Glutenvrije zandkoekjes

Gepost: 7 november 2018 Laatst bewerkt: 28 juli 2024
Glutenvrije zandkoekjes

Glutenvrije koekjes zijn best een uitdaging. Een aantal jaren geleden bakte ik ze al eens, hoewel ik die lekker vond, vond ik het jammer dat ze zo ontzettend kruimelig waren. Iets dat kenmerkend is voor glutenvrije baksels. Inmiddels weet ik dat hier verschillende oplossingen voor zijn en dat het variëren in de verhoudingen ook al veel oplost. Monique stond een tijdje terug voor de deur met deze heerlijke koekjes en ik proefde er gelijk eentje. Het is dat ik wist dat ze glutenvrij zijn, maar anders was het mij zeker niet opgevallen. Als je ze trouwens lactosevrij wilt maken kan dat ook, dan vervang je de boter door margarine.

BAKTIP: Dit koekdeeg is ook goed geschikt om figuurtjes van te maken met uitsteekvormpjes. Met deze uitgebreide set uitstekers kom je een heel eind! 

NOG MEER KOEKJES BAKKEN?  

In 50x Koekjes vind je nog veel meer heerlijke koekjesrecepten. Van chocolate chip cookies tot gingerbread koekjes en van bokkenpootjes tot kano’s en kaneelvlinders. Alle recepten zijn voorzien van stap-voor stap beschrijvingen, tips en trucs om het bakken nog gemakkelijker te maken en smakelijke foto’s. Een perfect boek voor alle koekenbakkers! 

Bestel hier!

Afbeelding
glutenvrije zandkoekjes 1a

Zandkoekjes zonder gluten

Opslaan
Recept afdrukken

4.22 van 41 stemmen

Glutenvrije zandkoekjes

Zandkoekjes zijn altijd erg simpel om te maken en erg lekker. Deze glutenvrije zandkoekjes smaken ook ontzettend lekker.
Porties: 30 koekjes

Ingrediënten

  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 1 ei (M)
  • 100 gram boekweitmeel
  • 100 gram rijstmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 tl vanillepoeder (of 1 tl vanille-extract)
  • snuf zout

Instructies

  • Klop boter en suiker romig, voeg het ei toe en mix tot deze is opgenomen. De rest van de ingrediënten -boekweitmeel, rijstmeel, bakpoeder, vanillepoeder en zout- kun je tegelijk toevoegen. Kneed er een mooi deeg van.
  • Verpak het deeg in folie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Na het ruste kneed je het deeg even goed door om het iets soepeler te maken voor het uitrollen. Bestuif je werkblad met glutenvrij bloem/meel en rol het deeg uit tot zo’n 5 mm dikte. Snijd koekjes van ongeveer 5 x 5 cm uit en leg ze op een met bakpapier beklede plaat.
  • Bak de koekjes in 12-15 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar of tot de randjes goudbruin kleuren.

Tips

  • Tip: Vanillepoeder is te koop bij (online) kook- en bakwinkels.
  • Tip: Dit koekdeeg is ook goed geschikt om figuurtjes van te maken met uitsteekvormpjes.
  • Bewaren: In een trommel zijn deze koekjes 2-3 weken houdbaar. in de vriezer tot 3 maanden. Je kunt ook het deeg invriezen, dat is dan ook tot 3 maanden houdbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

47 reacties

  1. Lucia schreef:

    Dat ziet er heerlijk uit, die ga ik zeker een keer proberen te bakken!
    Ik neem aan dat als je het aanrechtblad moet bestuiven met bloem dat je dan ook boekweitmeel of rijstmeel kan gebruiken (ivm de gluten)?
    Groetjes, Lucia

    1. Laura Kieft schreef:

      Goed punt, heb het gelijk even aangepast.

  2. Chantal Janssens schreef:

    Ik heb je koekjes omgevormd tot speculaas. De witte suiker heb ik vervangen door donkere kandijsuiker. De vanille door 4 gr kaneel. Maar je kan natuurlijk ook speculaaskruiden gebruiken. Ik eet sinds mei glutenvrij en … dit is voor de eerste keer dat ik lékkere speculaas heb gegeten. Bedankt voor het recept en voor je glutenvrije week. De gewone koekjes ga ik ook nog bakken.

  3. Barbara schreef:

    Heerlijk Laura! Vanwege tekort aan boekweitmeel, heb ik een deel vervangen door maïsmeel. Eindelijk lekkere glutenvrij zandkoekjes ?

  4. Erika schreef:

    Ik weet niet wat er mis is maar heb precies het recept gevolgd maar het deeg is zo sticky dat ik er geen koekjes van kan maken. Hoeveel extra boekweitmeel ik ook toe voeg.
    Jammer dat het giga mislukt is.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat rot Erika! Extra bloem/meel toevoegen moet niet nodig zijn. Heb je het wel lang genoeg laten rusten in de koelkast?

      1. Erika schreef:

        Hoi

        Zeker lang genoeg laten rusten.

        1. Laura's Bakery schreef:

          Wat gek dan, dat heb ik echt nog nooit gehad. Vervelend!

    2. Evelien schreef:

      Lang genoeg in de koelkast is inderdaad wel echt een must. Dan heeft de boter de tijd om weer hard te worden.

      Ze zijn echt SUPER! Ik heb ze nu voor de 3e keer gemaakt. De tweede keer was een noodplan omdat de meringue fallicant mislukte en ik niet alles wou weggooien.
      Ik ben benieuwd naar de smaak variatie tips.
      Koekjes bakken is gewoon weer leuk! 😀 dankjewel daarvoor.

      1. Laura's Bakery schreef:

        Jaaa wat leuk dit. Ik ben ook gek op koekjes!

    3. Laura schreef:

      Ik had precies hetzelfde probleem.. Ik denk dat het komt doordat het een L ei was?

      1. Laura's Bakery schreef:

        Met een ei bedoel ik altijd maatje M.

  5. ES schreef:

    Hoi, is deze recept te maken zonder ei? Thanks 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, dat kan je niet zomaar weglaten.

    2. Charlotte schreef:

      Hey ES,
      Natuurlijk is ook ei te vervangen. Ik heb al veel recepten gemaakt met lijnzaad of chiazaad en kokend water. Daar de staafmixer in en het werkt prima!
      1 EI = 18g zaad met 3 el warm water
      Smakelijk!

  6. Vera Hamoen schreef:

    Kan ik de meelsoorten vervangen voor standaard glutenvrij meel. Ik heb namelijk gewoon glutenvrij meel/bloem in huis en om nu speciaal deze meelsoorten aan te passen vindt ik jammer.

    Ze lijken me wel erg lekker en wil ze graag proberen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik niet getest! Maar ik hoor het graag als jij het aandurft 🙂

  7. Joyce schreef:

    Gemaakt met 100gr boekweitmeel en 100gr. glutenvrije meelmix, werkt prima. Goed rusten en 1 grote koek van gemaakt. Daarover pittenmix gestrooid en na bakken meteen in reepjes gesneden. Daarna goed afkoelen. Nu heerlijke pittenrepen!

  8. Evelien schreef:

    Heerlijke koekjes. Zeker een aanrader! Bedankt voor dit recept.

  9. Britt schreef:

    Mijn zoontje is erg kieskeurig en vindt niet snel iets lekker. Maar van deze koekjes krijgt hij geen genoeg (en ik vind ze zelf ook heerlijk)! Een fijn deeg om met vormpjes te werken, wat de kinderen natuurlijk fantastisch vinden. En niet onbelangrijk: makkelijk te maken! Toprecept!

  10. Jolande schreef:

    Sinds kort moeten wij glutenvrij eten. De koekjes in de winkel vinden we echt niet lekker. En als we zoiets al eten, moet het wel lekker zijn. Dit recept is het eerste dat we hebben geprobeerd en gelijk al een blijvertje!

  11. Karin schreef:

    Ze zijn écht lekker en ook nog eens ideaal om met kinderen uit te steken en te versieren! Bedankt voor dit recept!

  12. Andy schreef:

    Eindelijk!!! een tijdje geleden een vraag gesteld via Mail over glutenvrij bakken en deze was beantwoord met een aantal links o.a. naar deze koekjes. De links zijn overigens super, maar deze koekjes zijn de eerste koekjes die mij goed gelukt zijn en erg lekker.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat fijn om te lezen Andy!

  13. Greet schreef:

    Kan ik het rijstmeel vervangen door maismeel. Is iets zoeter, kan ik minder suiker gebruiken.

    1. Laura Kieft schreef:

      Heb ik geen ervaring mee dus dat durf ik je niet te zeggen.

  14. Yvonne schreef:

    Vandaag voor het eerst glutenvrij gebakken! Het was wel even gek, want het deeg plakt enorm! Maar een snelle google zoektocht gaf aan dat alle glutenvrije degen erg plakken. Ik heb het deeg ’s avonds gemaakt en de hele nacht in de koelkast bewaard. Sochtends gebakken! Ik heb een eetlepel cacaopoeder aan de helft van het deeg toegevoegd en er dambord-koekjes van gemaakt (zwart witte blokjes in de doorsnee!). Het is uiteindelijk soort van gelukt, maar dit gaat beter met niet-glutenvrij deeg. Ik stond versteld van de smaak en textuur! Ik ga ze zeker vaker maken!

  15. Irma schreef:

    Ik heb hier fijngehakte noten door gedaan. Heb je misschien nog andere leuke ideeën om er iets aan toe te voegen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Misschien van glutenvrije chocolade? Of wat gedroogd fruit zoals dadels en rozijnen?

  16. Greetje schreef:

    Pure chocolade. Of wat cacaopoeder, dan kun je minder suiker gebruiken.

  17. Joost schreef:

    Heeft iemand ervaring of dit recept ook met kokosmeel kan? Heb nog 3/4 pak staan en zoek iets (simpels) om te maken.

  18. Joost schreef:

    Om mijn eigen vraag maar te beantwoorden: nee. Het deeg blijft erg korrelig, dat kon ik met wat extra boter nog wel oplossen. Maar de koekjes zijn ook vreselijk droog. Helaas.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt eigenlijk nooit zomaar de meelsoort in een recept met kokosmeel vervangen, dit zuigt ontzettend veel vocht op en maakt het baksel meestal erg droog (en korrelig zoals je al aangeeft) tenzij het recept er echt voor gemaakt is. Zelf heb ik weinig ervaring met kokosmeel verder.

  19. schreef:

    Hey!
    Moet je de boter smelten of zo koud bij de suiker mengen?

    alvast bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Die mag je koud met de suiker mixen.

  20. Deborah schreef:

    Ik moet de koekjes maken met lactose en melk eiwitvrije boter maken. Maar ook bij mij blijft het erg plakkerig. (Ik gebruik nu dus plantaardige boter en die is dus ook eigenlijk niet hard) Heb je daar misschien een tip op?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Helaas niet want die producten kunnen zeker invloed hebben op het resultaat.

  21. Jente schreef:

    Het is echt best wel plakkerig. Je kan er niks mee, het deeg staat nu in de koelkast te rusten. Wordt het daarna minder plakkerig? Anders is het echt mislukt

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan is het deeg mogelijk te nat geweest, je kunt wat extra meel toevoegen.

  22. Irma schreef:

    Het wordt dan wel minder plakkerig. Maar het hoort niet heel plakkerig te zijn. Ik heb 2 jaar lang elke week 100 van deze koeken gemaakt voor een bestelling en bij mij is het nooit zo plakkerig geweest dat je er niet mee kon werken. Het recept klopt dus. Weet je zeker dat je de juiste soorten bloem hebt gebruik?

  23. Jente schreef:

    Ik heb de bloem wel vervangen door glutenvrij zelfrijdend bakmeel. Zou dat uitmaken?

  24. Jente schreef:

    Uiteindelijk prima gelukt!

  25. Irma schreef:

    Fijn! Eetsmakelijk

  26. Koot schreef:

    Een klein half uurtje in de vriezer en dan plakjes snijden, dan heb je geen last van plakkerig deeg!

  27. Gera schreef:

    Kan je dit recept ook gebruiken voor een taartbodem? Zoals bijvoorbeeld bij de pumpkin pie?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest, maar vermoed dat het wel mogelijk is! Wellicht is het wel een vrij harde bodem. Laat je me weten of het gelukt is?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept