Sneeuwpop Schuimpjes

Gepost: 8 december 2013 Laatst bewerkt: 25 juli 2024
Sneeuwpop Schuimpjes

Word jij ook zo vrolijk van deze sneeuwpop schuimpjes? Ik vond het echt ontzettend leuk om deze gezellige sneeuwmannen te maken! Van mij mag er deze winter wel een mooi pak sneeuw vallen zodat ik hem in het echt kan maken :). Waarschijnlijk laat dat nog wel even op zich wachten, dus tot die tijd hou ik het bij deze versie van schuim. Ook heel leuk en een stuk warmer dan wanneer ik de échte zou maken.

Ik zeg: een etagère vol met sneeuwpop schuimpjes deze Kerst. Dat vind de visite vast leuk (en lekker!).

BAKTIP: Voor het spuiten van deze schuimpjes gebruik ik een wegwerp spuitzak en een glad spuitmondje.

Sneeuwpop Schuimpjes 2a
Sneeuwpop Schuimpjes 3a
Sneeuwpop Schuimpjes 4a
Sneeuwpop Schuimpjes 5a
Sneeuwpop Schuimpjes 6a
Sneeuwpop Schuimpjes 7a

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 1 stem

Sneeuwpop schuimpjes

Deze sneeuwpop schuimpjes zijn superleuk om te maken voor Kerst. Hier vind je een handige how to met recept.
Porties: 18 sneeuwpoppen

Ingrediënten

  • 4 eiwitten
  • 125 gram kristalsuiker
  • 125 gram poedersuiker
  • 10 gram maïzena
  • Eetbare zwarte + oranje stift (voor de gezichtjes)
  • Zure matten
  • Glazuur (stevig)

Instructies

  • Klop de eiwitten en kristalsuiker tot je stevige pieken kunt trekken van het schuim. Spatel dan voorzichtig de poedersuiker en maïzena door het mengsel heen.
  • Vul een spuitzak met een gladde ronde spuitmond. De sneeuwpop bouw je op in drie stappen, begin met een groot bolletje als basis. Hier bovenop komt een iets kleiner bolletje en je sluit af met een nog iets kleiner bolletje. Als je stopt met spuiten, trek je spuitzak dan niet omhoog weg, maar opzij. Zo is de bovenkant wat platter en is het makkelijker om hier het nieuwe bolletje schuim op te spuiten.
  • Bak de schuimpjes af in 2 uur op 100 °C (boven- en onderwarmte).
  • Halveer de zure matten eerst in de lengte en knip dan de uiteinden in zodat het net een sjaal is. Als je liever geen zure mat gebruikt kun je ook van fondant of marsepein een sjaal maken.
  • Bevestig de zure matten om de nek van de sneeuwpoppen. Gebruik een klein beetje stevige glazuur (poedersuiker + water) om te zorgen dat het sjaaltje blijft zitten. Mocht je sjaal nu net iets te kort zijn, rek de zure mat dan voorzichtig wat uit door aan de uiteinden te trekken.
  • Zodra de sneeuwpoppen een sjaal om hebben zijn ze eigenlijk al heel gezellig. Een vrolijk gezichtje en wat knopen op zijn buik maken hem nog leuker. Gebruik daarvoor een zwarte en oranje eetbare stift. Teken de gezichtjes vrij vlot, door het vocht van de inkt kan het schuim namelijk een beetje wegsmelten en ontstaan er kleine gaatjes.
Bewaren

In een trommel en vrij van vocht 1-2 weken houdbaar. Ik zet ze altijd in een bakje in de oven om te bewaren.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

46 reacties

  1. denise schreef:

    wat een dotjes zeg, heel leuk!
    een hoedje zou ze ook goed staan,
    misschien van fondant!?
    liefs,
    denise

    1. Laura's Bakery schreef:

      Heb ik over nagedacht, maar daar waren deze sneeuwpoppen iets te klein voor en het bleef niet goed zitten 🙂

  2. Daniëlle schreef:

    Leuk zeg….
    Waar kan je die eetbare stiften kopen?
    Groetjes Daniëlle

    1. Laura's Bakery schreef:

      Die kun je kopen bij taartdecoratie winkels, je hebt ze van verschillende merken.

      1. Daniëlle schreef:

        Ik heb al even in het rond gekeken, maar kan alleen een eetbare pen met een dikke en dunne punt vinden. Waar heb jij ze vandaan als ik vragen mag?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Mijne zijn van het merk Americolor. Heb even gegoogeld (?) en zie dat hettaartatelierdur.nl het hele assortiment hiervan heeft. Ik heb het pakje met alle kleuren.

  3. Joke schreef:

    Heel leuk en grappig gemaakt alleen die zure matten hè….. 😉

    liefs, mam ♥

  4. shirley schreef:

    Ze zien er heeel leuk uit.. eve een vraag hoelang kan je ze ong goed houden?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Een week blijven ze zeker goed.

  5. Ilse schreef:

    Kan je dit gewoon met een hand mixer kloppen of moet dit met zo’n machine? Ik vind het echt super schattig!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Met zo’n machine is makkelijker en vaak sneller, maar met de handmixer gaat het ook prima hoor!

  6. jufcrealientje schreef:

    Laura, wat heb je leuke dingen op je site staan.

    Ik zowel je kerstboomschuimpjes als deze sneeuwpopjes vind ik geweldig.
    Ik wil ze graag gaan maken met de klas, om ze te verkopen op de kerstfair van de school, voor het goede doel.

    Alleen hoe krijg je die sneeuwpopjes zo egaal ( zonder ribbeltjes) Heb je daar nog glazuur ofzo omheen gedaan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk dat je de schuimpjes gaat maken met je klas! Er zit geen glazuur om de schuimpjes. Als je in de spuitzak knijpt constant dezelfde druk op de spuitzak zetten en langzaam in een vloeiende beweging omhoog trekken. Dan krijg je een egaal effect. Het is makkelijker dan je denkt hoor. En anders kun je altijd even oefenen, als je het niet goed vindt schep je het gewoon weer in de spuitzak 😉
      Liefs, Laura

  7. crealientje schreef:

    Bedankt voor je reactie,
    We gaan het gewoon het gewoon proberen. De leerlingen zijn al erg enthousiast dus het wordt vast een gezellige dag.

  8. Joyce schreef:

    Hoi,
    Ik vind ze super en wil ze morgen maken
    Heb alleen geen maizena in huis, moet dit er persee door??

    1. Laura's Bakery schreef:

      Maizena heb je voor dit recept echt nodig. Nog even langs de supermarkt dus 😉

  9. Sandra Wierda schreef:

    Helaas ze storten in…. Niet lang genoeg gemixt??

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat zonde dat ze zijn ingestort! Ik denk dat je te kort of misschien juist wel te lang hebt gemixt. Waren het goede stijve pieken?

      1. Sandra Wierda schreef:

        Heb het met een handmixer gedaan. Hoe lang moet je ongeveer mixen?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Met een staande mixer duurt het bij mij ongeveer 4 minuten. Met een handmixer zal dat niet veel verschillen.

  10. Toinette schreef:

    Hallo Laura,

    Wat een geweldige site zeg! Heb er helemaal zin in! Wij hebben de sneeuwmannen ook gemaakt maar ze zijn roomgeel geworden en hier en daar open gebarsten, Heeft de oven dan toch te warm gestaan?

    Succes met je site, wij blijven wel volgen!

    groeten, Toinette

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als de schuimpjes verkleuren dan heeft de oven inderdaad te warm gestaan, maar de smaak zal er vast niet minder om zijn geweest 🙂

  11. Ilse schreef:

    Hoi Laura,

    Bedankt voor al je superleuke ideeen! Ik heb deze sneeuwpoppen en je kerstbomen van vorig jaar gemaakt. Valt idd reuze mee om ze te maken. Mijn sneeuwpoppen zijn nog steeds leuk, maar een stuk minder mooi dan die van jou doordat ze scheuren tussen de onderste 2 lagen (de inhoud loopt er dan een beetje uit). Enig idee waar dat door komt? Fijne feestdagen!

    Groetjes Ilse

    1. Laura's Bakery schreef:

      Waardoor dat gebeurt weet ik niet, maar een enkele keer komt dit voor bij schuimpjes/pavlova. Ik heb het zelf ook een keertje gehad.

  12. Esther de Ruiter schreef:

    Ikheb de sneeuwpoppen gemaakt, ze zinn echt superleuk, ik had er alleen heel erg veel, misscbjen had het handig geweest om te weten hoe groot de bodem van de sneeuwpop als eerste laag moet zijn ongeveer? Ik heb dat nu op de gok gedaan, heb er welgenoeg door kunnen maken, maar misschien dat ze dan minder broos worden omdat ze bij mij te klein zijn?
    Groetjes Esther

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoe kleiner de schuimpjes, hoe knapperiger/brosser ze worden eigenlijk. Formaat zet ik er meestal niet bij omdat dit vaak op gevoel wordt gedaan. Ik zal het onthouden voor een volgend project!
      Liefs, Laura

  13. Miluska schreef:

    Hoi Laura,

    Ik wil de sneeuwpoppen gaan maken voor het feestje van mijn dochter (frozen).
    Laat je de toef eerst iets aan drogen voor je de volgende er bovenop spuit of maakt dat niet uit?

    Groet,

    Miluska

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Miluska,
      Wat een ontzettend leuk idee zeg! Je hoeft de ‘lagen’ schuim niet tussendoor te laten drogen, je kunt gewoon gelijk verder gaan.
      Veel plezier met maken!
      Liefs, Laura

  14. marit schreef:

    Ik heb het geprobeerd te maken alleen kreeg ik het echt niet in de vorm van een sneeuwpop.. het was veel te dun. Waar kan dit aan liggen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan is je schuim niet stijf genoeg geklopt. Zorg dat je de kom etc. goed ontvet en dat er geen eidooier tussen de eiwitten zit. Daardoor kan je schuim mislukken.

  15. marit schreef:

    Aan die 2 dingen kan het niet liggen.. Kan het zijn dat er teveel eiwit is gebruikt of te weinig poedersuiker?
    Of dat ik te lang heb gemixt?
    Ik maak het nu voor het eerst dus heb geen idee haha.

  16. marit schreef:

    Ook werd de merengue geelig terwijl de binnenkant nog zacht was. De oven lager en langer erin houden?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als hij gelig wordt dan heeft de oven sowieso te hoog gestaan. Het kan ook zo zijn dat je te lang of juist te kort hebt geklopt, dat het nog niet stijf genoeg was. Kan ook zijn dat je misschien hele grote eieren hebt gebruikt? Ik heb altijd M of L eieren.

  17. marit schreef:

    De oven stond op 100 graden maar moest ze er na 80 minuten al uithalen want toen werden ze geel. Nee ik had juist hele kleine eitjes. Maatje S. Dus had er 9 gedaan. Dacht dat is wel ongeveer hetzelfde als 8 M/L eieren. Hoelang moet je ongeveer de eiwitten en de suiker mixen? Ik gebruik een keukenmixer. Is het met de hand beter? En hoelang moet je de andere dingen erdoorheen spatelen?
    (Bedankt voor het steeds reageren btw) 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Heb je dit artikel al eens gelezen: http://www.laurasbakery.nl/schuimpjes-recept-handige-tips/
      Hierin geef ik het recept dat ik altijd gebruik en ik leg het maken van het schuim uit en geef ook nog handige tips!
      (je hebt trouwens wel alle hoeveelheden goed verdubbeld?)

  18. marit schreef:

    Ik maakte trouwens een dubbele dosis had er meer dan 18 nodig dus had alles keer 2 gedaan. Vandaar 9 eieren ipv 8. (2×4)

  19. Elly schreef:

    Wat een leuke sneeuwmannetjes zeg!!!
    Ik ga ze proberen te maken voor onze zoon want die gaat na de kerstvakantie trakteren voor zijn verjaardag. Alleen denk ik wel dat het verstandig is om in de vakantie te proberen of het me lukt. Maar in ieder geval bedankt voor het leuke idee.

  20. Astrid van der kleij schreef:

    Hallo Laura

    We hebben ze ook geprobeerd te maken je tips op gevolgd
    De poedersuiker en de maïzena erdoor gesparteld en toen werd het weer dunner
    Maar waarvoor de poedersuiker ? Sommige recepten gezien zonder
    We gaan het nog een keer proberen hopen dat het nu lukt
    Tip?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Er bestaan verschillende recepten, ook zonder poedersuiker inderdaad. De structuur wordt iets fijner als je ook poedersuiker gebruikt, ik vind het erg prettig werken! Zorg dat je poedersuiker en maïzena er rustig en voorzichtig doorheen spatelt. Ook belangrijk is dat je schuim stijf genoeg is voordat je het er doorheen spatelt.

  21. Hennie Padmos schreef:

    Voor Kerst 2015 heb ik creme brulee gemaakt dus veel eiwit over ik ben op zoek gegaan wat ik met eiwit kon doen, en kwam op jouw site terecht geprobeerd de sneeuwpopjes te maken is goed gelukt.ik heb ze ook een hoedje gegeven gemaakt van fondant je maakt twee kleine knikkertjes van zwart fondant van verschillende grote de grootste druk je plat en het kleinste bolletje druk je op het plat gedrukte bolletje dan heb je een hoedje en plakt je het met eiwit op het poppetje staat erg leuk

  22. Erica schreef:

    Vandaag de sneeuwpoppen gemaakt, ze zijn bij lange na niet zo mooi als de jouwe. Het zijn bij mij meer spookjes geworden met een beetje gekarameliseerde suiker wat er tussenuit is gelopen. Maar voor een eerste keer vind ik ze redelijk gelukt, en leuk om te maken.

  23. Ilse kuijpers schreef:

    Dag Laura,

    Ik krijg steeds belletjes op de schuimpjes. Enig idee waar dat aan ligt?
    Ik kon trouwens niet aan eetbare stiften komen. Ik heb nu voordat ze in de oven gaan een oranje maand ingestoken als neus, en na het bakken met behulp van een prikkertje stipjes erop gezet van gesmolten chocolade. Ging prima.

    Groet ilse

    1. Ilse kuijpers schreef:

      Maand moet mana zijn btw

    2. Laura schreef:

      als er belletjes ontstaan zou het kunnen dat de temperatuur nog iets te hoog staat.

  24. Romy van Ginneken schreef:

    Hoi Laura,
    Wat een fantastisch leuke sneeuwpoppetjes! Ik mag ieder jaar de hapjes verzorgen voor tweede kerstdag en deze staan deze keer op mijn lijstje! Vorig jaar heb ik veel andere hapjes gemaakt van jouw site. Nu heb ik (eindelijk) een echte keukenmachine en durf ik me aan de schuimpjes te wagen hihi.
    Kan ik de sneeuwpopjes 24 december al maken voor tweede kerstdag? Dus alleen het schuim afbakken? De versiering kan ik dan tweede kerstdag doen. En hoe kan ik de sneeuwpopjes dan het beste bewaren in de tussentijd?
    Bedankt alvast voor je reactie!

    Groetjes Romy van Ginneken

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept