Tips voor perfecte schuimpjes

3

Tips voor perfecte schuimpjes

Schuimpjes. Het blijkt elke keer weer een lastig dingetje te zijn dat behoorlijk nauw luistert. Ik heb de mazzel dat ik keer op keer weer een mooi meringue beslag opklop, maar ik weet ook heel goed dat dit niet altijd lukt. Het leek mij daarom een goed idee om wat tips op een rij te zetten voor het bakken van perfecte schuimpjes. Of meringues, dat klinkt weer even wat mooier.

Recept

Voor meringue gebruik ik altijd hetzelfde recept. Dit schuimpjes recept vind je op Laura’s Bakery. Zoals je daar zult zien, gebruik ik maïzena. Dit zit er in zodat de binnenkant van de schuimpjes lekker chewy blijft, terwijl de buitenkant juist bros is. De lekkerste combinatie als je het mij vraagt.

Ontvetten

Werk met schone materialen. Spoel dus niet de kom na het maken van cakebeslag even snel om met heet water voordat je hem gebruikt voor het opkloppen van eiwitten. Dan blijft er vet achter wat ervoor kan zorgen dat je schuim mislukt. Was de kom goed heet af met afwasmiddel.

Twijfel je of hij echt goed ontvet is? Maak je kom, maar ook andere materialen, dan nog even schoon met citroensap. Dit ontvet heel goed.

Alleen eiwit

Ook héél belangrijk, zorg dat je echt alleen de eiwitten opklopt. Er mag geen spoortje eigeel bij zitten. Dit eigeel is vet en kan het schuim laten mislukken. Het lukt je dan niet om de eiwitten mooi stijf te kloppen.

Gebruik altijd 3 schaaltjes bij het scheiden van de eieren. Eentje voor de eidooiers, eentje voor de eiwitten en eentje waarboven je een nieuw ei scheidt. Niets zo zonde als dat de eerste drie eieren goed gegaan zijn en er bij het laatste ei vervolgens een beetje eigeel bij alle eiwitten komt.

Tips voor perfecte schuimpjes

Ga voorzichtig om met het beslag

Wanneer je de poedersuiker door het schuim spatelt, doe dit dan heel rustig. Zelfde geldt voor als je het schuim een kleur wilt geven.

Je hebt net je best gedaan om er lucht in te kloppen voor het maken van een mooi luchtig en stijf meringue. Wanneer je er dan niet voorzichtig mee omgaat door te ruw te spatelen, haal je de lucht uit het schuim. Resultaat: Een meringue dat niet meer stijf is en lang niet zo luchtig.

Geen suiker minderen

Ook iets wat ik veel hoor: “Er zit zoveel suiker in schuimpjes, kan ik hier niet minder van gebruiken?”. Er zit inderdaad een hoop suiker in, daar staan schuimpjes en meringues nu eenmaal om bekend.

Je kunt de hoeveelheid suiker niet verminderen of zelfs helemaal weglaten. Die suiker is er met een reden, die zorgt ervoor dat de meringue de juiste consistentie krijgt en straks bij het bakken lekker bros wordt. Dat effect krijg je niet door minder suiker te gebruiken.

Er zijn suikervervangers waar je mee kunt werken. Gebruik dan een vervanger die je 1:1 kunt vervangen zoals palmsuiker of kokosbloesemsuiker. Let wel, hier krijg je geen witte meringue van omdat de suiker (vervanger) niet wit is.

Op zoek naar de how to van de pompoen schuimpjes? Die vind je op Laura’s Bakery: Pompoen schuimpjes

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

15 reacties

 1. Geeke schreef:

  Hoi Laura!

  Fijn, deze tips! Ik vind juist het chewy gedeelte aan de schuimpjes niet zo lekker en heb ze het liefst zo droog en knapperig mogelijk, heb je hier nog tips voor?

  Groetjes, Geeke

 2. Lilian schreef:

  Hallo laura,

  Op wat voor temperatuur moet je gebruiken als je een combi-magnetron hebt? Gister heb ik ze maakt maar toen ging het mis op 100 graden.

  Groetjes Lilian

 3. Marloes schreef:

  Hoi Laura,

  Mijn schuimpjes worden na het bakken (90 min. op 100 graden) vaak kleverig. Wat is hier de oorzaak van en hoe kan ik het oplossen?

  Groetjes

  1. Aziza schreef:

   Heb je antwoord gekregen op jouw vraag?

   1. Laura's Bakery schreef:

    Ik neem aan dat jullie bedoelen dat de schuimpjes kleverig zijn van buiten. Dit kan het resultaat zijn van een te hoge luchtvochtigheid óf dat de suiker niet goed is opgenomen door de meringue (langer kloppen)

 4. Inge schreef:

  Hoi Laura,

  Mijn schuimpjes scheuren bijna allemaal.. jij een idee wat er misgaat?

  Groetjes, Inge

 5. Laura schreef:

  Ik wil voor een traktatie schuimpjes maken in papieren muffinvormpjes. Zou dat kunnen? Wat is je advies dan voor de oventijd en temperatuur?

 6. Celine schreef:

  Mijn beslag blijft lopend ook met deze tips

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dan was waarschijnlijk toch je kom of mixer aan de vette kant, of is er wat eigeel meegegaan tussen de eiwitten die je misschien niet hebt gezien.

 7. Lol schreef:

  Hoi Laura,

  Mijn beslag voor schuimpjes is heel vloeibaar wat moet ik doen?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dan heb je het niet goed stijf geklopt, is er misschien toch een onderdeel te vet geweest of heb je een beetje eigeel per ongeluk bij het eiwit gemorst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *