Baktips en trucs #1

Gepost: 30 juli 2015 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022

baktips en trucs

Op dit blog ben je natuurlijk aan het juiste webadres voor al je baktips, elk artikel bevat er (minstens) één. Vaak tips waar ik genoeg over kan vertellen, maar soms kom ik ook snelle en korte tips tegen. Vandaar deze nieuwe rubriek: baktips en trucs. In deze rubriek deel ik korte en snelle tips en trucs op bakgebied met je. Tips waar ik zelf in de keuken achter ben gekomen, of tips die ik heb gevonden nadat ik zelf ergens tegenaan liep. Al deze handige trucs verzamel ik voortaan in deze rubriek.

Cake zit vast in vorm

Het gebeurt mij gelukkig niet vaak dat mijn cake muurvast zit in zijn vorm. De keren dat het wel gebeurde schudde ik zo gefrustreerd met de vorm dat de cake er in stukken uit kwam. Geen succes. Maar er is hoop, ik kwam namelijk laatst een tip tegen zodat je je cake alsnog netjes uit de vorm krijgt.

De truc? Giet kokend water over een theedoek en zet hier de bakvorm met cake op. Laat de vorm zo een paar minuutjes staan en de cake laat los. Ik heb het zelf nog niet hoeven testen, mijn cakes laten gelukkig goed los uit bakvormen. Maar ik weet wel wat ik doe als het mij ooit weer eens overkomt.

Glutenvrij meel maken

Speciale soorten glutenvrij meel zijn niet in elke supermarkt te vinden. Wat je wel in elke supermarkt vindt, is een pak havermout. Neem dit pak vooral mee en kiep het thuis leeg in jouw blender of foodprocessor. Laat het apparaat draaien tot de havermout vlokken tot een meel zijn vermalen.

Let wel even op dat je gecertificeerd glutenvrije havermout koopt, anders werkt het natuurlijk niet 😉 . Na het malen kun je je havermoutmeel gebruiken om allerlei lekkere glutenvrije baksels mee te maken.

Verbrande koekjes raspen

Ik geef het eerlijk toe, ook hier komt wel eens een koekje uit de oven met een net iets te donker randje. Als je koekjes pikzwart uit de oven komen zou ik de moeite niet nemen om ze te redden, maar met een verbrand randje hier en daar kan dat nog wel. Hoe? Heel eenvoudig! Je pakt een rasp en raspt zo alle verbrande stukjes weg.

Zo kun je ook verbrande cupcakes nog redden, even raspen en klaar!

Zacht ijs in de diepvries

Wanneer je een bak (room)ijs eenmaal hebt opengemaakt en weer in de vriezer zet, weet je dat je de volgende keer niet genoeg hebt aan een lepel. Het ijs is zo hard dat je bijna naar een pikhouweel zou grijpen. Wij laten het ijs vaak even staan zodat het wat zachter wordt, maar het kan nog makkelijker.

Verpak de bak ijs in een hersluitbare diepvrieszak, haal de lucht er zoveel mogelijk uit. De volgende keer dat je een bolletje ijs schept, zul je zien dat dit veel gemakkelijker gaat!

Papieren spatdeksel

Geen mooie spatdeksel in huis, maar spettert je beslag alle kanten op? Zoek dan eens in je kastjes naar een papieren (of plastic) bordje. Prik hier gaatjes in voor de kloppers van je mixer en voila, jouw zelfgemaakte spatdeksel is klaar!

Heb jij nog goede en handige baktips en trucs?

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

11 reacties

 1. chucky1012 schreef:

  Goede tips!
  Dat van die cake zal ik zeker toepassen.

 2. Yolanda van der Lek schreef:

  Was vanochtend toevallig meteen in de situatie om het uit te moeten proberen… het spijt me, maar het werkte niet…:(

 3. Sophie schreef:

  Dat van die spatdeksel is wel een heel handige tip! Ik zit zelf altijd moeilijk te doen met een theedoek, maar met een papieren of doorzichtig plastieken bordje weet je zeker dat het niet in je bak komt te hangen!

 4. diana schreef:

  Geweldige tip van het spatdeksel! Eigenlijk heel eenvoudig, maar je moet er net opkomen! Ga ik volgende keer meteen toepassen. Dankjewel!

 5. marijke schreef:

  wat is nou het handigste moment om een cake (vooral een tulband heb ik wel eens problemen mee) moet lossen?

 6. Louisa schreef:

  zet de bakvorm met cake erin op een koude natte doek en je hoort hem meteen loslaten.

 7. Martine schreef:

  Hallo
  Massa leuke en nuttige tips maar ik heb nog een vraagje:
  Soms staat in een recept
  “bakken in een hete/warme oven tot de taart gaar is”
  Maar hoe weet ik hoe heet een oven mag staan?

 8. Kirsten schreef:

  Het helpt echt! Ik had net een tulband die niet los wilde laten, water gekookt in de fluitketel, theedoek ermee nat gemaakt in de gootsteen, en de theedoek helemaal om de vorm heen gevouwen. Toen een timer van 2 minuten gezet en hij liet los. 😁😁😁😁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *