Kruimeldeeg met havermout

Gepost: 17 oktober 2023
Kruimeldeeg met havermout
9

Dat ik dol ben op kruimeldeeg was je wellicht al opgevallen. Inmiddels heb ik meerdere kruimeldeeg recepten hier op het blog verzameld. Vandaag deel ik mijn favoriet: kruimeldeeg met havermout.

Kruimeldeeg recept met havermout

Dit kruimeldeeg met havermout is een variatie op mijn kruimeldeeg basisrecept. Dat is natuurlijk ook het leuke aan een basisrecept, je kunt er eindeloos mee variëren en ontdekken wat jouw favoriet is.

Het kan verschillen per baksel welke crumble je er het beste bij vindt passen. Bij het basisrecept geef ik nog meer tips voor variaties.

Appel crumble havermout

Zo vind ik bij een appel crumble deze variant met havermout heel goed passen. De havermout geeft het net een andere smaak en bite. Dat combineert echt fantastisch met appel.

Ik heb in dit kruimeldeeg nog wat noten verwerkt. Ik ging voor hazelnoten, maar je kunt bijvoorbeeld ook pecannoten of amandelen gebruiken.

Appel crumble maken

Het Basisbakboek

Voor iedere thuisbakker die de basis van het bakken graag onder de knie wil krijgen, heb ik Het Basisbakboek geschreven. Naast de ongeschreven bakregels en heel veel andere handige baktips, deel ik de belangrijkste (en lekkerste!) basisrecepten met je. Ook laat ik zien hoe je per basisrecept hier zelf mee aan de slag kunt om ermee te variëren. Met dit boek is bakken voor iedereen leuk en makkelijk!

Bestel hier!

Afbeelding

Kruimeldeeg met havermout maken

Een kruimeldeeg met havermout maken is eigenlijk net zo eenvoudig als een gewoon kruimeldeeg maken. Je hebt er maar weinig voor nodig en het is zo klaar. Het is vooral een kwestie van alles mengen tot een, jawel, kruimelig deeg.

Zelf doe ik dat het liefst met mijn handen zodat ik de structuur kan voelen. Maar je kunt het ook met een mixer maken. Net wat je zelf het fijnste vindt. Afhankelijk van het recept bak je de crumble los af op een bakplaat of bijvoorbeeld in een grote ovenschaal of kleine ramekins.

Meer kruimeldeeg recepten

Wat kun je allemaal maken met dit kruimeldeeg? Nou, heb je even. Er zijn heel veel opties. Maak er een lekker crumble dessert mee, voeg het toe aan een gezond ontbijt of als topping op een taart of cake, deze crumble met havermout is multi inzetbaar. Enkele recepten:

Kruimeldeeg met havermout-3a

Tips voor kruimeldeeg met havermout

Grote of kleine kruimels

Je kunt er zelf voor kiezen of je voor grote of kleine kruimels gaat. Hoe langer je kneed/mixt, hoe grover je kruimels worden. Natuurlijk maakt de verhouding van het recept ook uit. Wil je het uiteindelijk toch wat fijner, kun je altijd nog extra bloem of meel toevoegen.

Kruimeldeeg bewaren

In een luchtdichte verpakking blijft los gebakken kruimeldeeg zeker een week goed. Daarna kun je het beste even proeven of het lekker en knapperig is zodat je kunt testen of het nog goed is.

Recepten met kruimeldeeg

Je kunt dit kruimeldeeg met havermout voor van alles gebruiken. Enkele voorbeelden: fruit crumbles, als topping voor cakes en taarten, bij een bolletje ijs of ander (simpel) dessert of als ontbijt bij een schaaltje yoghurt met fruit.

 

kruimeldeeg met havermout recept

Recept afdrukken

4.17 van 6 stemmen

Kruimeldeeg met havermout

Een kruimeldeeg kun je allerlei verschillende smaken geven om het perfect bij een recept te laten passen. Dit kruimeldeeg met havermout is mijn favoriet.
Voor 4 ramekins of 1 grote ovenschaal

Ingrediënten

  • 40 gram ongezouten roomboter
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 50 gram bloem
  • 50 gram havermout
  • Snuf zout
  • 1 tl vanille-extract
  • 40 gram hazelnoten fijngehakt

Instructies

  • Ik maak een kruimeldeeg graag met mijn handen. Daarvoor doe je alle ingrediënten tegelijk in een kom.
  • Wrijf de boter tussen je vingers fijn en kneed tot een stevig, maar kruimelig deeg. Het deeg zal uiteindelijk net niet (of net wel) een stevig samenhangend deeg vormen. Dan is het goed.
  • Wil je de kruimels los bakken? Verspreid ze dan over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak in 12-15 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) of tot ze goudbruin beginnen te kleuren.
  • Het kruimeldeeg gelijk in een recept verwerken? Dat kan natuurlijk ook. In het geval van een crumble met fruit doe je dit, afhankelijk van het formaat van de ovenschaal, in 20-30 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte).
Tips

Je kunt kruimeldeeg ook met een mixer bereiden. Hoe langer je mixt, hoe groter de kruimels zullen worden.
Bewaren

Heb je het kruimeldeeg los afgebakken? Dan kun je het in een luchtdichte verpakking minimaal 1 week bewaren.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

2 reacties

  1. Debby Oudenbroek schreef:

    Gebruik je fijne Havermout of een andere?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik gebruik gewone havermout. Het kan zijn dat dit soms fijne havermout genoemd wordt (grove havermout zijn dan wellicht havervlokken).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *