Kerstboom brownies

Gepost: 8 december 2016 Laatst bewerkt: 7 juni 2024
Kerstboom brownies

Bij het kerstplannen viel het me ineens op dat er geen recepten met chocola in mijn overzicht zaten. Dat kan natuurlijk niet en ik schrapte snel een ander recept om plaats te maken voor een flinke hoeveelheid chocola. Dan denk ik gelijk aan brownies. Omdat ik al eens cranberry brownies had gemaakt voor Kerst, besloot ik het nu anders aan te pakken.

Ik bakte een goede brownie volgens mijn basisrecept en toverde deze om tot kerstboom brownies. zijn ze niet leuk? De candy canes fungeren als stam, dat vond ik wel gezellig staan. Maar je kunt ze ook weglaten als je wilt. Dat is het leuke, je kunt deze chocolade kerstbomen op allerlei verschillende manieren decoreren.

BAKTIP: Mijn brownies bak ik graag in een vierkante bakvorm. Ik heb zelf dit exemplaar in huis.

kerstboom-brownies-2a
kerstboom-brownies-3a

Opslaan
Recept afdrukken

4.60 van 10 stemmen

Kerstboom brownies

Deze kerstboom brownies zien er super leuk uit en ze smaken fantastisch. Je kunt ze natuurlijk precies zo decoreren als jij dat graag wilt.
Porties: 10 kerstbomen (voor een 20×20 cm vorm)

Ingrediënten

  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 75 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 125 gram pure chocola
  • 1 el stroop
  • 2 eieren (M)
  • 1 tl vanille extract
  • 100 gram bloem
  • 20 gram cacaopoeder
  • 1 tl bakpoeder
  • 75 gram witte chocolade (+ spuitzak)
  • kerstsprinkles naar keuze (degene die ik gebruikte zijn van het merk Wilton)
  • 5 candy canes

Instructies

  • Doe de boter, beide soorten suiker, chocola en stroop in een pannetje. Zet het op een laag vuur en roer door totdat alles gesmolten is. Laat het mengsel afkoelen.
  • In een kom klop je de eieren met het vanille extract schuimig. Voeg hier het afgekoelde chocolade mengsel aan toe en mix tot een gladde massa. Voeg ook bloem, cacao poeder en bakpoeder toe en mix tot een mooi beslag. Stort het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm en strijk het met een spatel glad.
  • Bak de brownie in 25 minuten op 190 °C (boven- en onderwarmte) gaar.
  • Laat de brownie helemaal afkoelen voordat je hem in stukken snijdt en versiert. Eenmaal afgekoeld halveer je de brownie zodat je 2 repen krijgt. Snijd hier driehoeken uit, zo lijken ze al iets meer op kerstbomen.
  • Ter decoratie smelt je de witte chocolade au bain marie, eenmaal gesmolten doe je dit in een spuitzak. Knip er een klein puntje af en spuit er de ‘slingers’ mee op de kerstboom. Strooi er dan ook gelijk je sprinkles over.
  • Als laatst breek je het rechte stuk van de candy canes in twee (of drie) delen, deze prik je in de brownie als stam.
Bewaren

Wil je de brownies voorbereiden? Dat kan! Lees hier hoe je de brownies het best kunt bewaren. Wel zo handig met alle drukte rond de feestdagen.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

24 reacties

  1. Valerie schreef:

    Oh deze zijn leuk!!! Ze zien eruit om op te eten 😉 ik geniet sowieso van je adventskalender, iedere morgen neem ik een kijkje op je site.
    Ik vraag me bij dit recept af, watvoor stroop je bedoelt? Alvast fijne feestdagen gewenst!
    Valerie

    1. Laura schreef:

      Wat leuk om te horen! Je kunt gewoon pannenkoekenstroop gebruiken 🙂

  2. Clara schreef:

    Ohhh… deze zijn fantastisch! Die gaan zeker op de to-do lijst!
    Groeten, Clara

  3. Dorien schreef:

    Oh wat lekker
    deze komen bij de koekjes en andere cakejes en de nog langere eet lijst 😉
    Gebruik jij pannenkoekenstroop of gewone appelstroop?

    1. Laura schreef:

      Ik gebruik pannenkoekenstroop 🙂

  4. Yolanda schreef:

    Leuke kerstboom brownies! Ook ideaal als traktatie of voor het kerstdiner/ontbijt op school. Bedankt voor het recept.

  5. Margot schreef:

    Wat een leuk idee, ze zien er heel feestelijk uit!

  6. Daniëlle schreef:

    Dat ziet er leuk uit! Leuk voor het kerstbuffet bij mij in de klas!

  7. Caroline schreef:

    Kun je ook zeggen waar je de candy canes kan kopen op dit moment?

    1. Leonie schreef:

      Ik werk bij Kruidvat en wij verkopen ze op dit moment! Succes ?

      1. Caroline schreef:

        Dank je Leonie!

    2. Laura schreef:

      Kruitvat inderdaad, maar ook bij Hema, Blokker, Xenos, supermarkten, etc.

  8. Patricia van Schie schreef:

    Geweldig leuke kerstboompjes , ik ga ze maken voor m’n zoontje zn kerstdiner op school als verassingstoetje. Zal een succes worden. ?

  9. Karin schreef:

    Ik heb ze gemaakt maar de brownies zijn nauwelijks gerezen.
    Er kan geen candy canes in, wat heb ik verkeerd gedaan? 🙁

    1. Laura schreef:

      Het is normaal dat brownies weinig rijzen, anders krijg je een cake structuur. De candy canes druk je er gewoon zachtjes in aan de zijkant, werkt wel het best aan de gesneden kant.

  10. Simone schreef:

    Geweldig! Ik heb ze straks gemaakt en zojuist een stukje geproefd. Ze zijn helemaal goed gelukt. Ok, de versiering heb ik nog niet gedaan, maar dat doe ik met 2de kerstdag. Dan ga ik namelijk het toetje verzorgen voor de familie.

    Bedankt voor je geweldige recepten Laura!

  11. Josien schreef:

    Hoi laur. kan het ook met lichte basterd suiker? ik heb geen donkere in huis

    1. Laura Kieft schreef:

      Kan, maar je krijgt wel een iets ander resultaat.

  12. Jose schreef:

    Dit recept heb ik deze week gebruikt als traktatie voor mijn dochter op school. De randjes stonden langs de zijkant hoger dan het midden. Die heb ik er afgesneden, maar dat was geen straf om die op te eten 🙂
    Het was een succes. Bedankt voor dit lekkere recept.

  13. phebe schreef:

    Dag laura

    Ik vroeg me af of je wel eens crêpe suzette gemaakt had .
    Want ik wil mijn mama verassen

    Groeten phebe

    1. Laura's Bakery schreef:

      Geen recept voor helaas!

  14. Vanitha schreef:

    Hallo Laura,

    Ik heb een heteluchtoven maar heb dus op 160°c geprobeerd 25 min maar de bodem was nog heel zacht en kleverig. Bij jou omrekentabel staat 160-170°c. Mijn oven heeft geen 170°c, kan ik dan op 180°c bakken? En hoelang moet dat dan?
    Groetjes
    Vanitha

    1. Laura's Bakery schreef:

      Brownies komen ook zacht en smeuïg uit de oven. Ze moeten volledig afkoelen om stevig te worden. Je kunt de brownies ook de eerste helft van de baktijd op 160 bakken en de tweede helft op 180 (dat zou ik aanraden).

  15. Linda schreef:

    Deze waren heerlijk en heel goed in de smaak gevallen bij de kinderen met het kerstdiner.
    Echt super. Nu nog een keer aan het maken, alleen dan voor zomaar. Omdat ze zo heerlijk zijn😉

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept