Glutenvrije poffertjes

Gepost: 26 januari 2024 Laatst bewerkt: 14 juni 2024
Glutenvrije poffertjes

Ben jij dol op poffertjes maar eet je, om welke reden dan ook, liever geen gluten? Maak dan deze heerlijke glutenvrije poffertjes met boekweitmeel. Net zo lekker als gewone poffertjes, echt een aanrader om deze eens te maken!

Glutenvrije poffertjes recept

Het recept voor ‘gewone’ poffertjes vind je al een hele tijd hier op het blog. Maar vandaag deel ik het recept voor glutenvrije poffertjes met je. Qua smaak verschillen ze weinig van elkaar. Ze zijn wellicht ietsje steviger, maar net zo lekker.

De bereiding is gelijk en zeker niet moeilijk, al vraagt het wel even wat aandacht en is het handig als je vlot doorwerkt zodat de poffertjes niet te bruin worden.

Hollandse poffertjes

Poffertjes zijn natuurlijk een echte Hollandse lekkernij. Wist je dat ze zelfs oorspronkelijk met (deels) boekweitmeel gemaakt werden? Bij traditionele poffertjes werd vaak gist gebruikt als rijsmiddel, zelf gebruik ik bakpoeder omdat dit makkelijker en sneller werkt.

Nog een leuk weetje: het verschil tussen beslag voor pannenkoeken en beslag voor poffertjes is het rijsmiddel. Die gebruik je bij pannenkoekenbeslag niet, maar bij poffertjes wel.

glutenvrije boekweit poffertjes wm-1

Poffertjes met boekweitmeel

Voor dit glutenvrije poffertjes recept heb je niet veel nodig. Qua ingrediënten heb je waarschijnlijk het meeste standaard in huis. In plaats van alleen bloem bij mijn gewone poffertjes, heb ik boekweitmeel gebruikt voor deze glutenvrije variant.

Zeker als je vaker glutenvrij bakt, zal boekweitmeel je wel bekend zijn. Ben je nieuw in het glutenvrij bakken? Bekijk dan mijn artikel ‘glutenvrij bakken doe je zo‘ eens, daar kun je zeker tips uithalen!

Glutenvrije poffertjes maken

Voor het maken van poffertjes heb je natuurlijk een poffertjespan nodig. Zelf gebruik ik daar graag een gietijzeren poffertjespan voor. Sinds ik die in huis heb, maak ik zo nu en dan heel graag zelf heerlijke poffertjes. Het is niet moeilijk om zelf poffertjes te maken. Er zijn wel wat handige tips. Vet de pan bijvoorbeeld goed in tussen elke ronde. Zelf prik ik vaak wat boter op een vork, maar je kunt ook een (hittebestendige) bakkwast gebruiken.

Je kunt ook een elektrische poffertjespan gebruiken. Die hebben een anti aanbaklaag en het bakken gaat iets minder hard, daardoor hoef je wat minder snel door te werken. Allebei de soorten pannen zijn goede opties, het is net wat je zelf het fijnste vindt!

HET BASISBAKBOEK

Voor iedere thuisbakker die de basis van het bakken graag onder de knie wil krijgen heb ik Het Basisbakboek geschreven. Naast de ongeschreven bakregels en heel veel andere handige baktips, deel ik de belangrijkste (en lekkerste!) basisrecepten met je. Ook laat ik zien hoe je per basisrecept hier zelf mee aan de slag kunt om ermee te variëren. Met dit boek is bakken voor iedereen leuk en makkelijk!

Bestel hier!

Afbeelding
glutenvrije boekweit poffertjes wm-2

Meer glutenvrije recepten

Naast poffertjes kun je nog veel meer lekkere glutenvrije baksels vinden hier op het blog. Cake, wafels, koekjes, repen en meer. Dit zijn wat lekkere opties:

Met deze glutenvrije poffertjes kun je uiteraard variëren. Zo maakte ik al eens hartige Italiaanse poffertjes spiesjes, poffertjes-fruitspiezen of red velvet poffertjes. Vervang simpelweg de poffertjes in deze recepten voor dit glutenvrije basisrecept en je kunt ermee aan de slag.

Tips voor glutenvrije poffertjes

Benodigdheden voor poffertjes

Naast de ingrediënten zijn er wat producten die je helpen bij het bakken van poffertjes. Omdat het beslag wat dikker is, is het aan te raden om een spuitzak of spuitfles te gebruiken waarvan de opening groot genoeg is. Daar doe je dan het beslag in en zo kun je gemakkelijk het beslag in de pan verdelen.

Om poffertjes te bakken gebruik je natuurlijk een poffertjespan. Deze gietijzeren poffertjespan gebruik ik zelf graag. Je hebt ook elektrische poffertjespannen. Voor het omdraaien van de poffertjes kun je het beste een satéprikker gebruiken.

Poffertjes maken zonder poffertjespan

Je kunt uiteraard ook een gewone koekenpan gebruiken. De poffertjes zullen alsnog lekker smaken, maar persoonlijk vind ik ze het lekkerste uit een poffertjespan voor de optimale smaakbeleving.

Tip: hete pan

Zorg dat de pan die je gebruikt echt goed heet is zodat de poffertjes niet mislukken en mooi bruin worden.

Poffertjes warm houden

De poffertjes zijn direct warm uit de pan het lekkerste, maar mocht je eerst meer poffertjes willen maken, bewaar ze dan op een groot bord en dek het af met een ander bord (of folie) om ze warm te houden.

Lactosevrije poffertjes

Wil je de poffertjes niet alleen glutenvrij, maar ook lactosevrij maken? Vervang dan simpelweg de melk en boter voor een plantaardige variant.

Poffertjes bewaren

Het poffertjesbeslag kun je beter niet bewaren vanwege de werking van het bakpoeder. Je kunt wel alle poffertjes afbakken en later opnieuw opwarmen (of invriezen, leg dan een laagje bakpapier tussen de poffertjes zodat ze niet aan elkaar plakken).

Droge poffertjes

Smaken jouw poffertjes droog? Dan heb je ze waarschijnlijk te lang gebakken of de poffertjespan niet goed ingevet. Invetten doe je met wat boter aan een vork of met een hittebestendige bakkwast.

 

glutenvrije poffertjes recept

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 3 stemmen

Glutenvrije poffertjes (boekweitmeel)

Met dit makkelijke recept maak je de lekkerste, glutenvrije poffertjes met boekweitmeel. Dat wordt genieten!
Porties: 6 porties

Ingrediënten

  • 250 gram boekweitmeel
  • 1,5 el bakpoeder
  • 1 el suiker
  • 0,5 tl zout
  • 400 ml melk
  • 2 eieren

Extra nodig

  • boter voor invetten pan
  • poedersuiker

Benodigdheden

Instructies

  • Meng boekweitmeel, bakpoeder, suiker en zout in een kom en roer door elkaar.
  • Meng de melk en de eieren in een andere kom los en voeg hierna toe aan het boekweitmengsel. Mix tot een glad beslag.
  • Poffertjesbeslag is aan de dikke kant. Je kunt het beste een spuitzak of een spuitfles gebruiken waarvan de opening groot genoeg is. Doe het beslag hierin.
  • Verhit de poffertjespan op middelhoog vuur. Als de pan heet genoeg is kun je de kuiltjes invetten met boter.
  • Vul de kuiltjes voor maximaal ⅔ met beslag. Wanneer aan de bovenkant belletjes vormen, kun je ze met een satéprikker omdraaien.
  • Vet de poffertjespan voor iedere ronde poffertjes weer opnieuw in.
  • De poffertjes zijn het lekkerst direct uit de pan, serveer ze met een klontje roomboter en wat poedersuiker.

Tips

  • Begin eventueel met een halve plaat om te wennen aan de snelheid en de handigheid van het maken van de poffertjes. Je moet best doorwerken om te zorgen dat ze niet te donker worden.
  • Laten de poffertjes niet helemaal goed los? Wacht dan een paar tellen, als ze goed zijn kun je ze namelijk heel makkelijk keren.
  • Liever alle poffertjes eerst afbakken? Leg ze allemaal op een groot bord en dek dit bord af met een ander bord (of folie) om ze warm te houden.
Bewaren

Bewaar de glutenvrije poffertjes tot twee dagen goed afgesloten in de koelkast. Ik raad wel aan om ze opnieuw op te warmen voor serveren.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept