Bosvruchten cheesecake brownie

89

bosvruchten cheesecake brownies 1a

Je hebt misschien wel gemerkt dat het de laatste dagen ietsjes stiller is op mijn blog en social media. Voor een goed doel hoor, want ik ben keihard bezig met de laatste loodjes van mijn boek! Ik heb toch iets meer tijd nodig dan ik gedacht had en laat ik daar nou net geen rekening mee hebben gehouden in mijn blogplanning. Daar heb ik gelukkig snel weer tijd voor, want vandaag is de laatste dag dat ik bezig ben voor mijn boek en ik alles kan opsturen naar de uitgever. Zó spannend! Tijd om dat te vieren dus met een lekker recept, ik denk dat jullie deze bosvruchten cheesecake brownie wel kunnen waarderen. Een smeuïge brownie, romige cheesecake en fris fruit. Perfecte combinatie!

Ergens in alle drukte ben ik trouwens compleet vergeten om stap voor stap foto’s te maken, oeps. Gelukkig staan die voor de brownie zelf wel bij het basisrecept. De toevoeging van de laag cheesecake is niet moeilijk en zal jullie aan de hand van de tekst ook prima lukken.

bosvruchten cheesecake brownies 2a

Bosvruchten cheesecake brownie

Deze bosvruchten cheesecake brownie is echt om te smullen. De chocolade brownie gaat perfect samen met de fruitige en romige cheesecake laag en zorgt ervoor dat dit baksel een guilty pleasure is!
Porties: 16 stukjes (20×20 cm bakvorm)

Ingrediënten

  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram fijne tafelsuiker
  • 75 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 125 gram pure chocolade
  • 1 el stroop
  • 2 eieren (M)
  • 1 tl vanille extract
  • 100 gram bloem
  • 20 gram cacaopoeder
  • 1 tl bakpoeder

Cheesecake laag

  • 200 gram roomkaas
  • 1 ei (M)
  • 80 gram fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille extract
  • 100 gram rood diepvriesfruit

Instructies

  • Doe de boter, beide soorten suiker, chocola en stroop in een pannetje. Zet het op een laag vuur en roer door totdat alles gesmolten is. Laat het mengsel afkoelen.
  • In een kom klop je de eieren met het vanille extract schuimig. Voeg hier het afgekoelde chocolade mengsel aan toe en mix tot een gladde massa. Voeg ook bloem, cacao poeder en bakpoeder toe en mix tot een mooi beslag. Stort het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm en strijk het met een spatel glad.
  • Maak het cheesecake mengsel door de roomkaas een beetje los te roeren. Voeg het ei, de suiker en vanille extract toe en roer tot een glad mengsel. Giet het over de brownie heen en verdeel gelijkmatig in de vorm. Strooi het bevroren fruit over de brownie.
  • Bak de cheesecake brownie in 40 minuten op 190 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat volledig afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt want deze brownie is smeuïger dan smeuïg met de cheesecake laag.
Bewaren

In de koelkast 2-3 dagen te bewaren.

Wat vind jij van dit recept?

4.0 (1 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

63 reacties

  1. Margot schreef:

    Groot gelijk dat je even focust op je boek, spannend allemaal! En wat ziet dit er heerlijk uit zeg!

  2. Nicole schreef:

    Oh lekker zeg! Ik ben heel erg benieuwd naar jouw boek.

  3. Alie schreef:

    Welke maat bakvorm voor de bosvruchten brownies ?

    1. Rianne schreef:

      Daar ben ik ook wel benieuwd naar! 🙂 ik ga ze zaterdag maken voor mijn house warming!

    2. Laura schreef:

      oeps, vergeten erbij te zetten. 20×20 cm 🙂

  4. Cher schreef:

    Welke / wat voor stroop bedoel je?

    1. Laura schreef:

      Ik gebruik gewoon pannenkoekenstroop

      1. Sanne schreef:

        Is dat dan kandijsiroop? Stroop is bij ons altijd met appels en peren, ik wist dus ook niet meteen wat je bedoelt met stroop ☺

        1. Laura Kieft schreef:

          Ik denk dat kandijstroop hetzelfde is inderdaad (niet met appels of peren in ieder geval 😉 )

  5. Maaike schreef:

    Dit ziet er echt heel lekker uit. Succes met het laatste werk aan je boek!

  6. Bianca schreef:

    Oehh wat ziet dit er lekker uit zeg x

  7. Katja schreef:

    Ziet er echt heerlijk uit! Een vraagje wat voor roomkaas heb jij hiervoor gebruikt? Monchou of iets anders?

    1. Laura schreef:

      Met roomkaas bedoel ik Philadelphia. MonChou is anders.

  8. Janneke schreef:

    Deze brownie een tijdje geleden gemaakt; heerlijk was het! Een echte aanrader.

    1. Desiree schreef:

      Ik heb precies gedaan wat het recept zei en haalde een verbrande zooi die overgestroomd was uit de oven. Met verbrande roomkaas en al. Wat deed ik verkeerd, geen idee. Ook bij mij was de kaas naar beneden gezakt.

      1. Laura Kieft schreef:

        Zonder verdere info is dat niet te zeggen. als het verbrand is stond je oven in ieder geval te heet, hetelucht moet lager en mocht je een combimagnetron hebben: daarin gaat bakken niet zo makkelijk.

  9. Mariam schreef:

    Hoi Laura, pfff wat maak je mooie (en zeker ook lekkere) zoetigheden. Ik heb een vraagje: je hebt stroop gebruikt, en ik vroeg mij af waarom en of ik het kan weglaten of vervangen voor iets anders.

    1. Laura schreef:

      Ik heb het in dit recept nog nooit weggelaten of vervangen omdat het onderdeel is van de heerlijke smeuïge structuur, maar je kunt er altijd mee experimenteren.

  10. Suzanne schreef:

    Heerlijk! Zou je het fruit ook kunnen vervangen door jam? Of zouden ze dan te zoet worden? Ik ga ze maken voor mijn 20e verjaardag. Hmmmm.

    1. Laura schreef:

      Je zou het kunnen proberen, misschien dat hij wel ietsjes langer in de oven moet.

  11. laura schreef:

    Hoi Laura,

    vanmorgen deze brownie gemaakt.
    Maar helemaal mislukt, de kaas was naar de bodem gegaan en de zijkanten waren onwiijs hoog, in het midden heel dun en nat. Normaal lukken als je recepten wel, vooral door de goeide beschrijving en foto’s maar deze keer ist toch beetje ramp geworden. Wat zou er fout zijn gegaan?

    groetjes laura

    1. Laura schreef:

      Heb je alle juiste (hoeveelheden) ingrediënten gebruikt en de juiste bereiding aangehouden? De brownielaag is namelijk zo stevig, dat de cheesecakelaag hier eigenlijk niet doorheen kan zakken. En de brownielaag ook gelijkmatig over de bakvorm verspreid?

  12. Patty schreef:

    Ziet er heerlijk uit!
    Moet dit per se met diepvriesfruit of kan het ook met vers fruit ?
    Alvast bedankt!

    1. Laura schreef:

      Kan ook prima met vers fruit hoor

  13. Ellen schreef:

    Hij staat nu in de oven. Had nog eenproefreep met noten liggen en die gesmolten. En ipv bosvruchten .frambozen gedaan,
    Ben benieuwd hoe t gaat worden!

  14. Elisabeth schreef:

    Wauw! Dinsdag dit recept gemaakt, gisteren op de verjaardag van onze dochter gegeten……..en gegeten en gegeten, of eigenlijk gesnoept. Heerlijk! Kreeg ook goede reacties van de visite, die hebben we namelijk ook maar een stukje gegeven. Morgen mag ik weer aan de slag met dit recept. Erg lekker dus en prima te maken!

  15. Frans schreef:

    Deze brownie cheescake vandaag gemaakt met mijn dochter. Hij ziet er prachtig uit en ruikt om op te vreten. Nog even afkoelen en dan proeven.

  16. aisha schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb een opdracht gekregen om een cheesecake te bakken. Maar het is de bedoeling dat hij in de vriezer kan en daarna ontdooid kan worden. En dat hij ook lang in de koelkast kan staan.
    Of heb je nog andere leuk recepten of tips?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dit recept is in te vriezen hoor, maar van lang in de koelkast staan wordt de brownie niet lekkerder.

  17. Marianne Köhlen schreef:

    Hoi Laura. Vandaag dit recept uitgeprobeerd, ik had zin in wat lekkers voor bij de koffie ?. Recept gehalveerd en gebakken in een kleine cakevorm. Heerlijk!!!! De brownie is inderdaad smeuïg en door de cheesecake topping met de frambozen is hij toch fris van smaak. Dit ga ik zeker vaker maken.

  18. Brenda schreef:

    Ik wil graag weten of je dit beslag ook in een taartvorm kan doen? Bijvoorbeeld een vorm van 24 cm doorsnee?
    Ik heb namelijk wel een vierkante bakvorm maar die is 20×30 en zo kom je niet mooi uit met de verdeling van het beslag denk ik.
    Groetjes Brenda

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat kan. Maar je kunt eventueel ook gewoon het recept omrekenen naar jouw bakvorm, voor een 24cm taartvorm wordt het anders ook wel erg dun.

      1. Brenda schreef:

        Heb je een manier om het om te rekenen.. want van vierkant naar rond vind ik dan wel wat lastig…

        1. Laura Kieft schreef:

          Je kunt deze manier gebruiken: http://www.handigebaktips.nl/recepten-omrekenen/
          Alleen dan neem je de oppervlakte van een ronde en een vierkante. Het principe van groter/kleiner blijft hetzelfde.

  19. Jolanda schreef:

    Hoi Laura, deze stond al een tijdje op mijn verlanglijstje om te maken. Maar hij is een klein beetje mislukt…De brownie is aan de zijkanten door de cheescake heen gerezen. Weet jij hoe het kanen wat ik anders moet doen? Is de temperatuur van de oven trouwens voor hete lucht of elektrisch?

    1. Lian van Rens schreef:

      De temperatuur op het blog is altijd voor een standaard oven. Waarschijnlijk minder heet bakken, nu is de brownie te snel gerezen.

  20. Iris schreef:

    Hoi Laura,
    Ik vind dit een super lekker recept. Ik kwam er tijdens het bakken alleen niet helemaal uit of de suiker ook helemaal gesmolten moet zijn in het chocolade mengsel, wat is het beste om te doen?

    1. Lian van Rens schreef:

      Alles moet tot een massa gesmolten zijn, dus dat het gewoon als een saus door te roeren is en er geen klontjes meer in zitten. Als er nog kleine suikerkorrels inzitten kan dit geen kwaad, net zoals bij ander soort gebak lost de suiker op in het verdere bakproces.

  21. Esther schreef:

    Ik heb hem net gebakken maar zie dat de cheesecake in het midden nog best dun is. (Drillpudding) Wat heb ik fout gedaan!? Of veranderd dit nog naar mate de brownie gaat afkoelen!? Ik heb namelijk alle hoeveelheden precies afgewogen!

    1. Laura Kieft schreef:

      Als het nog een beetje ‘drillerig’ is maakt het niet uit, dat wordt vanzelf stevig bij het afkoelen. Is het heel erg vloeibaar, dan kan het zijn dat jouw oven nog wat extra tijd nodig heeft.

  22. Cindy schreef:

    Is het ook lekker zonder fruit?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat is ook heerlijk!

  23. Nadja schreef:

    Hoe bewaar je hem het beste? Ivm het warme weer en het fruit wat erop zit.

    1. Laura Kieft schreef:

      Goed verpakt, buiten de koelkast. Probeer in huis wel een zo koel mogelijke plek te vinden als het binnen erg warm wordt.

  24. Sev schreef:

    Helaas mislukt, De browniecake is langs de zijkanten helemaal over de cheesecake laag omhoog gekomen 🙁 Ik heb me exact gehouden aan de hoeveelheden, wat heb ik toch fout gedaan??

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is lastig te zeggen zonder verdere informatie, je hebt ook geen ingrediënten vervangen door alternatieven? Verder werkt een roomkaas van een A merk het best.

      1. Desiree schreef:

        Ik heb gemerkt dat als ik het bakpoeder weglaat ik geen probleem heb met overvloedig rijzen. Groetjes Desiree

  25. Ineke schreef:

    Dit weekend gemaakt en de reacties waren positief. Heerlijk gesmuld! Dank je wel!

  26. Bart schreef:

    Ik zit vol spanning voor m’n oventje te wachten. Het ziet er veelbelovend uit. Morgen wil ik m gaan uitdelen op het werk. Het is mijn laatste dag. Bedankt voor de goede omschrijving!

  27. Annelies schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb hem al een paar keer gemaakt en hij is steeds goed gegaan, maar nu is de brownie vooral in het midden nog erg vloeibaar. Ik doe hem nu wat langer in de oven, maar wat raad je aan om te doen?

    Groetjes,
    Annelies

    1. Laura Kieft schreef:

      Wat langer in de oven is de oplossing inderdaad. Elke oven verschilt en de tijden en temperaturen die ik noem zijn een richtlijn die dus kan afwijken.

  28. Liesbeth schreef:

    Ik had deze al een keer gemaakt en wilde hem nu in een springvorm van 24 cm maken. Dan heb je meer een taart-idee. Ook wilde ik de cheesecake laag iets dikker. Ik heb dezelfde hoeveelheid brownie aangehouden, en de cheesecake maal 1,5 gedaan. Zelfde baktempersatuur en -tijd aangehouden. Hij was perfect! Lekker smeuïge brownie. 1 ding ging niet helemaal goed: de cheesecake laag stroomde de eerste 5 minuten een beetje naar de bodem van mijn oven 😑. Daarna stolde het. Dus dan is een dichte bakvorm handiger, of helemaal bekleden met bakpapier.

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat klinkt heerlijk en is een supergoed idee! Wel balen van de onderkant van je oven..

  29. Anita Hensen schreef:

    Hoi Laura
    Kan je mij uitleggen waarom mijn cheesecake laagje steeds in de brownie zakt?

    Groetjes Anita

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is gek! Was je browniebeslag erg dun? Of was het warm?

  30. astrid schreef:

    hoi laura,

    als ik mijn brownie bak wordt de top laag altijd bruin en blijft niet zo mooi wit als op jou foto. ik heb deze meerdere keren geprobeerd op verschillende temperaturen ( 150, 160 , 170 , 180 en 190 )met en zonder circulatie. in alle gevallen was de top laag bruin…..en de zijkanten kwamen bij mij ook erg omhoog ….wat doe ik verkeerd ??? ik heb het recept exact aangehouden en geen van de ingredienten vervangen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Heb je een hetelucht oven? Zo ja, dan moet de temperatuur 10-20% lager. Probeer ook eens om de bakvorm af te dekken met aluminiumfolie.

  31. Jitske schreef:

    Hoi Laura, ik heb een brownievorm van 24 centimeter. Moet ik de baktijd ook aanpassen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Maak je ook een grotere hoeveelheid?

  32. Nadieh schreef:

    Kun je deze brownie ook invriezen??

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat lijkt me geen probleem, lees hier meer over het invriezen van cheesecake en brownies:
      https://www.laurasbakery.nl/cheesecake-bewaren/
      https://www.laurasbakery.nl/brownies-bewaren/

      1. Nadieh schreef:

        Dankjewel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *