Warme scones met jam en clotted cream, daar maak je mij heel gelukkig mee. Ik maak niet voor niets allerlei zoete variaties op mijn basisrecept voor scones. Nu vond ik het de hoogste tijd om die basis te gebruiken voor hartige scones. Kaas mocht niet ontbreken natuurlijk, dit ingrediënt maakt immers alles lekker. Dat vulde ik aan met pijnboompitten, zongedroogde tomaten en kruiden. Maar je kunt heel eenvoudig allerlei ingrediënten toevoegen of weglaten om zo jouw eigen hartige scones te maken.
Hartige scones met zongedroogde tomaat en kaas
Hartige scones met zongedroogde tomaat en kaas
Scones zijn zoet heel lekker, maar ook deze hartige scones met zongedroogde tomaat en kaas zijn zeker het proberen waard.
Porties: 8 stuks
Ingrediënten
- 275 gram zelfrijzend bakmeel
- snuf zout
- peper
- 40 gram ongezouten roomboter
- 50 gram geraspte kaas
- 4-5 zongedroogde tomaten op olie (fijngesneden)
- 10 blaadjes basilicum (fijngesneden)
- 15 gram pijnboompitten
- 150 ml melk + extra voor bestrijken
Instructies
-
Doe het zelfrijzend bakmeel met zout en peper in een kom. Voeg de boter toe en wrijf dit er met je vingers doorheen.
-
Voeg de geraspte kaas, zongedroogde tomaten, basilicum en pijnboompitten toe en roer dit er doorheen. Giet de melk erbij en roer tot een klonterig deeg. Met de hand kneed je het deeg verder tot er een stevige bal deeg ontstaat.
-
Druk de bal deeg plat tot een ronde schijf van ongeveer 3 cm dikte. Met een mes of steker maak je er 8 punten van. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met een dun laagje melk.
-
Bak de hartige scones in 12-15 minuten op 220 °C (boven- en onderwarmte).
-
Ik serveer de hartige scones met verschillende (smeerbare)kaasjes.
Bewaren
In een luchtdichte verpakking, buiten de koelkast, 1 dag te bewaren.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Mmmmmm die zien er zalig uit lieverd!
Binnenkort maar eens maken in mijn nieuwe keuken 😉
Liefs, mam ♥
Hoi, ziet er lekker uit!
Ik vind het zelf wel wat jammer dat je ze niet met karnemelk maakt. Voor mijn gevoel zijn scones “echt” als ze op basis van karnemelk zijn. Maar het ziet er wel superlekker uit dus ik ga ze wel proberen!
Heb je mijn reactie weggehaald? Is toch niet zo erg als ik zeg dat ik het jammer vind dat er geen karnemelk in zit?
Het staat er gewoon hoor, om 09:10 uur.
Oeeeh dit klinkt nog lekkerder dan normale scones! Deze onthoud ik!
Ow wat raar zeg ik zie het nu ook. Hij leek eerst weg te zijn ik vond het al zo raar. Ik heb ze gemaakt en ze waren heel erg lekker! Ik heb twee varianten gemaakt, een met geraspte geitenkaas en een met parmezaanse kaas. Allebei heel erg lekker! Ik heb op tafel twee schaaltjes met pesto (groene en rode) neergezet. Heb er veel complimenten over gekregen maar alle lof voor jou voor dit leuke recept.
Ik heb de scones gisteren gemaakt toen vond ik ze wat te droog. Vandaag heb ik ze nog een keer gemaakt met wat meer boter en nu waren ze heerlijk. Gegeten met rode pesto en smeerkaas.
Als ze droog zijn heb je ze (voor jouw oven) waarschijnlijk te lang en/of heet gebakken.
Wat een lekker recept! Ik heb ze een tijdje geleden gemaakt en ik ga ze voor Pasen weer maken. Ik heb al verschillende recepten van jouw hand gemaakt. Altijd heel erg lekker!
Klinkt heeerlijk!
Zou je het deeg ook 1 dag van tevoren kunnen maken en in de koelkast bewaren?
Ik denk het wel.
Was benieuwd of je ze ook kunt invriezen (afgebakken of daarvoor al). Ik ben van het bulk bakken namelijk haha . Of heb je misschien tips om ze te kunnen bewaren?
Dat kan! Goed verpakt buiten de koelkast zo’n 4 dagen houdbaar. In de vriezer tot 3 maanden.
heerlijke sconesgemaakt met glutenvrije bloem en vegen boter en amandelmelk waren iets droog maar erg lekker ga er verder mee aan de slag bedankt voor die recept