In mijn bakweekend een poosje geleden kwam het er eindelijk van om een lemon meringue pie te maken. Voor deze citroen schuimtaart had ik ook Italiaans meringue nodig, dat had ik nog niet eerder gemaakt. Altijd als ik begin aan een suikerstroop of karamel heb ik het idee dat dit heel moeilijk is en ontzettend goed moet opletten om het niet te laten mislukken. Ik maakte mij, zoals wel vaker, natuurlijk weer druk om niets. Dit Italiaanse schuim is namelijk echt heel makkelijk om te maken. Je mag niet roeren in de pan en de suikerthermometer geeft aan wanneer het goed is. Kind kan de was doen.
Naast dat het ontzettend makkelijk is, is dit ook nog eens een fantastisch mooi schuim! Echt waar, ik heb nog nooit zo’n mooi schuim gehad. Als je wat schuim tussen je vingers wrijft voel je totaal geen suikerkristallen meer, de structuur is superfijn en glad. Het was ook nog eens hartstikke stevig, ik kon een lepel rechtop in het schuim zetten, schudden met de kom en de lepel bleef gewoon op zijn plek. Je kan trouwens ook van dit schuim snoepen zonder bang te zijn voor salmonella van rauwe eiwitten. Door de suikerstroop zijn de eiwitten verhit en de bacteriën uitgeschakeld. Heel fijn, ik mag namelijk graag van ongebakken schuim snoepen 😉 .
Italiaans schuim
Ingrediënten
- 200 gram eiwit
- 75 gram poedersuiker
- 325 gram kristalsuiker
- 85 gram water
Instructies
- Klopt in een vetvrije kom de eiwitten stijf en voeg de poedersuiker toe. Dit laat je zo even staan, straks voegen we de suikersiroop hier aan toe.
- Doe het water en de kristalsuiker in een steelpannetje en kook tot een siroop van 121 graden. Je hoeft niet te roeren in het pannetje.
- Gebruik een suikerthermometer om de temperatuur te meten. Ik heb een digitale (merk CDN) die ik met een klemmetje vastzet aan de rand van de pan, hij geeft ook een seintje wanneer de temperatuur nog maar 2 graden van de door mij ingestelde temperatuur af zit. Heel handig!
- Zodra de siroop de juiste temperatuur heeft bereikt, zet je de mixer met het schuim vast aan (een staande mixer is nu fijn zodat je je handen vrij hebt!), zorg dat een eventuele spatdeksel niet meer op de mixer/kom zit. Haal de steelpan van het vuur en schenk de siroop langzaam bij het schuim terwijl de mixer aan staat.
- Blijf kloppen op de hoogste stand tot het schuim koud is en er pieken ontstaan, de kom zelf voelt op dit punt meestal nog lauwwarm aan.
- Dit schuim kun je verwerken in desserts als vulling of topping. Omdat de eiwitten verhit zijn kun je dit prima eten zonder het af te bakken. Voor een knapperig en lichtbruin laagje bewerk je het schuim met een brandertje.
- Italiaans schuim kun je ook afbakken. Dat werkt hetzelfde als bij ‘normaal’ schuim. De schuimpjes bak je in 2 uur op 100 °C (boven- en onderwarmte).
Ik heb zelf deze suikerthermometer waar ik erg tevreden over ben.
Je kunt dit schuim niet voorbereiden en in de koelkast bewaren. Het vocht uit de koelkast gaat niet samen met de suiker in het schuim. Houd hier ook rekening mee met het bewaren van je taart. Verder droogt het schuim bij bewaren langzaam maar zeker uit. Eenmaal in vorm op de taart zul je daar niet zo snel last van hebben, maar het werkt niet echt handig om het schuim in de kom te bewaren en dan later pas te gebruiken.
Nog meer info over alle soorten schuim? Hier lees je alles over de verschillende soorten schuim en voor welke toepassingen je het kunt gebruiken.
Handig recept!
Leuk binnenkort uitproberen!
Liefs
Leuk is dat he! Die realisatie dat je handen vrij zijn en je meer kunt doen. Stuur je me de taart op 😉 Lemon meringue pie is mijn absolute favoriet.
Moet nog een thermometer aanschaffen, heb om die reden tot op heden nog geen meringue met suikersiroop gemaakt.
Helaas, opperdepop 😛
Super! Ga ik zeker proberen.
Ik ontwijk al eeuwen de italiaanse schuim! Heb een recept dat ik heel graag wil proberen, maar nog steeds niet gedaan heb omdat er italiaanse schuim voor nodig is.. Misschien moet ik het maar toch wagen. Jouw foto’s laten het zo makkelijk lijken… Moet nog wel even een suikerthermometer halen 😛
Het is dus ook echt heel makkelijk. Ik vroeg mijzelf na afloop af waarom ik dit nog nooit eerder had gedaan.
(als is het zonder suikerthermometer wel wat lastiger 😉 )
Ik moest en zou het maken gister voor kerstdessert! Kwam er alleen te laat achter dat je een thermometer nodig had. Toch heb ik mij er aan gewaagd en het eindresultaat is een prachtig mooi glanzend en piekend schuim! Fjiew misschien was het mazzel ? maar bedankt voor het recept!
Zou je dit ook kunnen maken met eiwitpoeder? Zoja, hoeveel gram+ water?
Gewone schuimpjes werken wel met eiwitpoeder, dat heb ik al eens getest: http://www.laurasbakery.nl/frambozen-schuimpjes/
Voor dit schuim heb ik dat niet uitgeprobeerd. Als je het wilt proberen heb je voor één eiwit 10 gram eiwitpoeder en 60 gram vocht nodig.
Hoi Laura,
Ik wil morgen je lemon meringue pie maken voor de verjaardag van mijn vriend maar heb geen suikerthermometer.. Kan het ook zonder? Of is dat verstandiger om niet te proberen? Zou er dan een ander schuim op kunnen of is dat niet stevig genoeg?
Heb morgen geen tijd meer om een thermometer te halen.. Of je moet toevallig weten waar in Eindhoven ik er een kan halen? Dan ga ik in mijn pauze even snel op en neer:-) Volgende keer iets eerder je recept lezen voor ik iets bedenk:p
Groetjes Karen
Hoi Karen,
De temperatuur luistert heel nauw, zonder thermometer zou ik het dus niet proberen. Als er in de buurt een kookwinkel is kun je het daar proberen. Bij het basisrecept voor schuim loop je iets meer risico ivm salmonella maar het is eventueel ook mogelijk.
Liefs, Laura
Hoi Laura,
Wat een super taart! Gisteren gemaakt voor de verjaardag van onze kinderen en wat viel hij in de smaak bij iedereen, zeker bij deze tropische temperaturen 😉 echt een TOP taart die ik zeker nog eens ga maken. Je hebt überhaupt een super leuke blog!
Groetjes, Maaike
Hoi Laura,
Ik wil graag de lemon meringue pie maken voor de verjaardag van mijn dochter volgende week. Kan ik deze een dag van te voren maken of wordt het schuim daar niet lekkerder van en/of zakt het dan in? Alvast bedankt voor je reactie!
Groet,
Natasja
Hoi Natasja,
Deze kun je prima een dag van de voren maken hoor!
Liefs, Laura
Hoi Laura,
Kun je italiaans schuim ook invriezen?
Gr Paulette
Nee, dat zou ik persoonlijk niet doen. Dat kun je beter van te voren opkloppen en wat je over houdt, daar bak je gewoon schuimpjes van.
Hoi Laura,
Zou ik van dit schuim ook macarons kunnen maken? Heb al verschillende recepten geprobeerd, was er niet echt tevreden over, maar die van jou was echt perfect gelukt. Hoeveel amandelmeel en poedersuiker zou ik moeten toevoegen, denk je? Alvast bedankt,
Gr, Marjolein
Ik heb nog geen macarons recept op het blog staan, maar daar zou ik wel even naar op zoek gaan als je die wilt maken. Dat luistert heel erg nauw namelijk. Je hoeft overigens niet per se een Italiaans schuim te gebruiken hiervoor, maar in sommige recepten wordt dit wel gebruikt. Er zijn een hoop verschillende soorten manieren om macarons te maken 😉
Kun je het Italiaans schuim ook maken met een handmixer ?
In principe kan het, maar dan moet je kom wel goed stevig staan terwijl je de handmixer vast hebt met de ene hand en met de andere hand de suikersiroop toevoegt.
Hoi Laura!
Ik ben nu druk bezig met de Lemon Meringue pie! Alle elementen zijn klaar, alleen de bodem moet nog ietsje afkoelen. Het is mij overigens prima gelukt om het schuim zonder thermometer te maken. Ik heb gewacht tot de siroop flink begon te bubbelen en toen een paar keer een lepeltje siroop in een glas koud water gedaan. Als je dan een soort lijmballetje kan maken van de siroop is het goed.
Bedankt voor je prachtige recept!
Groetjes Willemijn
Nog nooit met een suikerthermometer gewerkt. Hoe gaat dit in zijn werk?
Mijn thermometer klem ik aan de rand van het pannetje met de punt ervan in de vloeistof (niet op de bodem), deze meet de temperatuur dan. Zo weet ik precies wanneer het goed is.
Hoi dames,
Zojuist de Italiaanse schuim gemaakt zonder suikerthermometer!
En het is prima gelukt!
Ik heb het volgende trucje hiervoor aangehouden.
” Vervolgens kook je de siroop in tot 121 graden (kleur blijft helder). Dit kun je controleren door af en toe een theelepeltje in de siroop te dopen en deze direct in een glas water te dopen. Als je nu het theelepeltje eruit haalt en je kunt een dunne draad van de siroop trekken dan is de suiker ver genoeg ingekookt. ”
De quote is van een andere site.
Dus het kan wel,alleen voor t gemak schaf ik ziezo nog wel zo een suikerthermometer aan.
Me koekbodem is net uit de oven,kan niet wachten om op te maken!
Leuke recepten heb je hier Laura,zeker een inspiratie!
Dat is inderdaad ook een manier. Ik vind het zelf wel lastiger omdat het niet echt heel erg nauwkeurig is, maar zeker een goed alternatief!
Hoi Laura,
Ik dacht laat ik het maar is proberen. Itiliaanse schuimpjes. Maar ze staan nu twee uur in de oven en ze blijven vrij zacht. Moeten ze gewoon langer in de oven?
Of worden ze niet hard?
Alvast bedankt! Groetjes laura
Ook Italiaanse schuimpjes moeten gewoon hard worden hoor. Heb je misschien hele grote schuimpjes? Temperatuur klopt ook? Je kan ze gerust langer laten staan hoor als ze nog zacht zijn. Of de oven uitzetten en schuimpjes erin laten zodat ze nog verder drogen.
Heey laura,
ze waren vooral breed niet zo zeer hoog.
Ik heb ze langer er inlaten staan en ook de gehele nacht(met de oven uit) toen ik de volgende ochtend in de keuken kwam waren ze gelukkig hard geworden! Dank je wel.
Hoi Laura,
Voor een recept tijdens de feestdagen heb ik ook Italiaans schuim nodig ( omelet siberienne) hier moet de schuim als laatste bij en even in de oven. Zou ik het schuim bijvoorbeeld in de middag al kunnen maken ?
Groetjes Sonia
Ik zou het schuim zelf zo kort mogelijk van te voren maken, dan ik het het mooist. Indien het niet anders kan, kun je het al iets eerder maken, dek de kom goed af en zet op een koele plek buiten de koelkast.
Hai kan de lemon curd wel ingevroren worden ?
Groetjes Nens
Ja dat kan!
Ik heb de taart met lemon curd gemaakt en hij is heerlijk! aangezien mijn brander zo zacht ging dat het me zo een uur zou kosten, heb ik de taart even onder de grill gezet dit ging perfect. Wel een tip; zet de taart daarna even in de koelkast zodat de curd mooi vast blijft, bij mij liep ie er nu een beetje uit.
Nog een vraag: kan ik deze merengue ook gebruiken als basis van de 1.2.3 boter crème? Oftewel hier nog 400 gram roomboter aan toevoegen lijkt me makkelijker dan originele recept waar je de suiker au bain Marie moet laten smelten in het eiwit
ik weet het niet zeker, maar volgens mij moet je deze meringue ook gewoon kunnen gebruiken voor de botercrème. Kijk trouwens uit met vocht en meringue in de koelkast, zo zonde als dat weer helemaal zacht wordt 😉
Ik ga de lemon meringue pie vanmiddag maken, hoeveel eieren moet ik kopen om 200g eiwit te krijgen? Ik kan het nergens vinden 🙁
een medium ei heeft ongeveer 35 gram eiwit, 6 eieren in dat geval 🙂
Hoi Laura 🙂
Is het mogelijk om ipv een suikerthermometer ook een universele keukenthermometer te gebruiken ?
Groetjes , Priscilla
Dat kan meestal ook wel, verschilt per thermometer. Kun je het best even in de gebruiksaanwijzing kijken als je die nog hebt.
Moet het schuim in de koelkast? Of erbuiten? Bedankt voor je reactie
Zie de bewaartip onder het recept.
Ik maak met Italiaans schuim vaak botercrème, 340 gram roomboter op 900 gram Italiaans schuim. Heerlijk zacht en rijk van smaak. O wel zorgen dat boter echt op kamertemperatuur is en het schuim ook anders split het en is al het werk voor niks geweest (ik spreek ui ervaring)
Super blig trouwens Laura, echt prachtig!
Hoi Marieke,
Heeft u de verhoudingen om aan 900 gram Italiaans schuin te geraken aub?
Wil al zo lang een goed recept met Italiaanse botercrème.
Alvast bedankt!
Hallo Laura,
ik ben bezig met de lemon meringuepie.
Tot nu toe gaat ie goed, behalve het maken van het Italiaans schuim lukt me niet goed. Ondanks suikerthermeter ! Stroop was inmiddels bruin voordat deze de juiste temperatuur had bereikt (121graden) Smaakt ook bitter. Weet jij wat ik verkeerd heb gedaan?
Verder is de lemeoncurd en de taartbodem super gelukt!
Groetjes Judy
dat is wel heel apart, bij deze temperatuur zou de suiker nog niet bruin moeten zijn. Heb je misschien een digitale suikerthermometer en een inductie kookplaat? Volgens mij kan dit storing geven bij de thermometer omdat inductie ook magnetisch is.
Heey laura,
Ik heb vandaag jouw lemon meringue pie gemaakt, maar nu heb ik veel te veel italiaans schuim gemaakt… Kan ik deze ook bewaren. Zo ja, hoelang?
Ik zou dit niet bewaren, het zal dan toch een beetje gaan drogen. Je kunt er ook heel goed schuimpjes van bakken! 🙂
Vandaag italiaansschuim gemaakt. Ging super. Alleen heb ik teveel. Kan ik dat bewaren?
Laura ik zie het antwoord al hierboven. En dus ga ik nog schuimpjes bakken. Ook lekker.
Hoi Laura,
Wat een heerlijk recept lijkt me dit.
Dankjewel..
Kan ik de bodem ook van iets anders maken ipv biscuitjes? Moet nl glutenvrij zijn omdat ik coeliakie heb.
Weet jij waar je zo’n brandertje koopt. Ik las pas dat de Xenos ze verkoopt. Nog nooit gezien daar. Is er ook kwaliteitsverschil? Waar moet ik op letten bij aanschaf?
Ja natuurlijk, je kunt ook glutenvrije koekjes gebruiken. Ik heb zelf een brandertje van Blokker, die werkt prima. Die van Xenos is volgens mij nagenoeg hetzelfde.
Hallo,
Ik weet niet of het al eerder is gevraagd. Maar ik vroeg me af hoe lang en waar je het beste Italiaan merengue kan bewaren?
Ik ga lemon merengue cupcakejes maken maar weet dus niet hoe het zit met bewaren ervan
Zo kort mogelijk van tevoren in elkaar zetten, meringue trekt vocht aan en kan wat korreliger worden. Op een koele droge plek bewaren is het best, daar kan je het best een dag bewaren (ik zet het vaak in de oven die uit en afgekoeld is).
Hoi Laura, hoe lang duurt het bij jou ongeveer voordat de suikerstroop de juiste temperatuur heeft bereikt?? Bij mij bleef hij op 110 graden hangen… Ben het nu toch maar door het eiwit aan het kloppen, hoop dat het lukt. Mijn pan bleek ook iets te wijd te zijn, dus de siroop kwam eigenlijk niet hoog genoeg voor de thermometer. Moest telkens mijn pan schuin houden om te meten… grrrrr.
Ben benieuwd naar jouw antwoord, en naar mijn resultaat 😉
Groetjes.
Ik weet eigenlijk niet precies hoelang, wel een aantal minuten. Ik denk dat de temperatuurmeter het niet goed deed omdat hij er niet constant in hing. Hopelijk wel een goed resultaat!
Hoi Laura, beetje laat, maar toch nog een reactie: ze schuim is prima gelukt en de taart was heerlijk!
Hallo Laura, ik heb een vraag, ik heb gisteren dit schuim gemaakt, en prachtig inderdaad, het was voor over mijn limoen tartelettes, de rest heb ik gewoon gespoten als schuimpjes maar ze bleven aan de buitenkant “plakken”. Ik heb ze zelfs drie uur in de oven gehad, dus de binnenkant nu ook knapperig, dat geeft niet op zich, maar ik kan ze niet aanpakken zonder dat ze aan mijn vingers blijven kleven of aan het bordje waar ik ze op gelegd heb. Komt dat nu omdat het zo vochtig is in huis? (Ik heb nu 85%) Of heb ik dan toch ergens iets niet goed gedaan? Alvast bedankt voor je antwoord!
Dat ligt denk ik inderdaad aan de hoge luchtvochtigheid. Je kunt proberen om de schuimpjes nog even te bakken met de ovendeur op een kiertje, dan kan het vocht ook echt weg uit de oven.
Dank je wel Laura, haha, ik hoef niets meer te doen deze keer want ze zijn al op! 🙂 Waren erg lekker ondanks de vochtigheid. Ik ga het gewoon nog een keer doen.
Hoi Laura, dank je wel, leuke recepten!
Ik heb het Italiaanse schuim gemaakt en het smaakt heerlijk.
Alleen is bij mij de buitenkant klef gebleven. Heb ik iets verkeerd gedaan?
Verder vind ik dat je hartstikke lekkere recepten hebt.
Heb je het gebakken of alleen met een brandertje bewerkt? In dat laatste geval blijft het inderdaad wat zachter/plakkeriger. Als je ze gebakken hebt, kunnen ze door een hoge luchtvochtigheid klef worden.
hoi ik heb dit laatst gemaakt de smaak was echt fantastisch! en de eerste dag proefde het heel goed de 2de dag, proefde het wat korrelig alsof de siker niet goed was opgelost, kan het komen dat ik te kort heb geklopt? het proefde echt zanderig op het laatst .
Ik hoop op een reactie,
Groetjes Jose
ohja het gaat om ongebakken, op een slof gebrik ik het .
Hoe heb je het bewaard? Het trekt namelijk vocht aan waardoor suiker weer een beetje gaat kristalliseren en dus korrelig wordt. Droog bewaren is het best.
Fijn recept! Ik heb het gebruikt voor lemon meringue pie (lemon curd recept van 24kitchen, echt hemels). Ik heb een suikerthermometer gebruikt (geen digitale) en op een gegeven moment steeg de temperatuur niet meer. Bleef rond de 110-115 graden hangen. Heb ik te weinig geduld of reageert zo’n thermometer traag? Het is evengoed gelukt, het was een heerlijk toetje. Heb helaas best veel weg moeten gooien (alle restjes opeten is niet zo gezond) maar ik denk dat ik er de volgende keer negerzoenen mee ga maken! Heb je daar toevallig een recept van?
Groetjes Ineke
De temperatuur gaat iets langzamer op het laatst, maar ik zie hem altijd blijven oplopen. Denk dat het misschien je thermometer is geweest. Negerzoenen heb ik geen recept van, maar ik heb er ook al eens aan gedacht met deze meringue, moet vast lukken 😉
Echt super! Ben een echte nitwit – of newby klinkt wat minder gemeen, hè – op het gebied van bakken, maar het schuim is gewoon gelukt! Inderdaad heel erg makkelijk. Dit was maar een testversie, voor verjaardagstaart, maar uitproberen was dus niet eens nodig.
Ik had een derde van het recept gemaakt, dat was al heel veel zeg! Dus naast een bakblik met schuimpjes die in de oven staan heb ik de rest nu in de spuitzak in de koelkast gelegd, uitproberen hoe het er morgen bij ligt. Want om nu al dat schuim op te gaan eten met m’n twee kinders..
Ik mag van de zomer taarten met Italiaanse meringue op een bruiloft serveren maar ik kan moeilijk daar ter plekke eiwit gaan staan kloppen, en ik weet van de vorige keer dat hij wegloopt na ca. VIJF UUR te hebben laten liggen. Hoe kan ik dit oplossen? Heb jij een goed idee?
Groetjes. Mona
Ik durf je eerlijk gezegd niet te zeggen wat je dan kunt doen, ik maak hem kort van tevoren. Bij mij houdt hij het overigens wel langer dan 5 uur, maar dan staat hij wel gewoon binnen op een zo koel mogelijke plaats.
Hoi Laura, wij zijn nu bezig met het schuim maken maar wij vragen ons af of het schuim echt koud moet zijn? Of is lauw ook goed?
Schuim zelf zal niet echt koud worden, meer op kamertemperatuur. Kom voelt wel koud.
Hoi Laura, het schuim staat nu al zeker 10 minuten te kloppen en kom voelt nog warm aan, is dit normaal? Heeft u enig idee hoelang u ongeveer het schuim op het laatst laat koel kloppen aub?
Als de kom lauw voelt kun je vaak ook al stoppen. Sommige kommen houden de warmte lang vast terwijl het wel al goed is.
Van hoeveel eieren heb je het eiwit nodig
ongeveer 6 M eieren
Hoi Laura,
Ik zag in je filmpje voor het verloten van je boek en goodiebag dat daar een flesje eiwitten in zit.
Waar kan je dit halen of bestellen? Ik vind het namelijk altijd zo zonde om het eigeel weg te doen.
Groetjes Fadime
Kun je o.a. bij AH kopen 🙂
Oh echt? Hehe ga ik er eens naar op zoek! Thnx!!
Is het stevig genoeg om als taart frosting?of is het noodzakelijk om boter erbij toe te voegen?
Dit schuim is stevig genoeg om een taart mee af te smeren, lekker juist 🙂
Ze staan nu een uur in de oven, mooi recept.
Ik had geen thermometer. Ik heb de suikerstroop nog 2 minuten laten koken nadat het helder werd.
Volgens mij is de merengue goed gelukt.
Tot nu toe alleen de ‘koude’ variant gemaakt met azijn, maizena en vanille.
We eten als toetje “Île flotante” strakjes van de dooiers karamel en “Crème Anglaise” maken.
Ik wil graag de suikerthermometer kopen die jij gebruikt maar van dat merk staan er drie in de lijst dus nu weet ik niet welke het moet zijn. (De digitale dus)
Alvast bedankt
Heidy
Ik weet niet precies welke lijst je bedoeld, zou gewoon even kijken naar welke productfoto overeen komt met de foto’s die op Handige Baktips staan 🙂
Hoi Laura, ik vroeg me af of je parfait taart met dit schuim aan de buitenkant in de koelkast kan bewaren.
Als je hem goed afdekt kan het, houd er wel rekening mee dat het schuim korrelig kan worden omdat het vocht aantrekt.
Super! Dankjewel, het was echter niet meer nodig.. de taaft was zo lekker dat hij in een keer op ging.
Hoi Laura!
Ik heb de merengue 2 minuten onder de gril gedaan, dacht dat kon met merengues.
Het heeft nu bruine puntjes maar is van binnen heel zacht, vies schuimachtig.
Kan dit niet onder de gril of is dat voor andere merengue recepten wel mogelijk?
Groetjes, Kim
Zoals je omschrijft is precies hoe het hoort. Bij Italiaans schuim dat je kort even afbrandt (of onder de grill zet) blijft de binnenkant altijd zacht. Als je dat niet wilt moet je het 2 uur op 100 graden in de oven bakken (zonder taart eronder, alleen het schuim dus)
Hey. Ik had precies volgens de kookboek gedaan maar het lukte mij geen italiaanse schuim te maken. Het is nog waterig. Zolang geklopt maar hielp niet. Hoe kan ik het oplossen? Groetjes C
Heb je het recept wel goed gevolg en had het de juiste temperatuur?
Ook zonder suikerthermometer was hij super makkelijk om te maken. Gewoon de truc met het glas koude water toepassen!
Ik heb hem op de lemon meringue cheesecake gedaan en het was een erg groot succes! Enig nadeel eraan was dat er geen taart over is gebleven om vandaag van te genieten haha.
Is het verwarmen van de suiker voldoende om sambonella te voorkomen? Kun je het schuim ook een dag eerder maken, in de koelkast zetten en de volgende dag gebruiken om een taart me te vullen /afsmeten?
Jazeker, het gaat om de temperatuur qua verhitting en dat is met suikerstroop voldoende. Het schuim kun je niet in de koelkast bewaren (suiker en vocht van koelkast gaan niet goed samen), zou het ook niet een dag van tevoren maken.
Hoi Laura,
Ik heb teveel schuim over.
2 vragen,
Kan je dit schuim ook als bodem gebruiken voor bijvoorbeeld hazelnoot schuim gebak?
En kan je ook bramensap of curd mengen met de schuim om daar bramen schuimpjes van te maken?
Groet Peter
Beide is mogelijk, ik zou wel voor curd kiezen in plaats van sap. En niet te veel zodat het niet teveel invloed heeft op het schuim.
Hoi Laura,
Ik je recept staat dat je de eiwitten stijf moet kloppen en dan de poedersuiker erbij doet maar moet je dat dan ook nog even mee kloppen of doe je dat wanneer de suikersiroop er ook doorgaat?
Groetjes Alie
De poedersuiker klop je al even mee zoals ook op de foto te zien is.
Hoi Laura,
Ik ben op zoek naar een goede suiker thermometer. Heb je toevallig een type nummer van de jouwe?
Nee helaas, hij is van CDN maar een typenummer staat er niet op.
Dit lukt perfect met digitale thermometer.
Wat een heerlijke taart!
Bedankt voor het recept!
X Nele
Hoi Laura. Ik wil de lemon meringue pie maken voor pasen met familie morgen, maar ik vraag me af of ik dan de lemon curd en/of het schuim er voor het weggaan op kan doen of dat dat beter is daar. Volgensmij is de keuken niet zo groot en ik weet niet wat anderen er moeten doen, dus dan ben ik bang dat ik in de weg zit. Het is een reis van ongeveer een uur en een kwartier in de auto, waarbij ik hem dus niet in een oven kan bewaren.
Dat kan prima voordat je vertrekt hoor.
Ik heb vanavond mijn lemon pie gemaakt voor morgen. Bewaar hem alleen niet in de koelkast. Hoop dat hij goed blijft. Ik heb er inderdaad eerder een gemaakt en bewaard in de koelkast en toen kwam er allemaal vocht uit. Ik vraag me altijd alleen af hoe een banketbakker dat doet daar staan de lemon pies volgens mij ook gewoon in de koeling.
Hi Laura,
Kan ik het schuim ook maken met de hand? Ik heb geen staande automatische mixer.
Groetjes,
Anna.
Je kunt het proberen, maar je hebt er wel flinke armspieren voor nodig. Heb je ook geen handmixer?
Even zodat ik het goed begrijp. Betekent deze manier van schuimmaken dat er geen salmonellabacterien meer in het eiwit zitten zelfs als je het niet bakt?
Dat klopt. Al is die kans bij andere meringue met goede verse eiwitten ook nihil hoor.
kun je het ook zonder suiker thermostaat proberen?
Het maken van Italiaans schuim vergt enige precisie, vandaar de thermometer. Ik zou het niet aanraden, maar proberen kan altijd. Een digitale thermometer is echter niet duur meer tegenwoordig en heb je zo in huis.
Beste Laura, Italiaans schuim is in principe goed te bewaren in de koelkast (mits goed afgesloten in bijv. een spuitzak), al raad ik zelf aan om het niet langer dan 2 dagen te bewaren. Het kan ook in de vriezer bewaard worden, ook hiervoor geld niet langer dan 1 week.
Met vriendelijke groet,
Glenn
Hey laura,
Zou ik ook inplaats van een suiker thermometer een vlees thermometer kunnen gebruiken, als ik hem helemaal ontsmet enz? Of lukt dit niet
Ja hoor, dat kan ook.
Hoi Laura!
Het Italiaans eiwitschuim kun je niet bewaren in de koelkast, zeg jij. Nu heb ik een leuk alternatief daarvoor. Ik bewaar het in de vriezer, in een lege ijsbak van Hertog-ijs. Het blijft zacht, en heel lang goed! Ik maak het voor mijn man die na het hardlopen wel wat extra eiwit kan gebruiken, hij vindt dit heerlijk uit de vriezer met was vers fruit. Je hoeft het niet eens te ontdooien, het lijkt niet echt te bevriezen. Ik ben benieuwd wat jij hiervan vindt.
Met vriendelijke groet,
Laura de Jong.
Hi Laura,
Dank voor dit lekkere recept. Aankomende zondag ga ik deze taart maken. Echter heb ik geen gasbrander maar zeg je dat t ook op de grill stand in de oven kan. Zelf heb ik een combi magnetron, maar ik vroeg me af op hoeveel graden de oven maximaal kan?
Alvast bedankt!
Voor een combimagnetron durf ik dit niet te zeggen, die zijn nogal lastig met bakken. Ik zou hem in het begin niet al te hoog zetten en het goed in de gaten blijven houden.
Ik was net klaar met de chocolade meringue s’mores taart van Donna Hay en ik had nog wat meringue over. Ik dus naar jouw site voor tips en toen las ik net op tijd dat ik de meringue helemaal niet in de koelkast mag! Net op tijd kunnen redden dus en de rest bakt volgens jouw tip twee uurtjes in de oven op 100 graden 😉 Dank!
Ik heb grote toeven Italiaans schuim in de oven staan op 100 graden, al twee uur, maar ze zijn erg plakkerig dus nog niet droog. Moet ik ze gewoon langer bakken? Het zijn geen kleine schuimpjes natuurlijk. Graag advies.
Grotere schuimpjes hebben meer tijd nodig inderdaad.
Hi Laura,
Bedankt voor dit recept. Ik heb twee vragen; ik heb de schuimpjes gebakken in de oven (2 uur, 90 graden) maar ze zijn wat taaiig IPV bros. Waar zou dat aan kunnen liggen?
Ik wil het Italiaanse schuim ook gebruiken voor botercrème. Nu wil ik de taart de avond ervoor afsmeren maar normaal kun je Italiaans schuim niet in de koelkast zetten. Kun je dan de taart met botercrème (op basis van Italiaans schuim) wel in de koelkast zetten tot de volgende ochtend? Bedankt!
In de vorm van botercrème moet dat zeker lukken, helemaal als hij al verwerkt is. En qua taai, klinkt alsof je schuimpjes gewoon nog wat langer de tijd nodig hebben in de oven.
Als het eiwit niet stijf wil worden kan je het dan alsnog al branden voor een lemon merengue pie
Ik weet niet precies wat je bedoelt met niet stijf worden. Kun je het überhaupt mooi op een taart smeren? Heb je misschien een vette kom gebruikt of eigeel gemorst? Je kant het vast alsnog branden, maar zonde natuurlijk als het schuim mislukt is.
Hoi Laura,
Ik heb soortgelijke vragen al voorbij zien komen. Maar ik vroeg me af of ik het eiwitschuim (nog niet in de oven geweest) ongeveer 3 uur buiten de koelkast kan laten staan? Of is dat al te lang? Ik moet het namelijk meenemen en kan het dan pas m’n gerecht in elkaar zetten
Drie uur is inderdaad best wel lang, dat vind ik lastig om te beoordelen qua hygiëne.
Nee snap ik, en in de koelkast was geen optie hè?
Nee, dat raad ik wel echt af.
Hoi Laura, ik ga vandaag deze taart maken en ik vroeg mij af hoe ik dit het beste kan aanpakken. De taart gaan we namelijk morgen eten.
Als ik de taart vanavond helemaal maak inclusief eiwit en op een koele plek buiten de koelkast zet blijft het eiwit dan goed en is dit aan te raden?
Ik heb morgen geen tijd om het schuim te maken.
Welke taart ga je maken? Je reageert nu onder het recept van het Italiaans schuim. Ik kan geen garantie afgeven dat het schuim goed blijft helaas. Als je het afbrandt dan scheelt dat alweer en blijft het langer mooi.
Hoi Laura, Kan je ook cacao toevoegen voor een chocolade smaak?
Ik heb dat eigenlijk nog nooit geprobeerd, maar ga het op de lijst zetten om te testen.
Ik heb het ondertussen getest, gewoon naar smaak toegevoegd na het toevoegen van de suikerstroop. Het was heerlijk! Taart gevuld met stukjes chocolade. Aanrader!
Wat goed! Thanks voor het delen.
Hoi Laura, ik heb meerdere malen geprobeerd de italiaanse meringue te maken maar het lukt mij niet om het mengsel stijf te krijgen. De eiwitten stijfkloppen lukt wel maar zodra ik er de suikerstroop bij giet wordt het vloeibaar en is het niet meer stijf te kloppen. De smaak is wel lekker, en hij glanst ook mooi. Ik heb een bamix met opklopstuk. Weet jij waaraan dit zou kunnen liggen?
Een ballonvormig (idee van een garde) opklopstuk? Misschien voeg je de suikersiroop te snel toe.
Beste Laura,
Ik ga vandaag dit recept maken als topping dus ik wil het halveren hoeveel eieren zijn dat.
+- 3
Hoi Laura, ik zag dat meerdere mensen vragen hebben over de suikerthermometer. Ik ook dus. waar kan je die kopen die jij hebt…. ?????
gr jeanne
Ik heb zelf deze suikerthermometer
Dank je wel Laura, ja ik heb nu ook deze maar is geen Ned beschrijving bij haha
Ziet er goed uit.
gr. Jeanne
Dag Laura,
Ik ben van plan om binnenkort tartelettes te maken met lemon curd en meringue.
Kan ik deze taartjes volledig op voorhand maken, inclusief de meringue en deze dan bewaren in de ijskast? Ik lees namelijk dat meringue in de ijskast geen goed idee is?
Dankje!
Hi Inge, dat klopt inderdaad. Ik zet de taartjes liever niet al te lang van tevoren in elkaar. Als je dat eenmaal wel hebt gedaan dan kun je het ook goed buiten de koelkast op een koelere plek bewaren, of in de koelkast in een luchtdicht afgeloten doos.
Beste Laura
Voor welke hoeveelheid is dit recept? Kan ik deze gebruiken als basis voor botercrème? Zo ja, hoeveel boter moet ik toevoegen voor dit recept? En voeg ik de boter dan best toe als de meringue op kamertemperatuur geklopt is?
Bedankt!
Dit recept is goed voor 685 gram Italiaanse meringue en je kunt dit goed gebruiken voor swiss botercrème. Hiervoor kun je het beste een recept volgen (ook ivm de afmetingen).
Hai Laura,
Ik heb dit recept vorige keer gemaakt en gebruikt voor een smash taartje van mn dochter. Het was alleen heel veel. De helft heb ik schuimpjes van gemaakt. Waren ook erg lekker! Alleen heb ik nu geen tijd om schuimpjes te maken. Kan ik het recept ook halveren? En dan gewoon de helft van alle ingrediënten gebruiken?
Gr Wendy
Ja hoor dat kan zeker!
Hoi Laura
Ik heb een vraagje hoeveel eieren heb ik nodig voor 200 gram eiwit ?
En hoeveel word het dan ? Ik maak jou cupcakes met Lemon curt en Italiaans schuim
Dat verschilt per maat ei. Een gemiddeld ei (maat M) heeft 33-35 gram aan eiwit.
Hoi Laura,
Kun je ook een kleur toevoegen aan het schuim? Doe je dat dan d.m.v. kleurstof of vervang je het water door een gekleurde drank?
Groetjes Annelies
Dat kan zeker middels een voedingsmiddelen kleurstof! https://www.laurasbakery.nl/zelf-gekleurde-schuimpjes-maken/