Hoe je eieren kunt scheiden weten we allemaal eigenlijk wel. Toch vonden wij het handig al deze methoden eens op een rijtje te zetten, zodat het in een overzicht staat. In dit artikel gaan we alle methoden in twee groepen delen. De eerste groep noemen we voor het gemak even de natuurlijke methode, waarbij je niet meer dan het ei en de handen nodig hebt. De tweede groep noemen we de hulpmiddelen methode. Zoals de naam al doet vermoeden heb je een hulpmiddel, anders dan je handen of het ei, nodig om de eidooier van het eiwit te scheiden.
De natuurlijke methoden
Overschudden
De meest bekende methode is het overschudden. Je breekt het ei voorzichtig doormidden en ‘schudt’ de eidooier van de ene halve eischaal in de andere terwijl je het eiwit eruit laat lopen. Je hebt hiervoor drie bakjes nodig. Een bakje waar de ‘schone’ eiwitten in gaan, een bakje waar je de eidooiers in doet en het laatste bakje waarboven je werkt. Het zou namelijk zonde zijn als je een beetje eidooier ‘knoeit’ in het bakje met alle schone eiwitten in het geval je meer dan twee eiwitten nodig hebt.
- Voordeel: Deze methode werkt ontzettend snel.
- Nadeel: Je moet het ei precies in het midden breken en dus voorzichtig te werk gaan.
Meer weten over eieren? Lees hier 8 dingen die jij nog niet wist over eieren!
De eidooier eruit vissen
De tweede ‘natuurlijke’ methode noem ik het eidooier vissen. Je hebt opnieuw drie bakjes nodig als je meer dan een ei moet scheiden. Boven het bakje waarmee je werkt breek je het ei en laat deze in het bakje vallen, de eidooier moet heel blijven. Met een stuk eischaal, of je hand waarbij je een kommetje maakt van je vingers, vis je de eidooier uit het eiwit en doe je deze in het bakje voor de eidooiers. Het schone eiwit gaat in het bakje voor de eiwitten en je herhaalt dit proces.
- Voordeel: Je hoeft het ei niet netjes doormidden te breken.
- Nadeel: je hebt meer kans dat je de eidooier breekt in het eiwit doordat je het er weer uit gaat vissen.
Je hand als zeef
Je kunt je hand naast visnet ook gebruiken als zeef. In principe heb je wel één extra bakje nodig, tenzij het je lukt om het ei met een hand boven je andere hand te breken. Mij lukt het nog niet, dus ik ga er vanuit dat je een bakje nodig hebt om je ei in te breken, eentje om het ei boven te zeven en dan nog twee voor de eidooiers en de eiwitten. Poeh, het worden heel wat bakjes. Je breekt dus een ei boven een kom waarbij je opnieuw zorgt dat de eidooier heel blijft. Dit ei giet je over je hand, waarbij je je vinger een klein beetje spreid maar niet te veel. Je vangt de eidooier op met je hand en laat het eiwit druppelen in een tweede kommetje.
- Voordeel: Je hoeft het ei niet netjes doormidden te breken.
- Nadeel: Je hebt wel erg veel kommetjes nodig en het wordt een beetje tijdrovend.
Ik gebruik idd een eischeider! Makkelijk en snel in gebruik.
Ik gebruik een combinatie van overschudden en hand als zeef. Ik breek het ei, laat de eidooier in een halve eischaal zitten en giet het dan op op mijn hand. Op deze manier heb je geen extra bakje nodig, is het niet erg als het ei niet precies door het midden gaat (je kunt de eidooier in de grootste helft laten zitten) en het is niet tijdrovend. Ik doe het zo omdat bij mij de eidooier nog wel eens kapot gaat door de scherpe randjes van de eierschaal bij het overschudden. Zeker als ik veel eieren moet scheiden.
Ik doe het nog iets anders. Ik tik het ei zachtjes ergens tegenaan zodat er kleine barstjes ontstaan. Dan breek ik een stukje schil af, zodat er een gaatje ontstaat. Daar laat ik het eiwit uitlopen, de dooier blijft er keurig in zitten. Met wat draaien loopt al het eiwit eruit. Alleen opletten dat de dooier geen scherp randje raakt, anders kan diestuk gaan.
Hoe verser het ei, hoe steviger het vlies dat om de dooier zit.
Het kan nog makkelijker, met een grote diepe sauslepel bijvoorbeeld, je schenkt de dooier in de lepel en zorgt dat het wit in een bakje eronder valt. Geleerd van mijn vader en werkt nog steeds perfect.
Mooie website Laura!
Ik vind het een leuk idee maar het ziet er niet zo lekker uit