How to: Eetbare lijm maken

38

Bij elke taart en bij alle cupcakes gebruik ik dit; eetbare lijm. Het is ideaal om kleine, maar ook grote decoraties op te plakken. Je kunt dit kant en klaar kopen maar ik maak het graag zelf. Op die manier kan ik altijd wat bijmaken als het op is en het is ook nog eens goedkoper.

 1. Om te beginnen hebben we alleen maar een potje met kwastje nodig en tylose (het potje met de petal powder dus). Mijn potje heb ik op een taartenbeurs gekocht maar ze zijn ook online te krijgen bij Ellen’s Cake Shop.
 2. In het flesje doe je vervolgens een beetje water, dit moet afgekoeld gekookt water zijn. Ik geef toe dat ik soms ook gewoon gelijk uit de kraan het flesje vul, maar ivm bacteriën is het beter om gekookt water te gebruiken. Wanneer ik dit niet doe, gebruik ik de lijm maar voor één project. Bij het flesje met water voeg je wat tylose toe, een mespuntje is voldoende.
 3. Je ziet dat de tylose eerst een klontje is, je moet flink schudden en vooral wat geduld hebben. Het kan zo een paar uur duren voordat het volledig is opgelost, de lijm is dan ook beter. Het is makkelijk om de de lijm een avondje van te voren maken, de volgende dag kun je dan gelijk beginnen.
 4. Na een uurtje zie dat de tylose grotendeels al is opgelost. Wanneer het helemaal is opgelost is de lijm helemaal transparant.
De lijm kun je ongeveer 1 á 2 weken gebruiken, om te bewaren kun je het flesje het best in de koelkast zetten. Zelf gebruik ik altijd eetbare lijm maar je kunt decoraties ook vastplakken met wat water of icing. Icing gebruik ik heel af en toe bij wat zwaardere decoraties, dan blijft het sneller zitten.
Ik hoop dat jullie wat aan deze tip hebben!

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

18 reacties

 1. Anneke schreef:

  Dank je wel, ga ik ook eens proberen!
  Heb zelf de eetbare lijm gekocht, maar vroeger deed ik het met een beetje choco 🙂
  Groetjes Anneke

 2. Angélique schreef:

  Ik koop wel eens eetbare lijm, terwijl ik de petal powder gewoon in huis heb…bedankt voor deze how to, ga ik eens proberen te maken.

 3. Janneke schreef:

  Wij mochten in het ziekenhuis wonden spoelen met kraanwater. Hollands kraanwater is zo schoon dat jet het bijna als steriel mag beschouwen!

 4. Fairuza schreef:

  Wow vet leuk! In welke winkel kan je tylose kopen?

 5. Fairuza schreef:

  Wow vet leuk! In welke winkel kan je tylose kopen?

  1. Laura schreef:

   Veel taartenwinkels verkopen dit, bijvoorbeeld deleukstetaartenshop.nl

 6. Rob schreef:

  Bij bouwhuis verkopen ze ook tylose poeder!

  http://www.bouwhuis.com/tylosepoeder-fijn-500-gram_pid8297.html

  Bedankt voor de tip!

 7. Anonymous schreef:

  klinkt raar ,maar ook bij welkoop boerenbont hebben tylose te koop en ook veel andere goede bak producten

 8. Anonymous schreef:

  en waar haal je het potje met kwastje

  1. Laura's Bakery schreef:

   de webshop die ik in de post noem verkoopt ze, ellen’s creative cakes

 9. Anonymous schreef:

  Welk is het beste om cupcakes te versieren marsepein of suikerpasta???

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat is maar net wat je prettiger vindt werken. Zelf vind ik suikerpasta fijner, ook omdat je hier preciezer en fijnere details kunt maken. Marsepein is wat grover.

 10. esther schreef:

  In Nederlands kraanwater zitten geen bacterien, je maghet als steriel beschouwen, hooguit zou het ‘besmet’kunnen raken doordat de kraan niet schoon is, maar even goed doorspoelen moet voldoende zijn. Zelfs operatiewonden worden gespoeld met kraanwater….

 11. Hoe maak je eetbare lijm?

 12. Kirsten schreef:

  Ik ga binnnenkort een angry birds taart maken. Er is gevraagd of ik n stellage erop wil maken van froufrou en nogablokjes. Kan ik dit ook met tylose lijm aan elkaar zetten?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik denk dat tylose daar niet echt voor geschikt is. Ik zou dan een dikke icing maken om ze aan elkaar te plakken.

 13. Anoniempje schreef:

  Wat is icing

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat is het soort glazuur dat op koekjes zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *