Een overheerlijk recept voor vijgentaart. Met een zanddeegbodem en een smeuïge vulling van frangipane en uiteraard: vijgen. Deze Franse vijgentaart met amandelmeel in de vulling moet je echt eens proberen!

Franse vijgentaart

Als je het mij vraagt is dit het meest verrukkelijke vijgentaartje dat er is. Ik hou erg van de Franse patisserie en dat is precies waar deze taart op gebaseerd is. De bodem is gemaakt van een pâte sablée, oftewel een zanddeeg, en die bodem vul je met frangipane. Frangipane zou je een luxe amandelspijs kunnen noemen, omdat de basis van amandelmeel, suiker en eieren verrijkt wordt met roomboter.

Al die onderdelen samen genomen resulteert in een knapperige bodem met een romige amandelspijsvulling en daarin meegebakken vijgenpartjes. Als je wil genieten van de versen vijgen die nu in het seizoen zijn, dan moet deze Franse vijgentaart echt op je baklijst.

Het lekkerste vijgentaart recept

Ik koos ervoor om het recept voor deze vijgentaart in een wat kleinere bakvorm te bakken, ik gebruikte deze springvorm van 20 cm. Door de vulling met amandelmeel valt de taart wat zwaarder en kun je voldoende puntjes uit dit kleinere exemplaar snijden. Officieel hoor je een dergelijke zanddeegtaart in een lage quichevorm of in een bakring te bakken. Die had ik in dit formaat niet in huis en op deze manier zie je direct dat je de meeste taarten prima in een gewone springvorm kunt bakken.

recepten met vijgen

Taart met vijgen

Vijgentaart bewaren

Als je dit lekkere vijgentaartje hebt gemaakt, dan kan ik me bijna niet voorstellen dat deze langer dan een dag overleeft. Mocht je nu toch benieuwd zijn hoe je een taart met vijgen kunt bewaren, dan leg ik hieronder uit hoe je dat op verschillende manieren kunt doen.

Hoelang blijft vijgentaart goed?

Je kunt deze taart prima 1 dag (goed verpakt) buiten de koeling bewaren, maar als je de taart wat langer wil bewaren dan kun je deze het beste in de koelkast bewaren. Op die manier blijft de taart 3 – 4 dagen goed.

Kun je deze Franse vijgentaart invriezen?

Persoonlijk heb ik het nog niet geprobeerd, maar in principe kun je een Franse vijgentaart met frangipane gewoon invriezen. Verpak de taart luchtdicht (in z’n geheel of in stukjes, net wat voor jou praktisch is) en laat op kamertemperatuur ontdooien. Het is aan te raden om de ontdooide taart of taartpuntjes nog even op te warmen, zodat het zanddeeg weer knapperiger wordt. Afhankelijk van de grootte van het stuk taart doe je dit voor 5 – 10 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte), eventueel afgedekt met aluminiumfolie om een te donkere taart te voorkomen.

Meer Franse taartrecepten

Ook gek op Franse taartjes? Dat kan ik goed begrijpen, want Frankrijk is nu eenmaal hét land van de meest verfijnde en verrukkelijke patisserie. Om die reden staan er ook al heel wat lekkere Franse taartrecepten online. Enkele favorieten:

Zanddeeg taart met vijgen
Vijgentaart met amandelmeel
Vijgentaart maken

Taart met vijgen maken

Kan ik de vijgen vervangen door ander fruit?

Je kunt de vijgen gerust vervangen door ander fruit, zoals pruimen, appels of peren. Daarvoor kun je eventueel ook mijn recept voor Franse perentaart aanhouden.

Kan ik de frangipane weglaten of vervangen?

De frangipane is een belangrijk onderdeel van deze Franse vijgentaart. Afhankelijk van de reden waarom je de frangipane zou willen vervangen heb ik twee tips:

  • Als je niet van amandelen houdt, of deze niet verdraagt vanwege een allergie dan kun je de frangipane ook op basis van andere noten of kokosnoot maken. Lees hiervoor de tips die boven de receptkaart van frangipane vermeld staan.
  • Frangipane weglaten en vervangen door een ongebakken vulling. Doordat je de frangipane weglaat, moet je de zanddeegbodem blind bakken. Ook de vijgen bak je in dit geval niet mee (omdat er geen vulling is om ze in mee te bakken). Na het bakken en afkoelen kun je de bodem vullen met bijvoorbeeld banketbakkersroom, zwitserse room of mascarponeroom. Hierop kun je vervolgens verse vijgen leggen. Dan heb je een compleet andere taart, maar vast en zeker erg lekker.

Kan ik het recept in een grotere bakvorm bakken?

Met de handige ‘recept omrekenen’-knop in onderstaande receptkaart kun je er altijd voor kiezen om het recept naar een grotere bakvorm om te rekenen, of juist naar een kleinere bakvorm.

Franse vijgentaart recept

Het Laura’s Bakery Bakboek

De recepten in mijn tweede boek zijn helemaal in lijn met wat je van Laura’s Bakery gewend bent. Toegankelijke recepten in vele verschillende categorieën. Van koekjes en taarten tot desserts en borrelhapjes. Met de 70 recepten in het boek ben je wel even zoet.

Bestel hier!

Afbeelding

 

vijgentaart recept

Opslaan
Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Vijgentaart recept

Een overheerlijk recept voor vijgentaart met amandelmeel! Een Frans taartje gevuld met smeuïge frangipane en natuurlijk verse vijgen.
Porties: 10 porties
voor een bakring of -vorm van 20 cm

Ingrediënten

Zanddeeg bodem

  • 55 gram fijne kristalsuiker
  • 110 gram ongezouten roomboter
  • 155 gram bloem
  • 1/3e ei losgeklopt
  • snuf zout

Vulling

  • frangipane 1x recept
  • verse vijgen 4 – 6 stuks, afhankelijk van de grootte
  • poedersuiker ter decoratie

Instructies

Zanddeegbodem maken

  • Doe alle ingrediënten tegelijk in een kom en kneed tot een stevig deeg. Als het nog wat kruimelig is, kneed je het deeg met de hand verder. Verpak het deeg in folie en laat minimaal een uur rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot ongeveer 5 mm dikte. Bekleed je bakring of bakvorm met het deeg en snijd de overtollige randjes weg. Als je een springvorm gebruikt, hou dan aan dat de rand van je taart max. 2 – 3 cm hoog moet zijn.

Vijgentaart vullen

  • Bereid de frangipane volgens het recept. Vul een spuitzak met de frangipane en verdeel het gelijkmatig over de bodem. Met een spuitzak werkt dit het meest makkelijk, maar je kunt het er ook met een lepel of spatel in scheppen en gelijkmatig verdelen.
  • Was de vijgen, snijd de boven- en onderkant er vanaf en snijd in partjes. Verdeel de partjes over de frangipane vulling. Dit kan kriskas (willekeurig), of in de rondte zoals ik heb gedaan. Druk ze een beetje aan.

Vijgentaart bakken

  • Bak de vijgentaart 45 – 50 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte). Controleer na 30 minuten of de bovenkant van de taart niet te donker wordt. Dek de taart anders af met aluminiumfolie en voeg 5 minuten aan de baktijd toe.
Bewaren

Je kunt deze taart prima 1 dag (goed verpakt) buiten de koeling bewaren, maar als je de taart wat langer wil bewaren dan kun je deze het beste in de koelkast bewaren. Op die manier blijft de taart 3 – 4 dagen goed. Luchtdicht verpakt in de vriezer tot max. drie maanden houdbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept