Bladerdeeg bakjes maken

30 december 2013
43

bladerdeeg bakjes maken 1a

Op oudejaarsavond en verjaardagen staat de tafel meestal vol met lekkere hapjes. Een bord met belegde toastjes op tafel zal je vast bekend voorkomen. Vanaf nu kun je deze toastjes vervangen door iets veel leukers, je kunt namelijk heel makkelijk zelf bladerdeeg bakjes maken. De kuipjes kun je vullen met alles wat je lekker vindt, zowel zoet als hartig. Vul ze met salades, garnaaltjes of kaasjes bijvoorbeeld. Voor wie liever zoete hapjes wilt kan aan de slag gaan met banketbakkersroom en vers fruit. Kortom, er zijn meer dan genoeg mogelijkheden met deze leuke bladerdeeg bakjes. Kijk mee hoe eenvoudig het is om ze zelf te maken.

bladerdeeg bakjes maken 2a

Bladerdeeg bakjes

Zelf bladerdeeg bakjes maken is helemaal niet moeilijk met deze fijne uitleg. Met feesten er partijen heb jij voortaan originele hapjes op tafel staan!
Porties: 16 bladerdeeg bakjes

Ingrediënten

  • 4 plakjes bladerdeeg (Koopmans, vierkante plakjes)
  • Ei, losgeklopt
  • Mini muffin vorm
  • Bakpapier
  • Bakknikkers (of rijst/bonen)

Instructies

  • Snij de plakjes bladerdeeg in vieren. Leg deze netjes in de muffinvorm, je hoeft overigens niet steeds een vakje open te laten tussendoor als je er meer wilt maken, ze zullen niet tegen elkaar gaan zitten. Smeer de hoekjes in met het losgeklopte ei.
  • Knip vierkante stukjes uit een vel bakpapier, plaats dit in de vormpjes met bladerdeeg. Vul de vormpjes met bakknikkers. Je kunt ook prima rijst of bonen gebruiken om te verzwaren. De vulling zorgt ervoor dat het bladerdeeg niet teveel omhoog komt waardoor je bakje dicht gaat zitten.
  • Bak de bladerdeeg bakjes in 14 minuten op 225 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
  • Verwijder de bakknikkers en het bakpapier en zet de plaat nog even terug in de oven, ongeveer 2 minuten. Zo kan de bodem ook goed drogen. Hierna hoef je de bladerdeeg bakjes alleen nog maar af te laten koelen voordat je ze vult met een vulling naar keuze.
Bewaren

Deze bakjes kun je al heel goed van te voren maken. Hier lees je hoe je bladerdeeghapjes goed kunt voorbereiden, bewaren en opwarmen.

bladerdeeg bakjes maken 3a

Volgende maand laat ik zien waar ik deze bakjes mee vulde. Waar zou jij ze mee vullen?

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

35 reacties

  1. Chris V schreef:

    Oh dit is heerlijk met aardbeien en banketbakkersroom, die maakte ik afgelopen jaar eens! En handig om ze met bakbonen te bakken, daar had ik zelf niet aan gedacht :-).

  2. Daphne Coers schreef:

    Leuk en goed idee zeg!!!!!
    Ik zou ze vullen met harig, iets met kaas denk ik, ben ik gek op.
    Maar ik vind het idee van hierboven, met aardbeien ook heeeeeerlijk.
    Misschien dat ik dat met de verjaardag van mijn ga doen.
    Leuk, ik heb er nu al zin in.

  3. lena schreef:

    Wow echt een leuk idee!
    Nu ik dit lees springen er heel veel ideeën door mijn hoofd om de bakjes mee te vullen, ik denk dat ik ze zou vullen met garnalen, cocktailsaus en avocado of met chocolademousse en verse aardbeien.

    1. Laura's Bakery schreef:

      jouw ideetjes klinken ook heerlijk! Zelf heb ik ook talloze ideeën om te variëren met deze leuke bladerdeeg bakjes 🙂

  4. Nadine schreef:

    Ik heb een keer een recept gezien van appel mayonaise met gepekelde tonijn en een kwartel eitje. Dat zou prima passen in zo’n bladerdeeg bakje.

  5. Sydney schreef:

    Gesmolten brie met cranberry compote en geroosterde pijnboompitten!
    delicious!

  6. Veerle schreef:

    Super idee!
    Ik heb ze afgelopen weekend gemaakt voor een verjaardag met homemade aardbeienjam met een merengue topping.. kruidenroomkaas & zalmsnippers en ik heb ook nog de pizza bonbons met zowel kip als salami gemaakt.
    Iedereen vond het heeeeerlijk!
    Bedankt voor de leuke recepten en inspiratie! 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      oeeehh, dat klinkt heel erg lekker allemaal! De jam/meringue versie ga ik ook onthouden 🙂

  7. margareth schreef:

    leuk idee
    ik ga denk maken voor oudejaarsavond
    dank je wel ervoor
    Gr.margareth

  8. Linn schreef:

    Hoi,

    Leuke site!
    Maar nu wil ik deze bakjes van te voren maken. Kan ik deze dan invriezen? Zo ja, hoelang moeten ze dan nog weer even in de oven?
    En moet je dan ook weer bakbonen gebruiken?
    Alvast dank voor je reactie!
    Groetjes Linn

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt ze zeker invriezen. Daarna 5-10 minuten weer in de oven. Je hoeft dan geen bakbonen te gebruiken.

  9. Gerlinde schreef:

    hoelang van te voren zou ik ze kunnen maken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ruim van te voren, je kunt ze namelijk ook invriezen. Als je ze niet invriest kun je ze bijvoorbeeld al een dag eerder maken. Als ze zacht worden warm je ze gewoon weer even op in de oven.

  10. Manon schreef:

    Hoi Laura,

    Ik wil deze graag gaan maken voor een verjaardag. Ik wil ze dan vullen van ricotto, citroenrasp lente ui en gerookte zalm. Het mengsel voor erin kan ik dan al van te voren maken, maar ook de bakjes. Nu is mijn vraag of ik de bakjes koud kan serveren zonder dat ze taai worden.Het bakje en de vulling zijn namelijk koud.

    groetjes Manon

    1. Laura schreef:

      Als je ze vlak voor serveren vult is dat geen probleem. Bewaar de bakjes in een luchtdichte verpakking zodat ze geen vocht aantrekken.

  11. Elly schreef:

    Leuk hoor al die mogelijkheden

    Mijn bedoeling is om de bakjes te vullen met compote

    misschien ook leuk om te doen ?

    groetjes Elly

  12. Elly schreef:

    leuk al die mogelijk heden !

    mijn idee is dit keer om er compote in te doen

    groetjes Elly

  13. Martine schreef:

    Hi,
    Dank voor de duidelijke uitleg! Vraagje: ik wil een gesuikerde buitenkant. Hoe doe ik dit? Waar in het proces?
    Groetjes, Martine

    1. Laura schreef:

      Dat gaat niet bij deze bereidingswijze. Dan moet je het bladerdeeg ergens overheen leggen (bijvoorbeeld de onderkant van de vorm) en dan insmeren met ei en bestrooien met suiker.

      1. Jenske schreef:

        Beste Laura,
        Zou je wel de hoekjes na het besmeren met ei kunnen besuikeren?
        Alvast hartelijk bedankt.

        1. Laura Kieft schreef:

          Dat kan zeker. Er staat inmiddels ook een how to online voor gesuikerder bladerdeegschelpen: http://www.laurasbakery.nl/zelf-bladerdeegschelpen-maken/

  14. Linda schreef:

    Hallo
    Is het mogelijk om deze bakjes nu te maken na afkoelen in chocolade dip. Als de chocolade hard is ze te bewaren in plastic bak met deksel en dan morgen te vullen of zouden de bakjes dan niet meer lekker zijn?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan prima hoor 🙂

  15. sonja schreef:

    waar kun je bak knikkers kopen bij voorbaat dank vriendelijk gr sonja klumper

  16. Tina schreef:

    Kun je dit ook doen met een heel plakje bladerdeeg in een gewone ( grote)muffinvorm en dan vullen met ragout?

  17. Josy schreef:

    Ideeën genoeg inmiddels. Ik ga mijn bakplaat op z’n kop in de oven doen. Dan hoef ik de knikkers en bakpapier niet te kopen.

  18. Raischrie schreef:

    Hi, wat een leuke recept! Gebruik je gewone of roomboter bladerdeeg?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan allebei, maar met roomboter vind ik het lekkerst 😉

      1. Vishnu schreef:

        Dank je wel☺

  19. Dave Dragtstra schreef:

    Heerlijk wij hebben het met kalfsragout gedaan

  20. Ineke schreef:

    En als ik ze wil bakken met losgeslagen ei er in voor Pasen? In één keer bakken bedoel ik.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat moet kunnen! Ik zou dan wel grote bakjes maken, niet in een mini muffin bakvorm.

      1. Ineke schreef:

        Oké, dat was ik ook van plan. Hoop dat het lukt. Dank voor het antwoord. Doeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet geOpenbaareerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *