Lemon curd is het meest bekend, maar ook andere ingrediënten lenen zich goed voor curd. Bramen bijvoorbeeld! Ik geef je het recept voor bramen curd!
Porties: 600ml
Ingrediënten
300grambramen
4elcitroensap
200gramsuiker
snuf zout
4eieren
60gramongezouten roomboter
Instructies
Pureer de bramen en zeef alle pitjes eruit. Doe de puree, citroensap, suiker, zout en eieren in een steelpan. Roer tot een egaal mengsel.
Zet de pan op een laag vuur en voeg de boter toe. Blijf continu rustig roeren tot de boter helemaal is opgelost en blijf daarna nog ongeveer 10 tot 15 minuten roeren tot het mengsel is ingedikt tot yoghurt dikte.
Giet de bramen curd dan in schone potjes, draai de deksel er op en zet ze op hun kop. Laat ze in ieder geval 5 minuten zo staan voordat je ze weer rechtop zet. Je hoort een klik van de deksel als je dit doet, nu zijn ze vacuüm gezogen.
Tips
Ontstaan er slierten ei in je curd? Dan stond het vuur toch te hoog. Een manier waarop dit minder snel gebeurt is door de bramen curd au bain-marie te bereiden, zoals ik ook bij mijn lemon curd doe. Ik heb dit zelf niet getest, maar het zou net zo goed moeten werken.
Bewaren
Ongeopende potjes bramen curd kun je op een donkere koele plek een jaar lang bewaren. Na openen zet je het in de koelkast, daar blijft het ook nog best wel even goed.