Je hebt misschien wel gemerkt dat het de laatste dagen ietsjes stiller is op mijn blog en social media. Voor een goed doel hoor, want ik ben keihard bezig met de laatste loodjes van mijn boek! Ik heb toch iets meer tijd nodig dan ik gedacht had en laat ik daar nou net geen rekening mee hebben gehouden in mijn blogplanning. Daar heb ik gelukkig snel weer tijd voor, want vandaag is de laatste dag dat ik bezig ben voor mijn boek en ik alles kan opsturen naar de uitgever. Zó spannend! Tijd om dat te vieren dus met een lekker recept, ik denk dat jullie deze bosvruchten cheesecake brownie wel kunnen waarderen. Een smeuïge brownie, romige cheesecake en fris fruit. Perfecte combinatie!
Ergens in alle drukte ben ik trouwens compleet vergeten om stap voor stap foto’s te maken, oeps. Gelukkig staan die voor de brownie zelf wel bij het basisrecept. De toevoeging van de laag cheesecake is niet moeilijk en zal jullie aan de hand van de tekst ook prima lukken.
Bosvruchten cheesecake brownie
Ingrediënten
- 60 gram ongezouten roomboter
- 150 gram fijne tafelsuiker
- 75 gram donkerbruine basterdsuiker
- 125 gram pure chocolade
- 1 el stroop
- 2 eieren (M)
- 1 tl vanille extract
- 100 gram bloem
- 20 gram cacaopoeder
- 1 tl bakpoeder
Cheesecake laag
- 200 gram roomkaas
- 1 ei (M)
- 80 gram fijne kristalsuiker
- 1 tl vanille extract
- 100 gram rood diepvriesfruit
Instructies
-
Doe de boter, beide soorten suiker, chocola en stroop in een pannetje. Zet het op een laag vuur en roer door totdat alles gesmolten is. Laat het mengsel afkoelen.
-
In een kom klop je de eieren met het vanille extract schuimig. Voeg hier het afgekoelde chocolade mengsel aan toe en mix tot een gladde massa. Voeg ook bloem, cacao poeder en bakpoeder toe en mix tot een mooi beslag. Stort het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm en strijk het met een spatel glad.
-
Maak het cheesecake mengsel door de roomkaas een beetje los te roeren. Voeg het ei, de suiker en vanille extract toe en roer tot een glad mengsel. Giet het over de brownie heen en verdeel gelijkmatig in de vorm. Strooi het bevroren fruit over de brownie.
-
Bak de cheesecake brownie in 40 minuten op 190 °C (boven- en onderwarmte).
-
Laat volledig afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt want deze brownie is smeuïger dan smeuïg met de cheesecake laag.
Groot gelijk dat je even focust op je boek, spannend allemaal! En wat ziet dit er heerlijk uit zeg!
Oh lekker zeg! Ik ben heel erg benieuwd naar jouw boek.
Wat een leuk recept!
Welke maat bakvorm voor de bosvruchten brownies ?
Daar ben ik ook wel benieuwd naar! 🙂 ik ga ze zaterdag maken voor mijn house warming!
oeps, vergeten erbij te zetten. 20×20 cm 🙂
Welke / wat voor stroop bedoel je?
Ik gebruik gewoon pannenkoekenstroop
Is dat dan kandijsiroop? Stroop is bij ons altijd met appels en peren, ik wist dus ook niet meteen wat je bedoelt met stroop ☺
Ik denk dat kandijstroop hetzelfde is inderdaad (niet met appels of peren in ieder geval 😉 )
Dit ziet er echt heel lekker uit. Succes met het laatste werk aan je boek!
Oehh wat ziet dit er lekker uit zeg x
Ziet er echt heerlijk uit! Een vraagje wat voor roomkaas heb jij hiervoor gebruikt? Monchou of iets anders?
Met roomkaas bedoel ik Philadelphia. MonChou is anders.
Deze brownie een tijdje geleden gemaakt; heerlijk was het! Een echte aanrader.
Ik heb precies gedaan wat het recept zei en haalde een verbrande zooi die overgestroomd was uit de oven. Met verbrande roomkaas en al. Wat deed ik verkeerd, geen idee. Ook bij mij was de kaas naar beneden gezakt.
Zonder verdere info is dat niet te zeggen. als het verbrand is stond je oven in ieder geval te heet, hetelucht moet lager en mocht je een combimagnetron hebben: daarin gaat bakken niet zo makkelijk.
Hoi Laura, pfff wat maak je mooie (en zeker ook lekkere) zoetigheden. Ik heb een vraagje: je hebt stroop gebruikt, en ik vroeg mij af waarom en of ik het kan weglaten of vervangen voor iets anders.
Ik heb het in dit recept nog nooit weggelaten of vervangen omdat het onderdeel is van de heerlijke smeuïge structuur, maar je kunt er altijd mee experimenteren.
Heerlijk! Zou je het fruit ook kunnen vervangen door jam? Of zouden ze dan te zoet worden? Ik ga ze maken voor mijn 20e verjaardag. Hmmmm.
Je zou het kunnen proberen, misschien dat hij wel ietsjes langer in de oven moet.
Hoi Laura,
vanmorgen deze brownie gemaakt.
Maar helemaal mislukt, de kaas was naar de bodem gegaan en de zijkanten waren onwiijs hoog, in het midden heel dun en nat. Normaal lukken als je recepten wel, vooral door de goeide beschrijving en foto’s maar deze keer ist toch beetje ramp geworden. Wat zou er fout zijn gegaan?
groetjes laura
Heb je alle juiste (hoeveelheden) ingrediënten gebruikt en de juiste bereiding aangehouden? De brownielaag is namelijk zo stevig, dat de cheesecakelaag hier eigenlijk niet doorheen kan zakken. En de brownielaag ook gelijkmatig over de bakvorm verspreid?
Ziet er heerlijk uit!
Moet dit per se met diepvriesfruit of kan het ook met vers fruit ?
Alvast bedankt!
Kan ook prima met vers fruit hoor
Hij staat nu in de oven. Had nog eenproefreep met noten liggen en die gesmolten. En ipv bosvruchten .frambozen gedaan,
Ben benieuwd hoe t gaat worden!
Wauw! Dinsdag dit recept gemaakt, gisteren op de verjaardag van onze dochter gegeten……..en gegeten en gegeten, of eigenlijk gesnoept. Heerlijk! Kreeg ook goede reacties van de visite, die hebben we namelijk ook maar een stukje gegeven. Morgen mag ik weer aan de slag met dit recept. Erg lekker dus en prima te maken!
Deze brownie cheescake vandaag gemaakt met mijn dochter. Hij ziet er prachtig uit en ruikt om op te vreten. Nog even afkoelen en dan proeven.
Hoi Laura,
Ik heb een opdracht gekregen om een cheesecake te bakken. Maar het is de bedoeling dat hij in de vriezer kan en daarna ontdooid kan worden. En dat hij ook lang in de koelkast kan staan.
Of heb je nog andere leuk recepten of tips?
Dit recept is in te vriezen hoor, maar van lang in de koelkast staan wordt de brownie niet lekkerder.
Hoi Laura. Vandaag dit recept uitgeprobeerd, ik had zin in wat lekkers voor bij de koffie ?. Recept gehalveerd en gebakken in een kleine cakevorm. Heerlijk!!!! De brownie is inderdaad smeuïg en door de cheesecake topping met de frambozen is hij toch fris van smaak. Dit ga ik zeker vaker maken.
Ik wil graag weten of je dit beslag ook in een taartvorm kan doen? Bijvoorbeeld een vorm van 24 cm doorsnee?
Ik heb namelijk wel een vierkante bakvorm maar die is 20×30 en zo kom je niet mooi uit met de verdeling van het beslag denk ik.
Groetjes Brenda
Ja hoor, dat kan. Maar je kunt eventueel ook gewoon het recept omrekenen naar jouw bakvorm, voor een 24cm taartvorm wordt het anders ook wel erg dun.
Heb je een manier om het om te rekenen.. want van vierkant naar rond vind ik dan wel wat lastig…
Je kunt deze manier gebruiken: http://www.handigebaktips.nl/recepten-omrekenen/
Alleen dan neem je de oppervlakte van een ronde en een vierkante. Het principe van groter/kleiner blijft hetzelfde.
Hoi Laura, deze stond al een tijdje op mijn verlanglijstje om te maken. Maar hij is een klein beetje mislukt…De brownie is aan de zijkanten door de cheescake heen gerezen. Weet jij hoe het kanen wat ik anders moet doen? Is de temperatuur van de oven trouwens voor hete lucht of elektrisch?
De temperatuur op het blog is altijd voor een standaard oven. Waarschijnlijk minder heet bakken, nu is de brownie te snel gerezen.
Hoi Laura,
Ik vind dit een super lekker recept. Ik kwam er tijdens het bakken alleen niet helemaal uit of de suiker ook helemaal gesmolten moet zijn in het chocolade mengsel, wat is het beste om te doen?
Alles moet tot een massa gesmolten zijn, dus dat het gewoon als een saus door te roeren is en er geen klontjes meer in zitten. Als er nog kleine suikerkorrels inzitten kan dit geen kwaad, net zoals bij ander soort gebak lost de suiker op in het verdere bakproces.
Ik heb hem net gebakken maar zie dat de cheesecake in het midden nog best dun is. (Drillpudding) Wat heb ik fout gedaan!? Of veranderd dit nog naar mate de brownie gaat afkoelen!? Ik heb namelijk alle hoeveelheden precies afgewogen!
Als het nog een beetje ‘drillerig’ is maakt het niet uit, dat wordt vanzelf stevig bij het afkoelen. Is het heel erg vloeibaar, dan kan het zijn dat jouw oven nog wat extra tijd nodig heeft.
Is het ook lekker zonder fruit?
Ja hoor, dat is ook heerlijk!
Hoe bewaar je hem het beste? Ivm het warme weer en het fruit wat erop zit.
Goed verpakt, buiten de koelkast. Probeer in huis wel een zo koel mogelijke plek te vinden als het binnen erg warm wordt.
Helaas mislukt, De browniecake is langs de zijkanten helemaal over de cheesecake laag omhoog gekomen 🙁 Ik heb me exact gehouden aan de hoeveelheden, wat heb ik toch fout gedaan??
Dat is lastig te zeggen zonder verdere informatie, je hebt ook geen ingrediënten vervangen door alternatieven? Verder werkt een roomkaas van een A merk het best.
Ik heb gemerkt dat als ik het bakpoeder weglaat ik geen probleem heb met overvloedig rijzen. Groetjes Desiree
Dit weekend gemaakt en de reacties waren positief. Heerlijk gesmuld! Dank je wel!
Ik zit vol spanning voor m’n oventje te wachten. Het ziet er veelbelovend uit. Morgen wil ik m gaan uitdelen op het werk. Het is mijn laatste dag. Bedankt voor de goede omschrijving!
Hoi Laura,
Ik heb hem al een paar keer gemaakt en hij is steeds goed gegaan, maar nu is de brownie vooral in het midden nog erg vloeibaar. Ik doe hem nu wat langer in de oven, maar wat raad je aan om te doen?
Groetjes,
Annelies
Wat langer in de oven is de oplossing inderdaad. Elke oven verschilt en de tijden en temperaturen die ik noem zijn een richtlijn die dus kan afwijken.
Ik had deze al een keer gemaakt en wilde hem nu in een springvorm van 24 cm maken. Dan heb je meer een taart-idee. Ook wilde ik de cheesecake laag iets dikker. Ik heb dezelfde hoeveelheid brownie aangehouden, en de cheesecake maal 1,5 gedaan. Zelfde baktempersatuur en -tijd aangehouden. Hij was perfect! Lekker smeuïge brownie. 1 ding ging niet helemaal goed: de cheesecake laag stroomde de eerste 5 minuten een beetje naar de bodem van mijn oven ?. Daarna stolde het. Dus dan is een dichte bakvorm handiger, of helemaal bekleden met bakpapier.
Dat klinkt heerlijk en is een supergoed idee! Wel balen van de onderkant van je oven..
Hoi Laura
Kan je mij uitleggen waarom mijn cheesecake laagje steeds in de brownie zakt?
Groetjes Anita
Dat is gek! Was je browniebeslag erg dun? Of was het warm?
hoi laura,
als ik mijn brownie bak wordt de top laag altijd bruin en blijft niet zo mooi wit als op jou foto. ik heb deze meerdere keren geprobeerd op verschillende temperaturen ( 150, 160 , 170 , 180 en 190 )met en zonder circulatie. in alle gevallen was de top laag bruin…..en de zijkanten kwamen bij mij ook erg omhoog ….wat doe ik verkeerd ??? ik heb het recept exact aangehouden en geen van de ingredienten vervangen.
Heb je een hetelucht oven? Zo ja, dan moet de temperatuur 10-20% lager. Probeer ook eens om de bakvorm af te dekken met aluminiumfolie.
Hoi Laura, ik heb een brownievorm van 24 centimeter. Moet ik de baktijd ook aanpassen?
Maak je ook een grotere hoeveelheid?
Kun je deze brownie ook invriezen??
Dat lijkt me geen probleem, lees hier meer over het invriezen van cheesecake en brownies:
– https://www.laurasbakery.nl/cheesecake-bewaren/
– https://www.laurasbakery.nl/brownies-bewaren/
Dankjewel!
Deze cheesecake gisteren gebakken met blauwe bessen erin. Bovenkant was helemaal verbrand. Is de temperatuur van 190 graden niet te hoog. Of wat heb ik fout gedaan?
In wat voor oven is de cheesecake gegaan?
In mijn Combi oven.
Hmm, hij hoort natuurlijk niet te verbanden! het is lastig inschatten voor mij op afstand wat er fout is gegaan. Als De oven op de goede stand stond en in het midden van de oven zou ik je aanraden volgende keer toch een lagere temperatuur aan te houden.
Hoi, ik heb al een paar keer je pumpkin spice brownie gemaakt, superlekker!, maar wil deze nu ook eens proberen. Ik wil een vriendin die geen koemelk en soja mag ook laten mee-eten, heb jij een alternatief wat ik kan gebruiken voor de roomkaas?
Ik heb het zelf niet getest, maar je zou een vegan variant van roomkaas kunnen proberen.