Deconstructed lemon meringue pie dessert

22 december 2020
Deconstructed lemon meringue pie dessert
41

Alweer heel wat jaren geleden at ik voor het eerst een deconstructed taart dessert, een appeltaart om specifiek te zijn. Een ‘deconstructed’ taart houdt simpelweg in dat je alle onderdelen van een taart los serveert op een bordje. Dat geeft je de kans om dat op meer bijzondere wijze te doen en er een feestje voor het oog van te maken. Een punt taart is immers gewoon maar een punt taart. Deze manier van taart als dessert serveren is ook iets wat je vaak bij duurdere restaurants ziet. Hoe leuk om dit thuis ook gewoon te kunnen maken met Kerst? En het is bijna net zo makkelijk als het maken van de taart zelf!

Met dit deconstructed lemon meringue pie dessert heb ik de brosse koekbodem, de lemon curd en de meringue op een andere manier dan gebruikelijk samengebracht. Voor de koekbodem gebruikte ik gingerbread koekjes, omdat dit echt bij Kerst past. Ik maakte daar voor een extra feestelijke servering een paar kleine stervormige koekjes van en ik maakte het dessert af met kleine blaadjes munt. Zo maak je heel gemakkelijk thuis een restaurantwaardig dessert!

Deconstructed lemon meringue pie dessert

Met dit deconstructed lemon meringue pie dessert zet je gemakkelijk een ontzettend feestelijk en chique toetje op tafel.
Porties: 6 personen

Ingrediënten

Gingerbread koekjes

  • 225 gram ongezouten roomboter
  • 160 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 160 gram suikerstroop (ik gebruikte pannenkoekenstroop)
  • 1 ei (M)
  • 1 eidooier (M)
  • 500 gram bloem
  • 3 el gingerbread kruiden
  • snuf zout

Verder nodig

Instructies

  • Er zijn drie verschillende onderdelen die je moet voorbereiden: de koek'bodem' (daar begin je zo mee), dan de lemon curd en pas als laatst het Italiaanse schuim. De koekjes en de lemon curd kun je prima één of meerdere dagen van tevoren bereiden. Het schuim maak je pas vlak voor het moment van serveren, hou hier rekening mee.
  • Meng de boter, suiker en stroop tot een romig mengsel. Voeg de eieren toe en roer goed tot alles is opgenomen. Meng de bloem, gingerbread kruiden en zout alvast door elkaar in een aparte kom. Dit voeg je in delen toe aan het andere mengsel. Dit deeg blijft door de stroop redelijk plakkerig.
  • Verdeel het deeg in 2 delen, maak hier plakken van en verpak deze in folie. Je hebt maximaal de helft van het deeg nodig voor dit dessert, de andere helft kun je natuurlijk ook gewoon afbakken of invriezen (tot drie maanden houdbaar op die manier). Laat het deeg minimaal vier uur rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht en steek je koekjes uit. Voor de aankleding van het dessert heb je hele kleine koekjes nodig, bak deze allemaal tegelijk af zodat de baktijd gelijk is (11 minuten). Grotere koekjes hebben een langere baktijd: 16 minuten. Bak de koekjes op 160°C graden (boven- en onderwarmte) en laat volledig afkoelen voordat je ze verder verwerkt.
  • Bereid de lemon curd volgens dit recept. Laat volledig afkoelen voor bewerking. Vlak voor het serveren bereid je ook het Italiaans schuim volgens dit recept.
  • Zet zes dessertborden klaar. Verkruimel 60 gram gingerbread koekjes en verdeel deze in een brede streep over de dessertborden. Doe het Italiaans schuim in een spuitzak met een grote gladde spuitmond en spuit per bord drie toeven (3 cm breedte) op de koekkruimels. Brand deze met de brander mooi goudbruin. Leg de spuitzak even opzij.
  • Vul een nieuwe spuitzak met de lemon curd en verdeel per bord vier kleine toefjes over het kruimelmengsel, naast de grote schuimtoeven. Spuit nu nog drie kleine toeven met het schuim, waar je vervolgens de koekjes in steekt. Tot slot verdeel je een paar blaadjes munt over de lemon curd toefjes.
  • Serveer meteen!
Bewaren

De gingerbread koekjes zijn in een afgesloten trommel zeker 3 weken te bewaren. Wanneer de lemon curd helemaal is afgekoeld doe je het in een pot die je in de koelkast bewaart, daar blijft het zo’n twee weken goed. Ik raad niet aan om het Italiaans schuim langer van tevoren te maken en te bewaren.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

4 reacties

  1. Tanja van Grinsven schreef:

    Ziet er prachtig uit! Lijkt me heel leuk om dit te proberen. Echter vraag ik me wel af is dit ook veilig om te serveren aan iemand die zwanger is? 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Vanwaar je vraag? Vanwege de Italiaanse meringue of de lemon curd? W.b. het laatste leggen we dat uit in dit recept: https://www.laurasbakery.nl/lemon-curd/ en Italiaans schuim is kookschuim, je kookt het dus waardoor eventuele bacteriën ook gedood worden.

      1. Tanja schreef:

        Dankjewel voor de snelle reactie. Van de lemon curd weet ik inderdaad dat het veilig is. Ik twijfelde over het schuim 🙂 maar zo te horen kan dat dus ook geen kwaad. Ga dit recept zeker proberen deze kerst 🙂

  2. Tanja schreef:

    Dit ziet er schitterend uit! Lemon meringue is mijn favoriet. Ik ga hem zeker uitproberen! De gingerbread cookies heb ik deze week gemaakt. Heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *