Laura's Bakery
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact
Laura's Bakery
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact
Laura's Bakery

Eieren scheiden

Lian van Rensdoor Lian van Rens
07 mei 2017
in eieren, Handige Baktips, ingrediënten, technieken, tips en trucs
Deel op Facebook!Deel op Twitter!Deel op LinkedIn!Deel op Pinterest! Deel op WhatsApp!Deel via de E-mail!
Direct naar recept

Door Lian – Hoe je eieren kunt scheiden weten we allemaal eigenlijk wel. Toch vonden wij het handig al deze methoden eens op een rijtje te zetten, zodat het in een overzicht staat. In dit artikel gaan we alle methoden in twee groepen delen. De eerste groep noemen we voor het gemak even de natuurlijke methode, waarbij je niet meer dan het ei en de handen nodig hebt. De tweede groep noemen we de hulpmiddelen methode. Zoals de naam al doet vermoeden heb je een hulpmiddel, anders dan je handen of het ei, nodig om de eidooier van het eiwit te scheiden. 

De natuurlijke methoden

Overschudden

De meest bekende methode is het overschudden. Je breekt het ei voorzichtig doormidden en ‘schudt’ de eidooier van de ene halve eischaal in de andere terwijl je het eiwit eruit laat lopen. Je hebt hiervoor drie bakjes nodig. Een bakje waar de ‘schone’ eiwitten in gaan, een bakje waar je de eidooiers in doet en het laatste bakje waarboven je werkt. Het zou namelijk zonde zijn als je een beetje eidooier ‘knoeit’ in het bakje met alle schone eiwitten in het geval je meer dan twee eiwitten nodig hebt.

  • Voordeel: Deze methode werkt ontzettend snel.
  • Nadeel: Je moet het ei precies in het midden breken en dus voorzichtig te werk gaan.
De eidooier eruit vissen

De tweede ‘natuurlijke’ methode noem ik het eidooier vissen. Je hebt opnieuw drie bakjes nodig als je meer dan een ei moet scheiden. Boven het bakje waarmee je werkt breek je het ei en laat deze in het bakje vallen, de eidooier moet heel blijven. Met een stuk eischaal, of je hand waarbij je een kommetje maakt van je vingers, vis je de eidooier uit het eiwit en doe je deze in het bakje voor de eidooiers. Het schone eiwit gaat in het bakje voor de eiwitten en je herhaalt dit proces.

  • Voordeel: Je hoeft het ei niet netjes doormidden te breken.
  • Nadeel: je hebt meer kans dat je de eidooier breekt in het eiwit doordat je het er weer uit gaat vissen.
Je hand als zeef

Je kunt je hand naast visnet ook gebruiken als zeef. In principe heb je wel één extra bakje nodig, tenzij het je lukt om het ei met een hand boven je andere hand te breken. Mij lukt het nog niet, dus ik ga er vanuit dat je een bakje nodig hebt om je ei in te breken, eentje om het ei boven te zeven en dan nog twee voor de eidooiers en de eiwitten. Poeh, het worden heel wat bakjes. Je breekt dus een ei boven een kom waarbij je opnieuw zorgt dat de eidooier heel blijft. Dit ei giet je over je hand, waarbij je je vinger een klein beetje spreid maar niet te veel. Je vangt de eidooier op met je hand en laat het eiwit druppelen in een tweede kommetje.

  • Voordeel: Je hoeft het ei niet netjes doormidden te breken.
  • Nadeel: Je hebt wel erg veel kommetjes nodig en het wordt een beetje tijdrovend.

Hulpmiddelen methoden

Plastic fles

De meest bekende truc of hulpmiddel is die van de plastic fles. Je breekt een ei in een kom of op een wat dieper bord en zuigt met de plastic fles het eigeel uit het eiwit. Even in het flesje knijpen, boven de eidooier houden, stoppen met knijpen en het flesje doet de rest. Vervolgens kiep je de eidooier in een ander kommetje. Tegenwoordig heb je ook keukenhulpjes die gebaseerd zijn op deze truc.

  • Voordeel: Je werkt vrij schoon, geen vieze handen.
  • Nadeel: Volgens mij moet je de truc wel een paar keer goed oefenen voordat je deze onder de knie hebt. Daarnaast heb je een schone plastic fles nodig. Persoonlijk heb ik die niet standaard in huis…
Eischeider

Eentje die je kunt kopen in kookwinkels of online: een eischeider. Het is een soort van zeef waarin je het ei opvangt dat je breekt. De eidooier wordt opgevangen door de zeef en het eiwit druppelt er via de zijkanten uit.

  • Voordeel: Je werkt vrij schoon en krijgt geen vieze handen, daarnaast hoef je ook geen ‘trucje’ te leren voor deze methode.
  • Nadeel: Aanschaf van een hulpmiddel.

Dit waren de vijf methoden die wij konden bedenken. Bij alle vijf geldt dat je er verstandig aan doet om met meerdere kommetjes te werken. Zo zonde als je alle schone eiwitten vervuilt met een gebroken eidooier en weer helemaal opnieuw moet beginnen. Voor het scheiden van een ei hoeft dit natuurlijk niet.

Persoonlijk schud ik mijn ei altijd over en ik heb hier nooit problemen mee. Welke methode gebruik jij of mis jij er nog een in dit overzicht?

Vorige post

Volgende post

Snelle cinnamon rolls
Moederdag inspiratie

Related Posts

Bakken met amandelmeel

Bakken met amandelmeel

door Laura Kieft
16 september 2019
8

Momenteel vliegen de zakken met amandelmeel er bij mij doorheen. Het begon met muffins waar ik een deel van de...

Wanneer gebruik je gist, bakpoeder en baking soda

Wanneer gebruik je gist, bakpoeder en baking soda

door Laura Kieft
12 augustus 2019
8

Er zijn oneindig veel baksels die een rijsmiddel nodig hebben. Soms kunnen eieren genoeg zijn, maar meestal heeft een baksel...

IJs maken met en zonder ijsmachine

IJs maken met en zonder ijsmachine

door Laura Kieft
22 juli 2019
3

Er staan al ontzettend veel ijsrecepten hier op het blog zonder dat daar een ijsmachine aan te pas komt. Ideaal...

Lian van Rens

Lian van Rens

Lian is groot fan van de Amerikaanse keuken en ze is vooral gek op brownies, cheesecake en cinnamon rolls. Favoriete bezigheid als het regent? Verschillende variaties chocolate chip koekjes bakken.

Reacties 4

  1. Marjolein says:
    3 jaar geleden

    Ik gebruik idd een eischeider! Makkelijk en snel in gebruik.

    Beantwoorden
  2. Nienke says:
    3 jaar geleden

    Ik gebruik een combinatie van overschudden en hand als zeef. Ik breek het ei, laat de eidooier in een halve eischaal zitten en giet het dan op op mijn hand. Op deze manier heb je geen extra bakje nodig, is het niet erg als het ei niet precies door het midden gaat (je kunt de eidooier in de grootste helft laten zitten) en het is niet tijdrovend. Ik doe het zo omdat bij mij de eidooier nog wel eens kapot gaat door de scherpe randjes van de eierschaal bij het overschudden. Zeker als ik veel eieren moet scheiden.

    Beantwoorden
  3. Alissa says:
    3 jaar geleden

    Ik doe het nog iets anders. Ik tik het ei zachtjes ergens tegenaan zodat er kleine barstjes ontstaan. Dan breek ik een stukje schil af, zodat er een gaatje ontstaat. Daar laat ik het eiwit uitlopen, de dooier blijft er keurig in zitten. Met wat draaien loopt al het eiwit eruit. Alleen opletten dat de dooier geen scherp randje raakt, anders kan diestuk gaan.

    Beantwoorden
  4. Elisheva says:
    3 jaar geleden

    Hoe verser het ei, hoe steviger het vlies dat om de dooier zit.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only

Uitgebreid zoeken

Over Laura’s Bakery

Laura's Bakery

Welkom op Laura's Bakery! Je bent hier aan het juiste webadres voor de lekkerste baksels en borrelhapjes. Met mijn toegankelijke recepten laat ik je zien dat bakken niet alleen leuk en lekker is, maar ook helemaal niet zo moeilijk.

Veel bakplezier! Liefs, Laura

Hier kun je mij ook volgen

kerst galette

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze updates en/of nieuwsbrief om nooit meer iets te missen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mijn boeken

Het Laura’s Bakery Basisbakboek
Het Laura’s Bakery Bakboek
Het Borrelhapjes Bakboek

HANDIGE BAKTIPS

Genoemde oventemperaturen zijn altijd voor een oven met boven- en onderwarmte. Bak je op hetelucht? Zet de temperatuur dan 10-20% lager.

Een theelepel (tl) heeft een inhoud van 5 milliliter, een eetlepel (el) heeft een inhoud van 15 milliliter.

Met 1 ei wordt een ei van M formaat bedoeld, die weegt zonder schaal ongeveer 50 gram. Minder nodig? Kluts je ei dan en weeg af wat je nodig hebt.

Met boter wordt altijd ongezouten roomboter bedoeld, net zoals dat met suiker altijd kristalsuiker wordt bedoeld. Ik geef de voorkeur aan fijne kristalsuiker.

Je ingrediënten moeten altijd op kamertemperatuur zijn, tenzij anders vermeld.

RECEPT OMREKENEN

Naar een grotere of kleinere vorm

Volg mij op Instagram

  • ADVENT  Als deze suikerbroodpudding met lemon curd en frambozen het enige is dat op tafel staat bij het kerstontbijt vind ik dat helemaal prima  Naast mijn kop thee dan wel       Z   lekker vind ik het  Ga jij hem ook maken         Recept staat nu online  link in profiel    laurasbakery         laurasbakeryadvent  broodpudding  suikerbrood  kerstontbijt
  • ADVENT  De klassieke sneeuwster taart staat online  Een baksel dat al j  ren op mijn baklijst stond en ik maar nooit maakte  Waarom niet  Ik ben stiekem zelf helemaal niet zo dol op deze taart  Waarom dat vertel ik je in het artikel  En ik vertel ook gelijk wat ik eraan zou veranderen zodat ik hem wel superlekker vind         Recept staat nu online  link in profiel    laurasbakery         laurasbakeryadvent  sneeuwster  sneeuwstertaart  kersttaart
  • ADVENT  Ja hoor  ook de hartige kerstrecepten zijn dit jaar weer van de partij  Wat dacht je van deze veel te leuke filodeeg christmas crackers  Met een vulling van kip  feta en pompoen  heerlijk          Recept staat uiteraard online  link in profiel    laurasbakery         laurasbakeryadvent  christmascrackers  filodeeg
  • ADVENT  Ook zo gek op de populaire kaneelsterren die deze periode in de winkels liggen  Vanaf nu kun je ze het hele jaar door eten  want ik deel het recept met jullie  Ze waren z  lig                 Nu online  link in profiel    laurasbakery         laurasbakeryadvent  kerststerren  kaneelsterren  kerstkoekjes
  • ADVENT  Op zoek naar een dessert dat z   lekker is dat iedereen zijn vingers erbij zal aflikken  Dan wil je deze pavlova maken voor de kerstdagen  geloof mij maar  Voorzien van room  karamel  chocolade en kletskoppen is deze pavlova een echt succesnummer         Nu online  link in profiel    laurasbakery         laurasbakeryadvent  pavlova  meringue  kerstdessert
  • ADVENT  Ooit al eens eetbare decoraties in je kerstboom gehangen  Ik heb een overzicht voor jullie gemaakt met recepten die je zelf kunt maken om in de boom te hangen         Nu online  link in profiel    laurasbakery         laurasbakeryadvent  boomdecoratie  kerstkransjes  kerstboom

De meest populaire artikelen

Basisrecept vanillecake
Basisrecepten

Basisrecept vanillecake

Vandaag is het tijd voor een  goed basisrecept: een lekkere vanillecake. Inmiddels staan er toch al een aantal recepten op...

door Laura Kieft
26 februari 2013
Basisrecept vanille botercrème
Basisrecepten

Basisrecept vanille botercrème

Dit overheerlijke recept voor vanille botercrème is echt een must als je regelmatig bakt! Deze botercrème smaakt niet naar boter...

door Laura Kieft
04 april 2013
No bake stroopwafel cheesecake
Taarten

No bake stroopwafel cheesecake

Soms...

door Laura Kieft
26 oktober 2019
Basisrecept Koekjes
Basisrecepten

Basisrecept Koekjes

Misschien wel mijn meest favoriete basisrecept: koekjes! Ik kan een dag vullen met het bakken (en eten!) van allerlei soorten...

door Laura Kieft
12 september 2013
Volgende Post
Moederdag inspiratie

Moederdag inspiratie

Menu
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
Navigatie
  • Over Laura’s Bakery
  • FAQ – Veelgestelde vragen
  • Samenwerken
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacyverklaring
Recepten
  • Muffins
  • Pancakes
  • Schuimpjes
  • Taarten
  • Truffels & Bonbons
  • Vullingen en Toppings
  • Zonder oven
Meest recent

Witte chocolade slagroomtruffels

09 december 2019

Suikerbroodpudding met lemon curd en frambozen

08 december 2019

Sneeuwster taart

07 december 2019
Mijn bakboeken

Het Laura’s Bakery Basisbakboek

Het Laura’s Bakery Bakboek

Het Borrelhapjes Bakboek

© 2019 | all rights reserved

Generic filters
Zoek op Categorieën
No Result
View All Result
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact

Log hieronder in op uw account

Wachtwoord vergeten Registreer

Wachtwoord opnieuw aanvragen

Voer uw gebruikersnaam of e-mailadres in om uw wachtwoord opnieuw in te stellen.

Inloggen

Geef een naam op voor je collectie



Annuleren
Maak collectie aan

Ik bak niet alleen graag koekjes, ik verzamel ook digitale cookies.OkLees meer