Appel-kaneel cobbler

Gepost: 16 september 2020 Laatst bewerkt: 25 augustus 2023
Appel-kaneel cobbler

Heb je zin in een lekker toetje, maar niet om veel moeite te moeten doen? Dan zit je goed met deze klassieke appel-kaneel cobbler. Cobbler lijkt een beetje op een crumble, maar doordat er een ei door de koeklaag wordt verwerkt, is alleen de bovenkant krokant en daaronder is het zachter. Dankzij de appel en kaneel combinatie is het een heerlijk winters dessert dat ontzettend goed samengaat met een bolletje ijs of een klodder slagroom. Zelfs eters die propvol zaten na het diner, vonden plotseling weer ruimte toen ze dit toetje roken!

BAKTIP: Ik heb voor dit recept een ovenschaal gebruikt van een soortgelijk formaat als deze. Het is ook leuk om de cobbler in ramekins te maken, zo heeft iedereen een eigen schaaltje. 

Appel-kaneel cobbler (3)a

 

appel kaneel cobbler

Opslaan
Recept afdrukken

4.73 van 11 stemmen

Appel-kaneel cobbler

Appel-kaneel cobbler is echt een winters comfort food dessert. Je hebt het in een handomdraai gemaakt en het resultaat is zalig.
Porties: 6 personen
23 x 16 cm

Ingrediënten

  • 600 gram appels
  • 100 gram rozijnen
  • kaneel naar smaak

Voor de cobbler

  • 75 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 1 ei
  • 1 tl vanille-extract
  • 120 gram zelfrijzend bakmeel

Instructies

  • Week de rozijnen in heet water. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in blokjes. Giet het water van de rozijnen af, dep droog en doe ze samen met de appelblokjes en kaneel in een kom. Hussel door elkaar en verdeel over de bodem van een ovenschaal van ongeveer 23 x 16 cm.
  • Klop de boter met de suiker luchtig en voeg het ei en de vanille toe. Mix tot een geheel. Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en mix kort tot deze is opgenomen.
  • Verdeel het beslag over het appelmengsel en strijk glad.
  • Bak in een voorverwarmde oven van 200 °C (boven- en onderwarmte) in 30-35 minuten gaar en goudbruin. Test eventueel op gaarheid met een houten prikker.
  • Serveer met een lekkere toef slagroom of met een bolletje ijs.
Tips

De rozijnen kun je ook weglaten en vervangen door extra appel, of juist door stukjes noot.
Bewaren

Voor 3-4 dagen afgedekt in de koelkast.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

25 reacties

  1. Trijntje schreef:

    Mjum! Dit ziet er weer overheerlijk uit! Dit recept gaan we bewaren.?

  2. Carola schreef:

    Wow, ziet er heerlijk uit! Die ga ik binnenkort maken!

  3. Anja Weterings schreef:

    Ik bak in een hete luchtoven welke warmte moet ik dan bakken en hoelang moet hij in de oven

    1. Laura's Bakery schreef:

      Alles blijft hetzelfde, alleen de temperatuur moet 10-20% lager.

  4. Meiky schreef:

    Zelf ga ik hem ook maken in de heteluchtoven en dan ga ik hem op 180 graden zetten dan moet het goedkomen. ?

  5. Nicoline schreef:

    Hallo Laura
    Heb je een tip waar ik een ovenschaal van 23×16 kan kopen zoals je aangeeft?
    Hema niet Blokker niet en op internet kan ik ook niets vinden.
    Bedankt alvast!

    1. dick spin schreef:

      ikea

    2. Laura's Bakery schreef:

      Iets in die richting is ook prima, 20×20 is even groot bijvoorbeeld.

  6. Marja schreef:

    Hi Laura, hoe lang van te voren kan je deze cobbler, tot afbakken, voorbereiden? En hoe lang moet hij uit de oven zijn om lekker (warm) te kunnen eten met ijs?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik eigenlijk nog nooit getest op die manier. Je zou ‘m ook licht af kunnen bakken en dan voor moment van serveren kunnen ‘afbakken’. Ik zou de cobbler zeker een half uur laten afkoelen.

  7. Margriet schreef:

    Ziet er lekker uit! Is het 600 gram aan hele appels, of moet er na het schillen en het verwijderen van de klokhuizen 600 gram appel overblijven? Nog aanbevelingen qua appelsoort?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hele appels! Goudreinet of Elstar vind ik altijd prima werken.

  8. Martine schreef:

    Hi Laura,

    Bedankt voor het recept!
    Moet je gesmolten boter gebruiken of is koelkast/kamertemperatuur ook goed?
    Alvast bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je moet géén gesmolten boter gebruiken. Altijd kamertemperatuur tenzij anders vermeld.

  9. Thera schreef:

    Hij staat nu in de oven. Het deeg uitspreiden over de losse appelstukjes was wel een uitdaging. Ben benieuwd hoe hij zo smaakt.

  10. Marja schreef:

    Hi Laura, alles al opgelost. De cobbler gemaakt om 11 uur, direct in de oven gezet en om 15 uur gegeten. Ik heb de cobbler gemaakt met Gala appels: een heerlijk dessert en wat over is ..vanavond bij de koffie?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Klinkt als een heerlijke dag!

  11. Bianca schreef:

    Hij was heerlijk.
    Ik had appels teveel en dit toetje was zeker de moeite waard om te maken.
    Ik heb ipv vanille extract gewoon vanille suiker gebruikt en ik heb hem 10 minuten langer in de oven gehad omdat hij nog niet gaar was.

  12. Eva schreef:

    Wat een heerlijk recept, moet mezelf echt toespreken me niet misselijk te eten ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hahaha, herkenbaar probleem!

  13. Monique schreef:

    Erg lekker! En makkelijk ook nog!

  14. Diny schreef:

    Weer een zalig recept .
    Eerst dacht ik dat het deeg niet voldoende was maar toch zo met het ‘te kleine deegje’ in de oven gestopt.
    Tot mijn verbazing , was het er nog tussen gelopen en kwam het er perfect uit .
    Erg lekker , Appelcake achtig , waar acht mensen van genoten hebben.
    Bol ijs en wat slagroom maakten het af ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Haha heerlijk omschreven, ik krijg er ook spontaan trek van.

  15. Belinda schreef:

    Net na het eten gemaakt en zojuist samen met m’n man gegeten. Het was superlekker! We hebben er weer een favorietje bij!
    Ik had nog 2 vragen: het beslag was bij mij niet echt een beslag, meer een deeg. Hoort dit zo?

    Ik kon het namelijk niet echt glad strijken, het plakte bij mij heel erg waardoor een gedeelte met appels niet goed bedekt werd. Misschien heb ik iets verkeerd gedaan. Heb je hier nog tips voor?

    Groetjes Belinda

  16. Sigourney schreef:

    Hi!
    Bij mij was het deeg heel plakkerig waardoor het heel moeilijk te spreiden was over de appels. Ik had m’n boter uit de koelkast wat te lang in de magnetron gedaan waardoor het was gesmolten. Kan dat daardoor komen? Of heb ik iets anders fout gedaan? Het is wel super lekker trouwens!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept