
Het komt niet vaak voor dat ik een baksel maak dat ik zelf niet lekker vind. Ik begon ooit met de kokosmakronen voor mijn vader en nu maakte ik zelf advocaat die naar mijn zusje ging. De sneeuwster taart kan ik dan ook aan dit lijstje toevoegen, want daar zit ook advocaat in. Die advocaat had ik toen kant en klaar gekocht en was op basis van brandewijn. De brandende nasmaak was niet mijn ding, dus toen ik las dat je advocaat ook met wodka kunt maken wist ik hoe ik het ging aanpakken. Eerlijk is eerlijk, je maakt mij nog steeds niet blij met advocaat, maar deze variant vond ik wel vele malen lekkerder. Dus hier is hij dan: met dit recept kun je zelf advocaat maken. Een recept wat echt bij Pasen hoort en waar dan ook al jaren om gevraagd wordt.

Zelf advocaat maken
Ingrediënten
- 80 gram eidooiers (dat is 4-5 eidooiers)
- 80 gram fijne kristalsuiker
- snuf zout
- half vanillestokje
- 100 ml wodka (brandewijn kan ook)
Instructies
- Begin met het in de koelkast zetten van een kom met water, hierin koel je de advocaat straks terug. Doe dit ruim van tevoren. Eventueel kun je er (op het moment van terugkoelen) ook nog ijsklontjes aan toevoegen.
- Snijd het halve vanillestokje over en schraap het merg eruit.
- Doe de eidooiers, suiker, zout en het vanillemerg in een kom en roer door.
- Verwarm deze massa au bain marie. Blijf roeren, voeg de wodka toe en blijf ook dan weer doorroeren.
- De massa moet je verwarmen tot 62 graden (terwijl je blijft roeren), gebruik hiervoor een (suiker)thermometer. Zodra het mengsel de juiste temperatuur heeft haal je de kom van de pan en zet je deze in de kom met ijswater.
- Blijf roeren om het mengsel terug te koelen. Als het lauw is kun je het zeven en in een pot overgieten.
Tips
- Met het leeggeschraapte vanillestokje kun je zelf vanillesuiker maken.
- Ik heb zelf deze suikerthermometer waar ik erg tevreden over ben.
In de koelkast ongeveer een week houdbaar.
Mij lijkt advocaat ook niet lekker, maar naar deze variant ben ik wel nieuwsgierig.
Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!
Hoi Laura, kun je de advocaat ook iets zachter van smaak maken met room er doorheen? En hoeveel zou dat dan zijn?
Ik kan me voorstellen dat je er opgeklopte slagroom doorheen kunt spatelen om een advocaatroom met een zachtere smaak te creëren. Dit zou je helemaal zelf moeten proeven hoeveel daarvoor nodig is, maar ik zou beginnen met twee-drie eetlepels opgeklopte slagroom (met suiker).
Dank je wel, ga t proberen!
Fijn weekeinde en take care
Heerlijk zo,n advocaatje, even s,avonds niet elke dag hoor een klein glaasje advocaat met een toef slagroom zelf kloppen is het lekkerste hoef geen suiken in nou mmmmmm
Proberen waard hoor groetjes van Jeanny
Fijn Jeanny! Bedankt voor je berichtje 🙂
mmm, heerlijk!!! doet me denken aan vroeger, toen reden we echt ver om ergens bananentaart te halen mét advocaat!! en op de krokante bodem was ook een dun krokant laagje chocolade en dan pudding (met de advocaat door denk ik) en dan de banaan. het water komt me in de mond!! ps de bakker is al jaren dicht en recept nooit gekregen, dus Laura, moest je inspiratie willen hint hint
Haha wat een leuk idee! Dankje!
100 ml wodka?
Dat is een half kopje
De wodka dient ook deels als conservering. Het blijft tenslotte rauw ei 😉
Klinkt erg goed! Maar kun je de advocaat ook zonder de suiker maken? Ik ben namelijk niet zo’n voorstander van suiker😉
Dat heb ik niet geprobeerd!
Hoi Laura,
Ik kan niet terugvinden hoeveel ml advocaat je kunt maken met bovenstaand recept.
Ongeveer 250 ml.
hoi laura
heerlijk de advocaat ik heb veel van je gebakken soms met eigen produkten maar het blijf heerlijk je lijk wel mijn oud leraar zo duidelijk leg jij het uit.
Hoi Laura,
Misschien een gekke vraag, maar blijft de alcohol erg hoog in percentage en proef je dat ook? Ik ben op zoek naar een alcohol vrije versie ivm kinderen die er ook van gaan eten. Ik wil het op een slof doen en zo een advocaat slof maken.
Alvast bedankt voor je reactie 😊
Groetjes!
Die zit er zeker nog in, ik zou de brandewijn in dat geval vervangen door melk!
Top! Dankjewel voor je snelle reactie en ik ga het uitproberen 😊
Wat bedoel je, met een kom in de in de koeling zetten met advocaat, in de fles, of uit de fles?
Ik kook heel graag maar dit begrijp ik niet sorry.
Groetjes van marjon
Dat is niet wat er staat, het is ter voorbereiding: zet een kom met water in de koelkast. In deze kom ga je later de advocaat koelen.
Vandaag gemaakt en is heeeerlijk mmm! Wel wat weinig, dat is zo op haha. Volgende keer maak ik een dubbele hoeveelheid 🙂