Wat heb ik staan twijfelen over het wel of niet publiceren van dit recept met bijbehorende review van het boek waaruit deze chocoladepudding afkomstig is. Ik heb staan smullen van de chocoladepudding, dat is het probleem niet. Ik vond het misschien net iets meer een mousse dan pudding, maar minder lekker smaakte het er niet om. Ik twijfelde vooral omdat ik eigenlijk best wel wat op- en aanmerkingen heb op dit heerlijke boek vol met chocoladerecepten.
De recepten zijn leuk en lekker, maar er ontbreekt vaak gewoon informatie. Het lijkt wel alsof ik de technische proef van Heel Holland Bakt aan het doen ben, er ontbreekt gewoon informatie die nodig is. Die ontbrekende dingen heb ik natuurlijk wel uitgewerkt in het recept, zodat jij gewoon lekker aan de slag kunt gaan in de keuken met deze pudding. Twijfel je nog over de aanschaf van de Chocoladebijbel, lees dan vooral deze review eens door.
Hallo, dit lijkt me een heerlijk recept voor een soort mousse-achtige pudding. Zou ik gelatineblaadjes kunnen gebruiken ipv de poeder? En zou dat dan hetzelfde gewicht zijn?
Groetjes!
Nee dat gaat niet in dit recept, de poeder wordt namelijk opgelost in koud water en dat gaat niet met blaadjes.
Ja hoor, dat kan wel. Je moet de blaadjes dan even weken in koud water (5-10 minuutjes). Ik zou het dan alleen niet aan het einde toevoegen, maar zodra je de melk van het vuur haalt. Dan kan het daarin oplossen. Zo doe ik dat ook altijd. En dan gewoon de rest van het recept volgen. Zou goed moeten gaan!
Goed te weten!
Hoeveel blaadjes zou je dan nodig hebben om 8 gram poeder te vervangen?
Even achterop de verpakking van de bladgelatine kijken. Als het bijvoorbeeld 28 gram totaal gewicht is en het zijn 20 blaadjes dan weegt elk blaadje 1,4 gram.
6 blaadjes is dan 8,4 gram.
(De blaadjes waar ik mee werk zijn wat groter en wegen 3,5 gram per stuk.)
Succes!
Super bedankt voor deze kritische review! Ik twijfel al een tijdje over het aanschaffen van dit boek, zo’n review helpt echt. Ik ga nog even goed nadenken of dit een aanvulling is voor mij.
Ja dat vindt ik dus ook en voor 32€ is het een stevige prijs ik zou zelf het chocolade bak boek van donna hay kopen is iets duurder maar wel heel duidelijk zij is ook een pro maar probeert het zelf eerst uit voordat ze alles opschrijft succes
Fijn dat we hebben kunnen helpen!
Hallo Laura en Liam,
Bedankt voor de review ,ik had ook al het idee dat het niet volledig was de omschrijving.
Staat bijvoorbeeld hoe je een bakje met gloeilamp kunt maken om je chocolade op temperatuur te houden , maar de maten en de hoe to staat er niet bij . Voor de rest vind ik het een geweldig boek hoor
Groetjes Doreth de Geus
Gelatine weken is iets heel anders dan oplossen. Her weken dient altijd te gebeuren voor het oplossen.
Dit werkt bij zowel blad- als poedergelatine precies hetzelfde.
Beetje grote misser dus om dit niet te weten en een lezer een verkeerd advies te geven op een terechte en prima vraag.
In stukjes snijden van geweekte gelatine is nergens voor nodig!
Wij volgen gewoon precies wat in het recept staat (waar door de auteur ook over oplossen wordt gesproken), alleen dan kunnen we een goed oordeel geven over het boek. En verder zijn we allemaal mensen nietwaar?
Waar het om gaat is dat JOUW antwoord over het gebruik van blad- of poedergelatine nergens op slaat.
Of je snapt de vraag niet of je hebt geen idee waarover je het hebt. Ik vrees het laatste het geval is en dat je te eigenwijs bent om dat toe te geven en daarom geef je het boek maar de schuld.
Hoi, sorry ik begrijp niet wat er nu fout is aan Laura haar antwoord dat je geen gelatineblaadjes kan gebruiken. Kan dat dan wel in dit recept volgens jou?
Nou nou, nergens voor nodig die negativiteit en vooroordelen. Ik werkte zelf voor de eerste keer met poedergelatine en heb online research gedaan over het al dan niet vervangen. Daar las ik voornamelijk dat het dus niet kan. Ik heb het zelf niet geprobeerd, dus kan daar verder met zekerheid niets over zeggen. Verder zeg ik nergens een professional te zijn, ik ben ook gewoon een thuisbakker.
Je hebt “research” gedaan en daaruit bleek “voornamelijk” dat poedergelatine niet kan worden vervangen door bladgelatine?
Bronnen?
Verder claim je in bovenstaande reactie geen professional te zijn maar in het artikel claim je juist veel ervaring te hebben : “Doordat ik zelf veel recepten schrijf en hier ontzettend veel reacties op krijg, weet ik heel erg goed waar de knelpunten kunnen zitten. Zelf hadden we ze ook bij het maken van deze chocoladepudding. En dan hebben we inmiddels toch echt wel wat verstand van bakken “. Wat probeer je nu te zeggen?
Mijn vraag is, deze pudding te maken voor iemand die lactose-intollerantie heeft en dus ALPRO-melk drinkt en gebruikt. Is het dus mogelijk deze pudding van Alpromelk te maken? Mijn ervaring met opkloppoeder voor pudding gaf een zeer dunne pudding, bijna gelijkend op vla.Heeft u hier ervaring mee?
Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar je kunt het zeker proberen. Het moet lukken, maar in hoeverre het invloed heeft op de dikte weet ik niet.
Hallo Diny,
Melk vervangen door Al**o Soya Original (drink) en de slagroom vervangen door Al**o Cuisine opklopbaar. Werkt prima!
De Cuisine goed koelen voordat je deze opslaat om een goed resultaat te krijgen.
Wat fijn zo’n eerlijke recensie! Dankjewel. Dat zorgt er voor dat je voor bij nog geloofwaardiger bent geworden 😉
Dank je 🙂
Beste Laura, ik vind zoetigheid ontzettend lekker, en probeer regelmatig iets zoets te maken. Het probleem is, vaak lukt mijn cake niet, de hele keuken zit van plafond tot vloer onder de bloem enz. Woon sinds 10 jaar in Frankrijk, is het zo dat de bloem anders is van samenstelling, zou het daar mee te maken kunnen hebben ? Hier hebben ze levure als rijsmiddel, geloof dat het niet precies hetzelfde is dan bakpoeder ? Mijn cake is of te hard en droog of rijst helemaal niet. Ik hoop op een antwoord van jou.
Groetjes van Marjon ?
Ik durf niet te zeggen in hoeverre ingrediënten in Frankrijk wel of niet anders zijn. Lijkt mij van niet, maar misschien dat er meer soorten zijn.
Ik koop mijn cacao altijd bij naturaplaza.nl.
Hier is het altijd heel lekker.
https://www.naturaplaza.nl/superfoods/cacao