Vanillecake met mascarpone en rood fruit

Gepost: 23 februari 2015 Laatst bewerkt: 18 januari 2024
Vanillecake met mascarpone en rood fruit

Misschien weten jullie wel dat ik zo’n 2 jaar geleden twee boekjes mocht maken. Eentje over cupcakes, de ander over taarten. De boekjes zijn (voor zover ik kan achterhalen) helaas niet meer te koop, maar ze staan uiteraard bij mij thuis op de plank. Zo af en toe pak ik ze er weer eens bij om even door te bladeren. Dan zie ik mijzelf gelijk weer in de keuken staan om al deze recepten op hoog tempo te bedenken, maken, fotograferen en uit te werken. Ja, dat was een flinke uitdaging en ik ben nog steeds trots op het resultaat! Ik heb hier echt onwijs veel van geleerd.

Deze vanillecake met mascarpone en rood fruit staat in het boekje met taarten. Het blijft nog steeds een van mijn favorieten. Ik ben dol op het maken van cakes, maar soms vind ik het zonde om er een laag frosting bovenop te smeren. Die opengescheurde bovenkant vind ik gewoon wat hebben. De zijkant van een cake is daarentegen niet zo heel spannend. Ik sneed deze cake daarom in 3 lagen zodat ik de frosting tussen de lagen cake kon smeren. De bovenkant blijft zichtbaar en de zijkanten zijn zo veel leuker, mooier en lekkerder om te zien!

BAKTIP: Een degelijke, rechthoekige cakevorm zoals deze gaat jarenlang mee en kan wat mij betreft niet ontbreken in de keuken.

Ik gebruikte overigens diepvriesfruit, toen ik de boekjes maakte was vers fruit nauwelijks te vinden. Dat gaat dus prima, maar vers fruit is het mooist. Maak je de cake wel met diepvriesfruit? Laat het fruit dan ontdooien op een bord waar je een velletje keukenpapier op legt, dan kan daar het vocht in trekken.

cake met mascarpone en rood fruit 2a

Is het geen plaatje? Waar een vanillecake normaal gezien misschien niet zo heel spannend is om te serveren, is dat met deze cake wel anders!

cake met mascarpone en rood fruit 3a

 

Cake met vulling van mascarpone en rood fruit

Opslaan
Recept afdrukken

4.75 van 4 stemmen

Vanillecake met mascarpone en rood fruit

Vind jij vanillecake maar saai? Dan heb je deze vanillecake met mascarpone en rood fruit nog niet gezien! Een feestje om naar te kijken en van te smullen!
Porties: 12 personen (25 cm vorm)

Ingrediënten

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram suiker
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 8 gram vanillesuiker
  • 4 eieren
  • snuf zout

Ingrediënten vulling

  • 250 gram mascarpone
  • 125 ml crème fraîche
  • 3 el suiker
  • 2 el citroensap
  • 300 gram fruit (ik verdeelde dit in frambozen, bramen en bosbessen)

Instructies

  • Meng in een kom de boter, suiker en vanillesuiker romig. Voeg de eieren één voor één toe tot deze zijn opgenomen. Voeg het zelfrijzend bakmeel en het snufje zout in delen toe en mix tot een glad beslag. Schep het beslag in een ingevette en bebloemde cakevorm.
  • Bak de cake in 60 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte) gaar. Laat de cake volledig afkoelen voordat je verder gaat.
  • Meng in een kom de mascarpone, crème fraîche, suiker en citroensap tot een romig mengsel.
  • Snij de cake met een groot mes twee keer door zodat je drie lagen cake hebt. Smeer de helft van het mascarpone mengsel op de onderste laag cake en verdeel de helft van het fruit hierover.
  • Leg de tweede laag cake op de vulling en verdeel hier de rest van het mascarpone mengsel en fruit over. Leg de bovenkant van de cake op de vulling.
Bewaren

De vulling kun je goed van te voren maken, maar vul de cake pas op het laatste moment. Blijft er een stukje cake over? Bewaar deze dan afgedekt in de koelkast, dan blijft hij nog een paar dagen goed.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

33 reacties

  1. Ellen schreef:

    Mmmm, een gewone cake taken to the next level! I like! 😀

  2. Margot schreef:

    Het is zeker een plaatje! Hier lust ik wel een plakje van!

  3. manon schreef:

    Dat ziet er lekker uit zeg!

  4. Samantha schreef:

    Het ziet er echt super lekker uit! Deze ga ik zeker weten een keer maken. Mjam.

  5. ohladybake schreef:

    heerlijk ziet deze cake eruit!
    leuke tip om een cake eens anders te maken!

  6. ahh heerlijk ik krijg gelijk trek

  7. carolien schreef:

    ziet er lekker uit 😀

  8. Mathilde schreef:

    Deze ga ik zéker snel maken!! Ziet er super uit.
    Eerst even wachten tot de aardbeitjes in de aanbieding zijn 🙂

  9. Bianca schreef:

    Ik heb hem ook gemaakt maar dan met aardbeien ipv bramen. Hij is heerlijk!

  10. Erika schreef:

    Misschien een rare vraag maar het mengsel moet dat lang geklopt worden? En op een snelle of juist niet snelle stand!?
    Ziet er heerlijk uit wil hem vandaag gaan maken

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zeker niet te lang en op een rustige stand (of gewoon met de hand). Anders wordt het te dun.

      1. Erika schreef:

        Dank je wel

  11. Nina Hobbysite schreef:

    Deze cake gisteravond gemaakt. De cake is echt lekker. Maar de mascarpone is toch wat zwaar (of misschien wilde wij gewoon teveel cake ;)). Al ziet de cake er echt top uit.

  12. ohww jeej daar gaat mijn dieet. Ziet er heerlijk uit en zal zeker ook zo smaken !

  13. Budget-energie schreef:

    Zo’n doosjevol Zomer fruit van de Appie heeft gelijk al dat fruit erin zitten.

    1. jayson schreef:

      nou ik denk toch dat je liever verse fruit hebt dan dat bevroren spul van de appie

  14. Leonie Raijmakers schreef:

    Ik had ze toen gekocht bij de action. Nu wilde ik ze toevallig gisteren pakken. Zie ik ze niet meer. Dus dat wordt nof even flink zoeken thuis

  15. Mirjam schreef:

    Hoi Laura,

    Heerlijk recept wat ik graag wil gaan proberen. Hoe groot is de vorm die je gebruikt hebt?

    Groet,
    Mirjam

    1. Laura schreef:

      25 centimeter 🙂

      1. Mirjam schreef:

        Dank je, had m al gemaakt ondertussen ? weet niet hoe groot het blik is wat ik gebruikt heb maar hij was goed gelukt. En erg lekker, bedankt voor je recept.

  16. Julia schreef:

    Hoi Laura,
    Ziet eruit om bij weg te dromen.. alleen wat is de maat voor als je een ronde bakvorm hebt? Eentje van 22 cm doorsnede?

    1. Laura schreef:

      Hier kun je lezen hoe je een recept omrekent: http://www.handigebaktips.nl/recepten-omrekenen/

  17. Paula schreef:

    Hé dat lekker cake gemaakt maar geen crème frache gebruikt maar slagroom en klop klop en dat was heerlijk met aarbeien er op.
    Grtjes paula

  18. Liesbeth schreef:

    Hai Laura
    Ik wil deze cake gaan maken als verjaardagskaart en dus bekleden met fondant, met een dijkje uiteraard. Kan dat of raad je dan toch biscuit aan?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik zou biscuit gebruiken, het wordt anders wel heel erg machtig.

  19. Jildou schreef:

    Hoi Laura,
    Waarom moet de cake op het laatste moment pas gevuld worden. Kan ik dit ook de avond ervoor doen?
    Groeten, Jildou

    1. Laura Kieft schreef:

      Kan, ik vind het zelf het lekkerst om het niet te lang van tevoren te doen.

  20. Maria schreef:

    Hoi Laura,

    Ik ga een dripcake maken. Kan ik deze vulling (zonder fruit..dat wel) hiervoor gebruiken? Dit vind ik namelijk lekkerder dan botercreme. Zou ik deze vulling ook voor de buitenkant van de taart kunnen gebruiken ?

    1. Laura Kieft schreef:

      Hangt er vanaf hoeveel lagen je taart wordt. Botercrème is steviger en daarom beter voor het opbouwen van een hogere laagjestaart. Ik zou de botercrème in ieder geval wel voor de buitenkant gebruiken.

  21. Mar schreef:

    Hi Laura

    Kan ik voor de vulling ipv mascarpone ook Roomkaas met creme fraiche gebruiken? Qua smaak toch niet heel veel verschil toch?
    En wat betreft fruit heb ik alleen diepvriesframbozen. Dus ik zat te denken om gepureerde frambozen door de vulling te doen. Hoeveel gram kan ik het beste gebruiken om de vulling mooi roze te krijgen maar niet te slap gaat worden? Of is het beter om dan ook een gelatine blaadje door te doen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik vind dit wel echt twee verschillende soorten room. En kijk uit met toevoegen van fruitpuree, dit kan de room namelijk ook te dun maken. Dan kun je beter stukjes fruit erdoor spatelen.

  22. Nathalie Van Honacker schreef:

    Zou je hiervoor diepfriesfruit kunnen gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou kunnen, maar ik zou het niet per se aanraden. Diepvriesfruit is toch een stuk vochtiger. Je kunt het natuurlijk goed uit laten lekken, maar dan zou ik het wel gelijk serveren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept