week voor jullie aan de bak! Via Instagram konden jullie stemmen welk recept jullie het liefst op het blog terug wilden zien: de wens voor een suikervrije cake bleek overduidelijk een favoriet.
Jullie weten dat ik van de basisrecepten ben en daarom deel ik vandaag het recept voor een lekkere suikervrije vanillecake met jullie, met het gebruik van Sukrin Gold. Dit product van Sukrin kun je gebruiken om basterdsuiker 1:1 mee te vervangen, dus dat is heel handig. Dat kun je dus voor heel veel wat van mijn recepten gebruiken.
Deze suikervrije vanillecake is een fijn basisrecept dat je op allerlei manieren kunt verrijken, bijvoorbeeld door plakjes appel erin mee te bakken. Voor een echt feestelijke gelegenheid heb ik alvast een heerlijke variatie voor jullie bedacht die je ook terugleest in het recept. Ik versierde de suikervrije vanillecake met een (natuurlijk ook suikervrije) citroen-roomkaas topping met blauwe bessen en munt.
Dit wil ik echt vanavond gaan maken! Ik hoop dat het recept niet te onzoet is door het gebrek aan suiker?
Groetjes,
Anne
Zeker niet, het smaakt net zo zoet als dat je het gewend bent. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!
Begrijp ik het goed uit de testdatum de suikervrije variant wel meer calorien bevat, maar minder suiker?
Nee. Ik geef de vergelijking aan per plak, daarin zie je dat de suikervrije minder suiker en minder calorieën bevat. Maar op het laatst ook per 100 gram aan, maar dat is niet vergelijkbaar met de plak ‘reguliere’ vanillecake.
Hoi Laura kan ik de cake ook bakken in een heteluchtoven oven mijn oven bakt alleen op hetelucht groetjes van Noelle
Dat kan! Hier lees je hoe: https://www.laurasbakery.nl/boven-en-onderwarmte-of-hetelucht/
Ha Laura, ik gebruik altijd erythritol die ik koop bij de Notenshop. Maar ik gebruik nooit meer dan 95 gram want anders voel/proef ik een tinteling. Ik ben dus verbaasd over de 200 gram die jij gebruikt. Sukrin is hetzelfde als erythritol lijkt me. Ik hoop dat je me uit de brand kunt helpen want ik worstel daardoor echt met mijn basisrecept cake.
Ik voelde geen tinteling! Ik zou zeggen, probeer het vooral eens uit 🙂
Hé Laura. Jouw baksite is een grote favoriet van mij. Ik wil je daarom graag op wijzen dat er sinds februari 2023 een studie gedaan is naar het gebruik van deze zoetstof. CNN heeft gerapporteerd dat Gebruik niet zonder risico’s is. Personen met een verhoogd risico op hartziekten (bijv diabeten) lopen een dubbel zo hoog risico op een hartstilstand of een beroerte als ze veel erythirol in hun bloed hebben. In fruit bevindt zich ook deze stof, maar in heel kleine hoeveelheden…
Het middel is goedgekeurd door de EU.. maar toch.
Dank voor je bericht Maria! Zou je misschien de link naar het onderzoek kunnen delen? Hier zijn we graag verder van op de hoogte.
ik vond zo heerlijk dessert uit om bij groot bezoek te geven