Kan het ook zonder de theedoek of kaasdoek nat te maken?
Dat raad ik af. Door de doek nat te maken zwellen de vezels van de stof op en daardoor werkt de doek als een fijne zeef.
Op dit blog ben je natuurlijk aan het juiste webadres voor al je baktips, elk artikel bevat er (minstens) één. Vaak tips waar ik genoeg over kan vertellen, maar soms kom ik ook snelle en korte tips tegen. Vandaar deze rubriek: baktips en trucs. In deze rubriek deel ik steeds 5 korte en snelle tips en trucs op bakgebied met je. Tips waar ik zelf in de keuken achter ben gekomen, of tips die ik heb gevonden nadat ik zelf ergens tegenaan liep. Al deze handige trucs worden verzameld in deze rubriek!
De tips en trucs van vandaag staan in het teken van eischaal, stijve slagroom, teksten op een taart, zachte bruine suiker en spaghetti!
Irritant he, als je een eitje breekt en een klein stukje van de schaal valt in je kommetje. Bijna onmogelijk om dit stukje eischaal normaal te verwijderen. Gelukkig is er een ontzettend simpele oplossing: maak je vinger even nat onder de kraan en je vist het stukje eischaal er zo uit!
Hoezo moet je slagroom met de mixer stijf kloppen, schudden gaat ook prima! Giet je slagroom in een potje en draai de deksel erop, enige dat je nu hoeft te doen is schudden, binnen no-time heb je mooie slagroom. Doe het potje niet te vol, tot de helft vullen is meer dan genoeg.
Mooie taart gemaakt en wil je hier een naam of verjaardagswens op schrijven? Altijd eng om te beginnen, want netjes recht schrijven blijkt nog best een uitdaging te zijn. Niet als je een cocktailprikker gebruikt. Met deze cocktailprikker ‘schrijf’ je eerst de gewenste tekst in de taart. Gaat het niet goed, dan smeer je je laagje botercrème/slagroom gewoon weer glad. Tevreden? Dan trek je de gezette lijnen over met je icing, gesmolten chocolade of wat dan ook over.
Je kent het vast, als je bruine basterdsuiker in een pot doet wordt deze vanzelf hard. Ik heb wel eens met een vork alles los staan bikken, niet handig. De tip om dit probleem te voorkomen is als volgt: doe een paar marshmallows in de pot met suiker. Je suiker blijft zacht! De marshmallows worden na verloop van tijd wel hard, maar dan vervang je ze gewoon voor een stel nieuwe!
Na de vorige editie van baktips en trucs gaf lezeres Lieke Vange een superhandige tip! Heb je een cake gebakken en kom je er achter dat alle satéprikkers op zijn? Gebruik dan ongekookte spaghetti om te kijken of je cake of cupcakes gaar zijn.
Dagelijks komen er bij mij meerdere persberichten binnen en word ik door vele bedrijven en merken op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen, nieuwe producten, leuke evenementen en nog veel meer. De leukste en meest interessante nieuwtjes selecteer en verzamel ik voor jullie in de rubriek Foodnieuws. Vandaag weer een nieuwe editie met verschillende soorten muesli, flinterdunne koekjes met fruit, veel te lekkere chocola, handige apparatuur, lekkere snoepjes en een nieuw soort ijs.
In Duitsland is het merk mymuesli al in de supermarkten te vinden, hier in Nederland moeten we (voorlopig?) nog genoegen nemen met de webshop. De echte muesli liefhebber kan hier zijn hart ophalen en zijn of haar winkelmandje vullen met bussen heerlijke muesli. Of misschien ben je wel creatief genoeg en stel je je eigen muesli samen. Het is allemaal mogelijk! Ik mocht van mymuesli 6 smaken uitkiezen om te testen, dat werden de smaken die je op bovenstaande foto ziet. Gevolg: mijn standaard broodje bij het ontbijt wordt nu regelmatig afgewisseld met een kommetje yoghurt met één van deze soorten muesli. Of ik een favoriet heb? Ehm, mag ik deze alle zes dan noemen? Echt waar, ik vind ze heerlijk en ben fan!
Nieuwsgierig en wil je ze ook uitproberen? Voor de snelle beslisser heb ik dan wat leuks! Als je via deze link een muesli bestelling plaatst krijg je er een gratis mymuesli2go pakket bij met 6 verschillende soorten muesli. (geldig t/m 21-09-2105, minimale bestelwaarde bedraagt 10 euro)
Biscuiterie Jules Destrooper heeft een nieuw soort koekje: fruit thins. De naam zegt het eigenlijk al; flinterdunne koekjes met fruit. De fruit thins met framboos zijn mijn favoriet en waren ook erg snel op. Omdat ze zo dun zijn mag je er natuurlijk sowieso al twee tegelijk pakken toch? Oordeel: onwijs lekkere mega dunne en knapperige koekjes met frisse stukjes fruit. Naast framboos kun je ook nog appel en sinaasappel fruit thins kopen.
Ik krijg heel wat foodpost leuke toegestuurd, maar van de envelop die vorige week op de mat viel werd ik toch wel heel erg blij. Ik wist al dat ze kwamen en lag nog net niet voor de deur te wachten. Dat zou jij ook doen toch als je weet dat er twee repen van Tony Chocolonely onderweg zijn? En waarom ik die repen kreeg dan? Nou, omdat Tony twee geheel nieuwe smaken heeft uitgebracht! Maak kennis met de nieuwe feestelijke limited editions ter ere van het 10-jarig bestaan: puur, amandel, zeezout en melk, popcorn, discodip. Beide zijn ze verrukkelijk, maar de reep met popcorn vind ik toch wel heel speciaal. Ik ben nog in twijfel welke reep nu mijn favoriet is. Degene met karamel en zeezout of deze nieuwe met popcorn en discodip. Lastige keuze, ik ga ze maar weer opnieuw proeven.
Bosch komt met een aantal nieuwe producten: een oven die voor jou nadenkt en een stille blender. Ik heb ze laatst al mogen testen op een persevenement van Bosch en ik ben enthousiast! De blender is daadwerkelijk stil, geen loze beloftes dus. Voortaan maak je gewoon je smoothie ’s ochtends vroeg zonder dat je iemand wakker maakt. De kan is lekker groot, 2,3 liter, en er zijn speciale standen voor ijs crushen, smoothies en voor het hakmolentje. Ja, dat hakmolentje krijg je er ook bij geleverd. Net als een filter voor het maken van smoothies. In die filter doe je het fruit waar pitjes in zitten (bramen, frambozen, etc.) en tijdens het mixen blijven die daar netjes inzitten. Smoothies zonder pitjes, ideaal!
Ook de oven is zo’n mooi technisch snufje. Ik hou wel van technische snufjes en word dan ook erg blij van deze oven. Hij denk echt voor jou na. Geen idee wanneer je nu het best je cake uit de oven haalt en ben je altijd net iets te laat? Dan stel je gewoon de oven zo in dat je een cake in een bakblik bakt. Doordat de sensor in de oven continu de zuurstofconcentratie meet, wordt ook het vochtgehalte berekend. Het elektronische besturingssysteem past hier het bakproces nauwkeurig op aan. Zodra het vochtgehalte afneemt begint je cake namelijk droger te worden. Geen droge cakes meer dus, want de oven zegt het wanneer jouw cake klaar is. Ook voor andere gerechten denkt de oven met je mee. Er wordt een vleesthermometer meegeleverd die je zegt wanneer je het vlees uit de oven kunt halen, van tevoren stel je in welk vlees er in de oven gaat en hoe gaar je het wilt hebben. Zo wordt bakken wel heel makkelijk! Vertrouw jij meer op je eigen bakkunsten? Je kunt hem natuurlijk ook handmatig instellen zonder dat je gebruik maakt van de speciale programma’s
De Silentmixx blender kost €119,- en de Serie 8 ovens zijn verkrijgbaar vanaf €949,-
Toen ik laatst deze foto al op Instagram deelde werd mij duidelijk dat ik niet de enige ben die vroeger (en nu nog steeds!) dol was op Napoleon. Wij hadden zelf altijd een pot met zwart wit en citroen (lempur) smaak in huis. Ik had er geen idee van dat in de afgelopen jaren het assortiment zo is uitgebreid, 8 smaken zijn er tegenwoordig. Meer zelfs als je de verschillende smaken in de assorti zakken meerekent. De smaken op bovenstaande foto zijn mijn favoriet, maar er zijn er dus nog veel meer. Naast cola, lempur en framboos kun je ook kiezen voor fruitmix, tropical, drop, zwart wit en energy.
De zakken zijn verkrijgbaar in de supermarkt voor €1,19
Een tijdje terug was ik aanwezig bij de lancering van de nieuwste Ben & Jerry’s smaak Save Our Swirled, frambozenijs met een swirl van marshmallow, frambozen, bramen en stukjes chocola. Perfecte nieuwe smaak want hij is heerlijk. Lekker romig met frisse fruitsmaken en de stukjes chocola geven het geheel een bite. Heel erg lekker! Een nieuwe smaak als één van de eerste mogen proeven was al gaaf, maar wat misschien nog wel gaver was is de rondleiding door de fabriek. Ja, ik mocht met eigen ogen aanschouwen hoe het ijs gemaakt wordt! Ik had voor jullie gefilmd, maar in verband met privacy en concurrentie is besloten dat dit toch niet online gezet mag worden. Heel jammer, maar het is helaas niet anders. Wel heb ik een paar leuke feiten op een rijtje gezet voor jullie, dit heb ik allemaal geleerd van mijn bezoekje aan de fabriek!
Tot zover het laatste foodnieuws!
Met het najaar in aantocht krijg ik steeds meer trek in tosti’s. In de zomer zul je mij zelden een tosti zien eten, maar als het weer wat kouder wordt vind ik het heerlijk om met een warme tosti te lunchen. Vorige week besloot ik om voor de verandering eens een zoete versie te maken, dat werd een appel-kaneel tosti! Voor mij de eerste keer dat ik een zoete tosti at, maar dat beviel prima moet ik zeggen. Het deed me zelfs een beetje denken aan een appeltaart tosti met de zoete, zachte stukjes appel en kaneel tussen de knapperige broodjes.
BAKTIP: Zelf heb ik deze grill in huis om onder andere tosti’s te maken. De grillplaten zijn vaatwasserbestendig en hij is volledig open te klappen, waardoor beide kanten tegelijk gebruikt kunnen worden.
Deze zoete appel-kaneel tosti was echt ontzettend lekker, ik denk dat ik maar eens ga nadenken over andere zoete tosti’s.
Heb jij wel eens een zoete tosti gegeten?
Ik ben dol op boterkoek en heb het dan ook al regelmatig gemaakt. Misschien heb jij mijn boterkoek ook al eens gemaakt? In de reacties onder dat bericht lieten veel lezers vaak weten welke variaties zij al eens gemaakt hadden, leuk vind ik dat om te horen! En vaak krijg ik er zelf ook weer goede ideeën van. Nadat ik meerdere keren boterkoek met appel voorbij hoorde komen, besloot ik daar ook mee aan de slag te gaan. Meestal combineer ik appel met kaneel, maar ik besloot dat deze boterkoek lekker fris moest zijn. Geen kaneel dus, maar wel lekker met citroen!
BAKTIP: Ik maak mijn boterkoeken eigenlijk altijd in een springvorm. Mocht je het prettiger vinden werken, bestaan er ook speciale boterkoekvormen met een mesje op de bodem om hem er gemakkelijk uit te halen.
Klik hier als je de video niet kunt zien en vergeet je niet te abonneren op mijn kanaal.
Dit was de eerste keer dat ik een variatie maakte op mijn boterkoek, een geslaagd experiment! Ik heb nog wel wat meer leuke ideetjes gekregen die ik ook een keertje ga testen!
Zelf hangop maken is hartstikke makkelijk. Met de bereiding zelf ben je in totaal niet langer dan een minuut bezig. Daarna wordt vooral je geduld op de proef gesteld, want je moet minstens een nacht wachten voordat het klaar is. In dit artikel vertel ik je er alles over, deel ik inspiratie voor lekkere combinaties en vind je al mijn tips.
Jaren geleden ging ik met mijn moeder een dagje winkelen en daar hoort natuurlijk een lekkere lunchstop bij. Ik koos voor een groot glas aardbeien hangop. Dat was de eerste keer dat ik het at en ik was gelijk fan! Toen al riep ik dat ik dat ook eens wilde zelf maken, maar zoals vaak bleef het weer veel te lang op mijn lijstje staan. En dat terwijl zelf hangop maken zo ontzettend simpel is.
Het maken van hangop is niet meer dan het gieten van de yoghurt in een natte, uitgewrongen theedoek of kaasdoek die je in een zeef hangt. De zeef zet je op een grote kom waarin in de aankomende 8 – 12 uur het vocht (de wei) uit de yoghurt kan lekken. Als het ware hang je de yoghurt dus op in een zeef boven een kom, waardoor er een uitgelekte en zeer stevige yoghurt zal ontstaan. Dat verklaart direct hoe het aan z’n naam gekomen is.
BAKTIP: Je kunt voor het uitlekken van de yoghurt prima een simpele theedoek gebruiken, maar ik heb een linnen kaasdoek gebruikt en dat werkt in mijn ervaring het allerbeste omdat het vocht er net iets beter doorheen kan lopen.
Hangop is een stevige, geconcentreerde vorm van yoghurt, waarbij de wei (vloeistof die ontstaat na het stremmen van melk) eruit gelekt is. Op onderstaande foto’s zie je het vocht dat uit 1 liter magere yoghurt was gelekt. De hangop is hierdoor relatief eiwitrijk, hoewel er ook eiwitten met de wei mee verdwijnen. Qua structuur vind ik hangop vergelijkbaar met een hele stevige Griekse yoghurt, of eigenlijk nog net even een tandje steviger. Erg lekker en romig!
Het leuke is dat je hangop van alle soorten yoghurt kunt maken, van magere yoghurt tot volle yoghurt. Voor dit recept heb ik het gemaakt met magere yoghurt en dat eindresultaat vond ik extra bijzonder smaken: qua textuur heel stevig en romig, maar toch een flink zuurtje (het blijft immers magere yoghurt). Het smaakte erg goed met verse aardbeien en blauwe bessen, maar je kunt er alle kanten mee op.
Hangop smaakt ontzettend lekker als dessert of als ontbijt met vers fruit. Als toetje is het simpelweg heerlijk om er opgeklopte slagroom met vanillesuiker doorheen te mengen en met gekaramelliseerde stukjes appel of nectarine te combineren. Maar door de stevige en romige textuur kun je er nog veel meer mee! Een paar tips:
De hangop werkt over het algemeen ook uitstekend als vervanger van normale of Griekse yoghurt in recepten. Kijk voor meer inspiratie eens tussen alle recepten met yoghurt die al online staan.
De recepten in mijn tweede boek zijn helemaal in lijn met wat je van Laura’s Bakery gewend bent. Toegankelijke recepten in vele verschillende categorieën. Van koekjes en taarten tot desserts en borrelhapjes. Met de 70 recepten in het boek ben je wel even zoet.
Dat raad ik af. Door de doek nat te maken zwellen de vezels van de stof op en daardoor werkt de doek als een fijne zeef.
Dat kan zeker! Dit is eigenlijk hoe kwark wordt gemaakt, door het uitlekken van karnemelk of zure melk in een theedoek of kaasdoek, waardoor de wei kan wegdruppelen. De eiwitrijke substantie die overblijft is kwark. Let er wel op dat je goede karnemelk gebruikt, liefst direct van de boer. De karnemelk uit de supermarkt schijnt hier niet geschikt voor te zijn (loopt direct door de doek heen).
Je kunt het overgebleven vocht gebruiken om bijvoorbeeld in een smoothie te verwerken. Ik heb ook wel eens gelezen dat je het in een pannenkoekenbeslag kunt verwerken, maar dit heb ik niet getest. Heb jij meer tips? Laat ze dan even achter in de reacties onder dit artikel.
In principe moet dat kunnen, hoewel ik het niet heb getest. Hou wel in gedachten dat Griekse yoghurt ook al minder vocht bevat, omdat dit tijdens bereidingsproces al ingedikt is. Hoeveel ‘winst’ hier precies te behalen valt durf ik dus niet te zeggen, maar ik ben wel erg benieuwd als je het gaat testen.
Ik heb een stevige zeef gebruikt, zoals deze. Deze hoeft niet heel fijn te zijn, want daarvoor dient de theedoek of linnen kaasdoek al.
Even een bekertje slagroom stijf kloppen. Wat kan daar nou mis mee gaan? Dat zou je denken, maar je bent echt niet de eerste waarbij het toch mislukt. Ook bij mij ging het wel eens helemaal mis. Dat kan aan verschillende dingen liggen. Aan je materialen, maar ook de ingrediënten zijn belangrijk. Met onderstaande tips en trucs zal het de volgende keer vast veel beter gaan!
De truc om slagroom goed stevig of stijf te kloppen zijn koude materialen. Een koude kom dus, maar ook je gardes en de slagroom zelf. Ik gebruik zelf altijd een metalen kom, deze zijn van zichzelf al wat koeler dan bijvoorbeeld een plastic kom. Je zou je kom ook een tijdje in de koelkast kunnen zetten.
Kies voor de juiste slagroom. Koop de slagroom met het hoogste vetpercentage. Een light versie klopt namelijk moeilijk op. Geloof mij maar, ik heb het wel eens geprobeerd 😉 . Het hoogste vetpercentage dat ik in de supermarkt kan vinden is 35%, daarmee gaat het prima. Hoger mag natuurlijk ook.
Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.
Begin rustig met het opkloppen van de slagroom. Je hoeft de mixer niet op de hoogste stand te zetten. Begin dus rustig en zet hem steeds een klein beetje hoger tot de slagroom stevig genoeg is.
