Appel-pecan empanada’s

Gepost: 26 januari 2022 Laatst bewerkt: 25 augustus 2023
Appel-pecan empanada’s

Het idee voor deze appel-pecan empanada’s zag ik vorig jaar voorbij komen op Instagram, in een reel van @vegansugarspoon. Ik was vooral heel erg gecharmeerd van de vouwtechniek die voor het deeg werd gebruikt. Hoe mooi ziet dat eruit? Ik ging voor een meer simpele variant en gebruikte bladerdeeg als basis van de empanada’s. Als vulling koos ik voor een mengsel van appelblokjes, pecannoten en kaneel. Overheerlijk werden ze. En erg mooi, al zeg ik het zelf.

Het werkt het meest makkelijk als je vierkante bladerdeegplakjes uit de vriezer gebruikt voor de appel-pecan empanada’s. Je kunt natuurlijk ook vers bladerdeeg gebruiken, maar dan moet je deze zelf in nette vierkanten snijden (en dat komt ook nét niet helemaal uit door de afmeting van de verse bladerdeegrollen). In de foto’s hieronder heb ik stap voor stap de vouwtechniek laten zien. Je kunt ook op de link hierboven klikken en de video van @vegansugarspoon op Instagram bekijken als je dat fijner vindt.

BAKTIP: Om de empanada’s met ei te bestrijken gebruik ik zelf het liefst een siliconen bakkwast, omdat deze makkelijk schoon te maken zijn en vaatwasserbestendig zijn.

EMPANADA’S

Ik ben me ervan bewust dat dit officieel geen empanada’s zijn, die hebben over het algemeen een hartige vulling en worden niet met bladerdeeg gemaakt. Op het blog vind je meerdere empanada’s die wel helemaal in lijn zijn met het echte hapje dat veel in Spanje, Portugal of Zuid-Amerika wordt gegeten. Bijvoorbeeld:

Appel-pecan empanada's (1)
Appel empanada's (3)
Appel-pecan empanada's vouwtechniek

 

Appel empanada's

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 6 stemmen

Appel-pecan empanada’s

Dankzij de mooie vouwtechniek zijn deze appel-pecan empanada's hele feestelijke bladerdeeg hapjes.
Porties: 10 empanada’s

Ingrediënten

  • 10 vierkante plakjes bladerdeeg uit het vriesvak
  • 1 appel klein-middelgroot
  • 1-2 el suiker
  • 50 gram pecannoten grof gehakt
  • kaneel
  • 1 ei (S) losgeklopt
  • eventueel: rozijnen geweld

Instructies

  • Laat de bladerdeegplakjes ontdooien.
  • Schil de appel en snij deze in kleine blokjes. Doe de stukjes appel in een kom en voeg de suiker, de grof gehakte pecannoten en kaneel naar smaak toe. Hussel door elkaar.
  • Leg een plakje bladerdeeg op je werkblad. Snijd aan de rechterzijkant in het midden in (tot bijna in het midden) en doe hetzelfde aan de onderkant. Schep een lepel van het appelmengsel linksboven op de plak bladerdeeg. Vouw de hoek rechtsonder er overheen. Dit zou makkelijk moeten gaan omdat je deze hebt ingesneden. Zie de foto boven het recept ter verduidelijking.
  • Linksonder en rechtsboven blijven twee kleine vierkantjes over. Snijd hier bij elk vierkant 6 reepjes van die nog aan de plak vast blijven zitten. Vouw deze om en om over de appelvulling heen en je prachtig gevouwen empanada is klaar om de oven in te gaan.
  • Leg alle gevouwen appel-pecan empanada's op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk met het losgeklopte ei. Bak af in 15-18 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte).
Tips

Als je het lekker vindt kun je ook 50 gram gewelde rozijnen toevoegen aan het appelmengsel.
Bewaren

Lees hier alles over het bewaren, invriezen en opwarmen van bladerdeeg hapjes.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

4 reacties

  1. Laura schreef:

    Ze waren hier in no time op bij een kinderfeestje en zagen er ook nog eens heel feestelijk uit met die vouwtechniek, dankje voor het delen! Groetjes Laura

  2. anoniem schreef:

    super lekker en makkelijk recept

  3. Anoniem schreef:

    Inderdaad

  4. Alina schreef:

    5 sterren
    Echt geweldig die empanadas heerlijk!
    Provicat!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept