Kan ik de wodka ook door jenever of brandewijn vervangen?
Dat kan absoluut. Ik las ook in één van de reacties dat je het met liqor 43 zou kunnen maken. Genoeg leuke variaties te bedenken!
Met dit makkelijke recept kun je zelf advocaat maken. Lekker om te serveren in glaasjes met slagroom of om te verwerken in baksels voor Pasen.
Het komt niet vaak voor dat ik een baksel maak dat ik zelf niet lekker vind. Ik begon ooit met de kokosmakronen voor mijn vader en nu maakte ik zelf advocaat die daarna direct naar mijn zusje ging.
De sneeuwster taart kan ik dan ook aan dit lijstje toevoegen, want daar zit ook advocaat in. Die advocaat had ik toen kant en klaar gekocht en was op basis van brandewijn. De brandende nasmaak was niet mijn ding, dus toen ik las dat je advocaat ook met wodka kunt maken wist ik hoe ik het ging aanpakken.
Eerlijk is eerlijk, je maakt mij nog steeds niet blij met advocaat, maar deze variant vond ik wel vele malen lekkerder. Dus hier is hij dan: met dit recept kun je zelf advocaat maken, met wodka weliswaar. Een recept wat echt bij Pasen hoort en waar dan ook al jaren om gevraagd wordt.
Neem ook eens een kijkje in de Pasen categorie op het blog. Hierin staan álle recepten met paasthema gebundeld.
Advocaat is een alcoholische drank die officieel gemaakt wordt met eieren, suiker en brandewijn of jenever. De combinatie van deze ingrediënten zorgt voor een romige textuur, een hele eigen zoete smaak, maar ook een ietwat bittere, brandende nasmaak door de brandewijn.
Deze romige drank heeft een hoog alcoholpercentage, waardoor advocaat vaak gedronken wordt als aperitief, toetje of gewoon als een kleine traktatie halverwege de zondagmiddag. Het wordt niet voor niets in een klein glaasje geserveerd, vaak nog met een dikke toef slagroom erop. Net een gebakje. Met een hoop alcohol erin, dat dan weer wel.
Advocaat schijnt al honderden jaren gedronken te worden in Nederland en België. De oudst bekende vermelding stamt uit de 17e eeuw en werd omschreven als een drankje gemaakt van eieren en brandewijn, dat werd gedronken door de Nederlandse elite.
Bak het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.
Je kunt advocaat niet alleen op zichzelf als drank of toetje serveren, maar je kunt het ook heel goed als ingrediënt voor gebak en desserts inzetten. Zo ging het heel goed als vulling van de sneeuwster taart, die op de foto hieronder te zien is.
Het romige van advocaat smaakt bijvoorbeeld ook lekker bij een biscuit taart, chocolade taart, op een zanddeegbodem of bij een bolletje vanille-ijs. En laten we ook hier vooral de slagroom niet vergeten. Advocaat en slagroom zijn beste vrienden.
Naar mijn idee was het de laatste jaren niet meer zo populair als drankje, maar volgens mij begint dat wel weer te veranderen doordat het echt een bijzondere draai aan een zoet baksel of dessert kan geven.
TIP! Bij het bereidingsproces verwarm je het mengsel op een gegeven moment tot 62 graden. Daarbij is het handig om een suikerthermometer te gebruiken. Zelf heb ik deze, waar ik erg tevreden over ben.
Dat kan absoluut. Ik las ook in één van de reacties dat je het met liqor 43 zou kunnen maken. Genoeg leuke variaties te bedenken!
Je zou een advocaatroom kunnen maken door 100 ml opgeklopte slagroom heel voorzichtig door het eindresultaat te spatelen. Maar let wel, ik heb dit zelf nog niet eerder geprobeerd.
Het blijven rauwe eieren, dus daarbij loop je altijd een risico. Als je dit recept voor een risicogroep maakt, probeer dan of je gepasteuriseerde eigelen bij een groothandel kunt vinden en maak de advocaat daarmee.
Om dit op te lossen kun je er eventueel (als het nog lauw-warm is) wat gelatine in oplossen, maar het zou niet nodig moeten zijn als je het proces met de suikerthermometer goed gevolgd hebt.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Mij lijkt advocaat ook niet lekker, maar naar deze variant ben ik wel nieuwsgierig.
Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!
Hoi Laura, kun je de advocaat ook iets zachter van smaak maken met room er doorheen? En hoeveel zou dat dan zijn?
Ik kan me voorstellen dat je er opgeklopte slagroom doorheen kunt spatelen om een advocaatroom met een zachtere smaak te creëren. Dit zou je helemaal zelf moeten proeven hoeveel daarvoor nodig is, maar ik zou beginnen met twee-drie eetlepels opgeklopte slagroom (met suiker).
Dank je wel, ga t proberen!
Fijn weekeinde en take care
Hoi Laura, hoe lang is de advocaat houdbaar wanneer ik de potten steriliseer en op een donkere plaats bewaar?
Dat durf ik niet te zeggen!
Heerlijk zo,n advocaatje, even s,avonds niet elke dag hoor een klein glaasje advocaat met een toef slagroom zelf kloppen is het lekkerste hoef geen suiken in nou mmmmmm
Proberen waard hoor groetjes van Jeanny
Fijn Jeanny! Bedankt voor je berichtje 🙂
Hoi Laura!
Als ik het probeer loop ik elke keer tegen hetzelfde probleem. Ik krijg een luchtige lobbige en lichtgele massa terwijl ik hem au bain marie klop een dat blijft zo als ik heb terug koel kloppend. Maar als ik hem in een glazen fles doe, krijg ik een donkergele massa onderin en blijft er heel weinig over. Wat doe ik verkeerd?
Wat gek zeg, nog niet eerder gehoord. Zo op afstand lastig om te zeggen waar het aan ligt, in de receptuur heb je geen wijzigingen gedaan?
Hallo Marieke,
De eieren moeten niet geklopt worden maar geroert dus absoluut niet kloppen dan word de advocaat dun 🙂
Bedankt, dat was het probleem! Helemaal lekker gelukt nu.
mmm, heerlijk!!! doet me denken aan vroeger, toen reden we echt ver om ergens bananentaart te halen mét advocaat!! en op de krokante bodem was ook een dun krokant laagje chocolade en dan pudding (met de advocaat door denk ik) en dan de banaan. het water komt me in de mond!! ps de bakker is al jaren dicht en recept nooit gekregen, dus Laura, moest je inspiratie willen hint hint
Haha wat een leuk idee! Dankje!
100 ml wodka?
Dat is een half kopje
De wodka dient ook deels als conservering. Het blijft tenslotte rauw ei 😉
Klinkt erg goed! Maar kun je de advocaat ook zonder de suiker maken? Ik ben namelijk niet zo’n voorstander van suiker?
Dat heb ik niet geprobeerd!
Hoi Laura,
Ik kan niet terugvinden hoeveel ml advocaat je kunt maken met bovenstaand recept.
Ongeveer 250 ml.
hoi laura
heerlijk de advocaat ik heb veel van je gebakken soms met eigen produkten maar het blijf heerlijk je lijk wel mijn oud leraar zo duidelijk leg jij het uit.
Hoi Laura,
Misschien een gekke vraag, maar blijft de alcohol erg hoog in percentage en proef je dat ook? Ik ben op zoek naar een alcohol vrije versie ivm kinderen die er ook van gaan eten. Ik wil het op een slof doen en zo een advocaat slof maken.
Alvast bedankt voor je reactie ?
Groetjes!
Die zit er zeker nog in, ik zou de brandewijn in dat geval vervangen door melk!
Top! Dankjewel voor je snelle reactie en ik ga het uitproberen ?
Wat bedoel je, met een kom in de in de koeling zetten met advocaat, in de fles, of uit de fles?
Ik kook heel graag maar dit begrijp ik niet sorry.
Groetjes van marjon
Dat is niet wat er staat, het is ter voorbereiding: zet een kom met water in de koelkast. In deze kom ga je later de advocaat koelen.
Vandaag gemaakt en is heeeerlijk mmm! Wel wat weinig, dat is zo op haha. Volgende keer maak ik een dubbele hoeveelheid 🙂
Hallo Laura,
We hebben een dubbel recept van je aangehouden. Echter is het nog aan de weinige kant. Ong 250ml. Ook is het door de dikte bijna niet te zeven. Weet jij wat er fout is gegaan? Het is wel lekker trouwens!
Oh ik ben nu net ook alles aan het verdubbelen… nog steeds zo weinig??
Oeh dat durf ik van afstand zo niet te zeggen. Misschien teveel laten afkoelen voor het zeven?
Ik heb eerst de advocaat precies volgens het recept met jenever gemaakt en ook de pulp opgesnoept. De 2e keer met de helft suiker en erytrol en de helft eidooier. Kreeg de helft minder lekkere pulp, maar o zo lekkere drinkbare LAURIJKE ( combi van Laura en Marijke). Lijkt meer op Bailey’s. De volgende keer gooi ik er eens geraspte pure 70% chocolade of chocodruppels bij. Lijkt me ook lekker en anders te dronken om het echt te proeven. Bedankt voor de heerlijke recepten.
De erytrol (zoetstof) kristaliseerde weer na een paar dagen. Niet erg, want de Laurijke kreeg daardoor iets extra speciaals. Ik ga het zeker ook eens met Rum proberen, maar eerst nog met Wodka.
Hoi Laura
Wat ook een heerlijke variant is, is i.pl.v. Wodka Rum gebruiken.
De Erytrol (zoetstof) kristaliseerde weer na een paar dagen. Niet erg, want de Laurijke kreeg daardoor iets extra speciaals. Ik ga het zeker ook eens met Rum proberen, maar eerst nog met Wodka.
Ik kreeg net nog een tip van iemand die advocaat maakt met Licor 43… Die is de volgende keer aan de beurt.
mijn advocaat is veel te dik en suiker niet opgelost. Wat doe ik verkeerd?
Wat jammer! Lastig om vanaf hier exact te bepalen waar het mis is gegaan. Wellicht is het proces te snel gegaan en was de suiker nog niet helemaal opgelost en is de juiste consistentie niet bereikt.
Beste Laura, voor het eerst advocaat gemaakt met de grammen en de hitte tot op de punt nauwkeurig. Toch is deze advocaat aan de dunne kant. Hoe kan ik dit oplossen?
wat meer eidooiers erin? hoeveel meer?
graag hoor ik van je.
Wat vervelend om te horen. Advocaat uit de winkel is vaak wel aan de dikke kant, om een dikkere advocaat te bereiken kun je het beste wat gelatine door de lauwe advocaat mengen. Verder klinkt het alsof je niks verkeerd hebt gedaan.
Ook erg lekker op een grote-mensen-pannekoek met een dot slagroom en xxl-hagelslag puur.
Hallo, een ideetje hoe je pistache advocaat maakt? Heb ooit eens een potje kado gekregen en is super lekker!
Zaten er ook stukjes pistache in? Het lijkt me dat er een pistachepasta doorheen zou moeten.
Nee, geen stukjes 😊
Dacht ook aan die pasta, maar de verhouding, daar twijfel ik wat aan.
Alvast bedankt!
Ik las over advocaat met licor 43. Is er iemand die dit al gemaakt heeft ondertussen? Is het lekker?
Worden de eigelen niet gepasteuriseerd door het te verwarmen tot 62°c? Dan is het toch veilig?
Ik weet niet of dat dan officieel zo is/moet, maar het is inderdaad wel de juiste temperatuur.
Laura,
Net advocaat gemaakt maar helaas is het veel te dik geworden. Kon niet normaal door de trechter🙈. Is hier nog iets aan te doen? Smaak is heerlijk. Kan ik nog wat brandewijn in de fles schenken en dan goed schudden?
Laura,
Ik heb altijd probleem dat er suikerkorrels in mijn advokaat zitten,ziet er goed uit in de pan maar als ik ze in potjes doe zit het vol met suikerkorreltjes.
Hoe komt dit
In dat geval is je suiker niet volledig opgelost tijdens de au bain-marie verwarming, hier zou je de volgende keer op kunnen letten (iets langer verwarmen). Gebruik je wel fijne kristalsuiker? Dat heeft een fijnere korrel en lost sneller op.
Heerlijk! Lastig om te moeten delen😋🤭
Ha Laura, ik was even benieuwd, waarom doe jij alleen eigeel?
Ik gebruik het hele ei.
Voor zover ik weet ‘hoort’ het met alleen eigeel, daar krijg je die volle, romige consistentie van.
Misschien een domme vraag maar kan je ook een zakje vanillesuiker gebruiken ipv een vanillestokje.
Geen domme vraag hoor! Dat kan, alleen wordt het dan wel zoeter. Hier zie je de verhoudingen als je het wilt vervangen: https://www.laurasbakery.nl/zo-vervang-je-vanille/
Heel lekker. Maar bij mij is die redelijk dik en donker van kleur, hoe zou dit komen?
Wellicht waren je eidooiers wat donkerder van kleur.
Ik heb het recept gisteren gemaakt en hij is super goed gelukt. Ik heb een mooie lobbige advocaat. Ik heb hem buiten in de kou terug gekoeld. Daar had ik mijn pan koud water staan. Hoefde niet erg lang goed te roeren voor het juiste resultaat. Hij werd wel eerst ietsjes dunner maar ben blijven roeren en toen hij goed afgekoeld was werd hij weer lobbiger. Misschien een tip voor de genen bij wie het te dun blijft.