Kijk uit dat je de slagroom niet te lang klopt. Het water en vet zullen zich dan scheiden en er ontstaat boter en een dunne room. Dat krijg je niet meer goed, als dit gebeurt kun je opnieuw beginnen.
Is het belangrijk dat de slagroom lang stevig blijft en zijn vorm behoudt? Gebruik dan een zakje Klopfix. Als je toeven spuit of soesjes vult zal de slagroom zijn vorm blijven behouden en niet langzaam steeds zachter worden.
Mijn liefde voor kook- en bakboeken begon al vroeg. Als kind bakte ik met mijn Bak Ze Bruin bakboek al graag koekjes en broodjes. Het boek heb ik trouwens nog steeds! Een ander boek waar ik vaak uit bakte was er eentje van Blue Band. Door lekkage is het boek helaas zo beschadigd geraakt dat we het moesten weggooien, maar ik weet nog goed dat we altijd meringues maakten uit dit boekje. Dat kon je zien ook, die bladzijde had heel wat gebruikssporen. Kringen van natte kommen, restjes meringue en andere vieze vlekken. Ik vond het altijd fantastisch om alleen of samen met mijn ouders in de keuken wat te koken of te bakken, het liefst uit mijn mooie bakboek natuurlijk.
Jammer genoeg is dat boek tegenwoordig niet meer verkrijgbaar, maar er is gelukkig ook genoeg ander leuks. Daar kwam ik achter bij mijn zoektocht naar leuke kook- en bakboeken voor kinderen. Ik besloot een paar leuke voor jullie te verzamelen en er een korte review van te schrijven. Het is een leuke mix van bak- en kookboeken geworden.
Voordat ik begin met de boeken van de eerste foto: tegenwoordig is ook mijn eigen kinderbakboek verkrijgbaar! Het Kinderbakboek is een vrolijk bakboek met 30 heerlijke en makkelijke geïllustreerde stap-voor-stap recepten voor kinderen. Het boek is geschikt vanaf ongeveer 4 jaar en voorzien van vele baktips, waarmee ik je de fijne kneepjes van het bakken leer. Denk bijvoorbeeld aan de ongeschreven bakregels, op welke manieren je je baksels kunt versieren of bewaren, hoe je recepten aanpast en uitleg over ingrediënten. Het boek is uitgevoerd met een spiraalband waardoor het goed open blijft liggen. Helemaal kidsproof! Het Kinderbakboek kun je via deze link aanschaffen voor €22,99.
Voor de allerkleinste bakliefhebbers is er Het lekkerste kinderbakboek! De kaft straalt één en al zoetigheid uit en geeft een goed voorproefje op wat komen gaat. De soorten baksels zijn opgedeeld in kleine gebakjes, groot gebak en taarten. Bij alle recepten draait het om bakken en bij het gros blijft het daar ook bij. Een enkel recept gaat verder met het decoreren. Decoreren kun je natuurlijk met stukjes fruit doen, maar soms komen er ook kleurstoffen en glazuren aan te pas. Die decoreer projectjes zijn overigens niet ingewikkeld. Denk aan vanille cupcakes met een gekleurde toef of aan whoopies gedecoreerd met glazuur.
Alle recepten zijn voorzien van illustraties en worden stap voor stap duidelijk uitgelegd. De tekeningen laten eigenlijk al zien wat je moet doen, de tekst maakt het nog even wat duidelijker. Leuk vind ik ook dat er technieken worden uitgelegd. Hoe vet je nu eigenlijk een bakvorm in? Er staan veel simpele recepten in, maar een enkeling is iets ingewikkelder. Ik zou niet als eerste baksel een Zwitserse rol uitkiezen, maar met de duidelijke uitleg denk ik dat het voor kinderen zeker goed te doen is. Waarschijnlijk zien kinderen ook veel minder ‘gevaren’ waarom het gebak zou kunnen mislukken. Gewoon doen dus, dan komt het helemaal goed. Achterin het boek staat een overzicht met allergieadviezen per baksel. Er staat bij welke allergenen het bevat en hoe je die allergenen kunt vervangen. Erg leuke en handige toevoeging!
Met dit boek leert een kind de fijne kneepjes van het bakken en kan dit toepassen op eenvoudige en leuke recepten. Wie begint zonder ervaring wordt op jonge leeftijd al een volleerd bakker met de tips en trucs in dit boek. Alle recepten zijn voorzien van een foto, dus er is overal een voorbeeld aanwezig. Hoewel het boek door de spiraal goed open blijft liggen, vind ik hem een beetje krap. De pagina’s slaan soms wat lastig om.
Dit boek telt 64 pagina’s en is nog bij enkele webshops tweedehands verkrijgbaar.
Er zijn maar weinig kinderen die niet van pannenkoeken en de Efteling houden en laat deze twee nu net gecombineerd zijn in dit kookboek! Wie tijdens zijn dagje pretpark wel eens bij Polles Keuken geweest is, zal de sfeer gelijk herkennen in het boek. Verschillende sprookjesfiguren hebben hun eigen hoofdstuk met hun favoriete lekkernijen gekregen. Zo leert Polle je de verschillende soorten pannenkoeken bakken en laat Rattar zien wat zijn favoriete hartige pannenkoeken zijn. Pardoes en Pardijn houden meer van de zoete keuken en geven een originele twist aan de pannenkoeken. Dat je met pannenkoeken flink kunt variëren is wel duidelijk. Of je nu voor de hartige kaaspannenkoek kiest of voor de zoete pannenkoeken met appel-kaneel vulling, voor iedereen staat er wel iets lekkers tussen.
Het zijn trouwens niet alleen maar pannenkoeken in dit boek. Zo geeft toverfee Aliciana haar recepten voor allerlei taartjes, zo maak je voortaan zelf lekkere appelbollen of een chocoladecake. Koning Pardulfus heeft ook zijn eigen hoofdstuk opgeëist en deelt hier een aantal lekkere desserts. Ook aan de kids met allergieën is gedacht, hier heeft grootmagister Almar voor gezorgd. Verschillende recepten zijn glutenvrij en lactosevrij.
Ik ben een groot pannenkoek liefhebber en ook de Efteling vind ik ontzettend leuk. Het zal je dus niet verbazen dat dit boek goed bevalt. Alle recepten zijn heel duidelijk beschreven en voorzien van mooie foto’s. De pagina’s worden voorzien van leuke toverachtige illustraties wat helemaal bij het Efteling sfeertje past. Kids kunnen prima zelf aan de slag met dit boek. Er worden handige tips gegeven en als er een iets lastiger in het recept staat, wordt geadviseerd om de hulp van een volwassene vragen.
Dit boek telt 96 pagina’s en is verkrijgbaar voor €16,99 via Bol.com.
In dezelfde serie van het lekkerste kinderbakboek is ook Het grote kookboek voor kinderen verkrijgbaar. Zo wordt jouw kind niet alleen een fervent bakker, maar draait hij of zij straks ook de lekkerste avondmaaltijden in elkaar. En daarin kan ook lekker gevarieerd worden. De hoofdstukken zijn ingedeeld op soort gerechten, van fruit en groenten tot vlees en vis. Daarnaast begint elk hoofdstuk ook met een inleiding waarmee ze alles over fruit, zuivel, pasta en nog veel meer leren.
Nadat de basis uitgebreid is behandeld ga je door naar de recepten. Of je nou een groentewok, noedels, paella of hamburgers maakt, elk recept is duidelijk. Ook hier wordt gewerkt met stappen en illustraties, zo wordt koken wel heel makkelijk! Het boek eindigt met wat zoete recepten om te bakken of juist als dessert na de zelf gemaakte avondmaaltijd.
Ik denk dat dit een zeer compleet kookboek is voor elke kleine kok in de dop. Het boek het een gevarieerd aanbod aan recepten zodat je nooit twee keer hetzelfde soort gerecht eet. Veel recepten bevatten extra tips en variaties op de recepten. Zo staat er bij het recept voor tomatentaartjes hoe je ze eenvoudig kunt omzetten naar champignontaartjes en paprikataartjes. Zeer compleet dus en nog veel uitgebreider dan je denkt door de vele tips en trucs.
Dit boek telt 128 pagina’s en is nog in enkele webshops verkrijgbaar.
De Italiaanse keuken is bij veel kinderen favoriet, wie lust er nu geen pizza of pasta? De zilveren lepel heeft nu een speciale editie voor kinderen uitgebracht en laat zien dat de Italiaanse keuken meer is dan alleen pizza en pasta, al is hier natuurlijk wel een speciaal hoofdstuk aan gewijd. Andere hoofdstukken bevatten recepten voor de lunch en snacks, maak zelf lekkere hapjes zoals crostini, bruschetta of een lekkere salade. In het hoofdstuk met hoofdgerechten kunnen de kinderen zelf aan de slag met risotto en gnocchi. Ook aan de toetjes is gedacht, zet je een hazelnoottaart of liever wat gevulde perziken op tafel?
Elk recept wordt ingeleid door een kort stukje tekst met meer informatie over het gerecht, hier staan regelmatig ook leuke weetjes bij! De receptuur is in stappen duidelijk uitgewerkt en elke stap is voorzien van een illustratie. Soms wordt verwezen naar een eerder uitgelegde techniek (ook met illustraties) en anders wordt het in het recept duidelijk omschreven. Door de illustraties is het eenvoudig om te zien hoe je gerecht er op dat moment (ongeveer) uit zou moeten zien.
Ik zou willen dat ik dit boek als kind zelf had gehad. Sterker nog, ik denk dat ik hier gewoon een keer iets lekkers uit ga maken. De recepten zien er lekker uit en zijn ook gevarieerd. Wees niet bang voor typische kinderrecepten. Nee hoor, dit is een kookboek voor de kleine alleseter. Eten ze nog niet alles? Dan gaan ze dat vast en zeker doen als ze zelf iets hebben gekookt uit dit leuke Italiaanse kookboek!
Dit boek telt 100 pagina’s en is verkrijgbaar voor €26,99 via Bol.com.
Zoals vaak gebeurt loop ik weer lekker achter de feiten aan, of eigenlijk zijn het meer de trends. Ik zie vaak bepaalde recepten en ideeën voorbij komen die ik leuk vind en waarmee ik aan de slag wil. Vervolgens wordt het een soort van trend en is het mateloos populair. Als het dan al over zijn hoogtepunt heen is, begin ik er eens aan. Zo ook met deze eenpans pasta. Ruim een jaar geleden hoorde ik er voor het eerst van en ik vond het een geniaal idee. Ik moest en zou hier een eigen versie van bedenken, ik had zelfs al een concreet idee. Inmiddels heb ik op Pinterest talloze recepten voor dit concept gezien en ook Nederland lijkt de eenpans pasta’s te hebben ontdekt. Tijd voor mij dus om er ook eens eentje te gaan maken! Zoals gewoonlijk, weer lekker laat 😉 .
Ik vond het wel weer eens tijd worden voor een winactie! Het is namelijk alweer even geleden dat met het vijfjarig bestaan van Laura’s Bakery het blog een week lang een heus prijzencircus was. Dit keer heb ik ook weer iets leuks: chocola! Chocola is sowieso leuk natuurlijk, maar deze chocola is net even iets specialer. Geen melk, wit of puur. Nee hoor, ik heb 6 hele andere smaken voor je: cappuccino, karamel, honing, aardbei, limoen en sinaasappel! Het merk Callebaut heeft deze bijzondere soorten chocola in het assortiment. Wie zo nu en dan bij de groothandel komt, heeft de zakken misschien wel eens gezien. Dat zijn volle zakken van wel 2,5 kilo. Voor iedereen die dit wat veel vindt, heeft Bonbonfactory kleine verpakkingen gemaakt van deze grote zakken. Handig!
En van die kleine zakjes Callebaut chocolade mag ik van Bonbonfactory dus een set weggeven! Elk zakje weegt 250 gram, dus in totaal ga ik iemand verblijden met 1,5 kilo chocola!
Zelf heb ik ook een paar van deze smaken chocola in huis. Met de aardbeien chocolade maakte ik al verrukkelijke aardbeien chocolade koeken. Ook limoen, karamel en cappuccino heb ik in huis, daar kan ik ook nog genoeg lekkers mee maken! Ik heb al verschillende lekkere ideeën, maar ik ben ook benieuwd wat jullie zouden maken met deze chocola. Dat is gelijk het onderwerp van de winactie 😉 .
Lekker laagdrempelig dus, geen extra winkansen dit keer. Al vind ik het natuurlijk altijd leuk als je mij ook volgt op social media 😉
Succes allemaal!
De winactie loopt tot en met zaterdag 12 september, de winnaar ontvangt persoonlijk bericht. De winactie is inmiddels afgelopen en de winnaar is Margot! Zij heeft persoonlijk bericht gekregen en de prijs wordt zo snel mogelijk naar haar verstuurd.
Tijden heb ik gedacht dat je curd alleen kon maken van citrusvruchten. Citroenen voor lemon curd dus, en verder nog curd van limoenen, grapefruits, sinaasappels, etc.. Maar toen kwam ik tot de ontdekking dat je hartstikke veel soorten fruit kunt gebruiken voor curd! Kijk, dat biedt perspectieven! Mijn hoofd draaide gelijk overuren en ik bedacht allerlei soorten curd en daarna weer recepten die ik met die curd kon maken. De eerste variatie die ik uitprobeerde is bramen curd. De eerste poging werd niet helemaal wat ik had gehoopt, dus probeerde ik het gewoon nog eens. Ik had natuurlijk flink wat bramen geplukt en had er genoeg om mee te testen. De tweede keer ging het helemaal goed en had ik een heerlijke bramen curd gemaakt!
Je kunt de curd gebruiken voor taarten, vervang bijvoorbeeld de lemon curd in de lemon meringue pie, maar je kunt er natuurlijk nog veel meer recepten mee maken. Of je smeert gewoon een beetje op je brood, serveert het bij een bolletje ijs, of je doet wat door je yoghurt. Genoeg lekkere toepassingen!
BAKTIP: Bramencurd kan prima in een afgesloten pot bewaard worden. Dille en Kamille heeft een fijn assortiment aan inmaakpotten en deksels.
Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.
Heb jij dat ook wel eens, van die dagen dat je alles kunt eten wat los en vast zit? Ik had laatst weer eens zo’n dag, elk plaatje van eten dat ik zag wilde ik hebben. Van pizza’s tot taart, alles. Toen viel er ook nog een een flyer van New York Pizza op de mat en kreeg ik heel veel trek in hun garlic bread. En dat precies op de middag dat ik aan het bedenken was waar ik croissantdeeg mee kon vullen. 1+1=2 en zo kwam ik op een nieuw idee: mozzarella knoflook croissants. Omdat ik trek had moest ik ze wel snel kunnen maken, het is dus een lekker makkelijk recept geworden!
Regelmatig heb je enkel het eiwit nodig om een bakrecept te maken en daardoor blijft het eigeel over. Bijvoorbeeld als je meringues bakt of van die zalige kokosmakronen. Dan kun je goed gebruik maken van dit overzicht met recepten waar enkel eidooiers voor nodig zijn.
Het is zonde om overgebleven eidooiers weg te gooien. Zelf verwerk ik ze vaak in een omelet voor de lunch, maar met een beetje creativiteit (en een de juiste recepten) kun je de lekkerste recepten met eigeel maken. Ik verzamelde 13 heerlijke recepten in onderstaand overzicht.
Een bekende toepassing van eigeel in recepten is het maken van verse mayonaise. Overgebleven eigeel is ook perfect te gebruiken om baksels mee te bestrijken voordat ze de oven ingaan. Of wat dacht je van een een mooie parfait of een huisgemaakte vanille vla als dessert? Smullen!
BAKTIP! Altijd al benieuwd geweest hoe je een mooie glanzende laag op een boterkoek of bladerdeeghapje krijgt? Meng dan wat eigeel met melk en strijk dit met een bakkwast over je baksel. Lees hier meer over deze handige baktip.
Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.
Heb je niet direct tijd om de overgebleven eidooiers te verwerken? Je kunt eidooiers ook prima in de koelkast of vriezer bewaren.
In de koelkast kun je eigeel 2 dagen bewaren. Doe ze dan in een schaaltje en voeg een scheutje olie toe zodat ze niet aan de lucht blootgesteld worden. Van lucht droogt eigeel uit.
Je kunt eidooiers prima invriezen, maar je moet ze eerst bewerken. Aan 100 gram eidooier voeg je 6 gram zout of suiker toe. Kies voor suiker als je ze in een zoet gerecht gaat gebruiken en voor zout als je een hartig recept gaat maken. Als je eidooiers zonder suiker of zout invriest verandert de structuur en kun je er niet goed meer mee werken. Suiker en zout zorgen ervoor dat de structuur nagenoeg hetzelfde blijft. Bewaar eigeel maximaal 3 maanden in de vriezer.
Meer weten over eieren? Lees hier 8 dingen die jij nog niet wist over eieren!
Er staan ongelofelijk veel lekkere recepten op Laura’s Bakery waar jij jouw overgebleven eidooiers in kan verwerken, maar met deze 13 recepten ben je al wel even zoet. Er zitten een aantal basisrecepten tussen, die je weer tot ander lekkers kunt transformeren. Zo kun je blijven variëren!
Er zijn veel verschillende manieren om eieren te scheiden, bijvoorbeeld met of zonder hulpmiddel. Bekijk hier mijn overzicht met alle manieren om eieren te scheiden en kies wat jou het meest handig lijkt.
Voor een overzicht van recepten met eiwitten kijk je hier!
In de koelkast kun je eigeel 2 dagen bewaren. Doe ze dan in een schaaltje en voeg een scheutje olie toe zodat ze niet aan de lucht blootgesteld worden. Je kunt eidooiers ook invriezen, maar je moet er eerst 6 gram suiker of zout per 100 gram eigeel aan toevoegen. Als je ze in een zoet baksel verwerkt, dan kies je voor suiker en anders voor zout.