Zelf appelmoes maken

40

 

Toen ik in de kleuterklas zat moesten we een keer allemaal een appel meenemen. Samen met de juf gingen we hier gezamenlijk appelmoes van maken, wat vond ik dat leuk! Ik weet ook nog goed dat ik die warme appelmoes -we proefden gelijk- helemaal niks vond. Appelmoes hoort voor mij koud te zijn, dat is het lekkerst. Zelf appelmoes maken was voor mij dus niet helemaal onbekend. Ook niet omdat het ook al eens maakte voor de appelmoescake op mijn blog, alleen had ik er nog nooit een apart recept van geplaatst. Gezien het overschot appels dat ik in huis had, vond ik het de hoogste tijd om daar verandering in te brengen.

Appelmoes

Heb je een overschot aan appels, of heb je gewoon zin om zelf een keertje appelmoes te maken. Probeer dan zeker eens dit recept uit!
Porties: 1 bakje

Ingrediënten

  • 3-4 appels*
  • 40 gram fijne kristalsuiker
  • 50 ml water

Instructies

  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij ze in blokjes. Doe ze in een pan met de suiker en het water en zet op het vuur. Breng aan de kook en laat op een middelhoog vuur zo’n 10 minuten pruttelen. Roer af en toe even door.
  • Ik vind zelfgemaakte appelmoes op deze manier het lekkerst, maar je kunt eventueel ook wat kaneel toevoegen als je het lekker vindt.
  • Ik gebruikte een aardappelstamper om er een grove moes van te stampen, voor een gladde appelmoes gebruik je een staafmixer.
Tips

* Hoeveel appels nodig zijn is een beetje afhankelijk van het formaat, maar het kan geen kwaad als je iets meer of minder hebt voor het resultaat. Ik gebruikte dit keer Elstar appels, die zijn al wat zoeter van smaak waardoor je niet veel suiker nodig hebt. Goudreinetten zijn ook goed geschikt, wellicht dat je daarbij wel iets meer suiker wil toevoegen. Proef vooral even, je kunt ook op het laatst wat suiker naar smaak toevoegen.

Bewaren

De appelmoes kun je een paar dagen afgedekt bewaren in de koelkast.

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (1 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

22 reacties

  1. Teuni schreef:

    Appelmoes bereiden gaat ook heel gemakkelijk in de magnetron. Vooral kleine porties van twee appels of zoiets. Appels in stukken op vol vermogen tot ie omhoog begint te komen (snel er uit, want anders heb je heel veel zooi), beetje suiker erbij en met een vork losroeren. Als je de moes fijner wil hebben, moet ie nog ff terug. Geen water, pure moes en geen extra vieze pan voor een klein beetje.

  2. Jet schreef:

    Eigen appelmoes maak ik zónder suiker , is nóg puurder van smaak 🙂

    1. Laura schreef:

      Kan ook heel goed ja! Ik vind het (afhankelijk van het soort appel) net iets lekkerder met 🙂

  3. Wilma schreef:

    Ipv suiker gebruik ik kaneel. Dan word het ook heerlijk zoet en het is gezonder.

  4. Dorien schreef:

    Kan je deze appelmoes als het is afgekoeld ook in een bakje invriezen?
    Misschien dat ik dan eindelijk net zo lekkere appelmoes als oma’s appelmoes kan maken 🙂

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, dat gaat prima.

  5. Rozemarijn schreef:

    Ik heb laatst een variatie geprobeerd. Met van een vanillestokje meegekookt en geraspte citroenschil toegevoegd. Heerlijk!

    1. Rozemarijn schreef:

      Ik bedoel MERG ipv met.

    2. Laura schreef:

      Klinkt ook heerlijk!

  6. Marion schreef:

    Zelf maak ik altijd appels van 2 kg. tegelijkertijd. In plaats van suiker gebruik ik 80 ml. Appeldiksap (o.a te krijgen bij AH en Jumbo) wegens suiker intolerantie van mijn dochter. Verder 160 ml. water 1/2 eetlepel kaneel en 7 kruidnagels. Ik laat het altijd, nadat het aan de kook is gekomen, pruttelen totdat de appels zacht zijn maar er nog wel stukjes inzitten. Daarna schep ik het gelijk in weckpotten van een kwart liter en zo heb je wéken heerlijke appelmoes klaarstaan.

  7. Esmee schreef:

    Zoveel lekkerder en zo makkelijk! Mijn moeder heeft een appelboom vol met appels die perfect zijn voor appelmoes! Ik vind de grove, verse variant die gewoon echt lekker naar appeltjes smaakt ook zo veel lekkerder dan wat je in de supermarkt kan kopen.

    1. Marion schreef:

      Wij hebben ook eigen appels en je proeft het verschil écht 🙂

    2. Laura schreef:

      Dat is helemaal ideaal een eigen appelboom! 🙂

  8. Hoedje schreef:

    Wanneer je een wat grotere hoeveelheid maakt van bijvoorbeeld 2 kg appels kun je ook heel makkelijk wecken, zodat het nog langer houdbaar blijft.
    Gebruik lege jampotten of nog handiger, lege Hak potjes met zo’n easy open deksel.
    Maak de potten vooraf heel goed schoon, (nog beter, steriliseer ze even in de magnetron) vervolgens laat ik ze even staan met heel heet water.
    Dan de warme appelmoes direct vanuit de pan (kijk uit alles is nog heet!!) en vul het potje, daarna deksel erop en hele pot omdraaien…
    Super eenvoudig, hoeft niet meer te ontdooien en blijft echt weken goed!

    1. Kik schreef:

      Bedoel je om dit in te vriezen of te bewaren in een koele plaats (kelder) op deze manier?

  9. Appelmoesje schreef:

    Suiker vervang ik door honing.
    Soms kook ik cranberry’s mee of gedroogde abrikozen, maar ook ander gedroogd fruit kun je prima meekoken.
    Er is heel veel variatie mogelijk op dit gebied.
    Deze week ga ik de laatste goudrenetten oogst, van afgelopen herfst, tot appelmoes koken.

  10. Cora schreef:

    Dag Laura,
    heb gisteren nog lekker appelmoes gemaakt van een paar appels die al erg rijp waren dus dat kwam goed uit. Ik woon niet meer in Nederland en volg niet
    alles continue op de voet maar kijk wel graag naar Heel Holland Bakt
    op BVN, ga jij ook eens meedoen?
    Dank voor je recepten en veel succes,

    1. Laura Kieft schreef:

      Mij niet gezien 😉 overigens mag ik ook niet meedoen omdat bakken mijn werk is.

  11. Haanappel schreef:

    Het geheim! Een heel klein klontje roomboter erdoor. Heerlijk en natuurlijk Citroën schillen.

  12. Monique schreef:

    In plaats van suiker werkt het ook om een paar witte druiven mee te koken.

  13. Ron schreef:

    Suiker door de appelmoes? Nog nooit gedaan. Gewoon goede appels kopen 😉

    Magnetron lees ik in een reply? Hoe zo de voedingswaarde vernietigen?

    Old fashioned op een vuurtje, niet te hoog!

    1. J. Verhagen schreef:

      > “Magnetron lees ik in een reply? Hoe zo de voedingswaarde vernietigen?”

      Onderzoekers aan de Harvard universiteit hebben nu maar eens helder uitgelegd waarom deze stelling toch echt een mythe is. Dat begint met een goed begrip van hoe de magnetron dingen nu eigenlijk precies verwarmt. De, totaal ongevaarlijke, elektromagnetische straling die een magnetron uitzendt, gaat op zoek naar watermoleculen in voeding. De microgolven zorgen ervoor dat deze moleculen gaan trillen. Dat gaat zo hard tekeer dat er wrijving ontstaat die warmte veroorzaakt.

      Nu is het wel zo dat sommige voedingsstoffen, zoals vitamine C, langzaam afbreken wanneer ze worden blootgesteld aan hitte. Dat geldt zowel voor hitte van de magnetron, als voor hitte in een oven of boven een haardvuur. Maar omdat de opwarming in een magnetron veel sneller gaat dan bijvoorbeeld in een oven, is het wat vitamine C betreft dus eigenlijk gezonder om dingen in je magnetron op te warmen dan in een warmtebron die er een stuk langer over doet. Een ander voordeel van de magnetron, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het koken van groenten in een pan water, is dat vitaminen niet weg kunnen lekken in het kookwater.

      Het enige nadeel van een magnetron is dat de warmte soms niet helemaal gelijk wordt verdeeld. Zelfs wanneer er een draaiplaat in zit, kan het binnenste deel van bijvoorbeeld een bevroren lasagne, minder goed verwarmd worden dan de buitenste randen. Daarom is het belangrijk om maaltijden in kleine gelijke stukjes op te warmen en tussendoor vaak om te scheppen.

      Eten uit de magnetron is dus helemaal niet ongezond. Met een paar goede tips en wat lekkere recepten, kom je een heel eind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *