In de laatste maanden van 2017 vlogen mijn boeken de (online) winkels uit! Zo hard, dat mijn tweede boek zelfs een tijdje uitverkocht is geweest. Die is nu gelukkig weer volop verkrijgbaar (hier scoor je hem), net als mijn basisbakboek. Het had niet veel gescheeld of ook die was uitverkocht, gelukkig had de drukker al een deel van de vijfde (!) druk klaar en stuurde die boeken vast op. Ik vind het zo ontzettend gaaf dat beide boeken goed verkocht worden, daar word ik heel blij van. Zo blij, dat ik jullie vandaag een recept cadeau doe uit mijn eerste boek; Het Basisbakboek. Met dit recept kun je zelf aan de slag om thuis Oreo brownies te maken. En dat is zalig kan ik je vertellen, om je vingers bij af te likken. Het is alweer even geleden dat ik ze bakte, maar ik weet nog precies hoe lekker ze waren (en hoe snel ze toen opgegeten zijn).
Ingrediënten Oreo brownies
voor een 20 x 20 cm bakvorm, 16 stukjes
- 60 gram boter
- 150 gram suiker
- 75 gram donkerbruine basterdsuiker
- 125 gram pure chocolade
- 1 el stroop (suikerstroop, bijvoorbeeld pannenkoekenstroop)
- 2 eieren
- 1 tl vanille-extract
- 100 gram bloem
- 20 gram cacaopoeder
- 1 tl bakpoeder
- 100 gram witte chocolate chips
- 10 Oreo’s
bereiding
doe de boter, beide soorten suiker, chocola en stroop in een pannetje. Zet het op een laag vuur en roer door tot alles is gesmolten. Draai het vuur uit en en laat het mengsel afkoelen. Het mag best nog wat warm zijn, maar niet meer heet.
In een kom klop je de eieren en het vanille-extract luchtig. Voeg hier de inhoud van het pannetje aan toe en mix op een lage stand tot een egaal mengsel.
Voeg bloem, cacaopoeder en bakpoeder toe en mix tot een glad beslag. Je stopt met mixen zodra de droge ingrediënten zijn opgenomen. Spatel (of mix rustig) vervolgens de chocolate chips door het beslag heen.
Stort het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm en verdeel gelijkmatig over de bodem. Breek de Oreo’s in stukjes en verdeel deze over de brownie.
Bak de brownie in 25 minuten op 190 graden.
TIP: Met deze tips bak je de perfecte brownie.
Ik plaatste de Oreo’s bovenop de brownie, maar je kunt de stukjes ook al door het beslag spatelen. Of in het midden een laag Oreo’s maken. Zelf doe ik ze bovenop omdat je dan direct ziet om welke smaak het gaat.
Over Het Basisbakboek
In Het Basisbakboek draait het om de basis van het bakken. Naast de nodige kennis over bakken draait het om basisrecepten. Voor vullingen en toppings, maar ook voor baksels als koekjes, brownies, zandtaartdeeg, biscuit en meer. Ik laat zien hoe je met de basis kunt variëren en eigen recepten kunt ontwikkelen. Een ideaal boek dus voor de beginner, maar ook voor de meer gevorderde thuisbakker is het een heel fijn naslagwerk.
Hier kun je Het Basisbakboek (onder andere) kopen.
Oreo Brownies? Terwijl ik je artikel las, liep het water werkelijk in mijn mond.
Lekker! Ik ga het vanavond nog bakken! Alleen ik heb geen Vanille extract, wel vanille aroma. Kan ik dat er voor in plaats gebruiken? Dat vraag ik me heel vaak af bij recepten waar vanille extract voor nodig is. Dat is denk ik niet in een gewone supermarkt verkrijgbaar?
Aroma kan prima, ik geef alleen de voorkeur aan extract omdat dat natuurlijk is (aroma is nep, nagemaakt) en veel lekkerder.
Hoe kan het dat bij mij bij de eerste stap niet alles smelt?
Ik heb alles in een pannetje op laag vuur gezet, en geroerd..
De boter en chocolade moeten gesmolten zijn, dat je nog wat suikerkorrels ziet is niet erg.
Ik heb de brownie ook gemaakt en hij was heel lekker! Ik heb alleen nog een vraagje: bij mij zaten er in bet beslag veel klontjes, heb hè daar een tip voor?
Van tevoren even je bloem en cacaopoeder zeven.
Hoiiii,
Bak je altijd met boven- en onderwarmte of hetelucht?
Groetjes Daphne
Altijd boven- en onderwarmte. Misschien is dit artikel met basisregels wat voor je: https://www.laurasbakery.nl/de-basis-van-het-bakken/
Hoi. Kan je ook appelstroop gebruiken ivm suikerstroop?
Nee dat zou ik niet doen ivm smaak, is toch echt een ander soort stroop.
Kan je snikkers bijvoegen ook
Alles precies gedaan zoals het moest. half uur gezeten en…….. hij stort in in de oven.
Kunnen we iets veranderen misschien?
Hij hoort niet in te storten. Heb je het beslag misschien (te) luchtig geklopt, dan kan dit gebeuren namelijk.
zou je in plaats van witte chocolade chips ook gewoon witte chocolade in kleine stukjes kinnen gebruiken?
ja hoor, geen probleem.
Hoi Laura ! Ziet er wederom heerlijk uit! Vraagje: blijven de oreos gewoon knapperig op deze manier ? Ik heb ze ooit in cupcakes gebakken maar dan worden ze toch wel zacht…
Boven zijn ze knapperig, maar na verloop van tijd worden ze wel zachter. Daar is niets aan te veranderen.
Hallo Laura.
Ik heb een bakvorm van 27x26cm kan ik daarvoor ook dit recept aanhouden? Groetjes jannet
Kan, maar dan worden ze dus wel lager.
Ooooh bij ons zijn de oreo koekjes helemaal verbrand bovenop. Echt zonde! De volgende keer doe ik ze er toch maar door. De Brownie was in orde maar de koekjes zijn nog zwarter dan ze al waren. 😳
Ohnee dat is balen! De volgende keer dan toch maar er doorheen.