Glutenvrije koekjes zijn best een uitdaging. Een aantal jaren geleden bakte ik ze al eens, hoewel ik die lekker vond, vond ik het jammer dat ze zo ontzettend kruimelig waren. Iets dat kenmerkend is voor glutenvrije baksels. Inmiddels weet ik dat hier verschillende oplossingen voor zijn en dat het variëren in de verhoudingen ook al veel oplost. Monique stond een tijdje terug voor de deur met deze heerlijke koekjes en ik proefde er gelijk eentje. Het is dat ik wist dat ze glutenvrij zijn, maar anders was het mij zeker niet opgevallen. Als je ze trouwens lactosevrij wilt maken kan dat ook, dan vervang je de boter door margarine.
BAKTIP: Dit koekdeeg is ook goed geschikt om figuurtjes van te maken met uitsteekvormpjes. Met deze uitgebreide set uitstekers kom je een heel eind!
Dat ziet er heerlijk uit, die ga ik zeker een keer proberen te bakken!
Ik neem aan dat als je het aanrechtblad moet bestuiven met bloem dat je dan ook boekweitmeel of rijstmeel kan gebruiken (ivm de gluten)?
Groetjes, Lucia
Goed punt, heb het gelijk even aangepast.
😉
Ik heb je koekjes omgevormd tot speculaas. De witte suiker heb ik vervangen door donkere kandijsuiker. De vanille door 4 gr kaneel. Maar je kan natuurlijk ook speculaaskruiden gebruiken. Ik eet sinds mei glutenvrij en … dit is voor de eerste keer dat ik lékkere speculaas heb gegeten. Bedankt voor het recept en voor je glutenvrije week. De gewone koekjes ga ik ook nog bakken.
Heerlijk Laura! Vanwege tekort aan boekweitmeel, heb ik een deel vervangen door maïsmeel. Eindelijk lekkere glutenvrij zandkoekjes ?
Ik weet niet wat er mis is maar heb precies het recept gevolgd maar het deeg is zo sticky dat ik er geen koekjes van kan maken. Hoeveel extra boekweitmeel ik ook toe voeg.
Jammer dat het giga mislukt is.
Wat rot Erika! Extra bloem/meel toevoegen moet niet nodig zijn. Heb je het wel lang genoeg laten rusten in de koelkast?
Hoi
Zeker lang genoeg laten rusten.
Wat gek dan, dat heb ik echt nog nooit gehad. Vervelend!
Lang genoeg in de koelkast is inderdaad wel echt een must. Dan heeft de boter de tijd om weer hard te worden.
Ze zijn echt SUPER! Ik heb ze nu voor de 3e keer gemaakt. De tweede keer was een noodplan omdat de meringue fallicant mislukte en ik niet alles wou weggooien.
Ik ben benieuwd naar de smaak variatie tips.
Koekjes bakken is gewoon weer leuk! 😀 dankjewel daarvoor.
Jaaa wat leuk dit. Ik ben ook gek op koekjes!
Ik had precies hetzelfde probleem.. Ik denk dat het komt doordat het een L ei was?
Met een ei bedoel ik altijd maatje M.
Hoi, is deze recept te maken zonder ei? Thanks 🙂
Nee, dat kan je niet zomaar weglaten.
Hey ES,
Natuurlijk is ook ei te vervangen. Ik heb al veel recepten gemaakt met lijnzaad of chiazaad en kokend water. Daar de staafmixer in en het werkt prima!
1 EI = 18g zaad met 3 el warm water
Smakelijk!
Kan ik de meelsoorten vervangen voor standaard glutenvrij meel. Ik heb namelijk gewoon glutenvrij meel/bloem in huis en om nu speciaal deze meelsoorten aan te passen vindt ik jammer.
Ze lijken me wel erg lekker en wil ze graag proberen.
Dat heb ik niet getest! Maar ik hoor het graag als jij het aandurft 🙂
Gemaakt met 100gr boekweitmeel en 100gr. glutenvrije meelmix, werkt prima. Goed rusten en 1 grote koek van gemaakt. Daarover pittenmix gestrooid en na bakken meteen in reepjes gesneden. Daarna goed afkoelen. Nu heerlijke pittenrepen!
Heerlijke koekjes. Zeker een aanrader! Bedankt voor dit recept.
Mijn zoontje is erg kieskeurig en vindt niet snel iets lekker. Maar van deze koekjes krijgt hij geen genoeg (en ik vind ze zelf ook heerlijk)! Een fijn deeg om met vormpjes te werken, wat de kinderen natuurlijk fantastisch vinden. En niet onbelangrijk: makkelijk te maken! Toprecept!
Sinds kort moeten wij glutenvrij eten. De koekjes in de winkel vinden we echt niet lekker. En als we zoiets al eten, moet het wel lekker zijn. Dit recept is het eerste dat we hebben geprobeerd en gelijk al een blijvertje!
Ze zijn écht lekker en ook nog eens ideaal om met kinderen uit te steken en te versieren! Bedankt voor dit recept!
Eindelijk!!! een tijdje geleden een vraag gesteld via Mail over glutenvrij bakken en deze was beantwoord met een aantal links o.a. naar deze koekjes. De links zijn overigens super, maar deze koekjes zijn de eerste koekjes die mij goed gelukt zijn en erg lekker.
Wat fijn om te lezen Andy!
Kan ik het rijstmeel vervangen door maismeel. Is iets zoeter, kan ik minder suiker gebruiken.
Heb ik geen ervaring mee dus dat durf ik je niet te zeggen.
Vandaag voor het eerst glutenvrij gebakken! Het was wel even gek, want het deeg plakt enorm! Maar een snelle google zoektocht gaf aan dat alle glutenvrije degen erg plakken. Ik heb het deeg ’s avonds gemaakt en de hele nacht in de koelkast bewaard. Sochtends gebakken! Ik heb een eetlepel cacaopoeder aan de helft van het deeg toegevoegd en er dambord-koekjes van gemaakt (zwart witte blokjes in de doorsnee!). Het is uiteindelijk soort van gelukt, maar dit gaat beter met niet-glutenvrij deeg. Ik stond versteld van de smaak en textuur! Ik ga ze zeker vaker maken!
Ik heb hier fijngehakte noten door gedaan. Heb je misschien nog andere leuke ideeën om er iets aan toe te voegen?
Misschien van glutenvrije chocolade? Of wat gedroogd fruit zoals dadels en rozijnen?
Pure chocolade. Of wat cacaopoeder, dan kun je minder suiker gebruiken.
Heeft iemand ervaring of dit recept ook met kokosmeel kan? Heb nog 3/4 pak staan en zoek iets (simpels) om te maken.
Om mijn eigen vraag maar te beantwoorden: nee. Het deeg blijft erg korrelig, dat kon ik met wat extra boter nog wel oplossen. Maar de koekjes zijn ook vreselijk droog. Helaas.
Je kunt eigenlijk nooit zomaar de meelsoort in een recept met kokosmeel vervangen, dit zuigt ontzettend veel vocht op en maakt het baksel meestal erg droog (en korrelig zoals je al aangeeft) tenzij het recept er echt voor gemaakt is. Zelf heb ik weinig ervaring met kokosmeel verder.
Hey!
Moet je de boter smelten of zo koud bij de suiker mengen?
alvast bedankt!
Die mag je koud met de suiker mixen.
Ik moet de koekjes maken met lactose en melk eiwitvrije boter maken. Maar ook bij mij blijft het erg plakkerig. (Ik gebruik nu dus plantaardige boter en die is dus ook eigenlijk niet hard) Heb je daar misschien een tip op?
Helaas niet want die producten kunnen zeker invloed hebben op het resultaat.
Het is echt best wel plakkerig. Je kan er niks mee, het deeg staat nu in de koelkast te rusten. Wordt het daarna minder plakkerig? Anders is het echt mislukt
Dan is het deeg mogelijk te nat geweest, je kunt wat extra meel toevoegen.
Het wordt dan wel minder plakkerig. Maar het hoort niet heel plakkerig te zijn. Ik heb 2 jaar lang elke week 100 van deze koeken gemaakt voor een bestelling en bij mij is het nooit zo plakkerig geweest dat je er niet mee kon werken. Het recept klopt dus. Weet je zeker dat je de juiste soorten bloem hebt gebruik?
Ik heb de bloem wel vervangen door glutenvrij zelfrijdend bakmeel. Zou dat uitmaken?
Uiteindelijk prima gelukt!
Fijn! Eetsmakelijk
Een klein half uurtje in de vriezer en dan plakjes snijden, dan heb je geen last van plakkerig deeg!
Kan je dit recept ook gebruiken voor een taartbodem? Zoals bijvoorbeeld bij de pumpkin pie?
Dat heb ik zelf niet getest, maar vermoed dat het wel mogelijk is! Wellicht is het wel een vrij harde bodem. Laat je me weten of het gelukt is?