Sinaasappel amandel koekjes

18 juni 2016
48

sinaasappel amandel koekjes 1a

Het is lang geleden dat ik bijna twee weken niets gebakken heb. Toch was het zo tot afgelopen maandag. Best lekker een keer, maar ik had wel erg veel zin om weer lekker aan de bak te gaan. Een beetje inspiratieloos keek ik in de keuken wat ik allemaal in huis had en ik besloot met de sinaasappels aan de slag te gaan. Sinaasappel amandel koekjes werden het, gewoon omdat ik zo dol ben op het bakken van koekjes. Dat blijf ik één van de leukste dingen vinden om te bakken. Deze koekjes zijn in ieder geval lekker fris en de amandelen bovenop gaan heel goed samen met de sinaasappelsmaak.

sinaasappel amandel koekjes 2a

sinaasappel amandel koekjes 3a

Sinaasappel amandel koekjes

Koekjes bakken doe ik graag. En zeker ook verschillende combinaties uitproberen. Deze sinaasappel amandel koekjes smaken ook érg lekker.
Porties: 28 kleine koekjes

Ingrediënten

  • 225 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 1 eidooier
  • 280 gram bloem
  • rasp van 1 sinaasappel
  • snufje zout
  • handje amandelschaafsel

Instructies

  • Klop boter, suiker en vanillesuiker tot een romig geheel. Voeg het eidooier toe en mix kort door totdat deze helemaal is opgenomen.
  • Voeg het bloem en snufje zout toe en rasp je sinaasappel, doe dit ook in de kom. mix tot een mooi koekdeeg en pak het in met keukenfolie. Laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.
  • Na het rusten maak je kleine balletjes van het deeg, leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk de balletje een beetje platter en verdeel er wat amandelschaafsel overheen, druk ook dit zachtjes aan.
  • Bak de koekjes in 12-14 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat de koekjes na het bakken nog een beetje afkoelen op de bakplaat voordat je ze naar een rooster verplaatst om volledig af te koelen.
Bewaren

Lees hier hoe je je koekjes het best kunt bewaren.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

27 reacties

  1. Lutgarde schreef:

    Beste Laura
    Ik vind uw bakkunsten super doe zo verder.
    Groetjes
    Lut

  2. Hoi Laura, ik volg je al een tijdje en wordt altijd heel erg enthousiast van jouw baksels. Als ik zelf weer eens zin heb om te bakken en bijvoorbeeld trek heb ik koekjes met amandel, kijk ik altijd eerst even bij jou voor inspiratie.
    Zo heb ik van de week amandelkoekjes gebakken met gelijke delen amandelmeel en bloem. Lekker knapperig van buiten en net een beetje chewy van binnen.
    Ze waren heerlijk, maar dacht eraan de volgende keer toch iets van citroen of sinaasappel toe te voegen.
    En zie nu hier……!!!
    Wat denk je, zou ik bij dit recept ook een deel van de bloem voor amandelmeel kunnen vervangen? 140 gram bloem en 140 gram amandelmeel?
    Alvast bedankt voor je antwoord.
    Groetjes,
    Karen

    1. Laura schreef:

      Dat heb ik zelf nog niet geprobeerd, maar moet zeker lukken hoor!

  3. Belinda schreef:

    Deze ga ik morgen maken! Heb er zin in! 🙂

    1. Belinda schreef:

      Heb ze net uit de oven gehaald, ze zijn heerlijk! 🙂

  4. diny schreef:

    dag Laura, ik heb net de cheesecake brownies gemaakt, ik deed er een poging toe, het mislukte, vooral wat smelten moest in het pannetje, werd een stijve massa waar niks meer mee te beginnen was. ik kwam er achter dat ik de boter had vergeten, de massa weer opgewarmd, boter toegevoegd, maar zo gauw het afkoelde werd het weer een harde massa, ik heb snel alles toegevoegd, bleef mixen, in de hoop dat het zacht bleef.
    de ene fout die ik maakte was de boter, of lag het nog aan wat anders? hij staat nu wel in de oven en ben benieuwd hoe die er uit komt. Je boek is trouwens prachtig om er iets uit te maken, vooral de basis recept koekjes , ligt weer deeg in de koelkast zal daar morgen weer koekjes van bakken. vr.gr. Diny

    1. Laura schreef:

      Het kan zijn dat het vuur te hoog heeft gestaan en dat de chocola een beetje verbrand is. Verder is het logisch dat het bij het afkoelen dikker wordt, misschien heeft het wat te lang gekoeld bij jou.

  5. Heleen schreef:

    Echt super lekker en makkelijk te maken. Voor een nog snellere variant, deeg als rol in plastic folie gewikkeld. 10 minuten in de vriezer, plakjes van gesneden. Op 3 bakplaten met bakpapier (gingen er wel 36 uit). In halfuur koektrommel weer gevuld, naar half uur daarna al weer half leeg, iedereen bleef er van dooreten ??

  6. Katelijn schreef:

    Hey Laura,
    Moet ik de koekjes ook doreren alvorens de amandelen erop te doen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Wat bedoel je met doreren? Als je het recept volgt zoals beschreven zullen ze in ieder geval zeker lukken.

  7. Sarah schreef:

    Hoi Laura,

    ik wil deze koekjes graag een dag op voorhand maken? kan ik het deeg gewoon een dagje in de koelkast laten en vers afbakken wanneer mijn visite komt?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is geen probleem.

  8. Alma schreef:

    Hoi Laura,

    Ben met de sinaasappel amandel koekjes bezig te bakken maar het deeg blijft vrij zacht vind ik. Heb wel een andere verdeling van bloem met amandelmeel gedaan .nl 180 om 100 gr. Amandelmeel.
    Zal het daar aan liggen

    Groetjes Alma

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat zal dan waarschijnlijk de oorzaak zijn ja 😉

  9. Marleen schreef:

    Hallo Laura,
    Ik wil vandaag je sinaasappel amandel koekjes is maken.
    Maar ik ben een beginner in koekjes bakken. Gebruik je zelfrijzende bloem?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, (patent)bloem.

  10. Annemiek schreef:

    Hoi Laura, ik wil graag koekjes uitsteken. Zou dat met dit deeg ook kunnen lukken? Alvast dank voor je antwoord! Groet, Annemiek

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ze lopen wel een beetje uit in de oven, als dat is wat je bedoelt met je vraag.

  11. CARLA schreef:

    Super goed gelukt. Ik heb ze enkel wel 20 minuten moeten bakken, anders waren ze rauw. 😛 Altijd leuk om toch iets te kunnen doen met een schil dat je normaal weggooit.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oh wat gek! Was de oven wel voorverwarmd?

      1. CARLA schreef:

        Absoluut, maar ik denk dat ik ze gewoon te bol heb gelaten. Ze zijn ondertussen al op, dus lekker waren ze wel. 🙂

  12. abraham schreef:

    Heerlijk simpel recept en ze zijn ontzettend lekker!

    Dank voor de duidelijke uitleg en foto’s. Echt een topwebsite, Laura!

    Is de witte basterdsuiker heel belangrijk? Kan het door gewone basterdsuiker vervangen worden? (vraag voor mijn buitenlandse vrienden die dit recept ook willen maken, maar geen witte basterdsuiker kunnen vinden)

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dank voor de lieve complimenten! Wat is ‘gewone’ basterdsuiker? De lichtbruine basterdsuiker geeft geen heel groot verschil en kan ook prima.

  13. Lia Mooijman schreef:

    Ze waren echt lekker heb ze 11 min gebakken alleen van de sinaasappelsmaak proefden we weinig

  14. Anita van der Werff schreef:

    Hallo Laura
    Voor het eerst een recept van je gebruikt. De amandelkoekjes met sinaasappel rasp. Het deeg heeft ruim 1 uur in de koelkast gelegen voor ik er balletjes van gedraaid heb. Ik heb ze platgedrukt met een vork. Daarna in een oven van 180 graden met boven en onderwarmte maar helaas zijn alle koekjes samengesmolten tot 1 grote plak. Hoe kan dit?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat rot! Lagen de koekjes wel ver genoeg uit elkaar? En was het misschien erg warm buiten waardoor het deeg weer te warm is geworden?

  15. Eveline schreef:

    Vandaag de sinaasappel koekjes gemaakt heel erg makkelijk en heel erg lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *