Wanneer zijn schuimpjes gaar?

25 december 2016
0

schuimpjes 5a

Ik vind het heerlijk om schuimpjes te maken. Als kleine uk schepte ik gewoon een klodder meringue op de bakplaat, tegenwoordig geef ik aan het ongebakken schuim allerlei verschillende vormen voordat ze de oven ingaan. Bakjes om te vullen met een crème, schuimplaten voor een taart of toch gewoon weer die klodder, maar dan wel met een smaakje. Genoeg ervaring hier dus om te zien wanneer schuimpjes gaar zijn, maar in het begin was dat wel anders. Daarom leg ik het vandaag aan jullie uit.

Bakken of drogen?

Schuimpjes of meringues -het is maar net hoe je ze noemt- staan lang in de oven. Een gemiddeld formaat (denk aan formaatje cupcake toef) heeft zo’n 2 uur nodig op 100 graden in een  oven met boven- en onderwarmte. Door die lage temperatuur bak je ze ook niet, maar droog je ze. Zodra je de temperatuur hoger zet en ze bruin uit de oven komen kun je het wel bakken noemen. Maar we willen natuurlijk die mooie witte meringues, daarom drogen je ze. Dat is ook gelijk de reden dat het lang duurt voor ze klaar zijn.

schuimpjes 2a

Wanneer zijn schuimpjes gaar?

Perfecte schuimpjes zijn -voor mij- van buiten lekker bros en van binnen nog een beetje zacht, heerlijk! Bij een gemiddeld formaat duurt het ongeveer 2 uur voor de goed zijn. De meringues voelen dan droog aan en als je hem oppakt laat hij gemakkelijk los van het vel bakpapier. Dat is het belangrijkst om op te letten.

Je weet pas echt zeker of ze naar wens zijn als je ze proeft en de binnenkant ziet. Ik maak vaak meer dan genoeg meringues en breek er daarom altijd eentje open om te kijken of hij goed is. Zo niet, dan kan je ze nog wat langer in de oven laten staan.

Bij grotere meringues waar je geen extra exemplaren van hebt, zou je even op de onderkant kunnen tikken of zacht drukken. Hoewel ik je daar niets mee kan garanderen, krijg je toch vaak een beter beeld. Ze moeten hol klinken en niet meer zacht zijn. De buitenkant dan natuurlijk, want het midden zal altijd een beetje zachter zijn.

Nog op zoek naar een recept? Hier vind je mijn favoriete recept voor schuimpjes!

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

6 reacties

  1. Liza schreef:

    Ik spuit meringue op een citroentaart en brand het dan met een brander bruin. Hoe raad je dan aan de meringue te maken?

  2. Elle schreef:

    Zou je deze schuimpjes een dag van te voren kunnen maken? Zo ja, hoe bewaar je ze dan?

  3. Nancy schreef:

    Hoi Laura, hoe lang die jij grote platen van ongeveer 17 cm doorsnede voor een taart in de oven? Gr Nancy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *