Frambozen schuimpjes

17

frambozen schuimpjes 1a

Een poosje geleden was ik mijn lade met ingrediënten aan het opruimen en kwam een pot eiwitpoeder tegen. Ik gebruik dit om Royal icing te maken, maar eigenlijk maak ik dit te weinig. Daarom besloot ik eens wat anders te gaan proberen met dit eiwitpoeder. Je maakt er uiteindelijk gewoon eiwitten mee en met eiwitten mag ik altijd graag schuimpjes maken. Dus waarom dan niet eens met eiwitten op basis van eiwitpoeder? Ik was benieuwd of dit zou gaan lukken en of je verschil zou merken.

Op 10 gram eiwitpoeder voeg je 60 gram vocht toe. Ik kon het natuurlijk ook weer niet laten om gelijk iets anders uit te testen. Waarom gewoon water als je ook ‘vocht’ hebt met smaakjes. Ik gebruikte een deel frambozendressing voor deze heerlijke frambozen schuimpjes, maar ik denk dat je ook prima limonade siroop of gepureerd fruit kan gebruiken. Genoeg om nog te testen dus! Maar nu eerst; het recept van mijn frambozen schuimpjes experiment!

frambozen schuimpjes 2a

frambozen schuimpjes 3a

frambozen schuimpjes 4a

Frambozen schuimpjes

Een lekker recept voor frambozen schuimpjes. Het recept is op basis van eiwitpoeder in plaats van met verse eiwitten.
Porties: 18 stuks

Ingrediënten

  • 30 ml water
  • 30 ml frambozen dressing (ik kocht mijn flesje bij Xenos)
  • 10 gram eiwitpoeder
  • 65 gram kristalsuiker
  • 65 gram poedersuiker
  • 5 gram maïzena

Instructies

  • Meng water en de frambozendressing door elkaar en voeg hier het eiwitpoeder aan toe. Dit worden veel klontjes en het duurt lang voordat deze klontjes allemaal opgelost zijn. Om het proces wat te versnellen heb ik een staafmixer gebruikt om de klontjes fijn te maken. Mix niet te lang, anders klop je je gemaakte eiwitmengsel al op.
  • Voeg het eiwitmengsel toe aan de kristalsuiker. Klop stijf met een mixer. Hoe donker je mengsel eerst was, dat wordt nu steeds lichter.
  • Voeg de poedersuiker en maïzena toe en spatel dit voorzichtig door de stijfgeslagen eiwitten.
  • Vul een spuitzak met het schuim en spuit toeven op een met bakpapier beklede bakplaat. Ik gebruikte spuitmond Wilton 6B voor deze toeven.
  • Bak de schuimpjes af in 1,5 uur op 100 °C (boven- en onderwarmte).
  • De schuimpjes zijn wat zacht te zijn als ze uit de oven komen. Nee, ze zijn niet mislukt. Dit hoort juist zo. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen, de schuimpjes harden nu uit en worden lekker knapperig en bros. Én hebben ook nog een lekker smaakje!
Bewaren

De schuimpjes blijven een week goed in een goed afgesloten trommel.

frambozen schuimpjes 5a

Ik hoor je denken. ‘Zijn deze eiwitpoeder schuimpjes nu echt zo anders dan wanneer je ze met verse eiwitten maakt?’. Nou, eigenlijk wel. Er zit natuurlijk een smaakje aan, maar ook de structuur is anders:

  • Schuimpjes op basis van verse eiwitten zijn hard en knapperig van buiten, maar zacht en chewy van binnen.
  • Schuimpjes op basis van eiwitpoeder hebben een wat zachtere buitenkant, met je vinger kan je de lijnen van de toef makkelijk wegvegen. De binnenkant is juist helemaal bros en knapperig. Geen zacht stukje te bekennen. En dat terwijl ze wel eerst zacht uit de oven komen. Daardoor dacht ik ook eerst dat het experiment mislukt was. Maar nadat ze een poosje buiten de oven stonden af te koelen werden ze super knapperig!

Ik moest even wennen aan de smaak bij de schuimpjes, maar vond dit uiteindelijk heel erg lekker. Een dagje later waren ze nog lekkerder. Met smaken kun je het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Ik heb in ieder geval nog wel een paar leuke ideeën op mijn lijstje staan :).

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

14 reacties

  1. Susanne schreef:

    Grappig! Ik ken eigenlijk alleen eiwitpoeder in de vorm van een shake na het trainen. Lijkt me ook best raar dat ze aan de buitenkant wat zachter zijn dan aan de binnenkant! Ze zien er echt pretty uit!

  2. Mariette schreef:

    Wat een leuk idee! Ik heb laatst nog een bus eiwitpoeder gekocht, dus het lijkt me leuk om dit zo ook eens uit te proberen!

  3. Mirne schreef:

    Ze zien er in ieder geval perfect uit!

  4. Silvi schreef:

    Zien er enig uit hoor, heel aantrekkelijk;)
    Je zegt ei poeder, kan ik daar ook mijn eiwitshake poeder voor gebruiken dan?

    Alvast dank voor je re.

    1. Laura's Bakery schreef:

      dat weet ik eigenlijk niet zeker. Ik weet niet of er aan eiwit shake poeder nog extra voedingsstoffen zijn toegoevoegd. Misschien even op het ingrediënten etiket kijken? Het eiwitpoeder dat ik heb gebruikt is alleen gedroogd kippen eiwit.

  5. kim schreef:

    Wauw, wat zien ze er mooi uit! Echt iets wat je zo in de winkel kan kopen 🙂

  6. Miss Happinez schreef:

    Wat ziet het er lekker uit!

  7. Elly schreef:

    Hallo Laura
    Heb vandaag de schuimpjes gemaak
    Maar door even niet na te denken deed ik het eiwit poeder en de suiker bij elkaar en daar het water en de saus bij en ik vond het gek dat het helemaal niet klonterde
    Entten ben ik het na gaan lezen en toen zag ik mijn fout maar verder zijn ze goed geluk
    Gr. Elly

  8. Dounia schreef:

    Zou je de frambozen dressing kunnen vervangen met iets anders? Aardbeiensaus ofzo?

    Ze zien er mooi uit! 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat lijkt mij geen probleem!

  9. miriam joosten schreef:

    Hoi laura heb jij het eiwitpoeder al eens gebruikt om een topping te maken op een taart die je dan daarna ff afbrand? Proef je verschil met vers eiwit?

    1. Laura schreef:

      Nee dat heb ik nog niet eerder geprobeerd, daarvoor gebruik ik gewoon altijd Italiaans schuim.

  10. Charlotte schreef:

    Als ik de frambozendressing weg laat moet ik dan wel de water hoeveelheid verdubbelen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dan heb je inderdaad meer water nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *