appel-kaneel pancakes 1a

Doordeweeks maak ik snelle en eenvoudige ontbijtjes voordat ik naar het werk ga. In het weekend mag ik daarom graag wat uitgebreider ontbijten. Wentelteefjes, broodjes uit de oven of pancakes, heerlijk om dan even uitgebreid te tafelen. Ook heel lekker zijn deze appel-kaneel pancakes. Het recept is net even anders dan je gewend bent van pancakes. Er is namelijk geen melk aan te pas gekomen, ik gebruikte de Alpro Mild&Creamy vanille, een plantaardige variant op yoghurt. Daarmee is dit ontbijtje ideaal voor iedereen die geen zuivel mag of gewoon geen dierlijke producten wilt eten. Maar ook voor iedereen die dit wel lust/mag zijn deze overheerlijke pancakes een aanrader!

Deze smaakcombinatie is natuurlijk ook ontzettend lekker met pannenkoeken of poffertjes!

appel-kaneel pancakes 4a

appel-kaneel pancakes 5a

APPEL-KANEEL PANCAKES

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Appel-kaneel pancakes

Een lekker en eenvoudig recept voor lekkere appel-kaneel pancakes.
Porties: pancakes

Ingrediënten

  • 320 gram bloem
  • 2 el suiker
  • 2 el bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • 3 tl kaneel
  • 2 appels
  • 2 eieren
  • 480 ml Alpro Mild&Creamy vanille
  • 60 ml water

Instructies

  • Doe in een kom de bloem, suiker, bakpoeder, baking soda en kaneel bijelkaar. In een andere kom voeg je de eieren, Alpro Mild&Creamy vanille, water en blokjes appel samen. Roer de droge door de natte ingrediënten tot een beslag. Dit beslag is dikker en klonteriger dan je gewend bent van pancakes, voor het eindresultaat maakt dat niets uit.
  • Gebruik de plantaardige vloeibare margarine van Alpro om je pancakes in te bakken. Verhit de pan goed, doe er wat plantaardige margarine in en schep het beslag in de pan. Een ijstang werkt hier het makkelijkst voor omdat het beslag ietsje dikker is. Bak de pancake goudbruin voordat je hem omdraait, bak de pancake gaar en goudbruin.
  • Zo zijn de pancakes al lekker, maar ook koud zijn ze heerlijk. Ik strooide nog een klein beetje kaneelsuiker over de appel-kaneel pancakes.

appel-kaneel pancakes 3a

Kijk eens op de website van Alpro voor nog veel meer leuke en lekkere ontbijt ideetjes! En als je daar dan toch bent dan kun je meteen op zoek naar het antwoord op de volgende vraag om kans te maken op een leuke goodybag van Alpro.

Welke van de Alpro Mild & Creamy varianten bevat twee soorten fruit?”

Stuur jouw antwoord naar prijsvraag@adfactor.nl en maak kans! Elke week maakt Alpro meerdere winnaars bekend!

appel-kaneel pancakes 2a

Dit is een gesponsord artikel
Alpro is niet verantwoordelijk voor deze wedstrijd en zal enkel de prijzen verzorgen

kaneelstengels 1a

Ik mag graag met bladerdeeg allerlei lekkere hapjes maken. Meestal zijn dit hartige hapjes maar zo nu en dan tover ik de plakjes bladerdeeg ook wel eens om tot een zoete lekkernij. Deze kaneelstengels met witte chocola bijvoorbeeld, of kaneelstokjes zoals ze ook wel worden genoemd. Ze doen mij denken aan de kanelly’s van Bolletje. Heerlijke koekjes die ik jammer genoeg nooit meer kan vinden. Deze kaneelstengels zijn wel een klein beetje anders, het zijn geen echte koekjes omdat ze met bladerdeeg zijn gemaakt. Dat maakt ze niet minder lekker, maar wel een heel stuk sneller om te maken. Heel erg handig dus als de visite al onderweg is maar je komt er net achter dat je geen lekkers meer in huis hebt. In een klein half uurtje staan deze op tafel en ruikt het huis heerlijk als de visite over de drempel stapt.

kaneelstengels 2a

kaneelstengels 3a

Recept afdrukken

5 van 4 stemmen

Kaneelstengels met witte chocola

Een simpel maar o zo lekker snel te maken hapje: kaneelstengels met witte chocola.
Porties: kaneelstengels

Ingrediënten

  • 3 plakjes bladerdeeg
  • 1 geklutst eitje
  • Kaneelsuiker
  • Witte chocola

Instructies

  • Snij de plakjes bladerdeeg in vier repen. Leg ze op de bakplaat en prik er met een vork wat gaatjes in. Dit zorgt ervoor dat ze in de oven niet al te dik worden. Smeer de reepjes bladerdeeg in met het ei en strooi hier de kaneelsuiker over.
  • De kaneelsuiker kun je kant en klaar kopen (van Gilse) maar je kunt het ook heel eenvoudig zelf maken. Neem kristalsuiker, voeg hier naar smaak kaneel aan toe en roer goed door de suiker. Zo makkelijk is het om je eigen kaneelsuiker te maken.
  • Schuif de kaneelstengels in de oven. Bak ze in 14 minuten op 225 °C (boven- en onderwarmte) gaar.
  • Als de kaneelstengels helemaal zijn afgekoeld kunt je de chocola aanbrengen. Smelt de witte chocolade (au bain marie of in de magnetron) en doe deze in een spuitzakje. Knip het puntje eraf en zigzag over de kaneelstengels heen. Laat de chocola drogen voor je ze serveert.

kaneelstengels 4a

En nu smullen maar!

Maak jij ook wel een zoete of hartige hapjes met bladerdeeg?

koffie cake 1a

Zoals de meesten van jullie wel weten ben ik geen liefhebber van koffie. Ik heb het al op vele verschillende manieren geprobeerd te drinken maar kan er niet enthousiast van worden. Geef mij maar thee, daar drink ik liters van weg! Op een of andere manier vind ik koffie in gebak meestal wel lekker. Zo ook in deze heerlijke koffiecake. Perfect plakje cake voor bij een grote kop thee. Of koffie, dat kan natuurlijk ook :).

koffie cake 2a

Recept afdrukken

4.34 van 12 stemmen

Koffiecake met glazuur

Een lekker recept voor een eenvoudige maar heerlijke koffiecake met koffieglazuur.
Porties: cm vorm

Ingrediënten

Ingrediënten cake

  • 225 ml melk
  • 3 el oploskoffie
  • 300 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 150 gram gesmolten ongezouten roomboter
  • 250 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder

Ingrediënten glazuur

  • 175 gram poedersuiker
  • 2 el water
  • 2 tl oploskoffie

Instructies

Bereiding cake

  • Verwarm de oven voor op 170 °C (boven- en onderwarmte). Vet de tulband bakvorm in en bestuif met bloem.
  • Los de koffie op in de melk.
  • In een kom mix je de eieren en suiker tot een luchtige massa. Voeg de boter toe en meng tot een glad geheel.
  • Voeg de bloem, bakpoeder en ‘koffiemelk’ afwisselend in delen toe aan het mengsel.
  • Giet het beslag in de ingevette vorm en bak deze in 55 minuten op 170 °C (boven- en onderwarmte) gaar.

Bereiding glazuur

  • Los de koffie op in het water. Voeg dit toe aan de poedersuiker en roer tot een dik glazuur. Schep het glazuur over de cake wanneer deze is afgekoeld.

koffie cake 3a

Ook zonder glazuur is de cake heerlijk, maar dat mooie bruine glazuur geeft de cake net dat beetje extra. Qua smaak én uiterlijk!

roomkaas bladerdeeg bakjes 1a

Vorige week liet ik jullie zien hoe je zelf leuke kleine bladerdeeg bakjes kunt maken. Hartstikke leuk om met van alles en nog wat te vullen. Ik vulde ze met mijn favoriete roomkaas mengsel. Hier thuis doen we dit nog wel eens in kleine pasteibakjes of van die kleine kuipjes voor bij de kaasjes op tafel. Heel leuk als klein voorafje bij een diner. Dit keer besloot ik ook de bakjes zelf te maken voor een gezellige film avond met de familie. Ze vielen goed in de smaak deze bladerdeeg bakjes met roomkaas vulling, ik gok zomaar dat deze nog wel vaker gemaakt gaan worden.

BAKTIP: De bladerdeeg bakjes zijn eenvoudig te maken met behulp van een mini muffin bakvorm. Het recept vind je hier!

roomkaas bladerdeeg bakjes 2a

BLADERDEEG BAKJES MET ROOMKAAS VULLING

Recept afdrukken

4.34 van 3 stemmen

Bladerdeegbakjes met roomkaas vulling

Een heerlijk recept voor bladerdeeg bakjes met roomkaas vulling. Lekker voor op tafel tijdens een gezellig avondje.
Porties: hapjes

Ingrediënten

  • 3 plakjes bladerdeeg
  • 100 gram roomkaas
  • 15 gram geraspte kaas (belegen)
  • 3 plakjes cervelaat, fijngesneden
  • 2 zongedroogde tomaatjes, fijngesneden
  • peper en zout
  • 3 cherry tomaatjes

Instructies

  • Maak de bladerdeeg bakjes volgens de aanwijzingen in dit recept. De kuipjes kun je al van te voren maken en bewaren in een trommel.
  • Het roomkaas mengsel is ook heel eenvoudig te maken. Doe de roomkaas, kaas, cervelaat en zongedroogde tomaatjes in een schaal en roer goed door elkaar. Voeg naar smaak peper en zout toe.
  • Doe het mengsel in een spuitzak en bewaar in de koelkast tot je de roomkaas hapjes wilt serveren. Op dat moment knip je het puntje van de spuitzak af en vul je de bakjes met het roomkaas mengsel.
  • Snij de cherry tomaatjes in vier partjes en plaats bovenop het roomkaas mengsel. Wat ook leuk zal staan is een klein takje peterselie, dat geeft het net even wat meer kleur.

roomkaas bladerdeeg bakjes 3a

Handige en lekkere hapjes dus die je al goed kunt voorbereiden. Zo hoef je op een gezellige avond niet lang in de keuken te staan.

Heb jij de bladerdeeg bakjes al gemaakt? Voor wat van vulling heb jij gekozen?

review trendy taarten 1a

Het boek Trendy Taarten ligt al een poosje in de winkels, elke keer als ik het ergens zag staan trok de cover gelijk al mijn aandacht. Gek genoeg heb ik het boek in de winkel nog nooit opengeslagen. En dat terwijl er echt fantastische taarten in staan! Trendy Taarten is gemaakt door de Zweedse Linda Lomelino. Linda is fotografe, foodstyliste en het gezicht achter het blog Call me cupcake. Dit boek staat vol prachtige taarten. Ze zien er prachtig uit, klinken overheerlijk en zijn allemaal gemakkelijk te maken met de duidelijke uitleg van Linda.

review trendy taarten 2

In dit boek staan 27 taarten die stuk voor stuk heerlijk klinken. Wat dacht je van de bevroren mangopassie of de chocoladedroom met macarons? De namen van de taarten maken mij al enthousiast en nieuwsgierig zonder ook maar in het boek gebladerd te hebben. Als je begint met bladeren kom je eerst de basis van het taarten bakken tegen. Welke gereedschappen moet je in je keuken hebben en wat zijn nu de beste ingrediënten om een lekkere taart te bakken. Voordat begonnen wordt met de echte taarten zijn er ook nog wat basis tips voor het bakken van een taart en het vullen en bekleden hiervan. Heel leuk vind ik de spuittechnieken, deze worden in het boek ook veel gebruikt. Denk aan mooie rozetten op de taart of sierlijke ruches. Na nog een aantal persoonlijke baktips van Linda kan het echte taarten bakken beginnen.

review trendy taarten 3

Alle recepten in het boek zijn voorzien van prachtige foto’s, vaak zelfs meerdere per recept. Ook heeft elk recept een korte inleiding en wordt aangegeven voor hoeveel personen de taart is. Het zijn allemaal kleine taartjes, je hebt meestal een bakvorm van 15 centimeter doorsnede nodig, iets wat je niet gelijk ziet aan de taart zelf. De lijst ingrediënten wordt per onderdeel (cake, frosting, topping) aangegeven en het recept wordt op dezelfde manier verdeeld. De beschrijving staat in duidelijke stappen uitgelegd, dat kan dus bijna niet mis gaan.

review trendy taarten 4

Ik ben eigenlijk best wel heel enthousiast over dit boek, iets wat ik van te voren niet zo had verwacht. Ik vind het leuk dan Linda Lomelino zich focust op de meest lekkere recepten en de taarten decoreert met bijpassende frostings. Vaak wordt er ook nog fruit of andere ingrediënten uit de kast gehaald om de taart mee te decoreren, iets waar ik wel van hou. De fotografie in het boek vind ik fantastisch, je ziet dat er veel zorg aan is besteed. Leuk om te weten is dat Linda de fotografie ook helemaal zelf heeft gedaan. Ik kan dit boek echt blijven doorbladeren en stiekem wil ik alle taarten maken. Eerst maar eentje uitkiezen waar ik mee wil gaan beginnen.

Dit boek telt 144 pagina’s en is verkrijgbaar voor €19,99

Enthousiast geworden? Koop Trendy Taarten via Bol.com, daarbij help je Laura’s Bakery een beetje.

Basisrecept: schuimpjes (meringue)

Dit is een basisrecept voor schuimpjes (op basis van Franse meringue) dat dankzij alle handige tips die ik je geef niet kan mislukken! En ik geef je tal van leuke en lekkere recept tips om mee aan de slag te gaan zodra je dit recept onder de knie hebt.

Franse meringue

In dit recept ga ik aan de slag met Franse meringue, dat wordt ook wel Hollands schuim of rauw schuim genoemd. Dat komt doordat het niet wordt verhit tijdens het opkloppen, in tegenstelling tot Italiaans schuim dat met een hete suikersiroop wordt bereid. Uiteindelijk bak je dit rauwe schuim natuurlijk wel af, met overheerlijke schuimpjes als resultaat.

Er zijn verschillende manieren om eiwitschuim te bereiden. Naast Franse meringue heb je dus Italiaanse meringue, maar ook nog Zwitserse meringue. Elke vorm van meringue heeft een eigen toepassing die het beste bij die soort past. Lees als je nieuwsgierig ben meer over verschillende soorten meringue.

zo maak je schuimpjes

Het verschil tussen schuimpjes en meringues

Schuim en meringue zijn twee verschillende benamingen voor hetzelfde: stevig opgeklopt eiwitschuim met suiker. Je kunt dit schuim afbakken in de oven tot er knapperige meringues zijn ontstaan. Bakkers noemen het meestal ‘drogen’, omdat de oventemperatuur relatief laag staat tijdens dit bakproces (niet warmer dan 100 °C).

Op Laura’s Bakery noem ik de afgebakken variant eigenlijk altijd schuimpjes en de niet-afgebakken variant noem ik meringue. Bijvoorbeeld Italiaanse meringue die je op een lemon meringue pie spuit.

Het Complete Basisbakboek 

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.

Bestel hier!
 

Afbeelding

Zelf schuimpjes maken

Het is een erg populair baksel, maar toch gaat het regelmatig mis bij thuisbakkers. Daarom deel ik in dit artikel mijn basisrecept met een uitgebreide uitleg en handige tips. Met deze uitleg en alle extra tips is het voor niemand meer een probleem om de mooiste en lekkerste schuimpjes te maken.

Meer schuimpjes recepten maken

Door de jaren heen heb ik heel wat schuimpjes gebakken. Ik ben er gek op, dus ik zal er vast ook nog veel meer maken. Hieronder som ik een aantal van jullie favorieten op:

Hazelnootschuimpjes

Kerstschuimpjes met room en rood fruit

Zo maak je de beste schuimpjes

Eigeel en eiwit gescheiden houden

Er mag absoluut geen eigeel bij de eiwitten terecht komen. Dit is vet en kan ervoor zorgen dat het schuim mislukt. Neem voor het scheiden van de eieren altijd een apart schaaltje. Het is zonde als de eerste 3 eieren goed gelukt zijn en dat er dan van het laatste eitje toch wat eigeel bij het eiwit komt.

In dit artikel geef ik meerdere tips, maar je kan ook voor kiezen om een eierscheider kopen.

Materialen ontvetten

Ontvet alle materialen die je gaat gebruiken voor het maken van schuim heel grondig. Was alles goed af met sop en daarna nog met citroensap, dat is het beste ontvettingsmiddel.

Maïzena

De lekkerste schuimpjes maak je met maïzena, vind ik. Daardoor worden ze niet 100% knapperig, maar blijven ze een beetje chewy van binnen en van buiten lekker bros.

Fijne kristalsuiker en poedersuiker

Ik gebruik een combinatie van fijne kristalsuiker en poedersuiker; dit geeft het beste resultaat qua structuur. Zorg ervoor dat de fijne kristalsuiker volledig is opgenomen door het schuim. Pas als je dit niet meer tussen je vingers voelt is het schuim goed. Vervolgens spatel je met veel beleid de maïzena en poedersuiker erdoor.

Ik raad het af om de hoeveelheid suiker te verminderen, daar schreef ik hier meer over.

Geef een kleur aan je schuimpjes

Als ik kleurstoffen gebruik kies ik altijd voor een pasta, gel of kleurpoeder. Zo voeg je niet teveel vocht toe wat het schuim kan laten mislukken. Persoonlijk gebruik ik het liefst deze pasta kleurstof.

Ik heb een uitgebreide how-to gemaakt voor gekleurde schuimpjes, hierbij geef ik ze verschillende kleuren. Erg leuk!

Wanneer zijn de schuimpjes klaar?

Als ze goed loslaten van het bakpapier. Als je ze te lang of te heet bakt, zullen de schuimpjes bruin kleuren. Je leest er hier meer over.

Schuimpjes bewaren

Bewaar schuimpjes nooit luchtdicht, daar worden ze zacht en taai van. Eventueel vocht moet namelijk kunnen ontsnappen. Vocht is een ramp voor schuimpjes, daarom kun je ze ook niet in de koelkast bewaren of invriezen. Bij het ontdooien zullen ze (gedeeltelijk) smelten.

Hier vertel ik je nog een handige tips om schuimpjes te bewaren, net zoals onder het recept.

zelf gekleurde schuimpjes maken

roze rozen schuimpjes

 

Verschillende soorten meringue

Recept afdrukken

4.78 van 36 stemmen

Schuimpjes recept

Een schuimpjes recept dat met deze handige tips niet kan mislukken! En ook leuke ideetjes om van schuim te maken zijn er genoeg.
Porties: – 24 stuks

Equipment

Ingrediënten

  • 4 eiwitten
  • 125 gram kristalsuiker
  • 125 gram poedersuiker (gezeefd)
  • 10 gram maïzena

Instructies

Voorbereiding

  • Voordat je begint maak je al je materialen waar je mee werkt vetvrij met citroensap. Je kom dus, maar ook je spatel, garde, schaaltjes en handen. Zodra er maar iets van vet bij komt kan dit je schuim laten mislukken.

Bereiding

  • Doe de eiwitten met de fijne kristalsuiker in de kom en klop tot je stevige pieken kunt trekken van het schuim. Ik heb een elektrische staande mixer, daarbij duurt het ongeveer 4 – 5 minuten tot het goed is. Ik klop niet op de allerhoogste snelheid. Hoe lang je moet mixen verschilt per mixer en per hoeveelheid schuim die je maakt.
  • Als je de de klopper/gardes omhoog trekt moeten de pieken dus stijf zijn en omhoog blijven staan, als het puntje net iets ombuigt maakt dit niet uit. Om extra te controleren of je schuim goed is, houd je de kom op zijn kop boven je hoofd. Het schuim blijft zitten als het goed stijf geklopt is.
  • Voeg de poedersuiker en maïzena toe aan het schuim en spatel dit voorzichtig door het schuim. Het is belangrijk om voorzichtig te spatelen, maar je mag ook niet te lang spatelen. Een goede en snelle techniek is om met je spatel 8-jes te maken. Doe dit met rustige bewegingen en voor je het weet is alles opgenomen.

Je schuim is klaar!

  • Je kunt ervoor kiezen om het schuim wit te laten of je geeft het een mooie kleur (lees in de tips hierboven hoe je dat het beste doet).
  • Doe het schuim in een spuitzak met een spuitmond naar keuze en spuit de vormen die jij wilt maken. Schuimpjes veranderen in de oven niet tot nauwelijks van vorm. Daardoor kun je ook veel schuimpjes kwijt op de bakplaat, je kunt ze redelijk dicht op elkaar spuiten.
  • De schuimpjes bak je af in een voorverwarmde oven van 100 °C (boven- en onderwarmte). Deze kleine toefjes zijn na een uur wel klaar, grotere figuren hebben 2 uur nodig.

boeken

Deze keer doe ik de behind the scenes een klein beetje anders. Ik blik niet terug op de maand, maar gewoon op het hele jaar. Tenminste, een paar hoogtepunten uit het jaar. Verder kijken we vooruit naar het nieuwe jaar.

Precies een jaar geleden was ik nog maar net benaderd om boekjes te gaan maken voor Action. Daar kon ik toen nog niets over zeggen maar ik was wel al druk bezig om recepten te bedenken. In sneltreinvaart heb ik de boekjes gemaakt. Ik had maar een kleine 3 maanden om 32 taarten en cupcakes te bedenken, maken, fotograferen en uit te schrijven. Geloof mij als ik zeg dat dat veel is, zeker als je daarnaast ook gewoon nog 4 dagen werkt. Maar het is gelukt en daar ben ik heel trots op!

nieuwe site 1

De boekjes zijn natuurlijk niet het enige waarmee ik mij dit jaar heb bezig gehouden. Laura’s Bakery heeft in augustus een mega metamorfose ondergaan. Ik ging van het systeem Blogger over naar WordPress en pakte gelijk de hele lay out en indeling van de website aan. Een stap die nogal voor wat stress zorgde, want ik heb alles helemaal zelf gedaan. En ja dat ging wel eens fout als ik in de html codes zat te knoeien, gelukkig is mijn hosting partij altijd bereikbaar en hadden ze zelfs ’s avonds laat binnen een kwartier het probleem opgelost. Het was een flinke klus maar toch ben ik blij dat ik deze stap gezet heb, ik ben mega trots op het resultaat en heb nog geen seconde spijt gehad.

Stroopwafeltaart 1a

In september verscheen ook nog eens de jubileum Allerhande waar ik in stond met mijn stroopwafeltaart. Deze taart begint toch inmiddels wel een beetje mijn signatuur taart te worden als je dat zo van jezelf mag zeggen. Hij stond in mijn boekjes waar hij toch wel tot de populairste taarten behoorde. Via alle sociale media zag ik hem veel voorbij komen, later ook van mensen die hem in Allerhande hadden zien staan. Sinds hij op mijn blog staat stromen ook daar de reacties binnen en wordt hij goed bezocht. Stiekem begrijp ik het succes van deze taart ook wel. Typisch Hollands en verschrikkelijk lekker! Nieuwsgierig en geen idee waar ik het over heb? Hier vind je het recept.

champagne pops 2

Deze drie dingen waren voor mij mooie en leuke hoogtepunten. Ik heb natuurlijk nog veel meer leuks meegemaakt, maar dan zou dit wel een héél lang bericht worden.

We gaan daarom gelijk verder met het nieuwe jaar. Ik ben zelf niet zo van de goede voornemens, als je iets graag wilt moet je dat gewoon doen en niet wachten tot het nieuwe jaar. Geen lijstje dus waar ik morgen gelijk mee aan de slag ga, maar wel een paar dingen waar ik op de achtergrond mee bezig ben of wat op de planning staat om binnenkort te doen. Zo weten jullie gelijk wat van veranderingen er komend jaar zullen zijn. Schrik niet, het zijn geen grote ingrijpende dingen 🙂

Het soort berichten wil ik bijvoorbeeld wat meer gaan uitbreiden. Ik zal komend jaar bijvoorbeeld meer basis recepten en technieken behandelen maar ook (meer) leuke informatieve artikelen. Het aantal recepten en how to’s blijft wel redelijk gelijk, maar het wordt dus aangevuld met meer soorten berichten. Ik noteer al een poosje onderwerpen waar ik veel vragen over krijg en zal daar dus als eerst mee aan de slag gaan.

Iets wat ook al lange tijd op mijn lijst staat en waar ik mij nu meer in verdiep is het bakken voor mensen met een voedselallergie. Ik krijg namelijk steeds meer vraag naar recepten zonder suiker, lactose, ei, gluten, etc.. Het is een behoorlijke uitdaging voor mij omdat ik er helemaal geen ervaring mee heb, maar iedereen moet gewoon lekker kunnen bakken vind ik. Allergieën of niet. Dus ook daar ga ik dit jaar mee aan de slag.

hartige oliebollen 1a

Dat zijn mijn belangrijkste plannen om mee aan de slag te gaan en waar jullie iets van zullen merken. Mijn lijst met ideeën en plannen is nog veel langer en lijkt ook nooit korter te worden. Ik heb steeds weer nieuwe ideetjes. Hebben jullie nog ideeën of dingen die je graag zou willen zien? Laat dat dan vooral weten! Dat kan via een reactie, mail of social media. Ik ben zo’n beetje overal te bereiken en vind het leuk om te weten wat jullie nou missen of gewoon leuk vinden om te zien.

Het laatste wat ik dit jaar nog aan jullie kwijt wil is dit:

Proost op een gezond en zorgeloos nieuw jaar vol geluk, gezelligheid en zelfgebakken lekkers!

Zie ik jullie volgend jaar allemaal weer terug?

bladerdeeg bakjes maken 1a

Op oudejaarsavond en verjaardagen staat de tafel meestal vol met lekkere hapjes. Een bord met belegde toastjes op tafel zal je vast bekend voorkomen. Vanaf nu kun je deze toastjes vervangen door iets veel leukers, je kunt namelijk heel makkelijk zelf bladerdeeg bakjes maken. De kuipjes kun je vullen met alles wat je lekker vindt, zowel zoet als hartig. Vul ze met salades, garnaaltjes of kaasjes bijvoorbeeld. Voor wie liever zoete hapjes wilt kan aan de slag gaan met banketbakkersroom en vers fruit. Kortom, er zijn meer dan genoeg mogelijkheden met deze leuke bladerdeeg bakjes. Kijk mee hoe eenvoudig het is om ze zelf te maken.

bladerdeeg bakjes maken 2a

BLADERDEEG BAKJES MAKEN

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Bladerdeeg bakjes

Zelf bladerdeeg bakjes maken is helemaal niet moeilijk met deze fijne uitleg. Met feesten er partijen heb jij voortaan originele hapjes op tafel staan!
Porties: bladerdeeg bakjes

Ingrediënten

  • 4 plakjes bladerdeeg (Koopmans, vierkante plakjes)
  • Ei, losgeklopt
  • Mini muffin vorm
  • Bakpapier
  • Bakknikkers (of rijst/bonen)

Instructies

  • Snij de plakjes bladerdeeg in vieren. Leg deze netjes in de muffinvorm, je hoeft overigens niet steeds een vakje open te laten tussendoor als je er meer wilt maken, ze zullen niet tegen elkaar gaan zitten. Smeer de hoekjes in met het losgeklopte ei.
  • Knip vierkante stukjes uit een vel bakpapier, plaats dit in de vormpjes met bladerdeeg. Vul de vormpjes met bakknikkers. Je kunt ook prima rijst of bonen gebruiken om te verzwaren. De vulling zorgt ervoor dat het bladerdeeg niet teveel omhoog komt waardoor je bakje dicht gaat zitten.
  • Bak de bladerdeeg bakjes in 14 minuten op 225 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
  • Verwijder de bakknikkers en het bakpapier en zet de plaat nog even terug in de oven, ongeveer 2 minuten. Zo kan de bodem ook goed drogen. Hierna hoef je de bladerdeeg bakjes alleen nog maar af te laten koelen voordat je ze vult met een vulling naar keuze.

bladerdeeg bakjes maken 3a

Volgende maand laat ik zien waar ik deze bakjes mee vulde. Waar zou jij ze mee vullen?

prosecco cake pop toren 1a

Deze gave prosecco cake pop toren maakte ik met Kerst, maar ik weet zeker dat hij het ook fantastisch zal doen met oud en nieuw. Eerste kerstdag vierden we met de hele familie bij mijn tante en oom ter ere van hun 25-jarige huwelijk eerder dit jaar. Ik bood aan om mee te helpen met wat lekkers bij het ontvangst en wat dingen voor het dessert. Deze cake pop toren was voor het ontvangst en was een echte eyecatcher. Ik had alle cake pops al van te voren gebakken, de toren zelf heb ik op kerstochtend in elkaar gezet. Ik was al vroeg wakker (helaas, ik ben geen uitslaper) en heb de toren ’s ochtends in een uur in elkaar gezet. Dat viel me reuze mee! Zeker als je je bedenkt dat er wel 95 cake pops in deze toren gaan!

BAKTIP: Voor het bakken van cake pops gebruik ik een elektrische cake pop maker. Er bestaan ook cake pop bakvormen, maar hier heb ik zelf geen ervaring mee.

 

prosecco cake pop toren 2a

Dit heb je nodig:

  • 2x het recept voor champagne cake pops (als je zoals ik prosecco cake pops wilt, dan vervang je de champagne door prosecco)
  • cocktailprikkers, knip deze door de helft
  • piepschuim kegel, ingepakt met huishoudfolie

De piepschuim kegel die ik heb gebruikt is 27 centimeter hoog en de onderkant is 12 centimeter in doorsnede (gekocht bij Pipoos voor 2,50).

prosecco cake pop toren 3a

Neem één balletje waar je een hele cocktailprikker doorheen prikt, deze gebruik je om te bepalen waar in de kegel je de gehalveerde cocktailprikkers moet prikken. Prik de cake pop met prikker in de kegel zodat alle cake pops mooi strak tegen elkaar zitten. Verwijder de cake pop met prikker en prik een gehalveerde cocktailprikker in de kegel op de plek van het gaatje dat je hebt gemaakt, de scherpe kant moet je blijven zien. Prik een cake pop op de prikker en bepaal weer waar de volgende moet komen. Zo ga je de hele kegel laag voor laag af.

prosecco cake pop toren 4a

Tijdens het opbouwen van de kegel heb ik per laag geteld hoeveel cake pops er in zitten, handig hulpmiddel bij het opbouwen van de toren.

  1. 14 cake pops
  2. 13 cake pops
  3. 12 cake pops
  4. 11 cake pops
  5. 10 cake pops
  6. 9 cake pops
  7. 8 cake pops
  8. 7 cake pops
  9. 6 cake pops
  10. 4 cake pops
  11. 1 cake pop

Zorg dat de voorkant mooi gestapeld wordt zodat de cake pops netjes in elkaar vallen. Dit lukt je maar aan een kant, de achterkant wordt dus niet zo mooi als de voorkant. Dit is niet erg, maar hou hier rekening mee bij het opbouwen.

prosecco cake pop toren 5a

De laatste twee lagen van de cake pop toren worden iets anders opgebouwd dan de rest. Voor laag 10 heb je vier pops nodig, steek de prikkers iets omhoog zodat ze goed blijven zitten. Voor de laatste laag steek je een hele cocktailprikker rechtop in de toren waar je de laatste cake pop op prikt.

prosecco cake pop toren 6a

Zo eenvoudig is het dus om zo’n fantastische cake pop toren te maken. Ga jij er eentje maken voor oud en nieuw?

vuurwerk koekjes 1a

Kerst is weer voorbij en over een paar dagen is kondigt de volgende feestdag zich alweer aan: oud en nieuw. Speciaal voor deze dag ging ik met koekjes aan de slag wat resulteerde in deze leuke vuurwerk koekjes. Voor iedereen die de oliebollen wel eens wil afwisselen met een ander zoet hapje is dit een leuk idee.

Ze staan ook nog eens hartstikke feestelijk op een grote schaal tussen de glazen champagne. Wil jij ook wel eens iets anders op tafel hebben staan dit jaar? Kijk dan snel verder zodat je dit weekend gelijk aan de slag kunt.

BAKTIP: Voor het maken van deze koekjes gebruikte ik een vallende ster uitsteker en een gewone ster uitsteker

vuurwerk koekjes 2a
vuurwerk koekjes 3a
vuurwerk koekjes 4a

VUURWERK KOEKJES maken

Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Vuurwerk koekjes

Een duidelijke how to voor vuurwerk koekjes, zo kun jij ook aan de slag voor oud en nieuw.
Porties: koekjes

Ingrediënten

  • (Vallende) ster koekjes (suikerkoekjes recept)
  • Royal Icing (recept)
  • 4 x spuitmondje #2 (Wilton)
  • 4 spuitzakken + adapters

Deze kleuren icing heb je nodig

  • wit
  • rood = Americolor tulip red + Americolor maroon
  • geel = Wilton golden yellow
  • donkerblauw = Americolor Navy Blue + drupje Americolor Super Black

Instructies

  • Bak de koekjes, het is handig om dit al een dag van te voren te doen.
  • De icing moet wat dunner gemaakt worden zodat je de 20-seconden icing krijgt, met het recept maak je namelijk stevige icing. In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten icing. Als de icing de juiste dikte heeft verdeel je deze over schaaltjes om ze in de juiste kleuren te maken. Vul de spuitzakken met de gekleurde icing.
  • Voorzie als eerste al je koekjes van een laag blauwe icing en laat dit goed drogen. Het is handig om dit bijvoorbeeld al een dag van te voren te doen.
  • Om sterretjes te maken plaats je een flinke druppel icing op je koekje. Met een cocktailprikker maak je er ‘punten’ aan. Zet de prikker in het midden van de stip en trek deze naar buiten, zo trek je de icing mee en vormt er een punt aan de stip. Doe dit rondom zodat er een soort ster ontstaat. Met de andere kleuren icing maak je vervolgens wat boogjes, zo is het net echt vuurwerk.
  • Voor de grote koekjes maakte ik meerdere sterretjes op een koekje en zette ik ook nog wat kleine stipjes tussendoor om het extra speels te maken. Hierin kun je elke keer weer variëren, geen een koekje hoeft hetzelfde te zijn.

hartige oliebollen 1a

Hier in huis is het al jaren de traditie dat er op 31 december oliebollen gebakken worden. Mijn moeder staat ’s ochtends vroeg in de keuken om het beslag te maken en de oliebollen te bakken. Eenmaal wakker geworden van de geur kom ik dan beneden terwijl de eerste oliebollen al klaar liggen. Traditie is het bij ons om dan ook met oliebollen te ontbijten op oudjaarsdag. Gewoon, omdat het kan. De laatste jaren komt dat helaas niet meer zoveel voor omdat ik moet werken en niet meer de luxe heb van kerstvakanties zonder te moeten werken. De traditie van een oliebollen ontbijt houden we daarom gewoon op nieuwjaarsdag met de overgebleven oliebollen.

Koopmans biedt een mooie lijn met producten voor deze traditie van oliebollen bakken. De mix voor oliebollen wordt hier elk jaar trouw gebruikt maar er is ook een Appelbeignets Compleet Pakket en een Oliebollen Compleet Pakket Gemak in ’n Pak. Koopmans maakt het je gemakkelijk, in de Koopmans Bakhulp vind je verschillende baktips, handige bakfilmpjes en variatie recepten. Één van die variatierecepten haalden wij hier jaren geleden al van de site: Oosterse borrelbolletjes. Heerlijke hartige oliebollen die hier bij de hele familie in de smaak vallen. In de loop der jaren is het recept hier en daar wat aangepast naar een versie waar wij dol op zijn. Dat fijne recept deel ik natuurlijk met jullie zodat je zelf ook aan de slag kunt voor oud en nieuw.

hartige oliebollen 2a
hartige oliebollen 3a
hartige oliebollen 4a
hartige oliebollen 5a

Zoals je ziet is het helemaal niet zo moeilijk om oliebollen te bakken. Voor wie op oudejaarsdag toch in de stress raakt omdat er iets niet goed gaat is er genoeg hulp. In de Koopmans Bakhulp staan natuurlijk baktips maar ook de consumentenservice is telefonisch te bereiken voor de oliebollenbakker in nood. Wie klaar is met bakken en een leuke foto heeft van zijn/haar oliebollenmoment kan deze delen op de Facebookpagina van Koopmans. Je maakt dan kans op een leuk Koopmans bakpakket en een friteuse.

Serveer de bolletjes met zoetzure saus erbij, zowel warm als koud zijn ze heerlijk. Het is ook een heel lekker hapje voor op verjaardagen trouwens.

hartige oliebollen 6a

 

Hartige Oosterse borrelbolletjes met schaaltje zoetzure saus

Recept afdrukken

5 van 3 stemmen

Oosterse borrelbolletjes

Heerlijk voor oud en nieuw of een verjaardag: hartige oliebollen. Met deze Oosterse borrelbolletjes hou je iedereen te vriend.
Porties: stuks ongeveer ter grootte van een kleine bitterbal

Ingrediënten

  • 1 pak Koopmans mix voor oliebollen
  • 500 ml handwarm water
  • 450 gram bacon reepjes
  • 100 gram uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl sambal
  • 1 tl sereh
  • 1 tl laos
  • 1 tl gember
  • Oosterse zoetzure saus
  • Een braadpan gevuld met zonnebloemolie om de oliebollen in te bakken, gebruik altijd schone olie.

Instructies

  • Bak de bacon uit in een pan. Voeg de fijngesneden uitjes en geperste knoflook toe en fruit de uitjes. Stort het mengsel op een plaat/schaal zodat het gemakkelijk afkoelt. Zorg dat er niet te veel vocht bij zit, laat het eerst even uitlekken in een vergiet.
  • Doe de mix in een kom en voeg de sambal en specerijen toe. Voeg ook het water toe en mix tot een glad beslag. Voeg de bacon en ui toe en spatel dit er voorzichtig maar goed doorheen. Dek de kom af met folie en laat 45 minuten rijzen.
  • Terwijl het beslag staat te rijzen kun je de keuken in orde gaan maken. Wij dekken hier het fornuis altijd af met aluminiumfolie, dat scheelt heel veel schoonmaken na afloop. Zet ook het volgende klaar: een vergiet, grote plaat, schuimspaan, ijsbollentang en een rol keukenpapier. Leg vast twee velletjes in het vergiet en bedek de plaat ook met keukenpapier.
  • Voordat je begint met bakken moet de olie goed heet zijn (190 graden). Dit controleer je door een stukje brood of de achterkant van een pollepel in de olie te steken, hier komen dan allemaal belletjes van af. Gebruik een ijsbollentang om het beslag in de pan te scheppen. Doe de lepel niet vol, je hebt echt maar een heel klein beetje beslag nodig voor deze balletjes. Ik heb een kleine tang en deed deze steeds voor ongeveer één derde vol, het beslag rijst ook nog tijdens het bakken.
  • Met een beetje mazzel draaien jouw bolletjes vanzelf om, anders moet je ze even helpen door ze met een vork om te duwen. Doe dit als de onderkant mooi goudbruin is. Als ook de andere kant mooi goudbruin is haal je ze met een schuimspaan uit de olie en doe je ze in het vergiet. Terwijl je de nieuwe bolletjes in de pan met olie schept leg je de gebakken bolletjes op de plaat. Ververs elke keer het keukenpapier in het vergiet, zo heb je zo min mogelijk vet in je bolletjes.

Dit is een gesponsord artikel

aardbei kerstboom cupcakes 1a

De laatste dag van de advent dit jaar is aangebroken. Deze leuke aardbei kerstboom cupcakes heb ik voor het laatst bewaard. Dit idee was ik al vaker tegengekomen op Pinterest en vond het zo leuk dat ik ze ook eens wilde maken. Aardbeien zijn wat lastiger te krijgen dit seizoen, maar omdat je ze niet ziet in het eindresultaat zou je ook diepvries aardbeien kunnen gebruiken. Ontdooi ze dan eerst en dep ze droog. De boompjes kun je op elke manier die je maar wilt versieren. Ga voor klassiek of maak het lekker bont, de keuze is aan jou.

BAKTIP: als je je aardbeien schoonmaakt, doe dit dan voordat je de kroontjes verwijderd. Anders zuigen de aardbeien namelijk het water op en dan hebben je aardbeien minder smaak. Vervolgens kan je kroontjes eenvoudig verwijderen met een aardbeien ontkroner

aardbei kerstboom cupcakes 2a
aardbei kerstboom cupcakes 3a
aardbei kerstboom cupcakes 4a
aardbei kerstboom cupcakes 5a
aardbei kerstboom cupcakes 6a

Met deze leuke aardbei kerstboom cupcakes zijn we alweer op de laatste dag van de advent van dit jaar gekomen. Bij het maken en schrijven leek het ontzettend veel, 24 dagen lang iets voor Kerst. Maar die dagen zijn echt omgevlogen! Nu is het tijd om leuke ideetjes uit te kiezen en uit te voeren voor de kerstdagen. Ik ben benieuwd wat jullie allemaal gaan maken of misschien al hebben gemaakt.

Voordat ik deze post afsluit wil ik jullie allemaal hele fijne kerstdagen wensen. Fijn met familie en vrienden onder het genot van allerlei lekkers. Zelf heb ik eerste kerstdag een diner met de hele familie waarvoor ik natuurlijk allerlei lekkers heb gemaakt. Tweede kerstdag ben ik thuis en maken we er ook een gezellige dag van met lekkere hapjes. Op de site is het even rustig tijdens de feestdagen, maar na de kerst ben ik weer terug met nog wat leuke ideetjes voor oud en nieuw!

 

AARDBEI KERSTBOOM CUPCAKES

Recept afdrukken

3.84 van 6 stemmen

Aardbei kerstboom cupcakes

Een duidelijke how to voor het maken van aardbei kerstboom cupcakes. Staan leuk op tafel als dessert bij het kerstdiner.
Porties: cupcakes

Ingrediënten

  • 6 mini cupcakes (smaak naar keuze, ik gebruikte chocolade cupcakes)
  • Aardbeien
  • Witte chocoladepasta
  • Groene kleurstof (Holly Green – Sugarflair)
  • Spuitzak met klein stervormig spuitmondje (Wilton 16)
  • Sprinkles naar keuze (ik gebruikte sterren, rode parels en zilveren parels in twee maten)

Instructies

  • Bak de cupcakes volgens recept. Terwijl die in de oven staan kun je de chocoladepasta vast groen kleuren, schep wat uit de pot en doe in een schaaltje om te kleuren. Je zou ook botercrème kunnen gebruiken maar ik vind zelf deze combinatie erg lekker en met het oog op bewaren is dit ook een stuk makkelijker. Je hebt namelijk geen koelkast nodig, waarschijnlijk zit deze al vol genoeg zo rond de feestdagen. Maak ook de aardbeien schoon en verwijder het kroontje.
  • Als de cupcakes klaar zijn bevestig je de aardbeien met wat chocopasta op de cupcakes.
  • Dan is het tijd om de aardbeien om te toveren tot een kerstboom. Begin onderaan met het maken van kleine toefjes. Dit doe je rondom en zo werk je naar boven tot de hele aardbei bedekt is.
  • Zet een ster bovenop de kerstboom en decoreer de boom met parels. Qua versiering kun je het natuurlijk helemaal maken zoals jij graag wilt. Heb je liever een gouden kerstboom, dan pak je gouden parels. Wil je ook slingers, maak dan van fondant sliertjes die je als slinger in de boom maakt.