lemon meringue pie 1a

Ik vind lemon meringue pie echt heel erg lekker. Maar ik moet ook bekennen dat ik er nog nooit zelf zo’n Franse citroen schuimtaart had gemaakt. Schandalig eigenlijk, dus besloot ik daar verandering in te brengen. Resultaat van dit bakavontuur is een heerlijke fris-zure taart.

Alhoewel de bodem en de topping van schuim zoet zijn, is de vulling van lemon curd lekker fris en een beetje zuur. Deze combinatie van smaken is echt heerlijk! Als je een hapje neemt proef je eerst het zoete van de bodem en de topping maar de nasmaak is heerlijk fris door de vulling. Perfecte taart voor een zomerse dag. En voor elke andere dag eigenlijk ook wel ;).

BAKTIP: Voor deze Franse lemon meringue pie gebruik ik graag een rechthoekige quichevorm van 35 cm

lemon meringue pie 2a

Het complete basisbakboek 

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent. 

Bestel hier!

Afbeelding

Meer Franse taartrecepten

Ook gek op Franse taartjes? Dat kan ik goed begrijpen, want Frankrijk is nu eenmaal hét land van de meest verfijnde en verrukkelijke patisserie. Om die reden staan er ook al heel wat lekkere Franse taartrecepten online. Enkele favorieten:

lemon meringue pie 3a

lemon meringue pie 5a

 

Recept afdrukken

4.91 van 10 stemmen

Lemon meringue pie

Een lekkere fris-zure taart deze lemon meringue pie. Het recept staat hier online met handige bakinstructies. Perfect voor zomerse dagen.
Porties: cm langwerpige vorm

Ingrediënten

Bodem

  • 225 gram bloem
  • 160 gram ongezouten roomboter
  • 80 gram witte basterdsuiker
  • half losgeklopt ei
  • snuf zout

Vulling en topping

Instructies

  • Maak de lemon curd van te voren. Dit kun je prima al enkele dagen eerder maken.
  • Voor de bodem voeg je alle ingrediënten bij elkaar in een kom. Meng de ingrediënten met een mixer of met de hand tot een bal deeg. Laat het deeg minimaal een half uur rusten voordat je verder gaat.
  • Vet de vorm in en bestuif deze met bloem. Rol het deeg uit tot een lap en bekleed de vorm. Vind je dat lastig? Verkruimel en verdeel dan de stukjes deeg in de vorm en druk deze met je vingers aan.
  • Prik met een vork gaatjes in het deeg en leg een vel bakpapier in de vorm waar je de bakbonen op legt. Geen bakbonen in de buurt? Je kunt ook rijst gebruiken als blindbakvulling.
  • Bak de koekbodem op 180 °C (boven- en onderwarmte). Eerst 20 minuten met blindbakvulling, dan nog 10 minuten zonder deze vulling. Laat de bodem goed afkoelen.
  • Terwijl de bodem staat af te koelen kun je het Italiaanse schuim vast maken.
  • Zodra de koekbodem is afgekoeld verdeel je lemon curd over de bodem. Gebruik zoveel lemon curd als je zelf wilt. Overgebleven lemon curd is heerlijk bij desserts of op een cracker.
  • Dan is het tijd voor het schuim. Dit kun je er natuurlijk gewoon op scheppen en uitsmeren, maar ik vond het leuk om het mooi op te spuiten. Ik gebruikte spuitmondje 6B van Wilton. Je kunt ook spuitmondje 1M gebruiken voor mooie rozetten. Doe wat jij leuk en mooi vindt!
  • Om de bovenkant die mooie goudbruine details te geven gebruik je een gasbrandertje. Je kunt hem ook een paar minuutjes onder de grill zetten, hou de taart dan wel goed in de gaten.
royal icing 1
Kun je ook Royal icing zonder eiwitpoeder maken?

Daar kan ik heel duidelijk over zijn. Nee, zonder eiwitpoeder kun je geen Royal icing maken.

Zonder eiwitpoeder heb je namelijk geen Royal icing, maar gewoon een suikerglazuur. Dit glazuur hardt niet goed uit. Het buitenste laagje zal wel iets droger worden, maar het geheel blijft te zacht. Wanneer je er met een vinger in drukt heb je na uren drogen dus gelijk een deuk in je decoraties. Dat willen we niet en daarom moet je dus eiwitpoeder aan het glazuur toevoegen. Dit eiwitpoeder zorgt ervoor dat laagje glazuur (nu is het Royal Icing) wél uithardt.

Kan ik met vers eiwit Royal icing maken?

Met vers eiwit kun je zeker Royal icing maken, dit is echter niet aan te raden in verband met gevaar op bijvoorbeeld salmonella.

Wil je toch een poging wagen? de verhouding van eiwitpoeder en water om 1 eiwit te krijgen is als volgt: 5 gram eiwitpoeder + 30 ml water = 1 eiwit. Zo kun je eenvoudig zelf berekenen hoeveel eiwitten je nodig hebt, ga daarbij uit van eieren in maat M.

Waar koop je eiwitpoeder?

Eiwitpoeder vind je niet op de bakafdeling van de supermarkt. Bij taartdecoratie winkels ligt het wel in de (virtuele) schappen.

Hoe maak ik Royal icing?

Eiwitpoeder in huis maar ben je nog wel op zoek naar het recept voor Royal Icing? Dat vind je hier!

Op zoek naar de how to van de foto? Die staat op Laura’s Bakery: Spinnenweb koekjes

glutenvrije vanillecake 1a

Het bakken van een glutenvrije cake was voor mij nogal een uitdaging geworden. Ik had al twee keer eerder een poging gedaan tot een glutenvrije en lactosevrije cake, maar deze kwam steeds al ingezakt uit de oven. Ik raakte er een beetje gefrustreerd van, maar het zou mij hoe dan ook gaan lukken! Achteraf ben ik gewoon iets te eigenwijs geweest. Ik dacht dat ik mijn eigen basis cake recept wel kon ombouwen tot een glutenvrije vanillecake. Niet goed over nagedacht dus, want dat ging steeds mis.

Bij poging nummer drie besloot ik iets minder ambitieus te zijn. Het lactosevrije gedeelte liet ik voor het gemak even achterwege, ik moest eerst het bakken zonder gluten maar eens onder de knie krijgen. Ook hield ik nu het recept van de verpakking aan  al gaf ik hier nog een eigen kleine twist aan. Dit bleek een succes te zijn! De cake zag er prachtig uit toen hij uit de oven kwam en rook ook nog eens heerlijk. Ik was nog even bang dat hij toch nog zou inzakken, maar dat gebeurde gelukkig niet. Echt een aanrader dit recept voor wie geen gluten mag!

glutenvrije vanillecake 2a

De cake is echt heel erg lekker en je hebt helemaal niet het gevoel dat je een glutenvrije cake eet. Deze glutenvrije vanillecake is gewoon hartstikke luchtig en lekker, hij is alleen wat droger dan je misschien gewend bent. Omdat glutenvrije cakes vrij snel droog worden is het van groot belang dat je hem na afkoelen zo snel mogelijk luchtdicht verpakt. Wanneer je een plakje afsnijdt de cake ook gelijk weer goed inpakken (en snel het plakje opeten natuurlijk 😉 ).

glutenvrije vanillecake 3a
glutenvrije vanillecake 4a

Meer glutenvrije recepten

Ben je op zoek naar inspiratie voor glutenvrij bakken? Op mijn blog vind je een ruime keuze aan heerlijke glutenvrije recepten. Van heerlijke koekjes en taarten tot luchtige cakes en knapperige repen – er is genoeg keuze!

Hieronder vind je een selectie van populaire glutenvrije baksels:

Alsof dit nog niet genoeg is, heb ik in dit artikel heb ik 10 glutenvrije recepten voor je verzameld die stuk voor stuk makkelijk te maken zijn en heerlijk smaken. Of kijk eens in dit complete overzicht met glutenvrije recepten.

 

Glutenvrije vanillecake

Recept afdrukken

4.69 van 22 stemmen

Glutenvrije vanillecake

Zelf een glutenvrije vanillecake maken is niet moeilijk met dit recept. De cake zal niet inzakken en is lekker luchtig. Je merkt niet dat hij glutenvrij is!
Porties: plakjes (25 cm vorm)

Ingrediënten

  • 220 gram  glutenvrij meel, gezeefd (Schär Kuche & Keckse)
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 4 eieren, gesplitst
  • 10 gram bakpoeder
  • 125 ml melk
  • 1 tl vanille extract
  • snuf zout

Instructies

  • Klop de eiwitten met de helft van de suiker stevig, het hoeft niet helemaal stijf te zijn. In een andere kom klop je de boter romig, voeg daarna de andere helft van de suiker toe en mix goed.
  • Voeg eigeel, meel, bakpoeder, vanille-extract, zout en melk toe en meng tot een beslag. Schep het schuim door het beslag, spatel het er rustig doorheen tot je een mooi glad beslag hebt.
  • Giet het beslag in een ingevette en bebloemde cakevorm van 25 centimeter.
  • Bak de cake in 50-60 minuten af op 180 °C (boven- en onderwarmte).
Italiaans schuim (italiaanse meringue) recept

Italiaans schuim (Italiaanse meringue) gebruik je voor een lemon meringue pie, als vulling in verschillende desserts of om ander gebak mee af te toppen. Met dit recept maak jij het heel eenvoudig zelf!

Zelf Italiaans schuim (Italiaanse meringue) maken

Het eerste recept waar je aan zult denken bij het maken van Italiaans schuim, zal een citroen meringue taart zijn. Je weet wel, zo’n taart met een brosse koekbodem, gevuld met lemon curd en afgewerkt met Italiaanse meringue die met een (crème brûlée) brander lichtbruin is geroosterd.

Voordat ik, inmiddels vele jaren geleden, zelf een lemon meringue pie besloot te maken, had ik nog nooit Italiaans schuim gemaakt. Het maken van deze specifieke meringue beangstigde me namelijk een beetje. Altijd als ik begin aan een recept met suikersiroop of karamel, heb ik het idee dat dit erg moeilijk is en snel kan mislukken.

Ik maakte mij natuurlijk druk om niets. Dit Italiaanse schuim is namelijk echt makkelijk om te maken. De enige dingen die je je in de oren moet knopen: je mag niet roeren in de pan en de suikerthermometer is je grote vriend, want deze geeft aan wanneer het goed is. Dan komt alles helemaal goed.

Lemon meringue boterkoek cheesecake

Lammetjes cake maken

Italiaanse meringue = kookschuim

Italiaanse meringue is een eiwitschuim dat wordt gemaakt met behulp van een hete suikersiroop. Door deze suikersiroop als het nog gloeiend heet is aan het opgeklopte eiwitschuim toe te voegen, kook je het eiwitschuim als het ware gaar. Italiaanse meringue wordt daardoor ook wel kookschuim genoemd.

Dankzij deze methode blijft dit schuim langer goed, waardoor het verwerkt kan worden op taarten, gebak en toetjes. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Franse meringue, die je eigenlijk altijd meteen afbakt in de oven tot knapperige schuimpjes of pavlova.

Meer weten over alle soorten schuim? Hier lees je alles over de verschillende soorten schuim en voor welke toepassingen je het kunt gebruiken.

Het complete basisbakboek 

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.

Bestel hier!

Afbeelding
italiaans schuim maken

Waarom Italiaans schuim?

Los van het feit dat het een makkie was om te maken, was het resultaat met name fantastisch! Echt waar, ik heb nog nooit zulk mooi eiwitschuim gehad.

Als je wat van het schuim tussen je vingers neemt, voel je totaal geen suikerkristallen meer. De structuur van deze Italiaanse meringue is super fijn en glad, maar daarnaast ook nog eens hartstikke stevig. Ik kon een lepel rechtop in het schuim zetten, schudden met de kom en de lepel bleef gewoon op zijn plek.

Ik kan nog wel even doorgaan met de voordelen van Italiaanse meringue. Je kunt bijvoorbeeld met een gerust hart snoepen van dit schuim. Je hoeft niet bang te zijn voor salmonella van rauwe eiwitten. Door de suikersiroop zijn de eiwitten verhit en de bacteriën uitgeschakeld.

Dat is heel fijn voor zwangeren, ouderen en kinderen. Maar ook voor jezelf, want je kan van het ongebakken schuim snoepen. 😉

Deconstructed lemon meringue pie dessert

passievrucht meringue tartelettes

Citroen meringue recepten

Inmiddels heb ik al zoveel positieve dingen gezegd over Italiaans schuim, dat je vast en zeker niet kunt wachten om ermee te gaan bakken. Het zal je dan ook niet verbazen dat er heel wat recepten op Laura’s Bakery staan waar ik Italiaanse meringue heb verwerkt.

Natuurlijk is er de klassieke lemon meringue taart die iedereen eens moet proberen. Maar er zijn nog zoveel meer leuke citroen meringue combinaties. En dus heb ik een leuke selectie voor je gemaakt. Van gebak voor bij de koffie, tot indrukwekkende taarten en desserts:

Italiaanse meringue: tips

Hoeveel eieren heb ik nodig voor 200 gram eiwit?

Een medium ei weegt gemiddeld rond de 55 gram. Voor het eiwit van een medium ei rekent men over het algemeen 30-35 gram, dus ongeveer 6 à 7 eieren (M).

Welke suikerthermometer gebruik jij?

In principe moet elke soort thermometer volstaan. Ik heb een digitale suikerthermometer (merk CDN) waar ik erg tevreden over ben. Deze kun je met een klemmetje vastzetten aan de rand van de pan en geeft ook een seintje wanneer de temperatuur nog maar 2 graden van de ingestelde temperatuur af zit. Heel handig!

Hoe lang van tevoren kan ik Italiaanse meringue bereiden en bewaren?

Ik raad het af om Italiaanse meringue voor te bereiden en in een kom in de koelkast te bewaren om later pas te gebruiken. Het vocht uit de koelkast gaat niet samen met de suiker in het schuim. Sommigen zeggen dat je het in een afgesloten spuitzak in de koelkast wel kunt bewaren, maar ik raad het dus niet aan.

Bij het bewaren ervan droogt het schuim langzaam maar zeker uit. Eenmaal in de vorm en op de taart zul je daar minder last van hebben (zeker wanneer je het hebt geroosterd met een brander). Houd desalniettemin ook rekening met dit aspect bij het bewaren van je taart, de kans bestaat dat de kwaliteit van je schuim na een nacht in de koelkast iets achteruit gaat.

Kun je ook meringues (schuimpjes) bakken met Italiaanse meringue?

Dat kan zeker, evenals pavlova. Toch gebruik ik het liefst hiervoor mijn recept voor Franse meringue (om schuimpjes te bakken) of mijn basisrecept voor pavlova. Maar in het geval van Italiaanse meringue kun je de baktijden aanhouden die in de hiervoor genoemde recepten vermeld staan.

Kan ik ook kleurstof toevoegen aan het schuim?

Ja, dat kan. Bij Italiaanse meringue heb ik het nog nooit gedaan, maar bij Franse meringue kies ik voor een pasta, gel of kleurpoeder. Zo voeg je niet teveel vocht toe wat het schuim kan laten mislukken. Deze pasta kleurstof vind ik bijvoorbeeld fijn werken. Er staat ook een recept voor gekleurde schuimpjes online, hierbij geef ik ze verschillende kleuren. Erg leuk!

Welke brander gebruik je om de Italiaanse meringue te roosteren?

Het branden (of roosteren) van Italiaanse meringue is ontzettend lekker en dat gaat heel gemakkelijk met een simpele (crème brûlée) gasbrander. Italiaanse meringue heeft door de stevige structuur al wat weg van marshmallow fluff en als je het met een dergelijke gasbrander roostert al helemaal.

Mijn eiwitten willen niet stijf kloppen, hoe kan dat?

Lees hier al mijn tips over hoe je het beste eiwitten kunt stijf kloppen.

Eiwitten stijf kloppen

 

eiwitten stijfkloppen

Recept afdrukken

4.60 van 22 stemmen

Italiaans schuim (Italiaanse meringue) recept

Italiaans schuim gebruik je voor een lemon meringue pies en als vulling en topping in verschillende desserts. Met dit recept maak jij het ook heel eenvoudig.

Ingrediënten

  • 200 gram eiwit
  • 75 gram poedersuiker
  • 325 gram kristalsuiker
  • 85 gram water

Instructies

  • Klop in een vetvrije kom de eiwitten stijf en voeg de poedersuiker toe. Dit laat je even zo staan, straks voegen we de suikersiroop hier aan toe.
  • Doe het water en de kristalsuiker in een steelpannetje en kook tot een siroop van 121 graden. Je moet niet roeren in het pannetje.
  • Gebruik een suikerthermometer om de temperatuur te meten. Zodra de siroop de juiste temperatuur heeft bereikt, zet je de mixer met het schuim vast aan. Een staande mixer is nu fijn zodat je je handen vrij hebt.
  • Zorg dat een eventuele spatdeksel niet meer op de mixer/kom zit. Haal de steelpan van het vuur en schenk de siroop langzaam bij het schuim terwijl de mixer aan staat.
  • Blijf kloppen op de hoogste stand tot het schuim koud is en er pieken ontstaan, de kom zelf voelt op dit punt meestal nog lauwwarm aan.
  • Dit schuim kun je verwerken in desserts als vulling of topping. Omdat de eiwitten verhit zijn kun je dit prima eten zonder af te bakken. Voor een knapperig en lichtbruin laagje bewerk je het schuim met een gasbrander.
  • Italiaans schuim kun je ook afbakken. Dat werkt hetzelfde als bij ‘normaal’ schuim. De schuimpjes bak je in 2 uur op 100 °C (boven- en onderwarmte).

Italiaanse filodeeg quiches 1a

Vandaag gaat alle eer naar mijn trouwste lezeres en fan van het eerste uur; mijn moeder! Niet alleen omdat het Moederdag is, maar ook omdat zij de maakster is van deze Italiaanse filodeeg quiches. Ik heb mij dit keer alleen bezig gehouden met de foto’s en het opeten van de baksels. Ook niet slecht toch? Toen ik haar met een muffinvorm de keuken in zag gaan was mijn interesse gewekt en ik ben gelijk gaan spieken wat ze van plan was om te maken. Met de ingrediënten die ik zag liggen in combinatie met mijn moeders kookkunsten wist ik dat het goed moest gaan komen. Ik vroeg dan ook gelijk of ik erover mocht bloggen :D. Gelukkig was dat geen probleem en kan ik jullie nu het recept geven van deze lekkere hartige quiches!

Wij aten deze quiches bij een gezellige filmavond maar je kunt ze ook heel goed als onderdeel van een buffet serveren. Met een salade erbij heb je een heerlijke maaltijd!

Italiaanse filodeeg quiches 2a

Italiaanse filodeeg quiches 4a

Italiaanse filodeeg quiches 5a

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Italiaanse filodeeg quiches

Zelf hartige Italiaanse filodeeg quiches maken? Hier vind je een lekker een eenvoudig recept voorzien van stap-voor-stap foto's (en beschrijving).
Porties: mini quiches

Ingrediënten

  • 2 pakjes filodeeg (merk Duca, 224 gram per pakje)
  • 500 gram mager rundergehakt
  • 1 paprika
  • bosje lente uitjes (5-6 stuks)
  • 700 gram tomatensaus
  • 300 gram pittige geraspte kaas
  • basilicum
  • zout en peper
  • knoflook

Extra nodig

  • muffinvorm
  • bakpapier

Instructies

  • Deze hartige quiches zijn echt heel simpel om te maken. Wij hebben voor de makkelijke weg gekozen door een kant en klare tomatensaus te kopen in de winkel, maar je kunt het jezelf zo ‘moeilijk’ maken als je wilt door bijvoorbeeld zelf de saus te maken. Je kunt natuurlijk ook variëren door ingrediënten toe te voegen of te veranderen.
  • Vouw het filodeeg uit en snij in 4 delen. Als het ontdooit is haal je alle velletjes los van elkaar. Nu hebben ze de grootte van een plakje bladerdeeg. Snij je groenten ook vast fijn.
  • Rul het gehakt in een pan, voeg de paprika en lente uitjes toe als het gehakt gaar is. Voeg iets later ook de tomatensaus toe.
  • Dan is het tijd om deze kleine hartige taartjes in elkaar te zetten. Begin met een stukje bakpapier, plaats deze als eerst in de muffinvorm (Zo laten ze straks makkelijk los). Plaats dan een velletje filodeeg in de vorm. Met een theelepel doe je wat van de saus in de vorm. Niet te veel, want je gaat nog veel meer laagjes maken. Over het laagje saus strooi je nog wat kaas. Op deze manier bouw je de quiche verder op in laagjes. Weer een plakje filodeeg gevolgd door saus en kaas. Bij ons pasten er ongeveer 4 laagjes filodeeg in de vorm (met bijbehorende laagjes saus en kaas).
  • Bak de quiches in 30 minuten op 225 °C (boven- en onderwarmte) gaar. Dek de vorm af met aluminium folie als de randjes te donker worden.
  • Laat ze eventjes afkoelen voordat je ze serveert. Ook koud zijn ze lekker trouwens!

Italiaanse filodeeg quiches 3a

Mam, maak je ze binnenkort nog eens? 😀

moederdag taart 1a

Deze prachtige Moederdag taart laat zien dat je helemaal niet altijd maar een cadeautje hoeft te kopen om jouw moeder in het zonnetje te zetten. Als kleine uk maakte ik tekeningen en knutsels voor mijn moeder en sommigen daarvan heeft ze altijd bewaard. Het bewijs dat iets dat je zelf maakt ook heel erg gewaardeerd wordt! Op mijn leeftijd zal ik geen tekening meer voor mijn moeder maken, maar ik kan natuurlijk wel een mooie taart maken 🙂

Sterker nog, deze taart kunnen jullie allemaal maken! Je hoeft niet naar speciaalzaken toe voor ingrediënten en materialen, maar je kunt alle materialen gewoon vinden in de supermarkt. Ja, zelfs de marsepein voor de roosjes en blaadjes. De overige benodigdheden heb je ook gewoon al in de keuken liggen. Handig hè? In dit artikel laat ik je zien hoe jij zelf deze Moederdag taart kunt maken om je moeder mee te verrassen!

TIP: Deze prachtige taart hoort natuurlijk op een schitterende etagère. Zelf ben ik erg fan van de etagères van A little love companyDeze zijn in verschillende formaten en pasteltinten verkrijgbaar.

moederdag taart 2a

moederdag taart 4a

moederdag taart 5a

moederdag taart 6a

moederdag taart 7a

moederdag taart 8a

moederdag taart 9a

moederdag taart 10a

moederdag taart 11a

moederdag taart 12a

Recept afdrukken

4.84 van 6 stemmen

Moederdag taart met marsepeinen rozen

Met deze makkelijke Moederdag taart maak je elke mama blij! Alles wat nodig is koop je gewoon bij de supermarkt en met de how to kun jij hem ook maken!
Porties: personen (2 x 20 cm vorm)

Ingrediënten

  • Dr. Oetker Wolkencake Chocolade
  • 200 ml slagroom
  • 3 eieren
  • 2x Dr. Oetker mix voor botercrème
  • 200 gram roomboter (ongezouten)
  • 250 ml melk
  • Dr. Oetker marsepein
  • Dr. Oetker chocolade stiften (ik gebruikte alleen de pure)
  • Roze kleurstof

Naast de ingrediënten heb je ook nog wat extra materialen nodig:

  • Springvorm 20 centimeter
  • Spatel of pannenkoekmes
  • Aardappelschilmesje
  • Deegroller
  • Taartzaag of groot (brood)mes

Instructies

  • Begin met het maken van de cake. Deze moet namelijk ook nog afkoelen, je kunt hem ook al prima een dag van te voren maken. Doe de cakemix, slagroom en eieren in een kom en mix op de laagste stand goed door elkaar. Klop dan 3 minuten op de hoogste stand tot een luchtig beslag. Giet het beslag in een ingevette (en bebloemde) vorm.
  • Het enige wat we anders doen dan op de verpakking staat vermeld is het formaat van de springvorm. Voor deze taart is het mooi om een wat hogere cake te gebruiken. Daarom gebruik ik een 20 centimeter bakvorm in plaats van de 24 centimeter vorm. Het zakje poedersuiker hoef je nu niet te gebruiken, deze heb je later nodig bij het maken van de rozen.
  • De baktijd is door de kleinere vorm wel iets langer, namelijk 70 minuten op 160 °C (boven- en onderwarmte) (onderin de oven).
  • Na het bakken laat je de cake even afkoelen voordat je hem op een rooster stort. Laat hem zo op zijn kop staan. De onderkant wordt namelijk straks de bovenkant omdat deze mooi recht is.
  • Terwijl de cake in de oven staat kun je de botercrème alvast voorbereiden. Zorg dat de boter op kamertemperatuur is en mix deze romig. Voeg de mix en (koude) melk toe. mix even tot een wat stevigere massa. Gebruik een spatel om de boter  los te halen van de bodem en randen. Mix de crème opnieuw door tot een luchtige massa.
  • Nu is het tijd om de crème roze te kleuren (of in een andere kleur die jouw moeder leuk vindt!). Gebruik hiervoor een kleurstof op gelbasis.
  • Zet de botercrème in de koelkast tot je het gaat gebruiken.
  • De cake staat nog in de oven en de botercrème is klaar. Tijd om de decoraties te maken. Dit kun je eventueel ook al een dag eerder doen, dat bespaart je weer wat tijd op de dag dat je gaat bakken.
  • Van de groene marsepein maken we blaadjes. Rol hiervoor een balletje dat je vormt tot een kegel. Druk deze kegel plat en maak met de botte kant van een aardappelschilmesje de nerven in de blaadjes.
  • Maak blaadjes in verschillende maten, dat staat straks extra leuk als je ze op de taart plaatst.
  • Van de roze en witte marsepein maken we mooie roosjes. Dat lijkt misschien ingewikkeld maar dat valt echt reuze mee.
  • Rol de marsepein in delen uit tot een langwerpig lapje. Doe dit op de poedersuiker zodat het niet aan het oppervlak gaat plakken. Draai het lapje marsepein om op een deel van je werkblad waar geen poedersuiker ligt.
  • Vouw het lapje marsepein dubbel, maar druk de dichte kant niet plat, hier mag een beetje lucht tussen zitten. Het open uiteinde kun je wel een beetje vast drukken. Als er teveel poedersuiker tussen zit blijft het niet goed plakken. Je kunt dan eetbare lijm gebruiken of heel voorzichtig een beetje water met een kwastje aanbrengen. Gebruik echt niet te veel, anders smelt je marsepein.
  • Snij de zijkanten van de dubbelgevouwen marsepein en snij de lange strook in twee of drie delen.
  • Rol het lapje marsepein op. Zie je dat het al op een roosje begint te lijken? Knijp de onderkant samen waardoor de roos een beetje open komt te staan en snij dan de overtollige marsepein af.
  • De roosjes hoef je niet zo groot te maken, anders heb je niet genoeg voor op de taart. Deze roosjes zijn ongeveer 1 cm in doorsnede.
  • Als je roosjes en blaadjes hebt gemaakt van alle marsepein is het bijna tijd om te gaan decoreren. Controleer of je cake al goed is afgekoeld.
  • Als de cake is afgekoeld snij je de cake horizontaal in drie lagen. Dit werkt het prettigst met een taartzaag, maar je kunt ook prima een groot (brood)mes gebruiken.
  • Leg de onderkant van de taart op een schaal waarop je de taart wilt presenteren. Vul met een dun laagje botercrème. Dit smeer je mooi gelijkmatig uit met een spatel. Leg de volgende plak cake op de onderkant en breng nog een laagje vulling aan voordat je de bovenkant van de cake erop plaatst.
  • Tijd om de chocolade cake van een roze laagje te voorzien. Wrijf eerst even met je vingers langs de randen om alle losse kruimels te verwijderen. Het is niet mooi als je straks allemaal donkere kruimels in je roze crème ziet.
  • Breng met je spatel eerst een dun laagje botercrème aan. Smeer de rest van de crème op je taart en strijk hem glad met de spatel. Als je een draaiplateau hebt is het handig om hem hier op te zetten.
  • Je kunt de taart glad laten, maar je kan er ook een leuk patroontje in aanbrengen. Dit horizontale streeppatroon maak je met een kleine spatel of de bolle kant van een aardappelschilmesje. Houd deze onderaan tegen de taart aan, maar oefen geen druk uit. Aanraken is voldoende. Draai de taart rond en beweeg je spatel of mesje langzaam naar boven toe. Het patroon hoeft niet perfect evenwijdig te zijn, dat is hier juist zo leuk aan. Ben je niet tevreden? Dan strijk je de taart gewoon weer glad en probeer je het opnieuw (of je laat hem glad).
  • De bovenkant van de taart laat je glad. Daar breng je langs de rand de blaadjes en rozen op aan. Ik vond het handig om eerst een aantal grote blaadjes te verdelen en dit op te vullen met de rozen en nog meer kleine blaadjes. Breng dit aan zoals jij mooi vind.
  • In het midden kan je een tekst schrijven met de chocolade stiften. Ik gebruikte de pure variant om ‘Mama’ op de taart te schrijven. Vind je het eng om direct op te taart te schrijven? Oefen dan eerst even op een velletje bakpapier.

moederdag taart 13a.

Zie je wel dat het echt wel meevalt om deze taart te maken? Als je gewoon aan de slag gaat lukt dat jou ook prima. Ik durf te wedden dat alle mama’s heel erg blij worden van zo’n mooie en lekkere zelfgemaakte taart!

review tarte tatin 1

Tarte Tatin is een receptenboek met alleen maar Franse patisserie. Laat je vooral niet afschrikken, want zoals op de achterkant staat; “zelfs het meest complexe Franse gebak is een som van de juiste technieken”. Dit boek leert jou die technieken en geeft recepten voor alle klassiekers op het gebied van Franse patisserie. Lees verder en laat je overtuigen door deze klassieker.

review tarte tatin 2

Je merkt het al aan de kaft maar ziet het ook als je het boek open slaat. Dit is een boek zonder poespas en draait om de receptuur. Dat betekent ook dat de meeste recepten niet zijn voorzien van foto’s, maar bij een boek als deze vind ik dat minder erg. Het boek is onderverdeeld in 7 hoofdstukken met recepten.

In de inleiding worden materialen, ingrediënten en technieken per soort gebak uitgelegd. Daarna komen de basisrecepten aan bod. Hierbij moet je denken aan bladerdeeg, soezendeeg, taartbodems, verschillende soorten glazuur en vullingen. Heel veel vullingen. De een klinkt nog lekkerder dan de ander. Ook krijg je recepten voor sauzen en siropen voordat het volgende hoofdstuk van start gaat.

Elk hoofdstuk  begint trouwens met zo’n prachtige tekening als op onderstaande foto. Door het hele boek zie je veel van dit soort illustraties terugkomen.

review tarte tatin 3

Het hoofdstuk met gebakjes is heel divers. Er staan verschillende baba’s in (cakejes gedrenkt in rumsiroop) en leuke petit fours. Er staan niet veel foto’s in het boek, maar de foto’s die er in staan tonen prachtige gebakjes. Ook bekende recepten zoals madeleines en financiers vind je in dit hoofdstuk.

Na het kleine gebak volgen de cakes. Dat zijn verschillende soorten vruchtencakes, notencakes maar ook speciale cakes met namen als damescake, prinsencake en briançoncake. Dit zijn al zo’n 35 recepten voor soorten cakes en dan heb je nog niet eens alle soorten gehad. Er zijn ook nog genoeg recepten voor kruidcakes, biscuitcakes, chocoladecakes en brioches.

review tarte tatin 4

Volgende onderwerp: soesjes en taartjes. Bij de soesjes gaat het hier vooral om de vorm en de vulling, overal wordt wel hetzelfde basisrecept voor soezendeeg gebruikt. Dit hoofdstuk heeft ook verschillende soorten bladerdeeg gebak zoals palmiers, roomhoorntjes, appelflappen en mille-feuilles. Taartjes staan er ook genoeg in dit hoofdstuk. Vooral veel met fruit maar ook heerlijke taartjes met noten, pompoen of chocola.

Koekjes vind ik zelf heel erg leuk om te maken, ik ben dan ook blij dat daar ook een hoofdstuk van is in dit boek. Er is veel keuze; koekjes die je oprolt, lange vingers, veel soorten sablés (zandkoekjes) en galettes & wafeltjes. Ook leuk zijn de hartige koekjes in dit hoofdstuk, daar ga ik zeker mee aan de slag.

Het volgende hoofdstuk draait om pudding. Ik wist niet dat er nog zoveel verschillende soorten recepten tot de categorie pudding behoorden. In dit hoofdstuk vind je custards, soufflés, crème brûlees en meringues. Te veel om op te noemen eigenlijk. Genoeg keuze voor een pudding liefhebber. 🙂

Het laatste hoofdstuk bevat recepten van beroemde chefs, waaronder ook de Nederlandse meester patissier Robèrt van Beckhoven. Een leuke toevoeging aan een prachtig boek vol met recepten.

review tarte tatin 5

Wat vind ik van het boek?

Dit boek mag je gerust de Franse patisserie bijbel noemen. Het staat echt bomvol met recepten! Niet één soort kruidcake, nee gelijk een stuk of 5. En dat is zo bij elk recept. Waar je normaal één of misschien twee variaties op een bepaald recept hebt, zijn dat er hier minstens 5 maar ook regelmatig 10 of meer. Ik heb het niet precies geteld, maar een vluchtige blik op het register leert mij dat er minstens 1.000 recepten in dit boek staan. Dat is véél! Daardoor is er ook minder ruimte voor foto’s, iets waar ik juist zo van hou ik kookboeken. Maar het is begrijpelijk dat dit niet te doen is in een boek als deze. De foto’s die er wel in staan geven een goed en duidelijk beeld van het soort gebak en bij de variaties hier op kan je best zelf een beeld vormen.

De recepturen van de basisrecepten zijn vrij uitgebreid beschreven. De overige recepten zijn redelijk kort en bondig, mede doordat er veel wordt verwezen naar de basisrecepten. Het lijkt misschien moeilijk als je de korte stukjes tekst ziet bij lastige recepten, maar wie goed leest gaat het zeker lukken om zelf prachtige en heerlijke Franse gebakjes op tafel te zetten.

Zoals Robèrt van Beckhoven zegt: “Dit boek zou wel eens een van je beste culinaire vrienden kunnen worden, die je vaak zult raadplegen”.

review tarte tatin 6

Dit boek is inmiddels niet meer verkrijgbaar via de bekendere online winkels.

review meringue 1

Een boek dat alleen maar over meringues gaat, fantastisch! Als groot liefhebber van schuimpjes was ik bij voorbaat al enthousiast over dit boek. Ik volg de dames Alex en Stacey ook op Instagram en daar komen regelmatig vrolijke schuimpjes voorbij, hun kenmerk. Het kon ook eigenlijk niet anders dat deze vrolijke schuimpjes op de kaft zouden staan. Zeg nou zelf, dat ziet er toch fantastisch uit?! Wat mij betreft kan dit boek al niet meer stuk. Kijk gauw met mij mee naar de inhoud en oordeel zelf!

review meringue 2

Het boek begint met een korte introductie over de dames zelf om dan over te gaan naar tips  en technieken. Als je deze tips volgt kunnen jouw meringues nooit meer mislukken! Na de tips kun je het recept van de Meringue Girls lezen. Met dit ene basisrecept met slechts 2 ingrediënten kun je alle recepten uit het boek maken. De dames leggen nog even uit hoe je hun vrolijke schuimpjes kleurt en opspuit en vertellen hoe je smaken toevoegt aan de meringues. Daarna kun je echt aan de slag.

review meringue 3

Het eerste hoofdstuk met schuimpjes begint eenvoudig. Er worden verschillende recepten voor vullingen gegeven en ze laten zien hoe je schuimpjes leuk kun presenteren, als een grote toren voor op een bruiloft bijvoorbeeld. Ook leuk; gevulde schuimpjes. Ik zie alweer mogelijkheden. Bovenstaande Ferrero Rocher toren is het bewijs je niet per se een taart hoeft te serveren op feesten en partijen. Hoe gaaf is zo’n toren waar iedereen zijn schuimpje af kan pakken!

review meringue 4

Voor toetjes vind je ook genoeg inspiratie in dit boek. Aardbeien meringue ijsjes, een citroen-meringue cake of de gegrilde perziken op bovenstaande foto. Het zijn zomaar een paar voorbeelden uit dit heerlijke hoofdstuk. Ook erg leuk is regenboog schuimtaart. Elke laag heeft een kleur van de regenboog, dat is pas vrolijk!

Waar de desserts vooral zomers zijn is er ook nog een hoofdstuk met winterse lekkernijen. Koekrepen met meringue bijvoorbeeld, maar ook een pavlova met gepocheerde peer, gezouten karamel en chocolade staat in dit hoofdstuk. Heel erg leuk om te zien aan hoeveel soorten gerechten je schuimpjes toe kunt voegen.

Alex en Stacey geven ook nog een paar leuke cadeautips en laten zien wat voor een lekkers je allemaal met de overgebleven eidooiers kunt maken. Ook heel erg fijn! Het boek wordt afgesloten met nog een paar andere recepten voor schuim die in sommige recepten in het boek worden gebruikt.

review meringue 5

Wat vind ik van het boek?

Zoals ik al zei was ik al enthousiast bij het idee dat er alleen maar meringues in dit boek stonden en werd ik nog blijer van de vrolijke kaft. De inhoud stelde gelukkig niet teleur en is zelfs nog veel leuker. De fotografie is gedaan door David Loftus, één van mijn favoriete fotografen. Hij maakt echt prachtige foto’s. Elk recept is voorzien van een mooie foto en tussendoor staan er ook nog vele foto’s. De receptuur is duidelijk en helder beschreven. Dat kan eigenlijk niet mis gaan. Ook voor mensen met een gluten allergie is dit een leuk boek, zij kunnen bijna alle recepten in dit boek gewoon maken zonder aanpassingen te hoeven doen.

Iedere liefhebber van schuimpjes kan ik dit boek aanraden, voor de prijs hoef je het in ieder geval niet te laten.

review meringue 6

Het boek telt 160 pagina’s en is onder andere hier verkrijgbaar.

review baked louie's 1

Louie kennen jullie vast van het blog Baked Louie’s. Deze nog maar 17-jarige Belg heeft sinds kort ook een bakboek op zijn naam staan dat gelijknamig is aan zijn blog: Baked Louie’s. Ik volg Louie al sinds het begin en wist dus al dat hij de lekkerste taarten bedenkt en maakt. Toen ook de Belgische tv-chef Wim Ballieu Louie ontdekte plaatste hij een tweet over dit culinair talent. Zo ging het balletje rollen met als resultaat zijn eerste bakboek!

review baked louie's 2

De inhoudsopgave beslaat twee pagina’s. Louie heeft in totaal 8 soorten categorieën voor zijn baksels; taarten, cakes, cupcakes & muffins, hartig, koekjes, me-time, smooth & sexy (pasta’s) en all American style. In de inhoudsopgave zie ik een paar bekende namen staan van baksels die ook al eens op zijn blog zijn verschenen, dat heeft hij verder aangevuld met heerlijke nieuwe recepten.

review baked louie's 3

Het allereerste recept is de Aalsterse vlaai. Leuk dat daar mee begonnen wordt, Louie komt namelijk uit Aalst. Er staan ook een aantal taarten in die ik niet ken. De mattentaart bijvoorbeeld. Ik gok dat dit een typisch Belgisch recept is maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Wel erg leuk om zo ook weer eens wat andere recepten tegen te komen. Er staan natuurlijk ook bekende taarten in het boek zoals de croquembouche en een moelleux als taart.

Na de taarten volgen de cakes, wat dacht je van een donutcake of een heerlijke notencake? Daarna volgen de cupcakes en muffins met lekkere recepten voor amaretto cupcakes en muffins met gekaramelliseerde noten. Dit hoofdstuk is overigens een stuk kleiner dan die met taarten, maar de recepten zijn zeker niet minder lekker.

Louie heeft ook aan de hartige trek gedacht met recepten voor tortilla chips en hartige ontbijt muffins. In dit hoofdstuk staat ook een pizzadip die mij erg lekker lijkt!

review baked louie's 4

Na het hartige gedeelte gaan we door met zoete koekjes. Hier vind je recepten voor onder andere een soort negerzoenen en sesamkoekjes.

Het hoofdstuk ‘me-time’ staat vol met recepten die je in de magnetron kunt maken. Wat dacht je van een browie of cake in een kopje die je zo uit de magnetron tovert? Zo heb je echt binnen een mum van tijd iets lekkers op tafel staan. In het volgende hoofdstuk vind je recepten voor pasta’s om op je brood of tussen een taart te smeren. Met hulp van Louie maak je zelf Oreo pasta, speculaaspasta of apple crumble pasta. Dat zijn nog eens lekkere vullingen!

In het allerlaatste hoofdstuk vind je een aantal Amerikaanse recepten. Denk aan het zelf maken van Oreo’s, Reese’s en marshmallow fluff. Erg leuk en zeker iets waar ik aan de slag mee wil gaan.

review baked louie's 5

Wat vind ik van het boek?

Het leuke aan dit boek vind ik dat er recepten in staan die niet zo standaard zijn. Recepten met de magnetron bijvoorbeeld, maar ook de pasta’s. Louie mag graag experimenteren in de keuken en dat zie je terug in zijn boek. Elk recept is voorzien van één of meerdere foto’s. Naast veel recepten staat een collage van foto’s van het bereiden. Heel leuk om te zien, maar wel jammer dat hierdoor soms het eindresultaat niet altijd even goed te zien is. Verder een leuk boek met een grote diversiteit aan recepten. Ook zijn veel recepten net even anders dan anders, dat maakt dit boek weer net iets specialer dan andere bakboeken.

review baked louie's 6

Het boek is inmiddels niet meer verkrijgbaar via de bekendere online winkels.

review heel holland bakt 1

Van dit boek wist iedereen bij de start van het eerste seizoen op tv al dat het er aan zat te komen. Het Heel Holland Bakt bakboek is een logisch vervolg van het succesvolle gelijknamige programma op tv. Wie ook de boeken van The Great British Bake-off in de kast heeft staan zal bekende recepten tegenkomen. Dit boek is namelijk deels een vertaling van de Engelse versie. Jammer, maar de recepten zijn gelukkig wel aangevuld met Nederlandse klassiekers en natuurlijk recepten van de opdrachten uit de tv serie. Verder betekent dat dus niet dat het boek minder leuk is, want het staat boordevol heerlijke recepten!

review heel holland bakt 2

Als je het boek snel even doorbladert ziet het er fris en overzichtelijk uit. Leuk detail vind ik het rood-wit-blauwe lintje om zo jouw favoriete recept snel te kunnen vinden. De inhoudsopgave ziet er vrolijk uit en geeft aan waar de hoofdstukken over gaan; cakes, koekjes, brood, hartig, taart, patisserie, toetjes en feest. Onder het onderwerp staat een regel met wat van soort recepten je in dit hoofdstuk kan verwachten. Aan de inhoudsopgave zie je gelijk al dat het een heel divers boek is. Van taart en koekjes tot brood, patisserie en toetjes. Alles wat je kan bakken staat in dit boek!

review heel holland bakt 3

Voor de gehele inhoudsopgave kijk je achter in het boek. Maar de eerste pagina van elk hoofdstuk geeft je op een leuke manier alvast een idee van de recepten die je kunt verwachten. Door het hele boek vind je ook foto’s van het programma Heel Holland Bakt. Leuk om te zien en ik krijg gelijk weer zin in het nieuwste seizoen! Elk hoofdstuk begint ook met een korte inleiding op het onderwerp. Je krijgt tips en informatie om zelf de mooiste en lekkerste baksels uit de oven te toveren.

review heel holland bakt 4

In dit boek niet alleen maar een opsomming van ingrediënten. Er zijn ook verschillende recepten en technieken die met stap-voor-stap foto’s worden uitgelegd. Op bovenstaande foto zie je bijvoorbeeld hoe je het biscuit voor een chocolade boomstam maakt. Maar ook recepten voor meringue, vruchtencake, pasteitjes en bladerdeeg worden duidelijk uitgelegd.

In het boek zul je recepten tegenkomen die je herkent van de opdrachten in het boek. De omelette sibérienne bijvoorbeeld, maar ook de kaaskrakelingen en croquembouche. Oh, en het geknoopte winston brood mag ook niet vergeten worden!

review heel holland bakt 5

Wat vind ik van het boek?

Ik ben enthousiast! Het is een mooi, duidelijk bakboek voor iedere thuisbakker. De diversiteit aan recepten vind ik heel erg leuk. Voor wie nog geen één bakboek thuis heeft is dit een ideaal boek om mee te beginnen, je hebt gelijk alle soorten recepten in huis. De fotografie in het boek is prachtig en elk recept is voorzien van een foto. De leerzame onderdelen van het Heel Holland Bakt bakboek vind ik ook leuk. Iedereen die zich nog wat onzeker voelt op bakgebied wordt zo gestimuleerd om zelf de keuken in te duiken.

review heel holland bakt 6

Het boek telt 288 pagina’s en is te koop voor €29,99 (tot en met 22 juli geldt de actieprijs van €24,99)

Enthousiast geworden? Koop Heel Holland Bakt via deze link bij Bol.com, daarbij help je Laura’s Bakery een beetje.

review ijspret 1

Met boeken over ijs ben ik altijd een beetje huiverig. Ik heb geen ijsmachine thuis en wil dus niet met een boek zitten waarvan de receptuur alleen maar is gebaseerd op zo’n machine. Van Kosmos mocht ik een review schrijven van het nieuwste boek van Linda Lomelino; IJspret, een boek over alleen maar ijs! Ik ben dol op de stijl van Linda en was dan ook heel erg nieuwsgierig naar het boek. Van de cover werd ik al enthousiast, zien die ijsjes er niet goddelijk uit?! Ik begon dus gelijk te duimen dat je deze heerlijkheden ook zonder ijsmachine kunt maken. En ja hoor, dat kan! Lees snel verder voor mijn oordeel over dit verfrissende boek.

review ijspret 2

De inhoudsopgave is kort maar krachtig. Het eerste hoofdstuk is een inleiding op het ijs maken. Handig, want hier heb ik dus echt geen verstand van. De overige hoofdstukken zijn ingedeeld op soort ijs; roomijs, sorbets, ijslolly’s, ijstaarten, drankjes en extra’s.

review ijspret 3

Het eerste hoofdstuk is maar klein, het zijn twee pagina’s vol met tekst. Hier lees je over verschillende ijssoorten, benodigd keukengerei, ingrediënten, de (voor)bereiding en natuurlijk hoe je de recepten zonder ijsmachine kunt maken. Heel fijn en dat blijkt ook nog eens makkelijker te zijn dan je denkt.

review ijspret 4

Het hoofdstuk met roomijs begint met een basisrecept voor vanille-ijs, met daarna een aantal variaties op dit recept. Ook van chocolade-ijs worden verschillende varianten genoemd. Na deze recepten volgen er een hoop ijsrecepten met allerlei fruitsmaken. Ook bijzondere smaken als crème  brûlée-ijs  en zuurstokijs staan in het boek. Al heel veel lekkere recepten dus. En dan zitten we nog steeds in het eerste hoofdstuk.

Het volgende hoofdstuk bestaat uit sorbets en sherbets. Dit is lekker fris ijs dat je meestal maakt van vruchtenmoes en siroop. Geen melk dus en daardoor goed geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie. Deze recepten zijn vooral gemaakt van fruit, maar er zit ook een chocolade versie tussen.

review ijspret 5

Van het hoofdstuk ijslolly’s word ik heel blij. Hallo inspiratie voor de Zoku ijsmaker! Het zijn jammer genoeg maar 3 recepten, maar met de basis kun je zelf natuurlijk prima variëren en zo lekkere eigen smaken bedenken.

In het vijfde hoofdstuk staan ijstaarten en desserts centraal. Leuk! Zo kun je pas een feestelijke ijstaart op tafel zetten. Weg met de Viennetta, voortaan maken we onze eigen ijstaarten! Een Rocky Road IJstaart is toch veel leuker?

review ijspret 6

In het hoofdstuk met drankjes staan ice cream floats. Ik had hier zelf nog nooit van gehoord, maar het komt neer op frisdrank met een bolletje ijs. Ik kan me nog niet zo goed voorstellen hoe dit zal smaken en weet eerlijk gezegd ook niet of ik het snel zou proberen 😉 kent één van jullie dit? Zo ja, is het lekker?

Het allerlaatste hoofdstuk geeft je nog wat leuke extra’s. Linda laat zien hoe je zelf je ijshoorntjes kunt maken maar geeft ook recepten voor sauzen. Lekker voor over het ijs heen.

review ijspret 7

Wat vind ik van het boek?

Een zoet boek dat even helemaal anders is dan de meeste zoete boeken die ik op mijn plank heb staan. De fotografie is prachtig uitgevoerd door Linda Lomelino zelf en ze heeft ook nog eens elk recept van een foto voorzien. De receptuur is helder en duidelijk omschreven en hier en daar van handige tips voorzien. Als ik het allemaal zo lees vraag ik mij af waarom ik nog niet eerder zelf ijs heb gemaakt. Stiekem begin ik al te denken aan een ijsmachine, want dan is het helemaal makkelijk! Eerst maar eens zonder proberen, dit boek geeft in ieder geval meer dan genoeg inspiratie om mee aan de slag te gaan!

Dit boek is inmiddels niet meer verkrijgbaar via de bekendere online winkels.

review bakken met paul hollywood 1

Wie The Great British Bake Off heeft gezien kent deze man wel: Paul Hollywood. Ik volg hem op Instagram en de reacties bij zijn foto’s laten mij elke keer weer lachen. Alle vrouwen zijn weg van hem en laten hem dat duidelijk weten in hun reacties. Ik weet zeker dat ze blij zullen worden van zijn nieuwste boek; Bakken met Paul Hollywood. Zo kunnen ze eens even goed in zijn ogen kijken 😉 Mijn moeder vind het toch ook wel een erg charmante man en bekeek vol interesse de kaft van dit boek. Maar goed, genoeg over zijn looks. Wat mij vooral interesseert is de inhoud van het boek. Staan er lekkere recepten in, is de omschrijving duidelijk en ook heel belangrijk; krijg je bij het zien van de foto’s zin om te eten?

review bakken met paul hollywood 2

De inhoudsopgave leert ons dat een groot deel van dit boek over brood bakken gaat. Eerst krijg je een hoop basiskennis over brood bakken. Dit varieërt van ingrediënten en technieken tot basisbenodigdheden. Het volgende hoofdstuk bevat recepten voor basisbroden. Je begint met witte broden en volkorenbrood, maar ook focaccia, roggebrood en pita broodjes komen in dit hoofdstuk aan bod.

Het derde hoofdstuk laat zien hoe je smaakmakers aan het brood toe kunt voegen. De basis is je nu bekend en dus is het tijd om een stapje verder te gaan. Deze smaakmakers veranderen de smaak van het brood maar kunnen ook de structuur veranderen. Dat vereist dus net even wat meer kennis en kunde. Paul legt dit gelukkig allemaal haarfijn uit, geen zorgen dus dat iets te moeilijk lijkt. Voorbeelden van broden uit dit hoofdstuk zijn groene-olijvenstengels en brood met bacon en cheddar.

review bakken met paul hollywood 3

In hoofdstuk vier gaat het nog steeds over brood. Maar nu over brood bereid met zuurdesem. Paul begint met de uitleg over het maken van een zuurdesemstarter, de basis voor de broden in dit hoofdstuk. Daarna volgen 14 recepten met deze starter zoals zuurdesembrood met chocolade en abrikozen. Het volgende hoofdstuk wordt al een beetje zoeter maar blijft nog wel in de brood categorie hangen; Croissants en zoete broodjes. Met wat hulp van Paul bak je zelf de lekkerste croissants, koffiebroodjes en brioches. Heel fijn zijn de stap-voor-stap foto’s voor het maken van croissantdeeg.

Pas op bladzijde 192 beginnen we aan de koekjes, desserts en cakes. Je vind hier meerdere typisch Engelse recepten als shortbread en scones, maar ook een strudel en genoise met zomerfruit (zie onderstaande foto) vind je in dit hoofdstuk. Een gevarieerd hoofdstuk dus waarin verschillende gebaksoorten door elkaar staan.

review bakken met paul hollywood 5

Het laatste hoofdstuk staat vol met taarten en pasteien. Vooral die pasteien zijn echt Engels, leuk om daar ook een aantal recepten van te hebben. Paul geeft je zowel zoete als hartige recepten, hoe leuk zijn deze kleine appelpasteitjes? Deze kleine pasteitjes worden ook gemaakt met hartige vulling, de varkensvleespasteitjes bijvoorbeeld.

review bakken met paul hollywood 4

Wat vind ik van het boek?

Het is geen standaard bakboek dat alleen maar vol staat met zoetigheid en een paar recepten voor brood. Hier is het juist omgedraaid, er staan vooral broodrecepten in en dit wordt aangevuld met zoete bakrecepten. Ik heb al zin om een brood te gaan maken! Elk recept heeft een korte inleiding met wat kenmerken, tips en/of weetjes van het recept. Geen persoonlijke anekdotes helaas, dit vind ik zelf altijd erg leuk om te lezen. Elk recept is wel voorzien van een prachtige foto, een groot pluspunt!

De recepten zijn ook duidelijk en helder uitgelegd. Bovenaan de pagina staat voor hoeveel stuks het recept is en hoeveel tijd je ongeveer kwijt bent aan voorbereiden en bakken. Na de korte inleiding staat links een rijtje met de ingrediënten en rechts de bereiding opverdeeld in stappen.

Klein minpuntje: het gebruikte lettertype heeft rare kringels bij bepaalde letters. Voor de leesbaarheid hadden ze die achterwege mogen laten. Verder kan ik eerlijk gezegd geen minpunt bedenken.

Dit boek is inmiddels niet meer verkrijgbaar via de bekendere online winkels. De engelstalige en originele versie van het boek kan je onder andere nog hier verkrijgen.

Maar wacht, er is nog meer!

Van de uitgever Good Cook mag ik een exemplaar weggeven aan een van jullie!

Wat moet je doen om te winnen?

  • Omdat brood een belangrijk onderdeel is van dit boek ben ik benieuwd of jullie brood bakken! Laat dus weten in een reactie onder dit bericht of jij regelmatig brood bakt en hoe je denkt dat dit boek je daarbij kan helpen. (oh, en ik ben ook benieuwd wat je favoriete brood recept is 🙂 )
  • Delen via Facebook en/of Twitter is niet verplicht, maar wel leuk natuurlijk :)

De winactie loopt tot en met donderdag 8 mei. De winnaar maak ik bekend op 9 mei. De winnaar krijgt persoonlijk bericht en wordt bekend gemaakt via Facebook en Twitter. Deze winactie is inmiddels afgelopen.

Succes allemaal!