Appel-kaneel fudge cake

4 maart 2017
127

Je kent misschien wel de fudge cakes die je in vele supermarkten ziet liggen. Een cake met een dikke laag fudge erop. Die zijn heerlijk, maar stiekem vind ik die laag meer naar glazuur smaken dan naar fudge. Mijn vader is dol op die cakes en had het er laatst over dat hij een specifieke smaak nergens meer kon vinden. Eenmaal thuis bedacht ik me dat je dat natuurlijk ook prima zelf kon maken, alleen was ik de smaak vergeten die hij zo lekker vond. Ik besloot dus een eigen smaak te bedenken, dat werd een appel-kaneel fudge cake. Mijn beroemde appel-kaneel cake dus, met een laag fudge bovenop. Die laag heb ik lekker simpel gehouden, gewoon een kwestie van fudgeblokjes smelten in de pan.

De fudge cake nam ik mee naar Friesland voor een gezellig familieweekend, zo kon mijn vader hem ook gelijk proeven. Dat heeft voor een hilarisch moment gezorgd, want doordat ik de cake met fudge te lang aan de lucht had laten afkoelen was de laag fudge behoorlijk hard geworden. Oeps, foutje. Door hem goed luchtdicht te verpakken werd de fudge gelukkig weer zachter en konden we hem de volgende dag heel goed opeten zonder onze tanden erop te breken. En wow, wat past de laag fudge ontzettend goed bij de appel-kaneelcake zeg. Zalig!

Appel-kaneel fudge cake

Gemakkelijk te maken en vooral heel erg lekker: appel-kaneel fudge cake. De fudge laag bovenop past heel goed bij de heerlijke smaak van de cake.
Porties: 15 personen (vorm van 18×28 cm)

Ingrediënten

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille extract
  • 4 eieren (M)
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • snufje zout
  • 4 tl kaneel
  • 1 appel
  • 250 gram fudge

Instructies

  • We bakken als eerst de cake. Hiervoor klop je boter en suiker romig. Voeg de vanille extract en de eieren een voor een toe, je voegt de volgende pas toe als de vorige helemaal is opgenomen. Dan kun je het zelfrijzend bakmeel, zout en kaneel toevoegen. Mix tot een mooi beslag, stop met mixen zodra het meel is opgenomen.
  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd hem in blokjes. In een kommetje voeg je er een lepel bloem aan toe, roer door tot alle stukjes appel zijn voorzien van een laagje bloem. Dit is om te voorkomen dat de appelblokjes straks allemaal naar de bodem zakken. Spatel de stukjes appel door het cakebeslag.
  • Stort het beslag in een met bakpapier beklede vorm en bak de cak in 40-45 minuten op 160 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
  • Laat de cake afkoelen tot kamertemperatuur voor je verder gaat met de fudgelaag. Dit is heel simpel, je doet de blokjes fudge in een pannetje en smelt ze op een laag vuur. Blijf wel constant roeren. Zodra het helemaal gesmolten is, giet je de fudge direct over de cake heen. Het stolt snel weer, dus wees snel met het uitsmeren van de fudge over de cake.
  • Een alternatief voor de gesmolten blokjes fudge is het recept voor makkelijke karamel fudge, de laatste stap van het recept sla je over. Dus zodra de pan de eerste keer van het vuur komt, giet je de fudge over de cake heen. Let wel op: met dit recept maak je een grotere hoeveelheid fudge dan met 250 gram gesmolten blokjes fudge.
Bewaren

En dan nog even mijn bewaartips voor deze cake, je wilt namelijk niet dat die laag fudge zo hard wordt 😉 . Zodra de fudgelaag is afgekoeld en steviger is geworden -maar nog wel een beetje zacht is-, schuif je de cake in een trommel of plastic zak. Sluit de verpakking af, zo blijft de fudgelaag het lekkerst. Leg eventueel een velletje bakpapier bovenop zodat het niet aan de zak blijft plakken. Is hij toch hard geworden? Laat de verpakking dan gesloten tot de fudgelaag wel zacht is.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

24 reacties

  1. Daniëlle schreef:

    Deze cake met fudge laag ziet er heel erg lekker uit! Die uit de winkel vind ik vaak net iets te zoet!

  2. diny schreef:

    Een vraag wat is fudge ik wil de cake bakken
    weet niet wat dit is heerlijke recepten heef t u bvbdank Diny

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat zijn een soort karamelblokjes, die vind je in de supermarkt bij de snoepjes

  3. Lianne schreef:

    Wauw! Hij ziet er heel mooi en lekker uit. Ga ik eens proberen. Ik zie het weleens in de winkel, maar nog nooit op. 😉

  4. Trijntje schreef:

    Klinkt heerlijk en zo ziet het er ook uit! Ik zie in recepten best vaak ‘vanille extract’ staan. Waar koop je dat? Zijn die flesjes vanille aroma van Dr. Oetker ook geschikt?

    Groetjes Trijntje

  5. Chantal schreef:

    Vandaag meteen gemaakt en hij is heerlijk! Fudge wel wat hard/taai dus nu in een plastic zak zitten. Hopelijk is het morgen weer zachter. Maar de smaak was er zeker niet minder om!

  6. Lianne schreef:

    Zojuist deze cake gemaakt. Nu maar hopen dat de fudgelaag aangenaam zacht blijft

  7. Lianne schreef:

    Hij is toch heel hard geworden ondanks dat ik hem luchtdicht heb verpakt. Ook na een nacht luchtdicht is de laag fudge nog keihard, wat kan ik daar nog aan doen

    1. Laura Kieft schreef:

      Nog langer verpakt houden kan het oplossen. Waarschijnlijk is de fudge te heet geweest (of te lang).

  8. Hilda schreef:

    MMMMM heerlijke en gemakkelijke cake……ik heb voor het gemak voor de bovenlaag gekozen voor bebogeen karamel pasta ( staat bij de supermarkt gewoon bij de jams en chocoladepasta) en nog wat gehakte walnoten toegevoegd.

  9. Dianne schreef:

    Super lekkere cake…..Laura. Ik heb gecondenseerde melk gebruikt het is nog zacht gebleven. Ik denk dat dat beter is. Het bleef nog mooi en zacht. Het was ook gewoon super lekker.

  10. Maria schreef:

    Klinkt echt heel lekker! Ik wil de cake eigenlijk niet uitserveren, maar op tafel zetten zodat mensen zelf een stukje (of drie 😛 ) kunnen pakken. Met andere woorden, hij blijft dan even staan en is dan niet meer luchtdicht verpakt.

    Gaat dat goed, denk je? Of is het veiliger om ook de Bebogeen te gebruiken. 🙁

    1. Laura Kieft schreef:

      Voor de zekerheid zou ik dan toch bebogeen gebruiken.

  11. Sylvia schreef:

    Kan de cake ook in een gewone cakevorm gebakken worden?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat kan prima. De baktijd wordt dan wel ietsjes langer.

  12. Miriam schreef:

    Keiharde fudgelaag. Zit nu in een zak. Hopelijk wordt die nu zachter. En de fudge was niet te heet. Was net gesmolten.

  13. Aukelien schreef:

    Heb deze cake twee dagen geleden gemaakt. Hij is heerlijk! We hebben de fudge au bain marie gesmolten en de fudge is lekker smeuïg gebleven. Misschien nog een tip voor degene bij wie het hard werd?

  14. Pheline schreef:

    Hoi Laura jammer dat je het recept niet kan printen kun je dat monteren zodat je alle recepten kan printen? Zou echt heel fijn zijn alvast bedankt!❤️❤️❤️🥮

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Pheline, een groot deel van de recepten kun je al wel printen! Daar hebben we mooie receptkaarten voor ontwikkeld, helaas is het veel werk om alle recepten over te zetten naar zo’n receptkaart. Over een paar maanden zijn we daar klaar mee en kun je alles gemakkelijk printen.

  15. Merijn schreef:

    Gisteren dit recept uitgeprobeerd, was heerlijk! Wij hadden aan de gesmolten fudge een klein klontje roomboter en een scheutje kookroom toegevoegd om de fudgelaag zacht te houden – dat werkte perfect.

    1. Laura Kieft schreef:

      Goede tip, thanks!

  16. Gerrie schreef:

    Gisteren de cake gebakken, maar helaas de fudge bleef hard.
    Goed om te lezen bij het bericht van Merlijn dat de fudge dan wel zacht blijft.
    Ik ga hem met die tip in mijn achterhoofd nog eens maken.
    Misschien kan je dit in je recept vermelden!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is zeker een goede tip van Merijn! Voor mij werkten de tips die ik in het artikel had vermeld ook prima:
      En dan nog even mijn bewaartips voor deze cake, je wilt namelijk niet dat die laag fudge zo hard wordt 😉 . Zodra de fudgelaag is afgekoeld en steviger is geworden -maar nog wel een beetje zacht is-, schuif je de cake in een trommel of plastic zak. Sluit de verpakking af, zo blijft de fudgelaag het lekkerst. Leg eventueel een velletje bakpapier bovenop zodat het niet aan de zak blijft plakken. Is hij toch hard geworden? Laat de verpakking dan gesloten tot de fudgelaag wel zacht is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *