chocolade-pindakaas swirl koekjes

Gepost: 18 januari 2017 Laatst bewerkt: 19 augustus 2023

CHOCOLADE-PINDAKAAS SWIRL KOEKJES

In mijn basisbakboek staat een recept voor cinnamon swirl koekjes. Die zijn niet alleen fantastisch lekker, maar ze zien er ook nog eens prachtig uit. Dat vinden velen van jullie, want het recept is al vaak gemaakt. Regelmatig zie ik foto’s voorbij komen van deze koekjes op Instagram. Omdat ik het idee van de swirl koekjes zelf ook zo leuk vind, besloot ik met een variant aan de slag te gaan: chocolade-pindakaas swirl koekjes. Jawel, met de heerlijke combinatie van chocolade en pindakaas. Ik nam een chocolade koekdeeg als basis en smeerde hier een laagje pindakaas op. Hoef je er alleen nog maar een rol van te maken en er plakjes van te snijden. Leuke (en lekkere!) koekjes hoeven echt niet zo moeilijk te zijn, dat zie je maar weer.

CHOCOLADE-PINDAKAAS SWIRL KOEKJES
maken

recept CHOCOLADE-PINDAKAAS SWIRL KOEKJES

CHOCOLADE-PINDAKAAS SWIRL KOEKJES

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Chocolade-pindakaas swirl koekjes

Deze chocolade-pindakaas swirl koekjes zien er hartstikke leuk uit en moeilijk om te maken zijn ze zeker niet. Probeer deze makkelijke koekjes zeker eens uit!
Porties: 50 (kleine) koekjes

Ingrediënten

  • 225 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 1 eidooier (M)
  • 280 gram bloem
  • snufje zout
  • 20 gram cacaopoeder
  • ± 8 el pindakaas

Instructies

  • Begin met het maken van het deeg. Hiervoor doe je de boter, basterdsuiker en vanillesuiker in een kom, mix tot een romig mengsel. Voeg dan het eidooier toe en mix tot deze volledig is opgenomen.
  • Je kunt bloem, zout en cacaopoeder tegelijk toevoegen, kneed tot een mooi koekdeeg.
  • Verdeel het deeg in 2 delen, het is makkelijker om 2 rollen te maken dan 1 hele lange. Rol een deel deeg uit tot een plak van ongeveer 35×28 cm en een halve centimeter dik (snijd eventueel bij voor een rechte lap deeg). Doe dit op een stuk keukenfolie. Dat maakt het oprollen straks een stuk makkelijker. Je kunt het stuk deeg ook kleiner uitrollen, dan krijg je grotere koekjes. Ik vond het zelf wel leuk om wat kleinere koekjes te maken, het eindresultaat is met dit formaat ongeveer 5 cm in doorsnede.
  • Smeer de pindakaas gelijkmatig uit over het deeg, laat het randje van een van de lange zijdes vrij. Rol het deeg op vanaf de lange zijde die wel ingesmeerd is. Het beginnetje kun je voorzichtig met de hand oprollen, daarna gebruik je het folie. Je zult zien dat dat heel makkelijk gaat.
  • Wanneer het deeg helemaal is opgerold vouw je het folie er stevig omheen. Rol het deeg nog een paar keer heen en weer over je werkblad zodat de naden goed dicht zijn. Leg de rol deeg minimaal een uur in de koelkast. Doe hetzelfde met het tweede deel deeg.
  • Verwijder het folie en snij de rollen deeg in plakjes van ongeveer 1 cm dik. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de koekjes in 12-14 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
Bewaren

Twee weken houdbaar in een goed afgesloten trommel.

CHOCOLADE-PINDAKAAS SWIRL KOEKJES
bakken

En nu kun je genieten! Zet een lekker kopje thee of koffie en ga er even lekker voor zitten.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

16 reacties

  1. Homemade by Joke schreef:

    Oh meid wat zien ze er lekker uit deze koekjes en wat een heerlijke combinatie!
    Die mooie tulpen heb ik ook staan hahaha 😉
    Liefs, Mam ♥

  2. Lieke schreef:

    De kaneel variant uit het boek staat nog steeds op mijn baking bucketlist. Deze komt er zeker bij! Kun je de tweede rol met pindakaas en al invriezen? Gewoon koekdeeg vries ik wel eens in, maar kan het ook met de pindakaas er al in? Ik vind 50 koekjes zo veel haha.

    Groetjes,
    Lieke

    Ps zou ik ook choco swirl koekjes kunnen maken met dulche de leche ertussen of loopt dat er dan tijdens het bakken uit? Komt zo maar in mijn hoofd op hoor ?

    1. Laura schreef:

      Kun je prima invriezen hoor! En geen idee of het ook werkt met dulce de leche. Ik zou het gewoon proberen, het klinkt in ieder geval heerlijk 🙂

  3. Yara schreef:

    Dit ziet er echt té goed uit om niet te proberen. Dankjewel voor het recept!

  4. Mirjam schreef:

    Hallo Laura, gistermiddag heb ik samen met mijn zoontje deze koekjes gebakken en ze zijn heerlijk! Ons deeg scheurde wel steeds tijdens het rollen. Heb je daar nog een tip voor misschien?
    Groetje, Mirjam

    1. Laura schreef:

      Misschien was het deeg te koud door koelen en daardoor te hard, het helpt dan om het eerst even te kneden voordat je het uitrolt.

      1. Mirjam schreef:

        Ok bedankt voor de tip! We gaan het volgende keer proberen. Goed weekend vast.

  5. Chaira schreef:

    Oh die wil ik zeker eens proberen, wat een leuk recept! Weer eens wat anders dan de cinnamon swirls, leuk!

  6. Michelle schreef:

    Zojuist de koekjes uit de oven gehaald en nu afkoelen en dan proeven! Ideaal om zo’n rol te maken. Volgende keren ga ik dat denk ik ook weer doen. Leuk met de swirl. Beetje variëren met het smeersel. Ze zijn wat minder mooi rond maar eerste keer hè ?

  7. Elly Tijman schreef:

    Mijn kleindochter heeft ze gisteren voor mij gemaakt, ze waren super lekker!

  8. Irene schreef:

    Ik Heb de cinnamon swirl koekjes gemaakt maar ze zijn erg uitgelopen. Ze waren 2x zo groot. Hoe zou dat kunnen komen? Ik had het als rol een paar uur in de koelkast gelegd, daarna gesneden en in de oven gezet.
    Groetjes Irene

    1. Laura Kieft schreef:

      Misschien veel dikkere plakken gesneden dan ik deed? Verder wel alle juiste ingrediënten gebruikt en goed afgewogen?

  9. Irene schreef:

    Ja ik heb dezelfde dikte gedaan en dezelfde ingrediënten/ hoeveelheid. Snap niet wat er mis ging.

  10. Margie schreef:

    Zaaaaaaalig! ??

  11. Gerard van Veen schreef:

    Het aantal graden dat genoemd wordt is dat hetelucht oven?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, voor een hetelucht oven de temperatuur 10-20% lager zetten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept