Brownie-kersen gebakjes

59

Het zal je vast niet zijn ontgaan dat ik elk jaar weer groots uitpak met allerlei kerstrecepten. Ik mag graag uitpakken met specifieke kerstsmaken zoals cranberry’s, maar ik vind het ook heel erg leuk om baksels op een mooie en feestelijke wijze te presenteren. Zo hoeven de smaken niet per se heel erg kerstig te zijn, maar past het toch perfect bij de feestdagen. Daar zijn deze brownie-kersen gebakjes een goed voorbeeld van! Ik mocht voor Hero weer aan de slag met de zwarte kersenjam en in deze periode moet dat natuurlijk een feestelijk kerstbaksel worden.


Najaar en kersen, daar moet chocola bij. Ik moest gelijk aan de bekende schwarzwalder kirschtorte denken en besloot deze als inspiratie te gebruiken. In plaats van chocoladecake bakte ik kleine brownies in bakringen, zo heb je gelijk een mooie basis. De slagroom verving ik door een mascarponeroom, deze is was steviger en behoudt zijn vorm goed. Handig, want zo blijft de Hero zwarte kersenjam goed op zijn plaats. De alcohol liet ik in dit recept achterwege omdat ik dat zelf lekkerder vind. Maar voeg gerust een scheutje toe aan het browniebeslag als je dit lekker vindt.

Brownie-kersen gebakjes

Deze brownie-kersen gebakjes zijn gedecoreerd met gouden eetbare sterren wat ze perfect maakt voor de kerstdagen. Ik geef je het recept.
Porties: 8 stuks van 8 cm

Ingrediënten

Brownie

  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram suiker
  • 75 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 130 gram pure chocolade
  • 1 el suikerstroop (dit kan gewoon pannenkoekenstroop zijn)
  • 2 eieren
  • 2 tl vanille extract
  • 100 gram bloem
  • 20 gram cacaopoeder
  • 0,5 tl bakpoeder

Topping

  • 1 portie mascarponeroom (recept)
  • 8 el Hero zwarte kersenjam
  • kerstsprinkles naar keuze

Instructies

  • Begin met het maken van het browniebeslag. Doe hiervoor boter, beide soorten suiker, chocola en stroop in een steelpan. Op een laag vuur blijf je roeren tot alles gesmolten is, het is niet erg als er nog suikerkorrels zichtbaar zijn. Laat het mengsel wat afkoelen voordat je er verder mee gaat.
  • In een kom klop je de eieren met het vanille-extract schuimig. Voeg het enigszins afgekoelde chocolademengsel toe en mix tot dit is opgenomen. Voeg bloem, cacaopoeder en bakpoeder toe en mix op een lage stand tot een egaal beslag.
  • Vet de bakringen in en bestuif deze met cacaopoeder, zet ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Verdeel het browniebeslag over de bakringen en strijk het met een spateltje glad.
  • Bak de mini brownies in ongeveer 12-15 minuten op 180 graden (boven- en onderwarmte).
  • Laat de brownies volledig afkoelen voordat je verder gaat.
  • Maak de mascarponeroom volgens het recept. Vul een spuitzak met de gekartelde spuitmond met de room en spuit op elke brownie een ring, laat het midden van de brownie vrij.
  • Vul de ontstane ‘kuiltjes’ met de Hero zwarte kersenjam en strooi wat sprinkles over de gespoten rand van room.
Tips

Geen bakringen in huis? Je kunt de brownies ook in een cupcakevorm bakken, leg dan een stukje bakpapier op de bodem zodat je ze er makkelijk uit krijgt.

(Kerst)sprinkles zijn te koop in sommige supermarkten, maar ook in (online) kook- en taartdecoratiewinkels.

Bewaren

Je kunt dit gebakje prima voorbereiden. Ik zou dan wel alle onderdelen los van elkaar bewaren (losse brownie en mascarponeroom in een bak in de koelkast) tot je het wilt serveren. In een paar minuutjes heb je deze gebakjes gemaakt en dan zijn ze het lekkerst.

Voor meer kerstige bakinspiratie kijk je in de Hero Jam studio.

Dit is een samenwerking met Hero, lees mijn disclaimer voor meer informatie.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

22 reacties

  1. Joyce schreef:

    Ik heb alles in huis, alleen geen stroop. Kan het ook zonder?
    Alvast bedankt

    1. Laura Kieft schreef:

      Het kan, maar je krijgt dan wel een iets ander resultaat.

      1. Joyce schreef:

        Dankjewel!
        Nog een vraagje, van welk merk zijn deze bakringen. Ik heb nog niet zulke vormpjes kunnen vinden ?

        1. Laura Kieft schreef:

          Het merk weet ik niet, maar ze zijn van Bouwhuis 🙂

  2. Marieke schreef:

    Dit ziet er echt heel leuk uit! Nu ben ik alleen niet zo heel dol op (kersen)jam. Wat zou ik er nog meer in kunnen doen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Wat vers fruit zou ook prima kunnen 🙂

  3. Tonny schreef:

    Wat zien die er heerlijk uit!

  4. Marieke schreef:

    Dit ziet er onwijs lekker uit zeg! Nu ben ik alleen niet zo dol op (kersen)jam. Heb je nog een ander idee wat je tussenin kan doen?

    1. Marieke schreef:

      Ik was mijn reactie even helemaal kwijt, maar het is toch doorgekomen 😉 Nu dubbel dus, maar dank je wel voor je antwoord.

    2. Sabine schreef:

      Hoe groot zijn de bakringen?

  5. Zahira schreef:

    Ziet er heel leuk! Ga ik voor de kerstdagen eens uitproberen!

  6. Annelies schreef:

    Ik zie het recept niet, kan dat kloppen? Andere recepten zie ik wel op je website.

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat komt omdat je een adblocker aan hebt staan. Als je die voor Laura’s Bakery uitschakelt kun je alles gewoon goed zien.

      1. Annelies schreef:

        Oepsie, wat stom. Dank voor het uitleggen. Ik kan em nu lezen 🙂

  7. Annelies schreef:

    Oepsiee, dank voor je uitleg! Ik kan het recept nu lezen 🙂

  8. Loes schreef:

    Kan dit ook met een cupcake bakblik?

  9. Sue Atinoes schreef:

    Wow deze mini cakejes zijn perfect voor mijn kerst menu.
    Een vraag:
    Als je alcohol wil toevoegen, welk merk/smaak en hoeveel gaat in het beslag.
    Kan men ook eventueel optioneel in het kersenjam mengen. Zo ja welk alcohol of likeur?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan zou je ‘Kirsch’ nodig hebben als alcohol.

  10. riet maaten schreef:

    hallo laura ik zou graag dat recept van die taartjes van brownie met die kersen willen
    hebben maar dan zie ik dat het 20 vel papier kost als ik het print. is dat mogelijk.
    het lijk me heerlijk .
    alvast bedankt.
    .

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Riet, dit recept moet helaas nog in een receptkaart gezet worden! Als dat gebeurd is, dan kun je het in 1-2 pagina’s uitprinten. Tot die tijd kun je het wellicht beter kopiëren naar een worddocument.

  11. riet maaten schreef:

    hallo laura ik heb die kersen taart gemaakt in een 18 cm spring vorm.
    en hij is erg lekker . bedankt hier voor.
    ik ga het nog wel eens een keer maken.
    groetjes en helle fijne feest dagen en een gezond 2021 .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *