Chocoladepudding + review chocoladebijbel

6 maart 2019
80

Wat heb ik staan twijfelen over het wel of niet publiceren van dit recept met bijbehorende review van het boek waaruit deze chocoladepudding afkomstig is. Lian en ik hebben staan smullen van de chocoladepudding, dat is het probleem niet. We vonden het misschien net iets meer een mousse dan pudding, maar minder lekker smaakte het er niet om. Ik twijfelde vooral omdat ik eigenlijk best wel wat op- en aanmerkingen heb op dit heerlijke boek vol met chocoladerecepten. De recepten zijn leuk en lekker, maar er ontbreekt vaak gewoon informatie. Zoals Lian het perfect samenvatte: “Het lijkt wel alsof we de technische proef van Heel Holland Bakt aan het doen zijn, er ontbreekt gewoon informatie die nodig is”. Die ontbrekende dingen hebben wij natuurlijk wel uitgewerkt in het recept, zodat jij gewoon lekker aan de slag kunt gaan in de keuken met deze pudding. Twijfel je nog over de aanschaf van de Chocoladebijbel, lees dan vooral deze review eens door.

 

Chocoladepudding

Trek in chocolade? Dit recept voor chocoladepudding moet je echt eens uitproberen. Deze chocoladepudding is namelijk om te smullen!
Porties: 1 liter pudding
4-5 personen

Ingrediënten

  • 40 gram koud water
  • 8 gram gelatinepoeder (te koop bij kookwinkels en online)
  • 45 gram eidooier (ongeveer 3 eidooiers)
  • 60 gram fijne kristalsuiker
  • 350 gram halfvolle melk
  • 10 gram cacao
  • snuf zout
  • 75 gram pure chocoladedruppels (of een chocoladereep in kleine stukken gebroken)
  • 250 gram slagroom

Instructies

  • Los de gelatinepoeder op in het koude water, roer kort door en laat wellen. Snijd de gewelde gelatine in kleine stukjes.
  • Klop ondertussen de eidooiers met 25 gram fijne kristalsuiker luchtig.
  • Zet vast een grote kom met ijskoud water klaar en zet hier een kleinere kom op en leg hier een zeef in.
  • Meng in een steelpan de melk met de cacao, de resterende suiker en het zout en breng aan de kook. Blijf roeren om aanbranden te voorkomen.
  • Voeg het melkmengsel in twee delen toe aan het luchtige eimengsel en roer glad. Giet alles weer terug in de pan en verhit op middelhoog vuur.
  • Blijf roeren met een spatel tot je met je vinger een streep kunt trekken over de achterkant van je spatel die zichtbaar blijft en de vloeistof niet van de spatel loopt.
  • Voeg de chocolade en de gelatine blokjes toe. Roer tot een glad geheel. Giet het door de zeef en laat zo snel mogelijk afkoelen.
  • Klop de slagroom lobbig en spatel door het afgekoelde chocolademengsel. Verdeel de chocoladepudding over 4-5 schaaltjes of puddingvormpjes en laat opstijven in de koelkast.

Tips

  • Tip: Zodra de gelatine is toegevoegd zal het mengsel langzaam stijf worden. Zorg er daarom voor dat je het zo snel mogelijk laat afkoelen en snel door kunt met de volgende stap. Loop niet weg en blijf erbij.
  • Tip uit het boek: Voeg eventueel een scheut likeur of rum naar smaak toe op het moment dat de slagroom en het chocolademengsel vermengd worden.
  • Bewaren: niet langer dan 2-3 dagen afgedekt in de koelkast.

OVER HET BOEK

Ik heb meerdere boeken waarin chocolade centraal staat op mijn boekenplank staan, kon dit boek daar nog iets aan toevoegen? Qua soort recepten zeker wel, het is geschreven door een chocolatier en dat merk je. Er staan klassiekers in, maar ook verrassende recepten die ik zelf nog niet eerder had gezien. Het ziet er allemaal prachtig uit, al ontbreekt bij een aantal recepten wel een foto. Vind ik stiekem toch jammer bij zo’n dikke bijbel. Naast recepten is er ook veel informatie te vinden in het boek. Maar toen ik een foto zag van het maken van een mal van gereedschap (zodat je zelf een chocoladehamer kunt maken, hoe tof!) wilde ik wel weten hoe je dit nu precies doet. Dat stond er helaas niet in en die foto’s waren blijkbaar vooral voor de sfeer.

Ontbrekende informatie

Qua uitwerking van de receptuur merk je dat het door een professional is geschreven. Sommige informatie is zo standaard en algemeen bekend in de chocoladewereld, dat het niet in recepten vermeld wordt. En dat is jammer, want dit boek wordt natuurlijk niet alleen maar gekocht door chocoladekenners. Het boek begint wel met heel veel handige en fijne informatie over chocolade, technieken en meer wat belangrijk is om te weten, maar in recepten ontbreekt vaak simpele informatie. Welk formaat bakvorm heb je nodig, hoe groot moet je iets maken, hoe ver of lang moet iets afkoelen tot je het kunt serveren en meer van dat soort dingen. In het recept dat wij maakten stond bijvoorbeeld een ingrediënt wel in de bereiding genoemd met hoeveelheid, maar dat stond niet in de lijst met ingrediënten. Zo zitten er nog wel meer van dit soort foutjes in.

Doordat ik zelf veel recepten schrijf en hier ontzettend veel reacties op krijg, weet ik heel erg goed waar de knelpunten kunnen zitten. Zelf hadden we ze ook bij het maken van deze chocoladepudding. En dan hebben we inmiddels toch echt wel wat verstand van bakken 😉 . Dus dat vind ik eigenlijk het belangrijkste om te zeggen over dit boek: ben je echt nog een beginner, dan zijn er betere boeken verkrijgbaar om mee te beginnen. Ik denk dat bij veel recepten dit boek enigszins verwarrend kan zijn.

Van cake tot bonbon

Wat ik dan wel goed aan dit boek? Nou, meer dan genoeg. Het staat bomvol recepten en een beetje chocoladeliefhebber wil alles proeven. Van de basis, koekjes en cakes tot candybars en bonbons. Er staan zelfs een aantal verrassende hartige gerechten met chocolade in het boek. Sommige recepten zijn wel echt voor hele grote hoeveelheden, zo vind ik 75-100 bonbons in een keer maken best een flinke hoeveelheid. Naast dat je dan ook nog eens genoeg mallen moet hebben. 

Houd je wel van een uitdaging en kun je niet wachten om aan de slag te gaan? Je kunt het boek hier kopen voor €31,99.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

23 reacties

  1. Britta schreef:

    Hallo, dit lijkt me een heerlijk recept voor een soort mousse-achtige pudding. Zou ik gelatineblaadjes kunnen gebruiken ipv de poeder? En zou dat dan hetzelfde gewicht zijn?
    Groetjes!

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee dat gaat niet in dit recept, de poeder wordt namelijk opgelost in koud water en dat gaat niet met blaadjes.

    2. Lykke schreef:

      Ja hoor, dat kan wel. Je moet de blaadjes dan even weken in koud water (5-10 minuutjes). Ik zou het dan alleen niet aan het einde toevoegen, maar zodra je de melk van het vuur haalt. Dan kan het daarin oplossen. Zo doe ik dat ook altijd. En dan gewoon de rest van het recept volgen. Zou goed moeten gaan!

      1. Laura schreef:

        Hoeveel blaadjes zou je dan nodig hebben om 8 gram poeder te vervangen?

        1. Nuijs schreef:

          Even achterop de verpakking van de bladgelatine kijken. Als het bijvoorbeeld 28 gram totaal gewicht is en het zijn 20 blaadjes dan weegt elk blaadje 1,4 gram.
          6 blaadjes is dan 8,4 gram.

          (De blaadjes waar ik mee werk zijn wat groter en wegen 3,5 gram per stuk.)

          Succes!

  2. Myrthe schreef:

    Super bedankt voor deze kritische review! Ik twijfel al een tijdje over het aanschaffen van dit boek, zo’n review helpt echt. Ik ga nog even goed nadenken of dit een aanvulling is voor mij.

    1. Mieke schreef:

      Ja dat vindt ik dus ook en voor 32€ is het een stevige prijs ik zou zelf het chocolade bak boek van donna hay kopen is iets duurder maar wel heel duidelijk zij is ook een pro maar probeert het zelf eerst uit voordat ze alles opschrijft succes

    2. Laura Kieft schreef:

      Fijn dat we hebben kunnen helpen!

  3. Doreth de Geus schreef:

    Hallo Laura en Liam,

    Bedankt voor de review ,ik had ook al het idee dat het niet volledig was de omschrijving.
    Staat bijvoorbeeld hoe je een bakje met gloeilamp kunt maken om je chocolade op temperatuur te houden , maar de maten en de hoe to staat er niet bij . Voor de rest vind ik het een geweldig boek hoor

    Groetjes Doreth de Geus

  4. Nuijs schreef:

    Gelatine weken is iets heel anders dan oplossen. Her weken dient altijd te gebeuren voor het oplossen.
    Dit werkt bij zowel blad- als poedergelatine precies hetzelfde.

    Beetje grote misser dus om dit niet te weten en een lezer een verkeerd advies te geven op een terechte en prima vraag.

    In stukjes snijden van geweekte gelatine is nergens voor nodig!

    1. Laura Kieft schreef:

      Wij volgen gewoon precies wat in het recept staat (waar door de auteur ook over oplossen wordt gesproken), alleen dan kunnen we een goed oordeel geven over het boek. En verder zijn we allemaal mensen nietwaar?

      1. Nuijs schreef:

        Waar het om gaat is dat JOUW antwoord over het gebruik van blad- of poedergelatine nergens op slaat.
        Of je snapt de vraag niet of je hebt geen idee waarover je het hebt. Ik vrees het laatste het geval is en dat je te eigenwijs bent om dat toe te geven en daarom geef je het boek maar de schuld.

        1. Linda schreef:

          Hoi, sorry ik begrijp niet wat er nu fout is aan Laura haar antwoord dat je geen gelatineblaadjes kan gebruiken. Kan dat dan wel in dit recept volgens jou?

        2. Laura Kieft schreef:

          Nou nou, nergens voor nodig die negativiteit en vooroordelen. Ik werkte zelf voor de eerste keer met poedergelatine en heb online research gedaan over het al dan niet vervangen. Daar las ik voornamelijk dat het dus niet kan. Ik heb het zelf niet geprobeerd, dus kan daar verder met zekerheid niets over zeggen. Verder zeg ik nergens een professional te zijn, ik ben ook gewoon een thuisbakker.

          1. Nuijs schreef:

            Je hebt “research” gedaan en daaruit bleek “voornamelijk” dat poedergelatine niet kan worden vervangen door bladgelatine?

            Bronnen?

            Verder claim je in bovenstaande reactie geen professional te zijn maar in het artikel claim je juist veel ervaring te hebben : “Doordat ik zelf veel recepten schrijf en hier ontzettend veel reacties op krijg, weet ik heel erg goed waar de knelpunten kunnen zitten. Zelf hadden we ze ook bij het maken van deze chocoladepudding. En dan hebben we inmiddels toch echt wel wat verstand van bakken “. Wat probeer je nu te zeggen?

  5. Diny schreef:

    Mijn vraag is, deze pudding te maken voor iemand die lactose-intollerantie heeft en dus ALPRO-melk drinkt en gebruikt. Is het dus mogelijk deze pudding van Alpromelk te maken? Mijn ervaring met opkloppoeder voor pudding gaf een zeer dunne pudding, bijna gelijkend op vla.Heeft u hier ervaring mee?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar je kunt het zeker proberen. Het moet lukken, maar in hoeverre het invloed heeft op de dikte weet ik niet.

    2. Nuijs schreef:

      Hallo Diny,
      Melk vervangen door Al**o Soya Original (drink) en de slagroom vervangen door Al**o Cuisine opklopbaar. Werkt prima!

      De Cuisine goed koelen voordat je deze opslaat om een goed resultaat te krijgen.

  6. Elke schreef:

    Wat fijn zo’n eerlijke recensie! Dankjewel. Dat zorgt er voor dat je voor bij nog geloofwaardiger bent geworden 😉

  7. Marjon schreef:

    Beste Laura, ik vind zoetigheid ontzettend lekker, en probeer regelmatig iets zoets te maken. Het probleem is, vaak lukt mijn cake niet, de hele keuken zit van plafond tot vloer onder de bloem enz. Woon sinds 10 jaar in Frankrijk, is het zo dat de bloem anders is van samenstelling, zou het daar mee te maken kunnen hebben ? Hier hebben ze levure als rijsmiddel, geloof dat het niet precies hetzelfde is dan bakpoeder ? Mijn cake is of te hard en droog of rijst helemaal niet. Ik hoop op een antwoord van jou.
    Groetjes van Marjon 💐

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik durf niet te zeggen in hoeverre ingrediënten in Frankrijk wel of niet anders zijn. Lijkt mij van niet, maar misschien dat er meer soorten zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *