Deconstructed lemon meringue pie dessert

Gepost: 22 december 2020 Laatst bewerkt: 15 december 2023
Deconstructed lemon meringue pie dessert

Met dit deconstructed lemon meringue pie dessert zet je gemakkelijk een ontzettend feestelijk en chique dessert op tafel. In dit artikel geef ik je ook wat tips hoe je gemakkelijk nog meer chique toetjes op tafel zet!

Een deconstructed lemon meringue pie dessert maken

Met dit deconstructed lemon meringue pie dessert heb ik de brosse koekbodem, de lemon curd en de meringue op een andere manier dan gebruikelijk samengebracht. Terwijl het eruit ziet als een chique dessert, valt het maken ervan reuze mee. Win-win. 😉

Voor de koekbodem gebruikte ik gingerbread koekjes, omdat dit echt bij kerst past. Om de koekjes extra feestelijk te kunnen serveren, maakte ik er kleine stervormige koekjes van. Ook maakte ik het dessert af met kleine blaadjes munt, die zowel qua uiterlijk als qua smaak onmisbaar zijn.

Zo maak je thuis heel gemakkelijk een restaurantwaardig, chique dessert!

Deconstructed lemon meringue pie LB (2)

Wat is een deconstructed pie dessert?

Alweer heel wat jaren geleden at ik voor het eerst een deconstructed taart dessert, een appeltaart om precies te zijn. Ontzettend lekker was het, want ik hou nu eenmaal van appeltaart.

Een ‘deconstructed’ dessert of taart houdt simpelweg in dat je alle onderdelen ervan los serveert op een bordje. Dat geeft je de kans om dat op meer bijzondere wijze te doen en er een feestje voor het oog van te maken. Een punt taart is immers gewoon maar een punt taart. Hoe lekker dan ook.

Deze manier van taart als dessert serveren is ook iets wat je vaak bij luxe restaurants ziet. Hoe leuk om dit thuis ook gewoon te kunnen maken met kerst? En het is bijna net zo makkelijk als het maken van een lemon meringue pie.

Deconstructed lemon meringue pie LB (1)

Meer chique dessert recepten

Meestal hou ik ervan om recepten simpel te houden en daarom ook zo te presenteren. Maar voor speciale gelegenheden wil je een luxe nagerecht of chique dessert op tafel kunnen zetten. Zoals je inmiddels vast hebt begrepen, ligt dit vooral aan de wijze van presenteren.

Zo kies ik er bij desserts vaak voor om deze in een gezellig schaaltje of glaasje te presenteren. Voor een meer luxe uitstraling van je nagerecht kies je juist voor een strak of diep bord en combineer je op creatieve wijze de verschillende elementen: zoet, knapperig, romig, fris/zuur, kruidig (pit) en misschien zelfs wat zoutigs.

Bedenk voordat je het bord opmaakt hoe het er ongeveer uit moet komen te zien en wat de basis van je chique dessert wordt. Bij dit deconstructed lemon meringue pie dessert vormen de verkruimelde koekjes de basis. Breng tot slot wat afwisseling aan in de grootte per element en wees speels, maar ook gedetailleerd. En haal vooral je spuitzak met gladde spuitmond uit de kast, want die komt altijd van pas.

Ik zocht een paar recepten van Laura’s Bakery uit die je gemakkelijk tot een nóg chiquer dessert kunt omtoveren:

eton mess met kletskoppen en passievrucht

Karamel stoofperen dessert

deconstructed lemon meringue pie: tips

Kan ik ook andere koekjes gebruiken dan gingerbread koekjes?

Dat kan zeker. Officieel wordt een lemon meringue pie met zanddeeg gemaakt, dus dat is er ook erg geschikt voor. Ik adviseer wel om een koekrecept uit te kiezen dat de vorm behoudt in de oven, anders kun je de mooie sterrenkoekjes niet maken.

Kan ik er ook ijs bij serveren?

Absoluut! Maak het niet te gek qua smaak (bijvoorbeeld citroenijs of vanille-ijs past er goed bij) en maak dan quenelles (langwerpige bol) van het ijs door twee lepels te gebruiken. Die vorm past erg mooi bij een chique dessert.

Hoe kan ik verder variëren met dit recept?

Je kunt de kleine muntblaadjes ook door basilicumblaadjes vervangen. Of wat dacht je van een andere smaak dan lemon curd? Bijvoorbeeld passievruchten curd of sinaasappel curd. Ook heerlijk!

HET FEESTDAGEN BAKBOEK

Ben jij ook zo gek op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding

 

Deconstructed lemon meringue pie dessert kerst

Opslaan
Recept afdrukken

4.87 van 15 stemmen

Deconstructed lemon meringue pie dessert recept

Met dit deconstructed lemon meringue pie dessert zet je gemakkelijk een ontzettend feestelijk en chique toetje op tafel.
Porties: 6 personen

Ingrediënten

Gingerbread koekjes

  • 225 gram ongezouten roomboter
  • 160 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 160 gram suikerstroop (ik gebruikte pannenkoekenstroop)
  • 1 ei (M)
  • 1 eidooier (M)
  • 500 gram bloem
  • 3 el gingerbread kruiden
  • snuf zout

Verder nodig

Instructies

  • Er zijn drie verschillende onderdelen die je moet voorbereiden: de koek'bodem' (daar begin je zo mee), dan de lemon curd en pas als laatst het Italiaanse schuim. De koekjes en de lemon curd kun je prima één of meerdere dagen van tevoren bereiden. Het schuim maak je pas vlak voor het moment van serveren, hou hier rekening mee.

Gingerbread koekjes

  • Meng de boter, suiker en stroop tot een romig mengsel. Voeg de eieren toe en roer goed tot alles is opgenomen. Meng de bloem, gingerbread kruiden en zout alvast door elkaar in een aparte kom. Dit voeg je in delen toe aan het andere mengsel. Dit deeg blijft door de stroop redelijk plakkerig.
  • Verdeel het deeg in 2 delen, maak hier plakken van en verpak deze in folie. Je hebt maximaal de helft van het deeg nodig voor dit dessert, de andere helft kun je natuurlijk ook gewoon afbakken of invriezen (tot drie maanden houdbaar op die manier). Laat het deeg minimaal vier uur rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht en steek je koekjes uit. Voor de aankleding van het dessert heb je hele kleine koekjes nodig, bak deze allemaal tegelijk af zodat de baktijd gelijk is (11 minuten). Grotere koekjes hebben een langere baktijd: 16 minuten. Bak de koekjes op 160°C graden (boven- en onderwarmte) en laat volledig afkoelen voordat je ze verder verwerkt.

Verder

  • Bereid de lemon curd volgens dit recept. Laat volledig afkoelen voor bewerking. Vlak voor het serveren bereid je ook het Italiaans schuim volgens dit recept.
  • Zet zes dessertborden klaar. Verkruimel 60 gram gingerbread koekjes en verdeel deze in een brede streep over de dessertborden. Doe het Italiaans schuim in een spuitzak met een grote gladde spuitmond en spuit per bord drie toeven (3 cm breedte) op de koekkruimels. Brand deze met de brander mooi goudbruin. Leg de spuitzak even opzij.
  • Vul een nieuwe spuitzak met de lemon curd en verdeel per bord vier kleine toefjes over het kruimelmengsel, naast de grote schuimtoeven. Spuit nu nog drie kleine toeven met het schuim, waar je vervolgens de koekjes in steekt. Tot slot verdeel je een paar blaadjes munt over de lemon curd toefjes.
  • Serveer meteen!
Bewaren

De gingerbread koekjes zijn in een afgesloten trommel zeker 3 weken te bewaren. Wanneer de lemon curd helemaal is afgekoeld doe je het in een pot die je in de koelkast bewaart, daar blijft het zo’n twee weken goed. Ik raad niet aan om het Italiaans schuim langer van tevoren te maken en te bewaren.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

12 reacties

  1. Tanja van Grinsven schreef:

    Ziet er prachtig uit! Lijkt me heel leuk om dit te proberen. Echter vraag ik me wel af is dit ook veilig om te serveren aan iemand die zwanger is? 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Vanwaar je vraag? Vanwege de Italiaanse meringue of de lemon curd? W.b. het laatste leggen we dat uit in dit recept: https://www.laurasbakery.nl/lemon-curd/ en Italiaans schuim is kookschuim, je kookt het dus waardoor eventuele bacteriën ook gedood worden.

      1. Tanja schreef:

        Dankjewel voor de snelle reactie. Van de lemon curd weet ik inderdaad dat het veilig is. Ik twijfelde over het schuim 🙂 maar zo te horen kan dat dus ook geen kwaad. Ga dit recept zeker proberen deze kerst 🙂

  2. Tanja schreef:

    Dit ziet er schitterend uit! Lemon meringue is mijn favoriet. Ik ga hem zeker uitproberen! De gingerbread cookies heb ik deze week gemaakt. Heerlijk!

  3. yvonne schreef:

    Wat voor soort ijs kan je het beste erbij eten?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat jij zelf het lekkerst vind!

  4. José schreef:

    Deze afgelopen tweede kerstdag gemaakt! Hij smaakte erg goed en stond super chique. Aanrader!

  5. Mattijn schreef:

    5 sterren
    Heel duidelijk recept en wat een top dessert! Heb je nog een tip om hem iets minder zoet te krijgen? Zowel de curd als meringue mogen van mij een tikkeltje minder zoet. Kan ik gewoon een bepaalde hoeveelheid suiker minder doen, denk je?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Fijn te horen! Je kunt het proberen met iets minder suiker, ik durf alleen niet te zeggen of dat mogelijk ook invloed zal hebben op de structuur.

  6. Hendriks schreef:

    5 sterren
    Vandaag dit dessert geserveerd op 2de kerstdag, iedereen was heel enthousiast en bijna iedereen wilde een 2de ronde, dat zegt genoeg 😉 en zelf heel trots dat de merengue en lemoncurd in 1x (en voor de eerste x dat ik het überhaupt maak) meteen goed gelukt waren. Ipv gingerbread zandkoekjes gemaakt, dit was qua smaak ook prima.

  7. Jean Lenssen schreef:

    Mijn echtgenote heeft een tarweintollerantie, daarom gebruikt ze hetzij rogge hetzij spelt gebruikt om allerlei te bakken. Kan dat hier, en bij enkele andere recepten, ook als vervanger dienen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat verschilt een beetje per recept of dat kan. Je kunt voor dit recept ook glutenvrije koekjes maken. Hier lees je meer tips: https://www.laurasbakery.nl/glutenvrij-bakken-doe-je-zo/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept