Deze brownie petit fours zijn het bewijs dat brownies perfect bij Kerst passen. Kleine vierkante blokjes brownie, omhuld in chocoladeglazuur. Dat is al heerlijk op zich, maar met een klein beetje extra moeite maak je er echte kerstgebakjes van. Bovenop plaatste ik een klein marsepeinen schildje en langs de rand zitten mooie gouden sprinkles. Dat is pas een feestelijke brownie!
Al heel lang wilde ik een keer petit fours maken. Toen Baktotaal mij vroeg of ik een leuk kerstrecept voor hun wilde maken, besloot ik dat ik nu dan echt een keer met petit fours aan de slag wilde gaan. Ik had eigenlijk in gedachten om een grote plak biscuit te bakken, deze te vullen en vervolgens in kleine blokjes te snijden. Precies dat hield mij steeds een beetje tegen, maar ik wilde het toch eens proberen. Na mijn idee voorgesteld te hebben, veranderden mijn plannen alweer. Baktotaal liet namelijk hun speciale bakvormen voor petit fours zien en ik was gelijk om, het zou veel makkelijker zijn om deze mini gebakjes gelijk al in het vierkant te bakken!
Brownie petit fours
Ingrediënten
- 60 gram ongezouten roomboter
- 150 gram fijne tafelsuiker
- 75 gram donkerbruine basterdsuiker
- 125 gram pure chocolade
- 1 el stroop
- 2 eieren (M)
- 1 tl vanille extract
- 100 gram bloem
- 20 gram cacaopoeder
- 0,5 tl bakpoeder
Glazuur
- 150 gram pure chocola
- 110 gram poedersuiker
- 75 gram ongezouten roomboter
- 4-5 el water
Instructies
-
Smelt de boter, chocola, stroop en beide soorten suiker in een pannetje. Laat het mengsel afkoelen. Klop ondertussen de eieren en het vanille extract door elkaar. Voeg het afgekoelde chocolade mengsel toe aan de eieren en meng dit tot een glad mengsel. Doe de bloem, cacaopoeder en bakpoeder bij elkaar in een kom en zeef dit bij het mengsel. Spatel tot een mooi egaal beslag.
-
Vet de vorm licht in. Dit hoeft overigens niet per se, maar omdat het kleine vormpjes zijn deed ik het zelf wel. In elk vormpje schep je met theelepels browniebeslag, vul de vormpjes ongeveer voor tweederde met beslag.
-
Bak de brownies in 12-15 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte). Laat ze na het bakken goed afkoelen voordat je ze uit de vorm verwijderd. Dit gaat het makkelijkst door de vorm op zijn kop te houden en de brownies er voorzichtig uit te drukken.
-
Als de brownies helemaal zijn afgekoeld kun je het glazuur maken. Smelt de chocolade au bain marie, eenmaal gesmolten voeg je de poedersuiker toe. Roer tot deze helemaal is opgenomen. In een aparte kom klop je de boter romig, voeg deze daarna toe aan het chocolademengsel. Roer tot deze helemaal is gesmolten, voeg dan het water toe en meng tot een egale massa. Giet het chocoladeglazuur eventueel over in een kleiner kommetje waar je makkelijker in kunt dippen.
-
Dip de brownie blokjes in het chocoladeglazuur. Met een vork haal je ze eenvoudig uit het kommetje. Laat even uitlekken en zet ze dan op een rooster. Plaats het schildje bovenop de petit fours wanneer het glazuur nog nat is.
-
De sprinkles kun je nu ook gelijk langs de rand aanbrengen. Zet het rooster boven een bord of bakplaat, dan vallen daar de overtollige sprinkles op. Met een theelepeltje kun je heel eenvoudig de randen voorzien van wat sprinkles.
-
Laat het glazuur helemaal uitharden voordat je ze van het rooster haalt.
Dit artikel is een samenwerking met Baktotaal, lees mijn disclaimer voor meer informatie.
Erg leuk gedaan! Heel feestelijk!
Ziet er weer heel mooi uit Laura.
Heel erg leuk! Volgende week maar even uitproberen.. Waar heb jij alleen de schildjes/plaatje voor boven de petit fours vandaan? Want het maakt ze wel net nog wat leuker. 😉
Dat maakt het zeker leuk 😉 Die zijn van Baktotaal, als je op de tekst bij benodigdheden klikt wordt je direct naar de juiste pagina verwezen.
Heel leuk!
Brengt mij ook weer op een idee.
Maar hoe kom je aan die marsepeinen schildjes?
Zelf maken?
groetjes Christa Meijer
Die zijn van Baktotaal, als je op de tekst bij benodigdheden klikt wordt je direct naar de juiste pagina verwezen.
Mmm, ze zien er ontzettend feestelijk uit Laura!!
Super handig die vorm zeg !
Jaa die werkt echt super! Heel erg blij mee 🙂
Hoi Laura,
Wat een leuk recept. Kan ik de pure chocolade in de glazuur vervangen voor melkchocolade? Blijven de hoeveelheden dan hetzelfde?
Groetjes,
Erica
Kun je zeker proberen. Heb het zelf nog niet getest dus weet niet of de hoeveelheden aangepast moeten worden voor het beste resultaat.
Hoi Laura,
Bedankt voor je antwoord. Wordt je glazuur hard?
De spullen zijn in ieder geval onderweg dus van het weekend ga ik ze maken 🙂
Groetjes,
Erica
Wat leuk dat je ze gaat maken! Glazuur wordt niet keihard, maar droogt wel redelijk stevig op.
Hoi Laura,
Bedankt! Aangezien ik ze in doorzichtige blokbodemzakjes wil doen om cadeau te geven ga ik ze maar gewoon dippen in chocolade net als je oreo truffels (jammie) Knapperige bite maar dan ziet het er in het zakje wel mooier uit 🙂
Bedankt voor je antwoorden!
Groetjes
Erics
Zien er super leuk uit! Verkoopt blokker misschien ook zo’n soort siliconen bakvorm?
Dit model niet voor zover ik weet
Ziet er geweldig uit! Die bakvorm lijkt me inderdaad ideaal, ook leuk voor kleine appeltaartjes, kwarktaartjes, cakejes of iets dergelijks.
Hoi, ik wil deze mini brownies graag maken. Bij xenos heb ik een mini muffinblik eerder gekocht en al veel gebruikt met succes. Is zo’n blik voor deze brownies als ik het invet geschikt ? Leuke site !
Ik zou hem dan invetten en met bloem bestuiven
Bedankt, dat gaan we zeker doen tijdens de kerstvakantie volgende week. Idem de chocolate cookies, de kerst m&m’s liggen al veilig weggestopt klaar !
Ontzettend leuk recept, echt!
Maar wat ik ook probeer, ik krijg ze niet heel uit de vorm. Resultaat: bult met “mislukte” brownieblokjes 😅
Heb je nog tips?
Oeh vervelend, dat heb ik niet eerder gehad! Had je de vorm wel ingevet? Je zou eens kunnen proberen om de vorm in de koelkast te zetten. Als de blokjes harder zijn kun je ze er wellicht beter uit drukken.
Dank!
Gelukt; ingevet, bebloemd en gekoeld 😅