Rood fruit crumble

Gepost: 11 oktober 2016 Laatst bewerkt: 25 juli 2023

rood-fruit-crumble-1a

Ik ben gek op crumble als dessert en maak het dan ook met enige regelmaat. Er staan inmiddels ook al meerdere soorten op het blog, dus de kans is groot dat je mijn crumbles al kent. Een kleine portie fruit crumble is ideaal om overgebleven fruit op te maken, zowel vers fruit als uit de diepvries. Of ik nou nog een klein bodempje fruit heb zitten in een doosje diepvriesfruit, of nog een paar aardbeien over heb. Ik vind het een perfecte gelegenheid om er een lekker toetje van te maken. Voor deze rood fruit crumble maakte ik wat restjes diepvriesfruit op. Het fruit doe je gewoon zo bevroren in de schaaltjes. Hoef je er alleen nog maar een kruimeldeegje bij te maken en het in de oven te zetten. Lekker makkelijk dus!

BAKTIP: Deze souffléschaaltjes (ramekins) zijn geschikt voor alle soorten recepten: ze kunnen in de oven, magnetron, vriezer en vaatwasser.

rood-fruit-crumble-2a

Opslaan
Recept afdrukken

4.25 van 12 stemmen

Rood fruit crumble

Met wat overgebleven fruit maak je eenvoudig een heerlijke crumble. Probeer bijvoorbeeld zeker eens deze rood fruit crumble uit.
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 150 gram rood fruit ik gebruikte een mix van frambozen, bramen en blauwe bessen
  • 35 gram fijne kristalsuiker
  • 25 gram ongezouten roomboter
  • 35 gram bloem
  • snufje zout

Instructies

  • Zoals gezegd is het niet moeilijk. Meng het fruit door elkaar en verdeel dit over twee kleine -of één grote- schaal(tjes). In een aparte kom maak je het kruimeldeeg. Doe suiker, boter, bloem en zout in de kom en kneed met je handen tot het een mooi kruimelig deeg is. Verdeel deze kruimels over de schaaltjes met fruit.
  • Bak de schaaltjes crumble in 20 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat even afkoelen voordat je ze serveert, het is namelijk echt heel erg heet. Ook lekker om er een bolletje ijs bij te serveren.
Bewaren

De crumble zelf blijft 4-5 dagen in een gesloten verpakking goed.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

25 reacties

  1. Dorien schreef:

    Zo leuk!
    Deze had ik afgelopen april al gemaakt voor mijn verjaardag (op basis van jouw aardbeiencrumble)
    Ideaal als toetje met een groot gezelschap en echt iedereen vond het heerlijk 🙂

  2. Jenny Peters schreef:

    Hmm zó lekker! Echt iets gezelligs heeft het vind ik 🙂

  3. Wat een heerlijk gerecht voor het najaar!

  4. Lisanne de Graaf schreef:

    Het ziet er super leuk. Ik ga dit binnenkort maar eens proberen te maken, ik zoek namelijk nog leuke en lekkere dingen om te serveren in mijn restaurant.

  5. Denise schreef:

    De verdeling kruim en fruit was bij mij niet helemaal in verhouding terwijl ik het recept wel heb aangehouden. Leek bij mij meer een rood soepje met een paar kruimels bovenop haha. Volgende keer maar iets minder fruit en meer kruim maken…

    1. Laura Kieft schreef:

      Oh wat jammer! Het zou kunnen dat de vorm of het formaat van jouw ovenschaaltje anders was. Maar meer kruim is natuurlijk altijd goed 😉

  6. Yusra schreef:

    Hoi,

    Mss een domme vraag, maar kan je dit ook met diepvriesfruit maken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Zeker! Je hebt alleen wat meer vocht op de bodem

  7. Claudia schreef:

    Oepsie… Fruit en kruimelmengsel door elkaar gemengd ipv alleen het fruit. Goede excuus om het nog een keertje te maken, toch? 🙂

  8. Renee Houben schreef:

    Hallo,
    Kan ik de crumble van te voren maken. Zodat ik het alleen nog over het fruit hoef te doen.

      1. Renee schreef:

        Dankjewel. Inmiddels had ik het voorbereid en gegeten op eerste kerstdag. Het was heerlijk!

  9. Tom en Wil schreef:

    Je bakt dit met elkaar In de oven ?

    1. Renee schreef:

      Ja, dit staat ook in het recept ☺️. Wel heet, dus uitkijken als je het uit de oven haalt.

  10. Marishka schreef:

    Als je het maal 2 doet is er niet genoeg crumble, heb het nog aan keer gemaakt met 2 maal fruit en crumble maal 4 en dat was veel beter.

  11. Steffie schreef:

    Hallo Laura, Ik zie op de foto dat je de crumble in zo’n leuk klein keteltje presenteert.
    Kun je de crumble daar ook mee maken in de oven?
    Of maak je het in een grote portie en verdeel je het dan over de kleine keteltjes?

    Groetjes

    1. Laura Kieft schreef:

      Deze pannetjes kunnen gewoon in de oven.

  12. Karen schreef:

    Deze pannetjes zijn van le Creuset. Duur, maar ik gebruik ze echt heel vaak. Ook om kleine appeltaartjes te maken, of om soep in te serveren. Ze zijn hun geld echt waard.

  13. Anne schreef:

    Hoi Laura,

    Kan ik de bloem helemaal vervangen door amandelmeel?
    Ik zou het willen maken voor vanavond 🙂
    Thanks voor de snelle feedback!

    Groeten, Anne

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf nog niet geprobeerd, maar verwacht dat het wel kan.

  14. Joyce schreef:

    Moet je het fruit mengen met een suiker of gewoon zo in de potjes doen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je hoeft het fruit niet te mengen, mag wel natuurlijk als je dat lekker vindt.

  15. iris schreef:

    wat kan je evt op de bodem leggen om het vocht wat te absorberen zodat het niet te soeperig wordt helemaal als je diepvriesvruchten gebruikt

    1. Laura's Bakery schreef:

      Een laagje havermout of paneermeel bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept