8 dingen die jij nog niet wist over eieren

10 mei 2021
8 dingen die jij nog niet wist over eieren
3

In de zoete keuken is een ei bijna niet weg te denken. Om maar een paar voorbeelden te noemen: meringue, flensjes, wentelteefjes, biscuit of lange vingers. En in mei leggen alle vogels een ei! Aldus een oud-Nederlandse wijsheid, dus daarom leek het me nu een mooi moment om wat leuke weetjes over eieren voor jullie op te sommen.

De weetjes van vandaag gaan alle kanten op, van handige baktips tot grappige eierfeiten. Heb jij er nog een leuk weetje aan toe te voegen? Laat die dan achter in een reactie onder dit artikel!

Wanneer zijn je eieren nog goed?

Natuurlijk kun je gewoon kijken naar de houdbaarheidsdatum op het eierdoosje. Maar omdat eierschalen nogal poreus en dus niet helemaal luchtdicht zijn, bestaat een leuke truc om de versheid zelf te testen. Hier heb je enkel een kom met water voor nodig, maar eerst een stukje uitleg. Hoe ouder het ei wordt, hoe meer er van het vloeibare deel van het ei zal verdampen en deze ruimte zich opvult met lucht. Een oud ei bevat dus meer lucht en zal makkelijker blijven drijven. Dus, als je aan het testen slaat: leg het desbetreffende ei in de kom met water en wacht even af. Blijft het ei drijven, dan is het definitief niet goed meer en moet je het niet meer opeten. Als het ei zinkt en op z’n zij rolt dan is het nog hartstikke vers. Het ei kan bij het zinken ook rechtop komen te staan, dan is het ei nog net aan goed. Meteen vandaag opeten dus. Hier zie je een handig overzicht.

Dit zijn de manieren waarop je snel en gemakkelijk het eiwit van het eigeel kunt scheiden.

Waarom eten we zoveel (chocolade) eieren met Pasen?

Eieren komen eigenlijk op alle manieren terug met Pasen: we beschilderen hardgekookte eieren met kinderen, we verstoppen paaseieren, chocolade eitjes zijn niet weg te denken uit de supermarkt en de paasbrunch bevat allerlei op ei-geïnspireerde gerechten. Maar wat hebben eieren eigenlijk met Pasen te maken?

Het ei staat sinds vroeger in vele religies symbool voor vruchtbaarheid, nieuw leven én de lente. Volgens de Germaanse tradities werden eieren verstopt op de akkers om deze zo vruchtbaarder te maken. Daarnaast mochten er lang geleden tussen Aswoensdag en Pasen geen eieren gegeten worden, tot aan Paaszondag. De eieren die in de tussentijd dan te oud werden om op te eten, werden beschilderd. En het feit dat onze supermarkten rondom Pasen vol liggen met chocolade paaseitjes hebben we aan de Fransen te danken. Parijse banketbakkers hadden in de 18e eeuw onderlinge wedstrijden over wie het mooiste chocolade ei kon maken. Over de jaren heen zijn daar de chocolade paaseitjes zoals wij die nu kennen uit voortgekomen. Daar ben ik stiekem best wel blij om, want daarom kan ik jullie met Pasen jaarlijks weer verrassen met lekkere recepten met deze chocolade paaseitjes.

Zo blijft je eigeel in het midden zitten van je gekookte ei

Soms zit het eigeel van een gekookt ei helemaal tegen de rand aan en dat is niet altijd even handig, bijvoorbeeld wanneer je de eieren wilt gebruiken om gevulde eitjes van te maken. Er is een simpele truc waarmee je ervoor kunt zorgen dat het eigeel van je gekookte ei perfect in het midden blijft zitten: roer tijdens de eerste minuut van het koken het ei met een schuimspaan rond in het water. Het luchtzakje dat zich onder de eierschaal bevindt verdwijnt op deze manier en daardoor komt je gekookte eigeel mooi in het midden terecht.

Zo vervang je eieren bij het bakken!

Waarom zijn er witte en bruine eieren?

Het antwoord op deze vraag is heel simpel! Dit wordt bepaald door het ras van de kip en is zelfs al te zien aan aan hun oorlellen. Een witte kip met witte oorlellen legt, je raadt het vast al, witte eieren. En een bruine kip met rode oorlellen legt bruine eieren.

Zijn bruine eieren lekkerder dan witte eieren?

Deze opvatting schijnt cultuurgebonden te zijn. Het witte ei is in Nederland beduidend minder populair. Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat witte eieren in plastic doosjes verkocht worden en goedkoper zijn, waaruit het vooroordeel ontstaat dat dat ze dan ook wel minder lekker zullen zijn. Witte eieren worden in Nederland daarom meer geëxporteerd naar het buitenland, waar men juist van mening is dat witte eieren meer puur zouden zijn en dus lekkerder!

Wil je je eieren snel op kamertemperatuur krijgen? Leg ze dan in een kom met warm water.

Met deze trucjes pel je makkelijk en snel een ei

Stap 1 is natuurlijk dat je een gaatje moet prikken in de eierschaal voorafgaand aan het koken. Dat voorkomt niet alleen dat de eierschaal kapot gaat tijdens het koken, maar maakt ook dat het ei zich makkelijker laat pellen. Stap 2 is de toevoeging van een theelepel baking soda aan het water waar je de eieren in kookt. Stap 3 is dat je de eieren na het koken meteen ‘laat schrikken’ met koud water. Vervolgens schud je ze in de pan of in een plastic bak heen en weer, waardoor een groot deel van de eierschillen al loslaat. Even afspoelen onder de kraan en de laatste stukjes schil eraf spoelen en je bent zo klaar met het pellen van een grote hoeveelheid eieren.

Heb je na het lezen van dit artikel trek gekregen in een ei (of twee)? Dan heb ik nog wel een aantal lekkere recept voor je:

Bronnen gebruikt voor dit artikel: Ad.nlQuest24 KitchenKeuringsdienst van waardePlezier in de keuken – Huffington Post

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

21 reacties

 1. Naomi schreef:

  Heb je ook nog tips om eieren te breken zonder dat de dooier stuk gaat?

  1. Laura Kieft schreef:

   Ik heb hier zelf nooit problemen mee, maar kan ook niet zeggen dat ik iets speciaals doe. Heb wel het idee dat het met verse eieren het best gaat.

  2. MH schreef:

   Door een ei te breken op een plat oppervlakte, zoals je aanrecht, en niet op een scherp object, zoals de rand van je pan, voorkom je dat het eigeel breekt.

 2. Jeltje schreef:

  Heerlijke recepten allemaal zeg. Heb je ook nog een tip voor het pellen van de eitjes? De schil eraf krijgen is tot daar aan toe, maar dat velletje eraf peuteren is verschrikkelijk. Ik heb soms het idee dat het aan het soort pannetje ligt waar de eieren in gekookt worden, kan dat?

  1. Laura Kieft schreef:

   Ik tik ze na het koken vast stuk aan een kant en leg ze dan nog even in het water. Na een paar tellen kun je ze dan al met gemak pellen.

 3. Muis schreef:

  Ik heb nog een super tip voor het pellen van een ei!!
  Ooit gezien in een tv programma en ik dacht onzin, maar ik doe het zelf altijd en het werkt 95% van de tijd!!

  Ei koken, laten schrikken in koud water en dannnn.. Ferme tik op het aanrecht met de ‘bovenkant’ én de ‘onderkant’ van het ei. Dan het eitje op z’n kant leggen en met platte hand heen en weer rollen, zodat zij gehele ‘jasje’ breekt.
  Op die manier doe ik nu ál mijn gekookte eieren. De hele schaal valt zo’n beetje in 1 stuk zo van je ei af. Geen stukjes en geen velletjes.
  Gewoon een keer proberen!

  Kusjedoei!!

 4. Anita schreef:

  Hallo, wat is de beste manier om eieren te bewaren. In de koelkast of juist niet in de koelkast?
  Grt Anita

  1. Djorgio schreef:

   Koelkast altijd goed!🥳

 5. Mevrouw schreef:

  Eieren, moet je nooit in koelkast bewaren, ze nemen de smaak en geur van de andere producten op,en zullen dan echt niet meer lekker zijn! ! Dit, advies kreeg ik van keuringsrapport dienst,die bij mij thuis kwam.

 6. Djorgio schreef:

  Okik laat het altijd in de doos
  Nooit geen last van andere geuren of smaak van produkten in de koelkast
  Gezonde groet!
  Djorgio

 7. Sandra schreef:

  Ik heb ook wat weetjes over eieren. De kippen zijn zo gefokt dat ze elke 25 uur een eitje leggen. Dit komt neer op ongeveer 300 eieren per jaar. De bankivahoen waarvan de kip afstamt, legde zo’n 6 eieren per jaar voordat deze vogel gedomesticeerd werd. Het lichaam van de kip is niet berekend op het leggen van zo onnatuurlijk veel eieren, dus dit is ontzettend zwaar voor een kip. Na ongeveer 17 maanden is de legkip niet meer productief genoeg voor de eierindustrie. De kippen worden met de hand gevangen waarbij ze vaak vleugels en poten breken. Vervolgens gaan ze op transport naar een slachthuis, waarna het leven van de legkip eindigt als soepkip. Per jaar worden in Nederland 45 miljoen haantjes, de broertjes van de legkippen die geen “nut” hebben, vergast of versnipperd.
  Gelukkig zijn er genoeg alternatieven voor eieren, ook voor baksels.

  1. Evelien schreef:

   Dan ben ik ivm met een voedsel overgevoeligheid voor ei, gist en andere reismiddelen toch REUZE benieuwd wat deze alternatieven zijn. Kun je er een paar opsommen waar je ook echt luchtige en stevige baksels van krijgt??
   Alvast bedankt 🙂

 8. Karel schreef:

  U schrijft dat in mei alle vogels een ei leggen. Doch de koekoek en de spriet, die leggen in de meimaand niet.

  1. Djorgio schreef:

   Mooi! dan weten we dat ook weer!thxs!
   Gezonde groet Djorgio

 9. Mevrouw schreef:

  Hallo, nog even over eieren bewaren, zo als ik dus zei,ei nooit in koelkast bewaren, om dat ei de reuk en geur opneemt van de omgeving, ook als ze in de doos zitten!

 10. Flapyu schreef:

  Ook ik miste het belangrijkste weetje: eieren bewaar je buiten de koelkast! Overigens geldt ook voor de meeste groenten dat ze buiten de koelkast bewaard moeten worden.

 11. Karin schreef:

  Mijn oma leerde mij eieren buiten de koelkast te bewaren. Als zij nog leefde zou ze 128 jaar zijn. Dat is dus niet meer van deze tijd, vanwege de salmonellabacterie. Eieren ná aankoop altijd in de koeling om bacteriegroei af te remmen, en ze zo langer vers te houden. Ook altijd de puntige kant omlaag.

  1. Janez schreef:

   👍🏽

  2. Sarah schreef:

   Bedenk eens waar de supermarkt z’n eieren bewaard? Dat doen ze op een plek waar de eieren zo lang mogelijk goed voor de verkoop blijven, dus buiten de koeling. Dat is thuis niet anders.

 12. Henk schreef:

  Iets wat ik ooit gelezen heb over het bewaren van eieren:
  Om eieren zit een natuurlijk beschermlaagje. Daardoor kunnen eieren buiten de koelkast bewaard blijven. In de USA is het wettelijk verplicht om eieren te reinigen voordat de eieren verkocht worden. Het beschermlaagje is dan verdwenen. Daarom moeten in de USA de eieren in de koelkast bewaard blijven.

  1. Janez schreef:

   Okay!Henk thxs for your information✌🏽

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *