Zo krijg je een glimmende laag op je baksels

Gepost: 4 december 2014 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022

insmeren met ei melk mengsel

Gevulde koeken en speculaasbrokken zijn voorbeelden van recepten waar je een mooie glimmende laag op wilt. Er zijn natuurlijk nog veel meer recepten die aangeven dat je je baksel met een laagje ei moet insmeren voor een glimmend laagje. Maar eigenlijk is dat helemaal niet de beste manier. In het bakkerijmuseum in Medemblik gaf een lieve gepensioneerde bakker mij een goede tip. Een tip die ik vandaag met jullie deel!

insmeren met ei melk mengsel

Ei + melk

Dat eitje heb je dus zeker wel nodig, daarnaast heb je nog een beetje melk nodig voor het perfecte resultaat. Kluts je ei in een kommetje en leng het aan met een klein scheutje melk. Dat hoeft echt niet veel te zijn, een flinke slok om het te vergelijken.

Dit mengsel geeft een mooie glans aan je baksels en voorkomt dat er zich vellen vormen op het oppervlak. Als je alleen ei gebruikt loop je het risico dat het glimmende laagje ‘afbladdert’.

insmeren met ei melk mengsel

Smeer eerst een laag van het ei mengsel met melk op jouw speculaas, gevulde koeken of iets anders lekkers. Dan kun je eventueel nog garneringen als amandelen aanbrengen. Hierna smeer je nog een laagje van het mengsel over jouw creatie.

Dit tweede laagje zorgt dat de amandelen of andere garnering goed vast blijft zitten.

Op zoek naar het recept voor de speculaasbrokken van de foto? Dat staat op Laura’s Bakery: Speculaasbrokken

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

9 reacties

  1. Jolande schreef:

    Hallo Laura kun je me vertellen hoe ik het fruit op een taart laat glimmen en goedhouden
    Zonder de gelatine
    Al vast bedankt

    Jolande

  2. marjo schreef:

    Hallo Laura, heb je ook een goede tip om fondant te laten glanzen, ik heb vandaag een sinterklaastaart gemaakt en heb er heel lichtjes vijgensiroop over gesmeerd dat glanst wel maar ik denk dat jij er misschien wel iets beters voor weet.

    mvg. Marjo

  3. Lisa schreef:

    Beste Laura, is het ook mogelijk om daarvoor sojamelk te gebruiken ipv koemelk?

  4. José schreef:

    Beste Laura,
    Graag de tip om je speculaasbrokken knapperig bros te krijgen/ te houden, vond het na een paar uur na het bakken al zacht..

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je zou ze kleiner kunnen maken of dunner uit kunnen rollen.

  5. Dia e schreef:

    Hallo,
    Gebruik je alleen het eigeel met een klutske melk of mag het volledig geklutst ei met een klutske melk gebruikt worden?
    dank je wel

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee hoor, mag gewoon het hele ei zijn 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *