De combinatie van citroen met bosbessen vind ik heerlijk! Ik ging dus op zoek naar een lekker recept met deze twee ingrediënten als basis. Uiteraard kwam ik via Pinterest aan meer dan genoeg ideeën, ik moest dus gaan kiezen. Ik besloot om een citroen-bosbessen yoghurt cake te maken. Het recept dat ik vond was een typisch Amerikaans recept. Een cake die tweemaal wordt ingesmeerd met siroop en vervolgens ook nog een laag glazuur krijgt. Dat is wel erg veel dacht ik. Mijn verbazing werd dus nog groter toen ik las dat ze dit een ‘breakfast loaf’ noemden. Cake als ontbijt?!
Citroen-Bosbessen Yoghurt Cake
Nadat ik het recept een klein beetje had aangepast stond ik op het punt om ook de siroop en het glazuur te schrappen, ik dacht dat het teveel van het goede zou worden. Toch leek het mij ook wel eens leuk zo’n typisch Amerikaans recept te maken. Siroop en glazuur bleef dus op de planning staan. Dat bleek een goede keuze, de cake was namelijk heerlijk! De cake is vochtig, maar wel stevig. Ook is hij lekker fris en de bosbessen maken het geheel nog lekkerder. Het glazuur op de cake geeft echt dat beetje extra. Heerlijk fris!
Citroen-bosbessen yoghurt cake
Een recept voor een verfrissende citroen-bosbessen yoghurt cake, welke ingrediënten je nodig hebt lees je hier.
Porties: 12 plakjes (25 cm vorm)
Ingrediënten
Cake
- 200 gram bloem (+ een eetlepel)
- 2 tl bakpoeder
- snuf zout
- 170 ml yoghurt
- 200 gram suiker
- 3 eieren (L)
- 2 tl citroenrasp
- 1 tl vanille extract
- 100 ml zonnebloemolie
- 150 gram bosbessen
Siroop
- 80 ml citroensap
- 45 gram suiker
Glazuur
- 100 gram poedersuiker
- 2-3 el citroensap
Instructies
-
Mix bloem, bakpoeder en zout in een kom. In een andere kom meng je yoghurt, suiker, eieren, citroenrasp, vanille extract en zonnebloemolie door elkaar. Voeg de inhoud van de twee kommen bij elkaar en spatel tot een beslag.
-
Meng de bosbessen met een eetlepel bloem en spatel ze dan voorzichtig door het beslag. Giet het beslag in een ingevette en met bloem bestoven cakevorm.
-
Bak de cake in 55-60 minuten gaar op 175 °C (boven- en onderwarmte).
-
Laat de cake na het bakken zo’n 10 minuten in de vorm afkoelen voordat je hem op een rooster stort. Zet het rooster met de cake boven een bakplaat.
-
Terwijl de cake afkoelt maak je de siroop. In een steelpan op middelhoog vuur roer je de citroensap en suiker tot de suiker is opgelost. Laat dan nog drie minuten doorkoken. Haal de siroop van het vuur en zet opzij.
-
Als de cake volledig is afgekoeld pak je een prikkertje. Prik in de bovenkant en zijkanten van de cake gaatjes, dit mogen er heel veel zijn. Smeer met een kwastje de cake in met de siroop. Laat de siroop intrekken en herhaal dit dan nog eens.
-
Maak in een kommetje het glazuur van de poedersuiker en het citroensap. Het moet een dik, maar schenkbaar glazuur zijn.
-
Giet het glazuur over de cake en laat langs de zijkanten druipen. Laat het glazuur uitharden voordat je de cake serveert.
Bewaren
Hier lees je alles over het bewaren van cake.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Ziet er erg lekker uit!
Voor mijn verjaardag gister deze cake gemaakt. Heel spannend, want ik bak nooit zoetigheden. Was gelukkig in de smaak gevallen en verrukkelijk. Lekker fris en luchtig. Was vergeten poedersuiker te kopen, maar ook met alleen siroop is het smullen. Vanavond mag de tweede ronde het proeven…
Leuke site en heel inspirerend voor mij. Zeker voor herhaling vatbaar.
Hij staat nu in de oven. Ik ben heel benieuwd: het ruikt in ieder geval heeeerlijk!
Hey Laura,
Dat ziet er weer prima uit. Ik zou het niet als ontbijt eten. Doe mij maar een eitje in de ochtend.
Groetjes Pien
Made by pien
Wow, wow, wow! Wat ziet dat er heerlijk uit. Als ontbijt vind ik het een beetje teveel maar voor bij de thee .. hmmm. Ga dit recept snel uitproberen!
Hey Laura,
Make my day, give me a delicious piece of cake.
Also for breakfast!
Love, Trudy
Wauw dat ziet er heerlijk uit en leuke blog heb je!
Liefs Suus van Food Bandits
Uhm, Laura jij bent zo verslavend. De cake is nu net uit de oven de siroop en glazuur staan klaar de finish in touch! Ben heel beniwud morgencmaar gelijk proeven, kan niet wachten!
Zie graag nog meer receptjes voorbij komen.
Xxxx
Wat voor yoghurt gebruik je?
Halfvolle yoghurt.
Wat een heerlijke cake! Mooie foto’s ook en duidelijk uitgelegd allemaal. Ik zou hem wel eens willen proberen na te maken, maar ik ben helaas geen beste keuken prinses;)
Lijkt me heerlijk, maar als ontbijt niet. Herinner me nog als de dag van gisteren(het was geloof ik in 1992 in een hotel in Madrid, dat we o.a. een cupcake(gelukkig niet versierd) bij het ontbijt kregen.
Lees je blog met veel plezier. Fantastische duidelijke informatie.
Mieke R
Dat is heel normaal in Spanje hoor, erg zoet ontbijten. Dat soort cakejes zijn oa. magdalena’s , maar ook van die voorverpakte cakejes die je hier in de supermarkt koopt.
Als je het daar echt goed doet, eet je bij het ontbijt churos. Een soort gefrituurde deegslierten.
Aangezien ze in Spanje doorgaans laat lunchen, eet je eigenlijk pas bij de koffie een bocadillo, een soort Spaans stokbroodje/baquette met kaas of Serano-ham.
Eigenlijk zijn wij Nederlanders ene van de weinige landen waar we behalve dan jam, niet of nauwelijks zoet eten bij het ontbijt 😉
Ik heb m gemaakt van t weekend, hij is heerlijk! De cake is wat zuur door de citroensap, maar met het glazuur wordt dat weer goedgemaakt.
Oh wat was deze cake lekker zeg, Een zalige combinatie die ik iedereen kan aanbevelen.
Ik ga hem zelf ook een keer maken vaan eerst een stroopwafelcake :).
Liefs, Mam
Al twee keer gemaakt en iedereen vond hem heerlijk!
Ik ben zo’n zoetekauw dat ik het makkelijk als ontbijt op zou kunnen bij de thee!! Een plakje of twee… Dit is in ieder geval wel de eerstvolgende cake die ik ga bakken, ziet er HEERLIJK uit!
Oeh wat ziet die cake er lekker uit zeg! Die komt op mijn to-do lijstje!
Wat ziet deze cake er heerlijk uit! Ik kan ook niet geloven dat dit een breakfast loaf wordt genoemd.. O.o Tsja, Amerikanen he? =/ Bij de thee lijkt mij een uitstekende keus ^^
Ziet er lekker uit! Ik wil hem morgen ook gaan maken! Welke soort yoghurt heb je gebruikt?
Wat leuk dat je de cake ook wilt maken! Ik heb halfvolle yoghurt gebruikt 🙂 veel bakplezier!
Hoi Laura,
Hoeveel citroenen heb je ongeveer nodig voor dit recept?
Kijk er naar uit om hem te gaan maken!!
Hoi Denise,
Ik heb toen 3 of 4 citroenen gebruikt. Veel plezier met maken, hij is echt heel erg lekker!
Liefs, Laura
Hoi Laura,
Ben deze cake aan het bakken… klopt het, dat de cake niet zo heel hoog wordt? Of heb ik weer last van een niet-meewerkende oven:)?
Hoi Judith,
Bij mij is hij toch wel gerezen hoor. Gewoon zoals standaard cakes. Misschien iets te veel vocht? Of toch een niet-meewerkende oven 😉
Liefs, Laura
Hoi Laura,
Ben met deze cake bezig, hij is niet heel hoog, klopt dat?
Benieuwd naar de smaak, even tot morgen wachten!
Groetjes!
Judith
Oow, nu komt je reactie op m’n scherm.. .dacht dat ik een foutje had gemaakt:) Mijne is toch ’n btje platter dan ik hoopte:) Maar misschien wel lekker. We gaan ’t zien!
Je hebt geen foutje gemaakt hoor, hij stond in de spam. Daar heb ik hem net uitgehaald, want daar hoort hij niet ;). Echt 5 minuutjes geleden ofzo, haha.
Ik heb het vandaag gemaakt, maar dan met bosvruchten. Ik kon geen bosbessen vinden. Maar het was superlekker. Ik ga hem zeker nog eens weer maken.
Kan je de bosbessen vanuit de diepkvries gebruiken? En zo ja, moet ik deze dan eerst ontdooien of kan ik ze bevroren in het beslag doen.
Groetjes!
Je kunt prima diepvries fruit gebruiken hoor, je hoeft het niet per se te ontdooien maar je hebt dan misschien wel een iets langere baktijd.
Liefs, Laura
Heb hem net klaar.jammie, jammer dat de bessen allemaal op de bodem lagen
Toch eerst gebloemd, maar ja so what.groeten vaan alie
Zojuist gemaakt ! Heerlijk!! lekker zuur en toch weer niet.
ik had diepvries bosbessen gebruikt, door de bloem, maar toch naar de bodem. Volgende keer laat ik de bosbessen ontdooien. Heeft iemand ervaring hoe ik dit het beste kan doen. Want op de bodem proef je ze niet zo. Maar voor de rest…voor herhaling ….
Jammer dat ze naar de bodem zijn gezakt. Misschien eerst ontdooien inderdaad. Ik zou ze dan op keukenpapier laten ontdooien en dan even droog deppen. Daarna door de bloem en door het beslag spatelen.
Ik heb de cake nu twee keer gemaakt. De eerste keer met diepvriesfruit (niet door de bloem, vergeten ) en dit ging goed, maar de baktijd is dan inderdaad iets langer. De tweede keer heb ik verse bessen gebruikt en ze wel door bloem gehaald, maar helaas zaten deze toen op de bodem. Voor de smaak maakt het overigens weinig uit!
Hij staat nu in de oven ,ben heel benieuwd.
Makkelijk te maken,net als de boterkoek die is net klaar. Morgen een verjaardag en ik dacht ik bak een keertje zelf maar is leuk en goed te doen,nog 1 cake te gaan en mini pizza’s in hartvorm vanwege de Valentijn.
Je bent lekker bezig! Klinkt heerlijk allemaal! Veel plezier met de verjaardag morgen!
Hoi Laura,
Heb net de cake gemaakt (is aan het afkoelen) zit er goed uit alleen 1 tl vanillesuiker ipv van aroma gebruikt! Stom stom ik hoop dat het smaakt!! Je hebt heerlijke recepten!!
Groetjes Sabiha
Hoi Sabiha,
Ik denk dat je er in deze cake vrij weinig van zal merken omdat de citroen en bosbessen ook veel smaak hebben, komt helemaal goed dus 🙂
Liefs, Laura
Hoi Laura
Het was wel lekker maar de cake smaakte nergens naar volgende x toch aroma gebruiken en ook verse bessen. Heb het de volgende dag ook als ontbijt genomen is niet verkeerd haha
Groetjes,
Sabiha
Beste Laura,
Ik heb de cake vandaag gebakken alleen was deze niet zo goed gelukt.
De cake was lekker van smaak maar de textuur heel sponzig of hoort dit en komt dat door de yoghurt?!
Groetjes Anna Belle
Hoi Anna Belle,
Deze cake heeft wel een iets andere structuur dan een gewone cake maar zou niet heel sponzig moeten zijn. Misschien de volgende keer iets langer bakken of heb je misschien iets te veel vocht toegevoegd?
Liefs, Laura
Heerlijk ziet hij er uit!!! Heb gelijk de ingrediënten gehaald en hem samen met mijn zoontje gemaakt. Hij staat nu af te koelen en dan hebben we vanavond een heerlijk hapje voor bij de koffie. Ben benieuwd!!!!!
Groetjes Floor
En? Heeft hij gesmaakt? 🙂
Welke suiker kan je het beste gebruiken voor deze cake? Basterdsuiker of gewone kristalsuiker?
groetjes hennie
Ik heb voor deze cake fijne kristalsuiker gebruikt
Water loopt me in de mond. Dit zet ik op mijn baklijst, haha
Zou je de olie kunnen vervangen door boter? Mijn dochter en ik mogen allebei geen olie…
je krijgt wel een iets ander resultaat, maar je kan het vervangen met gesmolten boter.
De cake staat bij mij in oven. Ik zag je recept vanmorgen en meteen maar de boodschappen in huis gehaald. Strals visite hoop dat het smaakt, hij oogt in ieder geval heerlijk op jouw foto’s!!
Verrukkelijk, deze cake. Perfect als verjaarsgebakje op een tropische dag! Hij kwam met stip op één binnen :-). Heerlijk ook met een groot glas koude citroenlimonade.
Wat leuk dat hij zo goed in de smaak viel! 🙂
hij is heerlijk 😀
kan dit ook met aardbei, die zijn vaak wat natter namelijk
vr. gr.
Ik zou de aardbeien dan van te voren wel even een beetje droog deppen, maar zeker proberen hoor! Is denk ik ook een hele lekkere combinatie.
Hee! heb je hier magere yoghurt voor gebruikt?:)
Heb hier inderdaad magere yoghurt voor gebruikt 🙂
Hij staat nu in de oven! Ben wel de luie versie aan het maken, met een flesje citroensap en griekse yoghurt die nog in de koelkast stond. Ben heel benieuwd!
ik weet zeker dat die luie versie ook heel lekker zal zijn 🙂
Hey Laura,
Ik kwam vandaag voor het eerst op je blog, en wat een leuke blog heb je! Ga zeker vaker een kijkje nemen. Ik ben hem nu aan het bakken en ben benieuwd! Die tip van bloem met bosbessen zodat ze een beschermlaagje hebben en niet zo snel gaan zakken is top! Had ik zelf niet aan gedacht.
Liefs Ilse
Hoi Ilse,
Wat leuk dat je direct aan de slag bent gegaan! ben benieuwd of je hem net zo lekker vindt als ik 😉
Liefs, Laura
Hoi Laura,
Kan ik deze cake ook een dag van te voren maken?
Is het dan misschien nog verstandig om de siroop/glazuur er later over te doen, of juist niet?
Groetjes, Lydia
Deze cake kun je in zijn geheel heel goed een dag van te voren maken. Als je ook het glazuur en siroop een dag van te voren aanbrengt trekt het juist lekker in 😉
nou ben benieuwd! heb vakantie en dacht tijd om iets lekkers te gaan maken.
alleen al 2x naar winkel geweest, recepten lezen is toch heel moeilijk 😉 haha
alleen toch de citroenrasp vergeten, dus benieuwd of dat heel veel invloed heeft.
leuke site! en super veel lekkere dingen om uit te proberen.
groetjes
Dianne
Heerlijk en super recept!
Ik heb hier een glutenvrije & melkvrije versie van gemaakt: met glutenvrije bloem en sojayoghurt. 200g suiker op 200g meel vind ik heel veel, dus heb het bij 150g zachte rietsuiker gehouden en zo vind ik de cake al meer dan zoet genoeg!
Door de diepvriesbessen inderdaad een heel lange baktijd, dus volgende keer probeer ik toch maar met verse of ontdooide bessen.
En ik heb absoluut geen probleem met cake bij het ontbijt 😉
Ik heb deze cake vandaag gemaakt!
Super lekker!!
Is bij iedereen in de smaak gevallen!!
Bedankt voor de leuke inspiratie!!
X
Sarah
Wat leuk om te horen! Hij is inderdaad superlekker 🙂
Hoi Laura
Ik heb vandaag deze cake gemaakt!
Super lekker!! En bij iedereen heel hard in de smaak gevallen!
Leuke website trouwens om inspiratie op te doen!!
Lieve groetjes,
Sarah
Hoi,
Kan ik de cake invriezen?
Jazeker, verpak de cake wel goed luchtdicht voor je hem invriest.
Ha Laura,
Wat een leuke recepten zie ik hier voorbij komen.
Maar vooral super lekker! De citroen-bosbessen-yoghurtcake staat nu in de oven. Heb alleen volle yoghurt gebruikt, maar dat kan ook gewoon neem ik aan?
Zo alleen nog even naar de supermarkt, poedersuiker vergeten! -_-
Fijne dag en ik ben benieuwd hoe die uit de oven komt!
volle yoghurt kan ook hoor! Hoe is de cake geworden?
Hij zag er super uit! Mooi uit de oven gekomen.
Sommigen vonden ‘m heerlijk en een paar vonden ‘m net te zuur, dus denk dat ik de volgende keer wat minder siroop doe. Het is zeker een cake die ik nog eens zal maken! Fijn weekend!
Hoi,Laura
Wat een geweldig blog heb jij mooi, lekker, en overzichtelijk.
Ik heb deze cake inmiddels al een keer of 5 gemaakt ik en vele met mij vinden hem geweldig.
Ben altijd weer blij als ik een nieuw recept op facebook voorbij zie komen 🙂
wat leuk om te horen, dankjewel 🙂
Hoi laura ik heb maar anderhalve cittoen toen wel limoen sap kan dit ook???
hij staat nu in de oven
Gr catherine
voor het siroop kan dit ook inderdaad.
Citroen
goedemorgen!
Is deze cake in een heteluchtoven gebakken? Zo nee hoelang moet die dan en op hoeveel graden?
Groet!
Bij een hetelucht oven moet de temperatuur altijd zo’n 20% lager staan, de tijd is hetzelfde.
Heerlijk! Ik ben echt waardeloos in de keuken maar de stap voor stap beschrijving (met foto’s hoe het er uit moet komen te zien) werkt echt perfect! De cake inmiddels al een aantal keren gemaakt, met kersen weliswaar. Uit de diepvries, zonder pit. Heerlijk hoor, bedankt voor het recept!
Ik ga hem straks voor de 2de keer maken. En samen met witte chocoladefudge zet ik het morgen op tafel met een high tea..
Wat is dit een zaaaaaaalige cake.
Ik kon er niet van af blijven, die wordt zeker vaker hier gemaakt, dankjewel Laura !
ik heb alles in huis alleen geen grote eiren, hoeveel m eiereb zouden er in moeten? groetjes
L eieren zijn zo’n 65 gram, M eieren 50 gram. Ik zou hier een half tot heel eitje extra toevoegen.
Zojuist..eindelijk ’s gemaakt.
Helaas bleek ik echter geen citroen in huis te hebben , maar wel citroenmarmelade.
Daar heb ik 2 eetl van door t beslag geroerd.
Ook had ik geen poedersuiker in huis , maar wel een deco glazuurstift..daar heb ik nu de bovenkant mee versierd…
Mmmmm..en lekker dat ie is 🙂
Wij hebben hem ook gemaakt! Zelf nog Cranberries an toe gevoegd en zonder de siroop. Heel leuk recept!
Hey Laura!
Ik wil deze cake echt een keer gaan maken?
Wel heb ik nog een vraagje: Kun je het citroensap en de citroensap ook vervangen door citroen extract?
En zo ja hoeveel?
Hoop dat ik snel wat van je hoor!
XXX
Hoi Jenny,
Het citroenrasp in de cake zou je kunnen vervangen door een tl extract, maar het sap niet voor het glazuur en de siroop.
Ik heb er geen cake van gemaakt maar een taart in hartvorm en bosbessen er bovenop langs de rand in het glazuur geplaatst, het is echt een plaatje geworden en om je vingers bij af te likken zoooooo lekker!
Bedankt voor al je heerlijke recepten, ik woon in Spanje en hier zijn alle taarten mierzoet en vreselijk zwaar, zo leuk als er weer een nieuw recept op facebook voorbij komt!
Heb deze cake gisteren gemaakt en kan maar 1 ding zeggen…HEERLIJK!!! Echt zo lekker…
De cake net gemaakt. Kan niet wachten tot die afgekoeld is! 🙂 De siroop is helaas stroop geworden dus die maak ik maar even opnieuw.
Heel lekker! Succesrecept!
Hallo Laura, wat heb je een geweldige blog! Bovenstaande cake heb ik eergisteren gemaakt en wat was ( is inmiddels al op) het lekker!! Heel erg bedankt voor al je lekkere receptjes. Groetjes, Sibelia
Is het ook mogelijk de cake te maken zonder suiker toe te voegen? Of is de smaak dan niet lekker meer?
Je kunt niet zomaar de suiker weglaten, je kunt wel kijken naar vervangers: http://www.handigebaktips.nl/vervangers-voor-suiker/
Heeyy, ziet er heerlijk uit. Voor mijn verjaardag wil ik graag een citroen bosbessen cake maken en deze ziet er erg lekker uit! Ik wil hem dan wel in een ronde vorm maken (of is dat een heel raar idee?) en zonder de siroop. Is er niet toevallig nog een ingrediënt wat je zou kunnen toevoegen, vervangen of weglaten waardoor de cake wat hoger opstijft in de oven?
Deze cake kun je ook in een ronde vorm bakken. Als je een hogere cake wilt maakt je gewoon meer beslag 😉
Hele vullende, heerlijke cake! Zelfs bij het ontbijt. Wij hebben hem gemaakt met diepvries fruit en dat ging prima!
Heel lekker ! Samen met mijn dochtertje gemaakt vanmiddag. Fijn recept, makkelijk te maken dus ook ideaal om met kinderen te maken.
Alleen; ik heb geen kans gekregen om er glazuur op te doen ! Mam, mag ik al een stukje ?
Net de eerste plak geproefd: heerlijk!! Ik heb wel de laatste glazuurlaag achterwege gelaten en ook iets minder siroop gedaan omdat ik niet te veel suiker wil gebruiken. Maar ook dan echt heerlijk! En de verdeling van de bosbessen top!
Dit recept van het weekend gemaakt. Een paar veranderingen aangebracht, oa roomboter gebruikt ipv zonnebloemolie en lekkere volle griekse yogurt gebruikt.
Een zeer geslaagde cake! Komt zeker op mijn lijstje te staan!
De bosbessen waren toch wel naar beneden gezakt in het mengsel, ondanks dat ik ze had bestoven met bloem!
Naja, er moet wat uitdaging voor het volgende baksel blijven natuurlijk 😉
Deze gisteren gemaakt, qua smaak heerlijk! De bessen zijn ook niet naar beneden gezakt alleen rondom de bessen is het nattig gebleven. Het lijkt niet gaat maar dat is het wel, waar zou dit door kunnen komen?
Het zou kunnen dat je wat zachtere en daardoor vochtigere bessen hebt gehad.
Hoi Laura,
Ik heb deze cake nu een paar keer gemaakt en dat is niet zonder reden! Onze dochter van 10 vraagt hier regelmatig om (zelfs als basis voor haar verjaardagstaart!) evenals familie en vrienden! En de bessen komen bij ons uit de tuin, dubbelleuk dus! Bedankt voor dit heerlijke recept, je hebt er een hoop mensen blij mee gemaakt!
Heerlijke cake! Ik heb hem eens gemaakt zonder blauwe bessen en met magere yoghurt (ook héél lekker)
Nu wil ik hem maken met blauwe bessen (nog steeds met magere yoghurt) maar dit keer wilde ik kokosolie gebruiken, in plaats van zonnebloem. Denk je dat dit kan?
Groetjes, Lotte
Ik heb er geen ervaring mee, maar je kunt het zeker proberen.
Hoi Laura,
Ik heb het gisteren geprobeerd en het is goed te doen!
Groetjes 🙂
heb deze cake gemaakt en hij was heerlijk, bedankt voor het recept!
Maak deze cake regelmatig gewoon weg heeerlijk.
Ik gebruikt volle yoghurt voor extra lekkere en vettigere cake?
Ik gebruik 150 gram suiker en dan doe ik ene helft Kristal suiker andere helft lichte basterd suiker voor net meer smaak.
En die glazuur boven op vind ik net iets te zuur dus die laat ik weg .
Deliciousss?
Ik ben over een paar weken jarig en deze cake lijkt me misschien wel lekker om te maken. Wat ik me alleen afvraag. Ik ben nogal fan van de boerencake, waar 4 eieren in gaan, met 200 gr suiker, 200 bloem, 1 theelepel bakpoeder en ik ben gewend de eieren voor in een cake luchtig te kloppen met de boter en suiker. Wordt het met de olie en yoghurt vanzelf luchtig in de oven doordat er een theelepel meer bakpoeder bij in zit?
Dit is een iets compactere cake. Niet te vergelijken met een boerencake (en de bereidingswijze/receptuur is dus ook anders)
Oké. Het lijkt
Me wel lekker hoor
Hoi Laura, heerlijke cake! Maar een vraagje. Ik heb de bessen met bloem gedaan maar alsnog is alles naar beneden gezakt? Heb jij hier een verklaring voor?
Liefs, Jaimy!
Waarschijnlijk heb je het beslag te luchtig geklopt.
Vandaag de cake gebakken en die is heerlijk. Volgende keer bak ik hem wel iets langer omdat hij nogal vochtig is. Glazuur aangemaakt.met een beetje bietensap, de kleur past mooi bij de bosbessen!
Hij lijkt mij heerlijk dus ik ga deze vrijdag bakken zodat ik die zaterdag als dessert kan opdienen bij het etentje voor mijn schoonouders.
En vanavond dus de cake als dessert gegeten. Iedereen vond hem heerlijk!
Mmmm, ziet er super uit! Kan je ook zelfrijzende bloem gebruiken ipv bloem + bakpoeder?
Ja hoor, kan ook.
Hoi Laura,
Wat een heerlijke cake was dit zeg! Binnen 1 dag was hij al op, natuurlijk wel iedereen laten proeven 🙂
Dit recept daagt mij uit ook andere smaakcombinaties te maken maar weet alleen niet zo goed hoe. Ik dacht aan bijv mango, limoen, kokos, of anders misschien iets met munt?
Ik heb (harde) kokosolie in huis, kan ik dit bijvoorbeeld verwerken in dit recept of toch liever geraspte kokos gebruiken? En, kan ik verse mango gebruiken (ipv bessen) of blijft dat te nat?
Hoop snel van je te horen, kan niet wachten om te proberen! 😀
Groetjes Mirella
Leuk te horen dat je hem zo lekker vindt. Je kunt zeker variëren met dit recept, al is het altijd even proberen natuurlijk. Je zou heel goed stukjes verse mango kunnen gebruiken en dan de citroen vervangen door limoen. Als je kokos als smaakmaker wilt gebruiken zou ik voor rasp gaan.
Kan je dit recept ook voor cupcakes gebruiken? Hoe lang zou je ze dan bakken en op welke temperatuur?
Moet zeker kunnen, zo op 20 minuten beginnen (zelfde temperatuur)
Hoi Laura,
Ik wil dit recept binnenkort weer maken voor een feest maar ik heb de dag ervoor helaas geen tijd. Hoe lang van ter voren kan ik deze maken en is de smaak dan nog steeds zo geweldig?
Bedankt (weer!)
Groetjes Mirella
hier lees je alles over het bewaren van cake: http://www.handigebaktips.nl/cake-bewaren-doe-je-zo/
Ik ben altijd nauwkeurig met het volgen van een recept maar dit keer toch een fout gemaakt. I.p.v. gewone halfvolle yoghurt, per ongeluk yoghurt met vanillesmaak gekocht. Ik dacht al bij het openen van het pak: waarom is hij geel? Toch doorgegaan en de cake is heerlijk! Bedankt voor het recept. groetjes, Isabel
Dit is echt een lekkere cake en helemaal niet moeilijk om maken. Zag zovele reacties bij u i.v.m. het naar beneden zakken van de bosbessen en aangezien ik geen bakkerstalent ben, had ik wel wat schrik, maar dat was niet nodig. De bessen zitten helemaal mooi verspreid. Ga volgende keer wel wat minder citroen gebruiken, maar dat is persoonlijke smaak. Bedankt voor dit lekkere recept. Groetjes Maria
Hoi Laura!
Zou ik deze ook in een tulband-vorm kunnen maken?
Ik heb de citroen-bosbes tulband uit je kookboek al eens gemaakt, maar ben erg benieuwd naar deze met yoghurt 🙂
Groetjes Elsbeth
Ja hoor, geen probleem.
Heey!
Ziet er heerlijk uit! Even een vraagje
Kan je door het beslaga ook nog extra citroensap mengen?
Groetjes (:
Dat kan, maar voeg niet te veel toe. Anders wordt je cake minder luchtig.
Hi Laura,
Kun je alle soorten fruit voor dit recept gebruiken?
Gr,
Linda
Ja hoor, maar kijk wel uit met heel vochtige fruitsoorten. Niet dat het onmogelijk is, maar hij kan dan wat meer oventijd nodig hebben.
Haar naam is Laaaaaura een hele lieve meid, als ik naar deze lekkere cake kijk ben ik de weg heel even kwijt :O!! Yum, ik ga deze proberen voor bij mijn nieuwe stage, daar moeten we om de beurt trakteren. Ik heb alleen wel een vrij krappe combi waarin het blik niet kan draaien, kan het niet al te veel kwaad als ik hem tussendoor ff snel omdraai? Of eventueel een andere vorm gebruiken.
Haha! Je kunt hem best halverwege omdraaien. Als je een combimagnetron hebt kan het zijn dat je hem op een gegeven moment af wilt dekken met aluminiumfolie, het gebeurt met deze ovens vaak dat de buitenkant gaar is maar de binnenkant nog vloeibaar is.
Tnx voor de tip! ik zal er op letten. Vrijdag ga ik hem proefdraaien
Ik vroeg mij af he Laura, stel je ook wel eens iemand teleur? als je met wat kant en klaars aan komt zetten bij de koffie of zo. Of is het bij jou altijd feest 😀
Altijd feest 😉 Heb sowieso altijd zelfgebakken koekjes in huis, dus iets lekkers voor bij de koffie is geen probleem.
He Laura! Ik heb hem nu 3x gemaakt met succes, en steeds iets beter! Ik ben wel toe aan wat variatie 🙂 Is het ook mogelijk met frambozen? Of gaat dat niet samen met citroen… Ik ben wel fan van die yoghurt, het beslag mixt zo makkelijk!
Met frambozen zal ook ontzettend lekker smaken en combineert prima met citroen. De smaak zal wel wat zuurder zijn, aangezien frambozen ook zuurder zijn van zichzelf.
is deze cake ook luchtig ? of eerder aan de zware droge kant ? en mag ik 1/3 vd suiker nemen ? eet nl suikervrij eigenlijk.
Als je hem goed maakt is het een heerlijke smeuïge, luchtige cake. Je kunt experimenteren met de hoeveelheid suiker, maar je krijgt dan logischerwijs wel een ander resultaat.
Hey Laura,
Is het mogelijk dit recept te maken met Griekse yoghurt 10% vet?
Ik denk dat dat prima kan, wordt de cake misschien nóg wat smeuïger.
Hallo, kan je bij dit recept de citroen ook gewoon weglaten? Lust het namelijk niet in een cake.
Ja hoor, dat kan.
Ik vond hem lekker maar wel wat teveel zoetigheid. Dus denk dat ik de volgende keer een keuze maak uit de siroop of de topping. Wel bijzonder dat het beslag zo dun bleef en toch zo goed gebakken is.
Bedankt weer voor het delen.
Groetjes Laura
Dag Laura,
Kan ik hiervoor de zonnebloem olie vervangen door roomboter? Zo ja, moet ik dan de boter van te voren smelten? En hou ik dan 100 ml aan?
Groetjes Kaouthar
Dat kan, ik zou dan inderdaad de boter smelten.
Kan deze cake ook gemaakt worden met bosbessen uit de diepvries?
Zoja kunnen ze er dan beter bevroren door of ontdooit?
Ja hoor dat kan, kunnen er op beide manieren doorheen. Als je ze ontdooit zou ik ze ook even droog deppen.
De cake ziet er erg lekker uit kan het cake ook zonder siroop en glazuur
Ja hoor, dat kan.
Heerlijk, eenvoudig en rijk van smaak. Vanille-extract was op (vodka is in de cosmopolitans beland ipv het extract!) Maar met vanillepoeder ging het ook prima (sowieso fan van vanillepoeder!). En ik heb speltmeel gebruikt en wat soda toegevoegd. Heerlijk en smeuig resultaat. Mn posse zucht als ze me naar het recept vragen (Weer die Laura?). Een welbekend Turks spreekwoord luidt “oké schiet de pauw desnoods neer, maar pronk niet met haar veren!” Laura, ik vind je recepten de bom 🙂
Hahaha, wat leuk om te horen! 😀
Als ik dit als plaatcake wil maken kan ik dan ongeveer de helft van de baktijd aanhouden?
Hangt af van de grootte en dikte. Met dezelfde hoeveelheid gok ik op 45 minuten, maar beginnen met 30 kan prima.
Gelukt! Dezelfde hoeveelheid gebruikt, was nu meer een cake-reep maar super lekker.
Dank je wel
Wat een fantastische, heerlijke cake! En ook nog eens heel erg makkelijk om te maken. Bedankt voor het recept.
Hoi Laura,
Kan deze cake ook gemaakt worden met diepvries bosbessen? En zo ja moet je deze dan vooraf ontdooien of kan je ze bevroren door het beslag mengen?
Dat is mogelijk, zowel ontdooid als bevroren. Het kan wel zo zijn dat de cake iets langer nodig heeft in de oven.
Hoi Laura, ik zou de cake graag willen ‘veganizen’, kan ik soja yoghurt gebruiken i.p.v. gewone yoghurt? Groetjes Jeldau
Lijkt mij dat dat moet lukken.
Hallo Laura,
Gisteren de citroen-bosbessen yohurt cake gemaakt en die is heel lekker.
Ik heb één probleem. De bosbessen waren allemaal naar de bodem gedaald.
Hoe los ik dit op zodat de bosbessen na het bakken over de cake verdeeld zijn.
Groetjes,
Het kan zijn dat het beslag te luchtig was. En de bessen even door wat bloem wentelen helpt ook.
Hoi,
Nadat ik de cake al lactosevrij heb gekregen door lactosevrije yoghurt te gebruiken ben ik nu op zoek naar een alternatief voor de bloem ivm glutenintolerantie.
Nu zag ik ergens anders op de site kokosmeel als vervanger staan. Heeft iemand hier ervaring mee? Of een ander goed alternatief? Noten (dus ook amandelmeel) zijn helaas uitgesloten van deelname 🙂 , ook weer ivm met, je raadt het al, een allergie.
Groetjes Mirella
Ik zou niet alleen kokosmeel gebruiken, dat maakt het erg droog. Beter kun je een glutenvrije meelmix gebruiken.
Deze cake is een winning recipe! Heb hem nu al een paar keer gemaakt en vrienden, familie en collega’s zijn er hélemaal weg van! Krijg regelmatig de vraag of ik ‘m weer wil maken.
Om te voorkomen dat alle blauwe bessen naar beneden zakken, doe ik de helft door het beslag en de andere helft leg ik voorzichtig bovenop.
Hij is nu hier aan het afkoelen..maar de kinderen staan met de neus er bovenop..weet niet of ik t redt om in te smeren met siroop en glazuur ??
Hij ruikt overheerlijk
Ik dacht, ik doe er ook wat frambozen door maar dat maakt het helaas veel te nat en w”s teveel bessen.We gaan een nieuwe poging wagen!
Kun je de suiker ook vervangen door palmsuiker (1:1)?
Dit kan inderdaad.
Als je hier 12 grote muffins van wil maken is deze hoeveelheid dan voldoende? En wat zou ongeveer de baktijd zijn?
Als je ze echt groot wilt hebben is 10 stuks misschien beter. Baktijd zal 20-25 minuten zijn.
Wil hem vandaag maken en vrijdag meenemen voor collega’s. Hoe kan ik hem dan het beste bewaren, verpakt in de koelkast of er buiten? Zal ik dan wel of geen glazuur maken?
Je kunt ‘m prima buiten de koelkast bewaren! In een cakedoos of goed in folie wikkelen.
Hey Laura,
Ik wil deze cake heel graag bakken maar we hebben geen zonnenbloemolie is dat een probleem?
Mvg Clemence
Hi, heb je wel een andere soort neutrale olie in huis? Daarmee kun je het vervangen.
Zou ik dit als breakfast willen, Hell yeah!!
Thanks for the recipes, I got these from my Dutch friend who lives in Ireland 🙂
Cheers!
Groetjes, vanuit Engeland
Aaaah that’s awesome! Thanks for your nice comment, cheers 😉
Hé Laura. Kan ik ook magere kwark gebruiken ipv yoghurt?
Liever halfvol.
Laura, de cake was heerlijk. Ik heb hem gemaakt met maismeel en Griekse yoghurt omdat ik niets anders in huis had. Misschien wel leuk te vermelden als je geen poedersuiker in huis hebt je die zelf kan maken door gewone suiker te malen in een keukenmachinetje
Groetjes uit een zeer rustig Spanje
Wat leuk zeg met maismeel! Dat is inderdaad een leuke tip om te geven.
Oh wat was deze lekker! Zelfs zonder de siroop en het glazuur. Hij was al op voordat hij was afgekoeld! In het weekend maak ik ‘m gewoon weer!
Totaal flutrecept. Misbaksel is minus 1 plakje in de vuilnis beland.
Oh wat jammer dat het bij je mislukt is, maar er is niks mis met het recept hoor.
Hallo,
Ik maak graag muffins maar het probleem is dat het papiertje er altijd blijft aankleven.
Dan maar zelf gemaakt uit bakpapier ,is wel niet gemakkelijk die blijven niet goed zitten.
Bedankt voor al uw super idee’s
Afgelopen weekend de heerlijke cake gemaakt. Kinderen had eerst zoiets van ik weet het niet, maar vonden het ook allemaal erg lekker. De ander dag vroeg mijn zoon al hoe laat we gingen koffie drinken?. Dus zeker hier voor herhaling vatbaar. Ps. Ik heb het gemaakt met vanille suiker en bessen uit de vriezer. De smaak was dus bij mij wel goed en niet te vochtig!
Erg lekker en goed te volgen recept! Ben geen ervaren bakker, maar dit was erg goed te doen.
De cake zit bij mij in de oven nu, voor een verjaardagsfeestje. Heb wel Griekse yoghurt (restje moest op) gebruikt & ook wat frambozen erbij gedaan om hem wat extra kleur te geven.
Heb hem voor de verandering in een tulband vorm gedaan, dat maakt het wat feestelijker. Hopelijk niet te vol, dat hij niet over de vorm rijst. Da’s altijd spannend…
Heb nog wel een vraagje; wat is de reden dat de blauwe bessen eerst door bloem moeten worden gemengd?
Wat leuk, hopelijk is het goed gelukt! Dat is zodat ze niet naar de bodem zakken.
Heerlijke cake!
Ik heb hem zonder glazuur gemaakt zodat hij wat zuurder is.
Het enige nadeel van cake met yoghurt of kwark vind ik dat de substantie wat ‘rubber-achtig’ wordt. Het geeft een ander mondgevoel.
Maar echt een lekker recept!