Zelf advocaat maken

Zelf advocaat maken
63

Het komt niet vaak voor dat ik een baksel maak dat ik zelf niet lekker vind. Ik begon ooit met de kokosmakronen voor mijn vader en nu maakte ik zelf advocaat die naar mijn zusje ging. De sneeuwster taart kan ik dan ook aan dit lijstje toevoegen, want daar zit ook advocaat in. Die advocaat had ik toen kant en klaar gekocht en was op basis van brandewijn. De brandende nasmaak was niet mijn ding, dus toen ik las dat je advocaat ook met wodka kunt maken wist ik hoe ik het ging aanpakken. Eerlijk is eerlijk, je maakt mij nog steeds niet blij met advocaat, maar deze variant vond ik wel vele malen lekkerder. Dus hier is hij dan: met dit recept kun je zelf advocaat maken. Een recept wat echt bij Pasen hoort en waar dan ook al jaren om gevraagd wordt.

Zelf advocaat maken

Smul ervan door het in glaasjes met slagroom te serveren of verwerk de zelfgemaakte advocaat in een heerlijk baksel.

Ingrediënten

 • 80 gram eidooiers (dat is 4-5 eidooiers)
 • 80 gram fijne kristalsuiker
 • snuf zout
 • half vanillestokje
 • 100 ml wodka (brandewijn kan ook)

Instructies

 • Begin met het in de koelkast zetten van een kom met water, hierin koel je de advocaat straks terug. Doe dit ruim van tevoren. Eventueel kun je er (op het moment van terugkoelen) ook nog ijsklontjes aan toevoegen.
 • Snijd het halve vanillestokje over en schraap het merg eruit.
 • Doe de eidooiers, suiker, zout en het vanillemerg in een kom en roer door.
 • Verwarm deze massa au bain marie. Blijf roeren, voeg de wodka toe en blijf ook dan weer doorroeren.
 • De massa moet je verwarmen tot 62 graden (terwijl je blijft roeren), gebruik hiervoor een (suiker)thermometer. Zodra het mengsel de juiste temperatuur heeft haal je de kom van de pan en zet je deze in de kom met ijswater.
 • Blijf roeren om het mengsel terug te koelen. Als het lauw is kun je het zeven en in een pot overgieten.

Tips

Bewaren

In de koelkast ongeveer een week houdbaar.

Wat vind jij van dit recept?

2.0 (2 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

36 reacties

 1. Annelies schreef:

  Mij lijkt advocaat ook niet lekker, maar naar deze variant ben ik wel nieuwsgierig.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

 2. Yolande schreef:

  Hoi Laura, kun je de advocaat ook iets zachter van smaak maken met room er doorheen? En hoeveel zou dat dan zijn?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik kan me voorstellen dat je er opgeklopte slagroom doorheen kunt spatelen om een advocaatroom met een zachtere smaak te creëren. Dit zou je helemaal zelf moeten proeven hoeveel daarvoor nodig is, maar ik zou beginnen met twee-drie eetlepels opgeklopte slagroom (met suiker).

   1. Yolande schreef:

    Dank je wel, ga t proberen!
    Fijn weekeinde en take care

  2. Marcel schreef:

   Hoi Laura, hoe lang is de advocaat houdbaar wanneer ik de potten steriliseer en op een donkere plaats bewaar?

   1. Laura's Bakery schreef:

    Dat durf ik niet te zeggen!

 3. Jeanny schreef:

  Heerlijk zo,n advocaatje, even s,avonds niet elke dag hoor een klein glaasje advocaat met een toef slagroom zelf kloppen is het lekkerste hoef geen suiken in nou mmmmmm

  Proberen waard hoor groetjes van Jeanny

  1. Laura's Bakery schreef:

   Fijn Jeanny! Bedankt voor je berichtje 🙂

   1. Marieke schreef:

    Hoi Laura!
    Als ik het probeer loop ik elke keer tegen hetzelfde probleem. Ik krijg een luchtige lobbige en lichtgele massa terwijl ik hem au bain marie klop een dat blijft zo als ik heb terug koel kloppend. Maar als ik hem in een glazen fles doe, krijg ik een donkergele massa onderin en blijft er heel weinig over. Wat doe ik verkeerd?

    1. Laura Kieft schreef:

     Wat gek zeg, nog niet eerder gehoord. Zo op afstand lastig om te zeggen waar het aan ligt, in de receptuur heb je geen wijzigingen gedaan?

    2. Selina schreef:

     Hallo Marieke,

     De eieren moeten niet geklopt worden maar geroert dus absoluut niet kloppen dan word de advocaat dun 🙂

     1. Marieke schreef:

      Bedankt, dat was het probleem! Helemaal lekker gelukt nu.

 4. Cientje Cap schreef:

  mmm, heerlijk!!! doet me denken aan vroeger, toen reden we echt ver om ergens bananentaart te halen mét advocaat!! en op de krokante bodem was ook een dun krokant laagje chocolade en dan pudding (met de advocaat door denk ik) en dan de banaan. het water komt me in de mond!! ps de bakker is al jaren dicht en recept nooit gekregen, dus Laura, moest je inspiratie willen hint hint

  1. Laura's Bakery schreef:

   Haha wat een leuk idee! Dankje!

 5. Maxgrrr schreef:

  100 ml wodka?
  Dat is een half kopje

  1. M. Voedingswaarig schreef:

   De wodka dient ook deels als conservering. Het blijft tenslotte rauw ei 😉

 6. M. Voedingswaarig schreef:

  Klinkt erg goed! Maar kun je de advocaat ook zonder de suiker maken? Ik ben namelijk niet zo’n voorstander van suiker?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat heb ik niet geprobeerd!

 7. Jojo schreef:

  Hoi Laura,

  Ik kan niet terugvinden hoeveel ml advocaat je kunt maken met bovenstaand recept.

 8. freek schreef:

  hoi laura
  heerlijk de advocaat ik heb veel van je gebakken soms met eigen produkten maar het blijf heerlijk je lijk wel mijn oud leraar zo duidelijk leg jij het uit.

 9. Kimberly schreef:

  Hoi Laura,

  Misschien een gekke vraag, maar blijft de alcohol erg hoog in percentage en proef je dat ook? Ik ben op zoek naar een alcohol vrije versie ivm kinderen die er ook van gaan eten. Ik wil het op een slof doen en zo een advocaat slof maken.

  Alvast bedankt voor je reactie ?

  Groetjes!

  1. Laura's Bakery schreef:

   Die zit er zeker nog in, ik zou de brandewijn in dat geval vervangen door melk!

   1. Kimberly schreef:

    Top! Dankjewel voor je snelle reactie en ik ga het uitproberen ?

 10. M.van Wieringen-langëwegc schreef:

  Wat bedoel je, met een kom in de in de koeling zetten met advocaat, in de fles, of uit de fles?
  Ik kook heel graag maar dit begrijp ik niet sorry.
  Groetjes van marjon

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat is niet wat er staat, het is ter voorbereiding: zet een kom met water in de koelkast. In deze kom ga je later de advocaat koelen.

 11. Marieke schreef:

  Vandaag gemaakt en is heeeerlijk mmm! Wel wat weinig, dat is zo op haha. Volgende keer maak ik een dubbele hoeveelheid 🙂

 12. Marleen schreef:

  Hallo Laura,
  We hebben een dubbel recept van je aangehouden. Echter is het nog aan de weinige kant. Ong 250ml. Ook is het door de dikte bijna niet te zeven. Weet jij wat er fout is gegaan? Het is wel lekker trouwens!

  1. Brenda schreef:

   Oh ik ben nu net ook alles aan het verdubbelen… nog steeds zo weinig??

  2. Laura Kieft schreef:

   Oeh dat durf ik van afstand zo niet te zeggen. Misschien teveel laten afkoelen voor het zeven?

 13. Marijke schreef:

  Ik heb eerst de advocaat precies volgens het recept met jenever gemaakt en ook de pulp opgesnoept. De 2e keer met de helft suiker en erytrol en de helft eidooier. Kreeg de helft minder lekkere pulp, maar o zo lekkere drinkbare LAURIJKE ( combi van Laura en Marijke). Lijkt meer op Bailey’s. De volgende keer gooi ik er eens geraspte pure 70% chocolade of chocodruppels bij. Lijkt me ook lekker en anders te dronken om het echt te proeven. Bedankt voor de heerlijke recepten.

  1. Marijke schreef:

   De erytrol (zoetstof) kristaliseerde weer na een paar dagen. Niet erg, want de Laurijke kreeg daardoor iets extra speciaals. Ik ga het zeker ook eens met Rum proberen, maar eerst nog met Wodka.

 14. Rita schreef:

  Hoi Laura
  Wat ook een heerlijke variant is, is i.pl.v. Wodka Rum gebruiken.

 15. Marijke schreef:

  De Erytrol (zoetstof) kristaliseerde weer na een paar dagen. Niet erg, want de Laurijke kreeg daardoor iets extra speciaals. Ik ga het zeker ook eens met Rum proberen, maar eerst nog met Wodka.

  1. Rita schreef:

   Ik kreeg net nog een tip van iemand die advocaat maakt met Licor 43… Die is de volgende keer aan de beurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *