Zelf advocaat maken

Gepost: 26 maart 2020 Laatst bewerkt: 6 april 2023
Zelf advocaat maken
73

Met dit makkelijke recept kun je zelf advocaat maken. Lekker om te serveren in glaasjes met slagroom of om te verwerken in baksels voor Pasen.

Advocaat met wodka

Het komt niet vaak voor dat ik een baksel maak dat ik zelf niet lekker vind. Ik begon ooit met de kokosmakronen voor mijn vader en nu maakte ik zelf advocaat die daarna direct naar mijn zusje ging.

De sneeuwster taart kan ik dan ook aan dit lijstje toevoegen, want daar zit ook advocaat in. Die advocaat had ik toen kant en klaar gekocht en was op basis van brandewijn. De brandende nasmaak was niet mijn ding, dus toen ik las dat je advocaat ook met wodka kunt maken wist ik hoe ik het ging aanpakken.

Eerlijk is eerlijk, je maakt mij nog steeds niet blij met advocaat, maar deze variant vond ik wel vele malen lekkerder. Dus hier is hij dan: met dit recept kun je zelf advocaat maken, met wodka weliswaar. Een recept wat echt bij Pasen hoort en waar dan ook al jaren om gevraagd wordt.

Neem ook eens een kijkje in de Pasen categorie op het blog. Hierin staan álle recepten met paasthema gebundeld.

Zelf advocaat maken-1a

Advocaat: het recept

Advocaat is een alcoholische drank die officieel gemaakt wordt met eieren, suiker en brandewijn of jenever. De combinatie van deze ingrediënten zorgt voor een romige textuur, een hele eigen zoete smaak, maar ook een ietwat bittere, brandende nasmaak door de brandewijn.

Deze romige drank heeft een hoog alcoholpercentage, waardoor advocaat vaak gedronken wordt als aperitief, toetje of gewoon als een kleine traktatie halverwege de zondagmiddag. Het wordt niet voor niets in een klein glaasje geserveerd, vaak nog met een dikke toef slagroom erop. Net een gebakje. Met een hoop alcohol erin, dat dan weer wel.

Advocaat schijnt al honderden jaren gedronken te worden in Nederland en België. De oudst bekende vermelding stamt uit de 17e eeuw en werd omschreven als een drankje gemaakt van eieren en brandewijn, dat werd gedronken door de Nederlandse elite.

HET FEESTDAGEN BAKBOEK

Bak het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.

Bestel het boek hier!

Afbeelding

Recepten met advocaat

Je kunt advocaat niet alleen op zichzelf als drank of toetje serveren, maar je kunt het ook heel goed als ingrediënt voor gebak en desserts inzetten. Zo ging het heel goed als vulling van de sneeuwster taart, die op de foto hieronder te zien is.

Het romige van advocaat smaakt bijvoorbeeld ook lekker bij een biscuit taart, chocolade taart, op een zanddeegbodem of bij een bolletje vanille-ijs. En laten we ook hier vooral de slagroom niet vergeten. Advocaat en slagroom zijn beste vrienden.

Naar mijn idee was het de laatste jaren niet meer zo populair als drankje, maar volgens mij begint dat wel weer te veranderen doordat het echt een bijzondere draai aan een zoet baksel of dessert kan geven.

TIP! Bij het bereidingsproces verwarm je het mengsel op een gegeven moment tot 62 graden. Daarbij is het handig om een suikerthermometer te gebruiken. Zelf heb ik deze, waar ik erg tevreden over ben.

Sneeuwster taart met advocaat

Tips: Advocaat recept maken

Kan ik de wodka ook door jenever of brandewijn vervangen?

Dat kan absoluut. Ik las ook in één van de reacties dat je het met liqor 43 zou kunnen maken. Genoeg leuke variaties te bedenken!

Hoe kan ik de advocaat romiger maken?

Je zou een advocaatroom kunnen maken door 100 ml opgeklopte slagroom heel voorzichtig door het eindresultaat te spatelen. Maar let wel, ik heb dit zelf nog niet eerder geprobeerd.

Is het veilig om te eten i.v.m. de rauwe eigelen?

Het blijven rauwe eieren, dus daarbij loop je altijd een risico. Als je dit recept voor een risicogroep maakt, probeer dan of je gepasteuriseerde eigelen bij een groothandel kunt vinden en maak de advocaat daarmee.

Mijn advocaat is aan de dunne kant.

Om dit op te lossen kun je er eventueel (als het nog lauw-warm is) wat gelatine in oplossen, maar het zou niet nodig moeten zijn als je het proces met de suikerthermometer goed gevolgd hebt.

 

Advocaat drank recept

Recept afdrukken

4.49 van 25 stemmen

Advocaat recept

Smul ervan door het in glaasjes met slagroom te serveren of verwerk de zelfgemaakte advocaat in een heerlijk baksel.

Ingrediënten

  • 80 gram eidooiers (dat is 4-5 eidooiers)
  • 80 gram fijne kristalsuiker
  • snuf zout
  • half vanillestokje
  • 100 ml wodka (brandewijn kan ook)

Instructies

  • Begin met het in de koelkast zetten van een kom met water, hierin koel je de advocaat straks terug. Doe dit ruim van tevoren. Eventueel kun je er (op het moment van terugkoelen) ook nog ijsklontjes aan toevoegen.
  • Snijd het halve vanillestokje open en schraap het merg eruit.
  • Doe de eidooiers, suiker, zout en het vanillemerg in een kom en roer door.
  • Verwarm deze massa au bain marie. Blijf roeren, voeg de wodka toe en blijf ook dan weer doorroeren.
  • De massa moet je verwarmen tot 62 graden (terwijl je blijft roeren), gebruik hiervoor een (suiker)thermometer. Zodra het mengsel de juiste temperatuur heeft haal je de kom van de pan en zet je deze in de kom met ijswater.
  • Blijf roeren om het mengsel terug te koelen. Als het lauw is kun je het zeven en in een pot overgieten.

Tips

Bewaren

In de koelkast ongeveer een week houdbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

51 reacties

  1. Annelies schreef:

    Mij lijkt advocaat ook niet lekker, maar naar deze variant ben ik wel nieuwsgierig.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

  2. Yolande schreef:

    Hoi Laura, kun je de advocaat ook iets zachter van smaak maken met room er doorheen? En hoeveel zou dat dan zijn?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik kan me voorstellen dat je er opgeklopte slagroom doorheen kunt spatelen om een advocaatroom met een zachtere smaak te creëren. Dit zou je helemaal zelf moeten proeven hoeveel daarvoor nodig is, maar ik zou beginnen met twee-drie eetlepels opgeklopte slagroom (met suiker).

      1. Yolande schreef:

        Dank je wel, ga t proberen!
        Fijn weekeinde en take care

    2. Marcel schreef:

      Hoi Laura, hoe lang is de advocaat houdbaar wanneer ik de potten steriliseer en op een donkere plaats bewaar?

      1. Laura's Bakery schreef:

        Dat durf ik niet te zeggen!

  3. Jeanny schreef:

    Heerlijk zo,n advocaatje, even s,avonds niet elke dag hoor een klein glaasje advocaat met een toef slagroom zelf kloppen is het lekkerste hoef geen suiken in nou mmmmmm

    Proberen waard hoor groetjes van Jeanny

    1. Laura's Bakery schreef:

      Fijn Jeanny! Bedankt voor je berichtje 🙂

      1. Marieke schreef:

        Hoi Laura!
        Als ik het probeer loop ik elke keer tegen hetzelfde probleem. Ik krijg een luchtige lobbige en lichtgele massa terwijl ik hem au bain marie klop een dat blijft zo als ik heb terug koel kloppend. Maar als ik hem in een glazen fles doe, krijg ik een donkergele massa onderin en blijft er heel weinig over. Wat doe ik verkeerd?

        1. Laura Kieft schreef:

          Wat gek zeg, nog niet eerder gehoord. Zo op afstand lastig om te zeggen waar het aan ligt, in de receptuur heb je geen wijzigingen gedaan?

        2. Selina schreef:

          Hallo Marieke,

          De eieren moeten niet geklopt worden maar geroert dus absoluut niet kloppen dan word de advocaat dun 🙂

          1. Marieke schreef:

            Bedankt, dat was het probleem! Helemaal lekker gelukt nu.

  4. Cientje Cap schreef:

    mmm, heerlijk!!! doet me denken aan vroeger, toen reden we echt ver om ergens bananentaart te halen mét advocaat!! en op de krokante bodem was ook een dun krokant laagje chocolade en dan pudding (met de advocaat door denk ik) en dan de banaan. het water komt me in de mond!! ps de bakker is al jaren dicht en recept nooit gekregen, dus Laura, moest je inspiratie willen hint hint

    1. Laura's Bakery schreef:

      Haha wat een leuk idee! Dankje!

  5. Maxgrrr schreef:

    100 ml wodka?
    Dat is een half kopje

    1. M. Voedingswaarig schreef:

      De wodka dient ook deels als conservering. Het blijft tenslotte rauw ei 😉

  6. M. Voedingswaarig schreef:

    Klinkt erg goed! Maar kun je de advocaat ook zonder de suiker maken? Ik ben namelijk niet zo’n voorstander van suiker?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik niet geprobeerd!

  7. Jojo schreef:

    Hoi Laura,

    Ik kan niet terugvinden hoeveel ml advocaat je kunt maken met bovenstaand recept.

  8. freek schreef:

    hoi laura
    heerlijk de advocaat ik heb veel van je gebakken soms met eigen produkten maar het blijf heerlijk je lijk wel mijn oud leraar zo duidelijk leg jij het uit.

  9. Kimberly schreef:

    Hoi Laura,

    Misschien een gekke vraag, maar blijft de alcohol erg hoog in percentage en proef je dat ook? Ik ben op zoek naar een alcohol vrije versie ivm kinderen die er ook van gaan eten. Ik wil het op een slof doen en zo een advocaat slof maken.

    Alvast bedankt voor je reactie ?

    Groetjes!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Die zit er zeker nog in, ik zou de brandewijn in dat geval vervangen door melk!

      1. Kimberly schreef:

        Top! Dankjewel voor je snelle reactie en ik ga het uitproberen ?

  10. M.van Wieringen-langëwegc schreef:

    Wat bedoel je, met een kom in de in de koeling zetten met advocaat, in de fles, of uit de fles?
    Ik kook heel graag maar dit begrijp ik niet sorry.
    Groetjes van marjon

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is niet wat er staat, het is ter voorbereiding: zet een kom met water in de koelkast. In deze kom ga je later de advocaat koelen.

  11. Marieke schreef:

    Vandaag gemaakt en is heeeerlijk mmm! Wel wat weinig, dat is zo op haha. Volgende keer maak ik een dubbele hoeveelheid 🙂

  12. Marleen schreef:

    Hallo Laura,
    We hebben een dubbel recept van je aangehouden. Echter is het nog aan de weinige kant. Ong 250ml. Ook is het door de dikte bijna niet te zeven. Weet jij wat er fout is gegaan? Het is wel lekker trouwens!

    1. Brenda schreef:

      Oh ik ben nu net ook alles aan het verdubbelen… nog steeds zo weinig??

    2. Laura Kieft schreef:

      Oeh dat durf ik van afstand zo niet te zeggen. Misschien teveel laten afkoelen voor het zeven?

  13. Marijke schreef:

    Ik heb eerst de advocaat precies volgens het recept met jenever gemaakt en ook de pulp opgesnoept. De 2e keer met de helft suiker en erytrol en de helft eidooier. Kreeg de helft minder lekkere pulp, maar o zo lekkere drinkbare LAURIJKE ( combi van Laura en Marijke). Lijkt meer op Bailey’s. De volgende keer gooi ik er eens geraspte pure 70% chocolade of chocodruppels bij. Lijkt me ook lekker en anders te dronken om het echt te proeven. Bedankt voor de heerlijke recepten.

    1. Marijke schreef:

      De erytrol (zoetstof) kristaliseerde weer na een paar dagen. Niet erg, want de Laurijke kreeg daardoor iets extra speciaals. Ik ga het zeker ook eens met Rum proberen, maar eerst nog met Wodka.

  14. Rita schreef:

    Hoi Laura
    Wat ook een heerlijke variant is, is i.pl.v. Wodka Rum gebruiken.

  15. Marijke schreef:

    De Erytrol (zoetstof) kristaliseerde weer na een paar dagen. Niet erg, want de Laurijke kreeg daardoor iets extra speciaals. Ik ga het zeker ook eens met Rum proberen, maar eerst nog met Wodka.

    1. Rita schreef:

      Ik kreeg net nog een tip van iemand die advocaat maakt met Licor 43… Die is de volgende keer aan de beurt.

  16. Véronique stragier schreef:

    mijn advocaat is veel te dik en suiker niet opgelost. Wat doe ik verkeerd?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat jammer! Lastig om vanaf hier exact te bepalen waar het mis is gegaan. Wellicht is het proces te snel gegaan en was de suiker nog niet helemaal opgelost en is de juiste consistentie niet bereikt.

  17. Kees van den Berg schreef:

    Beste Laura, voor het eerst advocaat gemaakt met de grammen en de hitte tot op de punt nauwkeurig. Toch is deze advocaat aan de dunne kant. Hoe kan ik dit oplossen?
    wat meer eidooiers erin? hoeveel meer?

    graag hoor ik van je.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend om te horen. Advocaat uit de winkel is vaak wel aan de dikke kant, om een dikkere advocaat te bereiken kun je het beste wat gelatine door de lauwe advocaat mengen. Verder klinkt het alsof je niks verkeerd hebt gedaan.

  18. Danielle schreef:

    Ook erg lekker op een grote-mensen-pannekoek met een dot slagroom en xxl-hagelslag puur.

  19. Petra schreef:

    Hallo, een ideetje hoe je pistache advocaat maakt? Heb ooit eens een potje kado gekregen en is super lekker!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zaten er ook stukjes pistache in? Het lijkt me dat er een pistachepasta doorheen zou moeten.

  20. Petra schreef:

    Nee, geen stukjes 😊
    Dacht ook aan die pasta, maar de verhouding, daar twijfel ik wat aan.
    Alvast bedankt!

  21. Yvonne schreef:

    Ik las over advocaat met licor 43. Is er iemand die dit al gemaakt heeft ondertussen? Is het lekker?

  22. Miran schreef:

    Worden de eigelen niet gepasteuriseerd door het te verwarmen tot 62°c? Dan is het toch veilig?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik weet niet of dat dan officieel zo is/moet, maar het is inderdaad wel de juiste temperatuur.

  23. Alida Nolden schreef:

    Laura,
    Net advocaat gemaakt maar helaas is het veel te dik geworden. Kon niet normaal door de trechter🙈. Is hier nog iets aan te doen? Smaak is heerlijk. Kan ik nog wat brandewijn in de fles schenken en dan goed schudden?

  24. Rita Vanheerentals schreef:

    Laura,

    Ik heb altijd probleem dat er suikerkorrels in mijn advokaat zitten,ziet er goed uit in de pan maar als ik ze in potjes doe zit het vol met suikerkorreltjes.
    Hoe komt dit

    1. Laura's Bakery schreef:

      In dat geval is je suiker niet volledig opgelost tijdens de au bain-marie verwarming, hier zou je de volgende keer op kunnen letten (iets langer verwarmen). Gebruik je wel fijne kristalsuiker? Dat heeft een fijnere korrel en lost sneller op.

  25. Resa schreef:

    Heerlijk! Lastig om te moeten delen😋🤭

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *