In de zoete keuken zijn eieren bijna niet weg te denken. Om maar een paar voorbeelden te noemen: meringue, flensjes, wentelteefjes, biscuit of lange vingers. En in mei leggen alle vogels een ei! Aldus een oud-Nederlandse wijsheid, dus daarom leek het me nu een mooi moment om wat leuke weetjes over eieren voor jullie op te sommen.
8 dingen die jij nog niet wist over eieren
De weetjes van vandaag gaan alle kanten op, van handige baktips tot grappige eierfeiten. Heb jij er nog een leuk weetje aan toe te voegen? Laat die dan achter in een reactie onder dit artikel!
Zijn mijn eieren over datum?
Als je wil weten of je eieren nog goed zijn dan kun je natuurlijk gewoon kijken naar de houdbaarheidsdatum op het eierdoosje. Maar omdat eierschalen nogal poreus en dus niet helemaal luchtdicht zijn, bestaat een betere manier om de versheid te testen. Hier heb je enkel een kom met water voor nodig, maar eerst een stukje uitleg. Hoe ouder het ei wordt, hoe meer er van het vloeibare deel van het ei zal verdampen en deze ruimte zich opvult met lucht. Een oud ei bevat dus meer lucht en zal makkelijker blijven drijven.
Dus, als je aan het testen gaat: leg het desbetreffende ei in de kom met water en wacht even af. Blijft het ei drijven, dan is het definitief niet goed meer en moet je het niet meer opeten. Als het ei zinkt en op z’n zij rolt dan is het nog hartstikke vers. Het ei kan bij het zinken ook rechtop komen te staan, dan is het ei nog net aan goed. Meteen vandaag opeten dus. Hier zie je een handig overzicht.
BAKTIP: In dit artikel deel ik meerdere tips om het eiwit gemakkelijk van het eigeel te kunnen scheiden. Je kan ook voor kiezen om een eierscheider kopen.
Waarom eten we zoveel (chocolade) eieren met Pasen?
Eieren komen eigenlijk op alle manieren terug met Pasen: we beschilderen hardgekookte eieren met kinderen, we verstoppen paaseieren, chocolade eitjes zijn niet weg te denken uit de supermarkt en de paasbrunch bevat allerlei op ei-geïnspireerde gerechten. Maar wat hebben eieren eigenlijk met Pasen te maken?
Het ei staat sinds vroeger in vele religies symbool voor vruchtbaarheid, nieuw leven én de lente. Volgens de Germaanse tradities werden eieren verstopt op de akkers om deze zo vruchtbaarder te maken. Daarnaast mochten er lang geleden tussen Aswoensdag en Pasen geen eieren gegeten worden, tot aan Paaszondag. De eieren die in de tussentijd dan te oud werden om op te eten, werden beschilderd.
Het feit dat onze supermarkten rondom Pasen vol liggen met chocolade paaseitjes hebben we aan de Fransen
te danken. Parijse banketbakkers hadden in de 18e eeuw onderlinge wedstrijden over wie het mooiste chocolade ei kon maken. Over de jaren heen zijn daar de chocolade paaseitjes zoals wij die nu kennen uit voortgekomen. Daar ben ik stiekem best wel blij om, want daarom kan ik jullie met Pasen jaarlijks weer verrassen met lekkere recepten met deze chocolade paaseitjes.
Heb je ook nog tips om eieren te breken zonder dat de dooier stuk gaat?
Ik heb hier zelf nooit problemen mee, maar kan ook niet zeggen dat ik iets speciaals doe. Heb wel het idee dat het met verse eieren het best gaat.
Door een ei te breken op een plat oppervlakte, zoals je aanrecht, en niet op een scherp object, zoals de rand van je pan, voorkom je dat het eigeel breekt.
Heerlijke recepten allemaal zeg. Heb je ook nog een tip voor het pellen van de eitjes? De schil eraf krijgen is tot daar aan toe, maar dat velletje eraf peuteren is verschrikkelijk. Ik heb soms het idee dat het aan het soort pannetje ligt waar de eieren in gekookt worden, kan dat?
Ik tik ze na het koken vast stuk aan een kant en leg ze dan nog even in het water. Na een paar tellen kun je ze dan al met gemak pellen.
Ik heb nog een super tip voor het pellen van een ei!!
Ooit gezien in een tv programma en ik dacht onzin, maar ik doe het zelf altijd en het werkt 95% van de tijd!!
Ei koken, laten schrikken in koud water en dannnn.. Ferme tik op het aanrecht met de ‘bovenkant’ én de ‘onderkant’ van het ei. Dan het eitje op z’n kant leggen en met platte hand heen en weer rollen, zodat zij gehele ‘jasje’ breekt.
Op die manier doe ik nu ál mijn gekookte eieren. De hele schaal valt zo’n beetje in 1 stuk zo van je ei af. Geen stukjes en geen velletjes.
Gewoon een keer proberen!
Kusjedoei!!
Hallo, wat is de beste manier om eieren te bewaren. In de koelkast of juist niet in de koelkast?
Grt Anita
Koelkast altijd goed!?
Eieren, moet je nooit in koelkast bewaren, ze nemen de smaak en geur van de andere producten op,en zullen dan echt niet meer lekker zijn! ! Dit, advies kreeg ik van keuringsrapport dienst,die bij mij thuis kwam.
Okik laat het altijd in de doos
Nooit geen last van andere geuren of smaak van produkten in de koelkast
Gezonde groet!
Djorgio
Ik heb ook wat weetjes over eieren. De kippen zijn zo gefokt dat ze elke 25 uur een eitje leggen. Dit komt neer op ongeveer 300 eieren per jaar. De bankivahoen waarvan de kip afstamt, legde zo’n 6 eieren per jaar voordat deze vogel gedomesticeerd werd. Het lichaam van de kip is niet berekend op het leggen van zo onnatuurlijk veel eieren, dus dit is ontzettend zwaar voor een kip. Na ongeveer 17 maanden is de legkip niet meer productief genoeg voor de eierindustrie. De kippen worden met de hand gevangen waarbij ze vaak vleugels en poten breken. Vervolgens gaan ze op transport naar een slachthuis, waarna het leven van de legkip eindigt als soepkip. Per jaar worden in Nederland 45 miljoen haantjes, de broertjes van de legkippen die geen “nut” hebben, vergast of versnipperd.
Gelukkig zijn er genoeg alternatieven voor eieren, ook voor baksels.
Dan ben ik ivm met een voedsel overgevoeligheid voor ei, gist en andere reismiddelen toch REUZE benieuwd wat deze alternatieven zijn. Kun je er een paar opsommen waar je ook echt luchtige en stevige baksels van krijgt??
Alvast bedankt 🙂
U schrijft dat in mei alle vogels een ei leggen. Doch de koekoek en de spriet, die leggen in de meimaand niet.
Mooi! dan weten we dat ook weer!thxs!
Gezonde groet Djorgio
Hallo, nog even over eieren bewaren, zo als ik dus zei,ei nooit in koelkast bewaren, om dat ei de reuk en geur opneemt van de omgeving, ook als ze in de doos zitten!
Ook ik miste het belangrijkste weetje: eieren bewaar je buiten de koelkast! Overigens geldt ook voor de meeste groenten dat ze buiten de koelkast bewaard moeten worden.
Mijn oma leerde mij eieren buiten de koelkast te bewaren. Als zij nog leefde zou ze 128 jaar zijn. Dat is dus niet meer van deze tijd, vanwege de salmonellabacterie. Eieren ná aankoop altijd in de koeling om bacteriegroei af te remmen, en ze zo langer vers te houden. Ook altijd de puntige kant omlaag.
??
Bedenk eens waar de supermarkt z’n eieren bewaard? Dat doen ze op een plek waar de eieren zo lang mogelijk goed voor de verkoop blijven, dus buiten de koeling. Dat is thuis niet anders.
Iets wat ik ooit gelezen heb over het bewaren van eieren:
Om eieren zit een natuurlijk beschermlaagje. Daardoor kunnen eieren buiten de koelkast bewaard blijven. In de USA is het wettelijk verplicht om eieren te reinigen voordat de eieren verkocht worden. Het beschermlaagje is dan verdwenen. Daarom moeten in de USA de eieren in de koelkast bewaard blijven.
Okay!Henk thxs for your information✌?