Het idee voor deze appel-pecan empanada’s zag ik vorig jaar voorbij komen op Instagram, in een reel van @vegansugarspoon. Ik was vooral heel erg gecharmeerd van de vouwtechniek die voor het deeg werd gebruikt. Hoe mooi ziet dat eruit? Ik ging voor een meer simpele variant en gebruikte bladerdeeg als basis van de empanada’s. Als vulling koos ik voor een mengsel van appelblokjes, pecannoten en kaneel. Overheerlijk werden ze. En erg mooi, al zeg ik het zelf.
Het werkt het meest makkelijk als je vierkante bladerdeegplakjes uit de vriezer gebruikt voor de appel-pecan empanada’s. Je kunt natuurlijk ook vers bladerdeeg gebruiken, maar dan moet je deze zelf in nette vierkanten snijden (en dat komt ook nét niet helemaal uit door de afmeting van de verse bladerdeegrollen). In de foto’s hieronder heb ik stap voor stap de vouwtechniek laten zien. Je kunt ook op de link hierboven klikken en de video van @vegansugarspoon op Instagram bekijken als je dat fijner vindt.
BAKTIP: Om de empanada’s met ei te bestrijken gebruik ik zelf het liefst een siliconen bakkwast, omdat deze makkelijk schoon te maken zijn en vaatwasserbestendig zijn.
EMPANADA’S
Ik ben me ervan bewust dat dit officieel geen empanada’s zijn, die hebben over het algemeen een hartige vulling en worden niet met bladerdeeg gemaakt. Op het blog vind je meerdere empanada’s die wel helemaal in lijn zijn met het echte hapje dat veel in Spanje, Portugal of Zuid-Amerika wordt gegeten. Bijvoorbeeld:
Ze waren hier in no time op bij een kinderfeestje en zagen er ook nog eens heel feestelijk uit met die vouwtechniek, dankje voor het delen! Groetjes Laura
super lekker en makkelijk recept
Inderdaad
Echt geweldig die empanadas heerlijk!
Provicat!