Zelf chocoladeletters maken

18 november 2022
Zelf chocoladeletters maken
10

Wist je al dat zelf chocoladeletters maken echt helemaal niet moeilijk is? In de basis heb je slechts twee ingrediënten nodig. Verder kun je uitpakken met versiersels.

Ik vind het altijd leuk om in aanloop naar Sinterklaas zelf chocoladeletters te maken. Vorig jaar kon ons Sinterklaasfeest op de geplande datum niet doorgaan doordat meerdere mensen in isolatie moesten. Daarom besloot ik toen ’s avonds laat om chocoladeletters te maken om de ziekenboeg te verrassen.

Een dag later fietste ik een rondje met een lading versierde letters in mijn tas en gaf -op afstand- de chocoladeletters af. Over kleine moeite, groots effect gesproken. De enthousiaste en verraste gezichten waren het helemaal waard.

Gelijk een tip dus: het is heel erg leuk om zelfgemaakte chocoladeletters cadeau te geven.

Het Feestdagen Bakboek

Dit recept voor zelfgemaakte chocoladeletters komt uit mijn boek: Het Feestdagen Bakboek. Die staat vol met recepten voor feestdagen het hele jaar door. Van Pasen tot Koningsdag en van Sinterklaas tot kerst. Alle recepten zijn overigens goed het hele jaar door te maken, met wellicht een kleine aanpassing hier en daar.

KOOP HET FEESTDAGEN BAKBOEK

Afbeelding

Zelf chocoladeletters maken

Door roomboter toe te voegen aan gesmolten chocolade kun je figuren spuiten van de chocolade die hun vorm behouden. De chocolade hard niet helemaal uit, maar wordt heerlijk romig.

Chocoladeletters volgens dit recept ook wel boterletters genoemd. Maak op deze manier je eigen letters van chocolade en versier ze zoals je zelf wilt.

Chocoladeletters versieren

Als je je letter van chocolade hebt opgespoten komt het leukste deel: versieren! Ik gebruikte kruidnoten en strooigoed ter decoratie, maar je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.

Sprinkles doen het ook erg goed op zelfgemaakte chocoladeletters bijvoorbeeld. Ook leuk: kleine marsepeinen figuurtjes gebruiken ter decoratie.

zelf chocoladeletters maken 2a

Tips voor zelfgemaakte chocoladeletters

Gebruik goede ingrediënten

Wanneer een recept maar twee ingrediënten heeft, is het extra belangrijk om kwalitatief goede ingrediënten te gebruiken. Voor deze chocoladeletters kies je dus goede roomboter uit en de lekkerste chocolade. Ik heb altijd Callebaut chocolade in huis, de repen van Tony’s worden ook met dit merk gemaakt.

Welk spuitmondje?

Ik gebruik voor chocoladeletters graag een stervormige spuitmond, de Wilton 1M bijvoorbeeld. Een gekartelde spuitmond geeft ook een mooi effect, maar zal wel iets minder goed zichtbaar zijn.

Zo maak je een mooie lettervorm

Het kan lastig zijn om zonder enige oefening gelijk een mooie chocoladeletter te spuiten. Je kunt daarom ook een letter tekenen op papier. Leg hier een vel bakpapier overheen zodat je de letter op het papier eronder nog ziet, dan hoef je alleen maar de lijnen te volgen.

Waar koop je chocoladeletter doosjes?

Het is extra feestelijk om chocoladeletters in mooi doosjes met een venster uit te kunnen delen. Ik gebruikte deze chocoladeletter doosjes.

Bestaande chocoladeletter versieren

Wat ook erg leuk en bovendien kidsproof is: kant-en-klare chocoladeletters versieren. Je kunt de decoraties er met gesmolten chocolade op plakken, of met het mengsel van roomboter en chocolade sierlijke lijnen op spuiten voordat je gaat decoreren. Dat heb ik al eens eerder gedaan en ik maakte er deze how to van.

Meer sinterklaasrecepten met chocolade

zelf chocoladeletters maken

Recept afdrukken

5 van 6 stemmen

Zelf chocoladeletters maken

Maak zelf de lekkerste chocoladeletters met dit makkelijke recept. Aan slechts twee ingrediënten en wat versiersels heb je genoeg.
Porties: 3 letters

Ingrediënten

 • 300 gram chocolade smaak naar keuze
 • 90 gram ongezouten roomboter
 • Decoratie naar keuze

Instructies

 • Smelt twee derde van de chocolade au-bain marie, eenmaal gesmolten haal je de kom van de pan en voeg je de rest van de chocolade toe. Blijf regelmatig roeren tot alle chocolade is gesmolten.
 • Terwijl de chocolade smelt, kun je de boter in een paar minuten zeer romig kloppen. Voeg hier de gesmolten chocolade aan toe en mix door elkaar. Doe de chocolade in een spuitzak met stervormige spuitmond.
 • Neem een vel bakpapier (of chocoladeletter doosje) waarop je de letters spuit. Om hetzelfde soort patroon als op de foto te krijgen doe je het volgende: Houd je spuitzak een beetje schuin en houd deze iets boven het oppervlak. Spuit een toefje, stop met knijpen in de spuitzak en trek hem weg in de richting waar je heen wilt. Dit herhaal je steeds, maar je begint net bovenop het stukje waar je bent geëindigd. Het is niet moeilijk, en oefening baart kunst.
 • Na het spuiten van de letter kun je deze gelijk decoreren met kruidnoten, strooigoed en meer lekkers. Laat de figuren uitharden.
Tips

Vind je het lastig om een letter te spuiten? Teken dan de letter vast op een vel papier waar je het bakpapier overheen legt. Zo kun je de lijnen volgen.

Bewaren

In een luchtdichte verpakking buiten de koelkast een maand houdbaar.

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

4 reacties

 1. anne schreef:

  is gewone chocola ook okey?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ja hoor, alleen de chocoladeletter smaakt natuurlijk het lekkerst met goede kwaliteit chocolade, vandaar mijn tip voor Callebaut chocolade.

 2. Alicia schreef:

  Hoi Laura,
  Ik heb het boek en wil ze graag gaan maken, maar kan dit ook met witte of ruby chocolade?
  Is de verhouding dan hetzelfde of anders?
  Ben benieuwd 🙂

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat kan! Vandaar dat er in het recept achter de chocolade vermeld staat ‘smaak naar keuze’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *