Cranberry sinaasappel koekjes

1 december 2016
42

cranberry sinaasappel koekjes 1a

Het is 1 december en je weet wat dat betekent! Althans, als je mijn blog al langer dan een jaar volgt dan. Mocht dat nou niet zo zijn, dan leg ik het gewoon even kort uit! Al een paar jaar tel ik met mijn blog af tot Kerst met een heuse advent. Dat houdt in dat ik op 1 december begin met het eerste kerstrecept en dat gaat door tot 24 december. In totaal komen er 24 leuke en lekkere kerstrecepten en andere kerstgerelateerde artikelen online in deze periode. Hartig en zoet, moeilijk en makkelijk. Voor iedereen zit er wat tussen. Laten we beginnen met de eerste: cranberry sinaasappel koekjes!

Cranberry’s en Kerst horen voor mij bij elkaar. Ik moet zelfs uitkijken dat ik ze niet in bijna elk kerstrecept gebruik. De besjes combineren goed met verschillende ingrediënten en passen qua smaak en structuur bij heel veel soorten recepten. Van hartig tot zoet! Dat maakt het zo’n ideale smaakmaker voor de feestdagen. Cranberry’s combineerde ik in koekjes al eerder met witte chocola, ook een gouden combinatie. Dit keer raspte ik een sinaasappel voor het deeg, want ook dat past perfect bij de friszure smaak van cranberry’s.

cranberry sinaasappel koekjes 2a

Cranberry sinaasappel koekjes

Cranberry’s horen voor mij gewoon bij Kerst. Deze Cranberry sinaasappel koekjes zijn dan ook een perfect koekje voor tijdens de feestdagen.
Porties: 28 koekjes

Ingrediënten

  • 225 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 1 eidooier
  • 280 gram bloem
  • rasp van 1 sinaasappel
  • snufje zout
  • 70 gram gedroogde cranberry’s

Instructies

  • Klop boter, suiker en vanillesuiker tot een romig geheel. Voeg het eidooier toe en mix kort door totdat deze helemaal is opgenomen.
  • Voeg het bloem en snufje zout toe en rasp je sinaasappel, doe dit ook in de kom. Mix tot een mooi koekdeeg en voeg de cranberry’s toe. Kneed het deeg door zodat de cranberry’s gelijkmatig door het deeg zijn verdeeld. Maak een rol van het deeg en verpak deze in keukenfolie, ik maakte 2 kleinere rollen van ongeveer 5 cm in doorsnede. Laat het deeg minimaal een uur rusten in de koelkast.
  • Na het rusten snijd je de rol deeg in plakjes, leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de koekjes in 12-14 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat de koekjes na het bakken nog een beetje afkoelen op de bakplaat voordat je ze naar een rooster verplaatst om volledig af te koelen.
Bewaren

Lees hier hoe je je koekjes het best kunt bewaren. Je zou ze zelfs leuk kunnen verpakken en iemand cadeau geven.

cranberry sinaasappel koekjes 3a

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

8 reacties

  1. Ohh, deze koekjes zien er zo lekker uit! Ik houd echt van cranberries!

  2. Mmmm wat een lekkere kerstkoekjes!

  3. Margot schreef:

    Nu heb ik zin om meteen koekjes te gaan bakken!

  4. Carla schreef:

    Laura,

    Fijn dat de “Adventskalender” er weer is!
    Heel veel succes ermee!
    Xus,
    Car

  5. Sonja schreef:

    Deze komen zeker op mijn lijstje, ze lijken me heerlijk! En wat ontzettend leuk, de Adventskalender!

  6. Dineke schreef:

    Ik heb je gouden combinatie/tip die je noemde erin verwerkt. Gewoon wat minder cranberries een handje gehakte witte chocolade erbij. Och wat lekker! Bedankt voor de tip 😉 en fijne feestdagen!

  7. Gerda schreef:

    Lijken me lekker net als de koekjes met cranberry en witte chocola
    Bak je op hete lucht of onder en bovenwarmte?

    1. Laura schreef:

      boven en onderwarmte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *