Volkoren scones

Gepost: 9 mei 2020 Laatst bewerkt: 6 januari 2024
Volkoren scones

Voor ieder ontbijt dat wat specialer of feestelijker is maak ik graag scones. Ik heb al vele verschillende soorten gemaakt de laatste jaren, van zoet tot hartig. Mijn laatste scones maakte ik toen ik met volkorenmeel aan het experimenteren was. Je raadt het al, het werden volkoren scones. Fantastisch lekker kan ik je vertellen. Zeker als ze nog een beetje warm zijn met wat clotted cream en jam erbij. Gelijk een tip voor moederdag!

BAKTIP: Om de scones met melk te bestrijken gebruik een bakkwast met siliconen kwast. Deze is eenvoudig schoon te maken en kan zelfs in de vaatwasser. 

Volkoren scones-3a

 

Volkoren scones bakken

Opslaan
Recept afdrukken

4.41 van 5 stemmen

Volkoren scones

De klassieke scones, maar dan gemaakt met volkorenmeel. Ook die zijn weer ontzettend lekker.
Porties: 8 stuks

Ingrediënten

  • 40 gram ongezouten roomboter
  • 220 gram volkorenmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • Snuf zout
  • 1-2 el honing
  • 110 ml melk
  • Extra melk voor bestrijken

Instructies

  • Doe het volkorenmeel samen met de bakpoeder, zout en klontjes boter in een kom. Wrijf de boter tussen je vingertoppen door het meel, het wordt dan een beetje kruimelig.
  • In een kommetje doe je de honing en een klein beetje van de melk. Roer door zodat de honning wordt opgenomen. Giet de rest van de melk erbij, roer kort door en giet bij het meelmengsel.
  • Roer met een spatel kort door tot er een bal ontstaat. Met de hand kneed je het laatste stukje.
  • Rol of druk het deeg uit tot een ronde schijf met een dikte van ongeveer 3 centimeter. Met een mes of deegsteker verdeel je het deeg in 8 punten. Leg de scones op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de bovenkant met een beetje melk.
  • Bak de scones in 12-15 minuten op 220°C (boven- en onderwarmte).
Tips

Serveer de scones met clotted cream en een extra smaakmaker als jam.
Bewaren

Goed verpakt buiten de koelkast zo'n 4 dagen houdbaar. In de vriezer tot 3 maanden.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

16 reacties

  1. Kristien Bentley schreef:

    Hallo Laura, ik ben grote fan van je recepten!
    Vandaag probeerde ik de volkeren scones maar die zijn helemaal niet gerezen!
    Hou zou dit komen? Alle ingrediënten waren vers en heb alle stappen goed gevolgd?!
    Dank voor je hulp, groetjes

    1. Kristien schreef:

      Ik kan de post niet wissen. Denk dat t komt omdat de scones geen drie cm waren. Ze smaken wel heerlijk!!

      1. Laura Kieft schreef:

        Als ze dunner zijn na het uitrollen komen ze inderdaad ook dunner uit de oven. Leuk te horen dat ze zo lekker waren!

  2. Klaske schreef:

    Wat een goed recept. Gisteren gemaakt en zij smaken heerlijk. Wel bijzonder hoor, ik bak vaker scones, normaal met bloem en ik had verwacht dat minder als “scones” zouden smaken …. Deze volkorenscones ga ik zeker vaker maken. Dank je wel!

    1. Laura Kieft schreef:

      Wat leuk om te horen!

  3. Cheryl Richardson schreef:

    Beste Laura,

    Kan ik ook spelt meel gebruiken i.p.v volkoren meel, heb dat in huis.

    Bedankt voor je reactie.
    Cheryl

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt het proberen, maar daar krijg je wel andere resultaten mee. Heb het zelf niet geprobeerd, dus durf je niet te zeggen wat/of er iets anders moet.

  4. Mercedez schreef:

    Nog een tip als vervanger voor Clotted Cream: Altın Kaymak. Een romig en licht gezoet zuivelproduct dat in een yochurt achtig bakje zit. Je vind het bij een (lokale) Turkse supermarkt van het merk Gazi. Turkse mensen eten dit bij het ontbijt en gebruiken het ook voor taarten. Ik eet het ook bij zelfgemaakte crumble gebak (volgens jouw recepten). Erg lekker extraatje!

    1. Laura Kieft schreef:

      Dit ken ik nog niet, thanks voor de tip. Ik ga eens kijken hier bij de Turkse winkel of ze het hebben 🙂

  5. Ingrid schreef:

    Waar dient de honing voor? Ik eet het het nooit omdat ik het niet lekker vindt en heb het dus ook niet in huis.
    Kan ik daar wat anders voor gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Honing is een vloeibare suikervorm!

  6. Loes schreef:

    Hoi, kan ik hier zonder verdere aanpassingen:
    – rozijnen aan toevoegen
    – de scones wat kleiner maken
    – suiker ipv honing?
    Het is bedoeld als kinderrecept (kerstlunch op de crèche…). Groetjes en vast bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat lijkt me helemaal prima (wel fijne kristalsuiker gebruiken). Ook even de baktijd in de gaten houden als je kleinere scones maakt, die moet dan ook korter zijn.

  7. Loes schreef:

    Ze waren enorm lekker geworden! Wel uiteindelijk mijn recept aangepast trouwens (rietsuiker, karnemelk en zelfrijzend bakmeel)… Toch bedankt voor al je recepten! Boter wrijven is hier denk ik wel het geheim 🙂

  8. Marianne Boerboom schreef:

    Hoi , de smaak was goed maar ik kreeg niet echt een soepel deeg.
    Het bleef erg plakken aan de handen en kon het niet uitsteken en heb toen met de handen bolletjes gemaakt . Wat heb ik verkeerd gedaan ? 🤗🙋🏼‍♀️

    1. Laura's Bakery schreef:

      Plakkerig deeg kan komen doordat je te lang kneedt (of misschien is er ergens iets misgegaan met afwegen?).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept