Karamel brownies

245

karamel brownies

Stel je de allerlekkerste smeuïge brownie voor waarvan je denkt dat hij niet meer lekkerder kan worden (laat ik daar nou net een recept voor hebben 😉 ). Aan dat verrukkelijke brownie beslag voeg je heerlijke klodders karamel toe, ook al zo lekker. Laat mij je vertellen dat deze combinatie echt een match made in heaven is. Yum! Het maken van een karamel brownies stond al langere tijd op mijn baklijst en ik heb er nu spijt van dat hij daar zolang opgestaan heeft. Als ik eerder had geweten dat deze brownie zo heerlijk was, dan had ik het wel geweten en had ik veel vaker een bakvorm met dit beslag de oven ingeschoven. Mijn advies aan jullie: wacht niet te lang met het maken van deze gevaarlijk lekkere karamel brownies!

karamel brownies

karamel brownies

karamel brownies

Karamel brownies

Heerlijke smeuïge karamel brownies zijn niet te weerstaan. Deze dus ook niet! Ik deel het recept met jullie zodat je zelf ook kunt genieten van de brownies!
Porties: 9 flinke stukken

Ingrediënten

  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram fijne tafelsuiker
  • 75 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 125 gram pure chocolade
  • 1 el stroop
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille extract
  • 100 gram bloem
  • 20 gram cacaopoeder
  • 0,5 tl bakpoeder
  • dulce de leche (recept)

Instructies

  • Smelt de boter, chocola, stroop en beide soorten suiker in een pannetje. Laat het mengsel afkoelen. Klop ondertussen de eieren en het vanille extract door elkaar met een garde.
  • Voeg het afgekoelde chocolade mengsel toe aan de eieren en meng dit tot een glad mengsel. Doe de bloem, cacaopoeder en bakpoeder bij elkaar in een kom en zeef dit bij het mengsel. Spatel tot een mooi egaal beslag.
  • Giet het beslag in een met bakpapier beklede vorm van 20×20 cm. Schep met twee theelepels klodders dulce de leche in de vorm. Ik gebruikte ongeveer twee derde van het blikje, maar je kunt natuurlijk ook meer of minder gebruikten. Met een mes meng je de karamel door het brownie beslag. Meng niet te lang door, stop wanneer er een mooi – niet al te fijn-  patroon is ontstaan.
  • Bak de brownie in 30 minuten op 190 °C (boven- en onderwarmte). De bovenkant ziet er droog en krokant uit na het bakken, maar van binnen is hij nog lekker zacht en smeuïg.
  • Laat de brownie volledig in de vorm afkoelen.
  • Nadat de karamel brownie helemaal is afgekoeld kun je hem in stukken snijden. Ik sneed hem in 9 flinke stukken. Die vullen behoorlijk kan ik je vertellen, een compleet gebakje! Voor bij de koffie halveerde ik de blokjes. Wat ik niet heb gedaan, maar wat wel heerlijk is; een karamel brownie met een bolletje ijs serveren! Zeg daar maar eens nee tegen 😉
Bewaren

De brownies bewaar je zo’n 3-5 dagen afgedekt op een donkere en koele plek. De brownies kun je ook invriezen.

karamel brownies

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

158 reacties

  1. Esther schreef:

    Kun je ook gewoon melkchocola gebruiken??

    1. Laura's Bakery schreef:

      Kan, maar ik zou het zelf niet doen. In bakrecepten is pure chocola vaak het lekkerst, door het bakken zwakt de smaak af. Het smaakt dus zeker niet naar een reep pure chocola (mocht je dit niet zo lekker vinden). Ik heb er hier een artikel over geschreven: http://www.handigebaktips.nl/melkchocola-in-plaats-van-pure-chocola/

  2. Fatima Fabulous schreef:

    Ziet er super lekker uit!!

  3. Judith schreef:

    Heerlijk die caramelrecepten!!

  4. Joyce schreef:

    Mmm, dit ziet er echt heerlijk uit!

  5. Amy schreef:

    Ahh zo lekker! Inderdaad met een bolletje ijs is een super goed idee 🙂

  6. Margot schreef:

    Wat een briljant idee! Dit ga ik zeker een keer proberen!

  7. Kübra schreef:

    Hmmm! #watertandennnn

  8. Linda schreef:

    Gelijk gemaakt vanmiddag en zooooooo lekker! En om het gelijk goed te doen: wij hebben hem op met een bolletje ijs en slagroom. Gaat in mijn receptenboek 😀

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oohhh dat klinkt heerlijk! Fijn dat je er zo van hebt genoten! 😀

    2. Fabina schreef:

      Hoi even een vraagje, heb deze inmiddels 2 keer gemaakt in 1 week tijd (erg lekker dus) maar merk dat hij vrij dik is als ik hem in de vorm wil doen. Doe ik iets fout of niet goed volg het recept qua hoeveelheden..

      1. Laura's Bakery schreef:

        Het is inderdaad ook niet zo dun als dat cakebeslag bijvoorbeeld is, maar je zou het nog wel moeten gieten.

      2. Linda schreef:

        Volgens mij is dat normaal!
        Ik heb hem ook twee keer gemaakt en ook vrij dik bij mij, maar deed daarna wat hij moest doen in de oven.

        Gr Linda

  9. Tamara schreef:

    Oeh karamel brownies zien er echt lekker uit!

  10. Lotte schreef:

    Dat ziet er echt lekker uit! Ga ik zeker binnenkort maken!
    Kan ik ipv de dulce de leche ook de snelle caramel gebruiken, of is dit heel anders van structuur en/of smaak?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kun je zeker proberen, laat het dan niet te lang doorkoken (anders wordt het te stevig).

  11. Jose schreef:

    Ze zagen er zo lekker uit dat ik ze vandaag ook heb gemaakt! Ik heb de snelle variant caramel gebruikt. Ze waren heerlijk, alleen de bovenkant was net iets te hard gegaan. Maar ondanks dat, ga ik het recept binnenkort nog eens maken, maar dan met de caramel lange variant ?.

  12. Sonja schreef:

    De brownies net gemaakt. En het is echt de allerlekkerste brownies ooit gegeten. Drie kleine stukjes afgesneden en de rest mogen mijn collega’s morgen opeten. Zelfbescherming… Wat een topper.

  13. Corine schreef:

    Ziet er super lekker uit! Verwarm je de oven voor op 190 graden en gebruik je hetelucht of boven en onderarmen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik snap hem 😉 ik gebruik boven- en onderwarmte. Voor alle recepten trouwens.

  14. Corine schreef:

    Boven of onder warmte bedoel ik natuurlijk. ..

  15. Gertrude van de Vosse-Steller schreef:

    Hoi Laura,

    Kun je mij vertellen wat je bedoelt met vanille extract? Ik dacht dat dat zo’n vanille stokje was maar dat kan ik niet bij de eieren er doorheen mengen..?

    Groetjes,

    Gertrude

    1. Laura's Bakery schreef:

      Vanille extract is vloeibaar, dat kun je in een flesje kopen. Wordt gemaakt van alcohol en vanille stokjes

      1. Gertrude van de Vosse-Steller schreef:

        Dank je wel! Ook voor het andere antwoord. Ik ga het weekend aan de gang… Je hoort van me hoe het is afgelopen… Ook wat betreft de kokosmelk!

  16. Gertrude van de Vosse-Steller schreef:

    En welke stroop en chocola heb je gebruikt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Gewone pannenkoekenstroop en pure chocolade. Je kunt zelf kiezen welke 🙂

  17. Gertrude van de Vosse-Steller schreef:

    Nou het staat in de oven! Alles smaakt goed, ook de caramel!
    Alleen is de caramel nog behoorlijk dun… ?
    Misschien moet het langer afkoelen?
    Ik maak dit vooral voor de caramel…?
    Daar ben ik stapelgek op! Die caramel die je ook bij de Mac krijgt als je een Sundea ijsje besteld, oh die is zo lekker! Maar helaas mag ik die dus niet meer hebben…

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb het blikje helemaal laten afkoelen, door het afkoelen wordt hij namelijk steviger 🙂

  18. Joanne schreef:

    Vandaag gemaakt en ze waren echt heerlijk! Precies zoals brownies moeten zijn en de dulce de leche zorgde net voor wat extra smeuïgheid. Zeker voor herhaling vatbaar!

  19. Nienke bok schreef:

    Hallo Laura ,
    Ik als Bakster ben al heel lang op zoek naar een bakvorm van 20 x20 maar ik vind alleen maar grotere of met een losse boden waar scoor jij met je bakvormen liefs Nienke

    1. Laura's Bakery schreef:

      deze bakvormen kun je bij taartdecoratie winkels kopen, daar worden ze meestal bakpannen genoemd (door de vaste bodem)

  20. Mariana schreef:

    Lekker recepten Laura!!
    Dulce de leche kan je bij Jumbo kopen, is echte dulce de leche.
    Groetjes
    Mariana

  21. Suzanne schreef:

    Heerlijk recept lijkt me! Ik wil ze graag maken voor mijn verjaardag a.s. zondag. Ik had het idee om er nog een laagje ganache over heen te doen, of zou dit te machtig worden?
    Groetjes Suzanne

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zal zeker machtig worden, maar ook heel erg lekker 😉

  22. Jen schreef:

    Hoi,

    Ik ben hem aan het uitproberen, maar mijn chocolade, boter, suiker en stroop wordt heel korrelig en lost niet op. Ik heb wel fijne kristalsuiker gebruikt. Het is een soort van chocolade suiker geworden….Kan ik dit nog oplossen? Of kan ik het gewoon erdoor doen? Het zal wel geen glad beslag worden dan ?

    1. Jen schreef:

      Het is al gelukt ?, nu wachten op het resultaat.
      Ik had het niet au bain-marie verwarmd, nadat ik het over had gedaan ging het beter.

      Hopelijk smullen morgen ?

      1. Laura schreef:

        Fijn dat het toch nog is gelukt! 🙂

        1. Jen schreef:

          Inderdaad….en hij was om te smullen ???. Bedankt voor dit top recept!

  23. Willianne schreef:

    Whaaaa… Dit waren echt de lekkerste brownies die ik ooit gegeten heb! Deze ga ik zeker vaker maken. Al die blije koppies na het proeven van de brownies, geweldig:)

  24. wendy schreef:

    Wat nou als je geen 20×20 vorm hebt?
    Ziet er wel erg lekker en makkelijk uit, maar heb zo’n vorm niet..
    Alleen een 24cm en 26cm springvorm en rechthoekige ovenschalen 🙁

    1. Laura schreef:

      Dan kun je het eenvoudig omrekenen naar een andere maat bakvorm: http://www.handigebaktips.nl/recepten-omrekenen/ 🙂

      1. wendy schreef:

        Bedankt, maar ik kom er geen wijs uit eigenlijk, zo’n rekenwonder ben ik niet 😉
        Maar lees dat het ook gewoon in een spring vorm zou kunnen als je het niet erg vind dat ie of hoger of lager kan worden…
        Dus we gaan het gewoon een keer proberen 😉

        1. Laura schreef:

          Klopt inderdaad, dat kan ook prima 🙂

  25. Willianne schreef:

    Jammiieeeee, echt onwijs lekkere brownies!
    Heb ze al twee keer gemaakt, waarvan de tweede op verzoek(A)
    En denk dat er nog vele verzoekjes gaan komen, dus onwijs bedankt voor het delen van dit overheerlijke recept!!!

  26. Claire schreef:

    Super lekker.
    De hele dag aan de bak geweest en dat heeft zich driedubbel en dwars uitbetaald in de meest lekkerste brownie die ik ooit heb gemaakt. Zelf doe ik er een mes puntje zout bij zodat het niet te zoet word. Maar echt super recept en Dulce de leche was ook helemaal gelukt!
    Echt super bedankt!

  27. Jen schreef:

    Hoi Laura,

    Het recept is een blijvertje, maar kun je me ook nog een tip geven om suiker beter te laten smelten bij dit recept? Soms gaat het goed, maar regelmatig wordt het niet goed vloeibaar. Het is wel te bewerken, maar je proeft soms de suiker nog. Ik verwarm het au bain-marie. Heeft het te maken met hoeveel je ‘eraan zit’ (roeren tijdens verwarmen) of de temperatuur van het water onder je bakje of hoe lang je het verwarmt? Ik hoop dat je me kan helpen.

    1. Laura schreef:

      Je zou het ook direct in een pannetje kunnen verwarmen, blijf er dan wel bij en ook constant roeren.

      1. Jen schreef:

        Dankjewel voor je reactie. Ik ga dat nog maar eens proberen. De eerste keer dat ik dat probeerde werd het helemaal niets ?. Wie weet met wat extra liefde en geduld ?..

  28. Arende schreef:

    Kun je ook kant en klare karamel blokjes gebruiken Door ze te laten smelten?

    1. Laura schreef:

      Dat zou je kunnen proberen, maar ik denk dat de karamel dan wel weer stolt en niet zacht blijft zoals de dulce de leche

  29. Diana schreef:

    Ik moet voor me dochter melkvrij werken.Kan ik de boter voor olie vervangen? Of is het ook lekker met margarine?

    1. Laura schreef:

      Ik zou dan plantaardige margarine gebruiken.

  30. anouk schreef:

    al een halfuur bezig met een zoet recept te zoeken waar ik echt zin in heb… ik heb hem zeker gevonden!

    1. Laura schreef:

      Goed te horen! 😀

  31. Janny schreef:

    Gisteren gemaakt! Wat ontzettend lekkker! Lekker knapperig van buiten en ‘sticky’ van binnen. Precies goed!

  32. Lieke schreef:

    Laura, kun je deze brownies ook invriezen ?
    We hebben een familiedag en wil ze graag maken om uit te delen.

    Groetjes Lieke

    1. Laura schreef:

      Dat moet zeker lukken 🙂

  33. Gerda schreef:

    Heb ze laatst voor mn High Tea gemaakt, verrukkelijk. Wat over was ingevroren, wat prima gaat, zo kan ik mij af en toe aan een klein stukje bezondigen.??

  34. Hanny schreef:

    Zaterdag gemaakt. De helft opgegeten en de helft ingevroren. Acht stukken haalde ik eruit. Schandalig lekker!!

  35. Sandy schreef:

    Hoi Laura,

    weer een heerlijk recept die ik van je blog wil uitproberen! Ik heb nog een vraagje, ik heb geen stroop in huis, kan ik dit ook vervangen door honing?

    Hoor graag van je?

    1. Laura schreef:

      Ik zou het niet vervangen door honing, dan zou ik het eerder nog weglaten.

  36. Anne schreef:

    He Laura,
    Is het normaal dat de suiker heel erg gaat klonteren?
    Liefs, Anne

    1. Laura schreef:

      Dat zou niet moeten, heb je het vuur misschien hoog staan?

      1. Anne schreef:

        Vuur stond laag. Heb het opnieuw gedaan, eerst de boter laten smelten, toen beetje bij beetje de suiker erin. Helemaal goed gegaan!

  37. Renee schreef:

    Zou ik de boter kunnen vervangen door kokosolie? En zo ja, kan ik dan dezelfde hoeveelheid gebruiken? Bedankt alvast!

    1. Laura schreef:

      Heb ik geen ervaring mee, ik zou het gewoon proberen 🙂

  38. Renée schreef:

    =( toch gewoon met roomboter geprobeerd, maar de suiker wil niet smelten en wordt klonterig. ik probeer het gewoon in een pannetje te laten smelten, dus niet au bain marie.
    Iemand tips?

    1. Laura schreef:

      Zorg dat het vuur heel laag staat. De boter moet echt alleen smelten en niet gaan borrelen, anders gaat je suiker karamelliseren ipv oplossen. Dat het nog een beetje korrelig is, is prima, maar er mogen geen klonten in zitten.

  39. Sanne schreef:

    Vandaag heb ik dit recept ook gemaakt, nadat ik het bij een buurvrouw heb geproeft. Zo lekker! Maar helaas was die van mij veel te klef en zacht van binnen. Enig idee wat ik hier aan kan doen? Mijn bakvorm is rond met een diameter van 18 cm. Dat is inderdaad kleiner, zou hij dan langer in de oven moeten op een lagere temperatuur? Ik hoop dat je een tip voor mij hebt.

    1. Laura schreef:

      Hij is dikker, en daardoor heeft hij waarschijnlijk even wat meer tijd nodig in de oven.

  40. Lieke schreef:

    Heb deze versie met behulp van je boek gemaakt. Hij staat in de oven….ben zo benieuwd!!

  41. Deedee schreef:

    Ik heb een vraag.
    Kun je ook als je weinig tijd hebt, een brownie mix van de supermarkt gebruiken en daar de karamel door heen doen?

  42. Inge schreef:

    Tip: de boter en suikers in een pannetje samen smelten en de choco au bain Marie. Dan samen mixen. Zo kan de suiker helemaal oplossen en hoef je de choco niet over te verhitten (wordt dan bitter).

  43. Nicky schreef:

    Dit wil ik zeker proberen. Ik heb een vraagje: Kan het ook in een springvorm of wordt de caramel daar te vloeibaar voor? (Als de caramel eruit lekt zou natuurlijk een beetje jammer zijn.)

    1. Laura schreef:

      Dat moet wel lukken hoor.

  44. Nicky schreef:

    En zou je de vanille extract ook door vanillesuiker kunnen vervangen?

  45. Patricia schreef:

    Kan ik ipv bloem ook kokosmeel,boekweitmeel of rijstmeel gebruiken?En blijft de hoeveelheid dan hetzelfde?

  46. Sanne schreef:

    Rare vraag maar waar koop je stroop? Bij ons is stroop met appel en peer (Luikse stroop), en ik heb niet meteen een idee waar ik de stroop die jij bedoelt kan kopen… Bedankt!

    1. Laura schreef:

      Ik gebruik gewoon pannenkoekenstroop, staat hier op de bakafdeling 🙂

  47. Keetie schreef:

    Heel erg lekker en gemakkelijk om te maken. Ik heb het recept verdubbeld en in een langwerpig bakblik gedaan. Zo kunnen er heel veel mensen mee genieten van een stuk brownie.

  48. Ingrid schreef:

    Ik had hier gelezen dat je de brownies beter met boven- en onderwarmte kan bakken op 190*C. Dit heb ik dan ook gedaan en het bakblik op de onderste richel van de oven geplaatst. Ik denk dat het met hete lucht toch een beter resultaat had gegeven, want ik vind mijn brownie van binnen toch te klef, een beetje of hij nog niet voldoende gaar is, daarom heb ik het bakblik daarna nog 15 minuten op hete lucht laten garen op 190*C. Het is nog niet echt denderend. Hebben meer. E sen dit probleem aan de hand gehad? Ik weet wel dat dit een stickie recept is, maar ik vind het wel erg stickie. Ik had wel 250 g echte dolce de leche een potje gebruikt.

    1. Laura Kieft schreef:

      Bakken doe je in het midden van de oven, dus daar kan het ook aan liggen. Misschien is jouw oven onderin niet warm genoeg. Zodra de bovenkant droog is zijn je brownies goed, bij afkoelen worden ze ook nog iets steviger.

  49. Marloes schreef:

    Moet de suiker helemaal gesmolten zijn?

    Groetjes Marloes

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee hoor, de suikerkorrels mogen nog best zichtbaar/voelbaar zijn.

  50. Chrissy schreef:

    Dit ziet er heerlijk uit !
    Kan ik de fijne kristalsuiker vervangen voor donkere basterdsuiker? Dus in plaats van 2 verschillende soorten suiker, alleen basterdsuiker?
    Of mocht dat niet kunnen, kan ik dan ook normale (grove) kristalsuiker gebruiken?

    Bedankt voor het recept !

    1. Laura Kieft schreef:

      Heb ik eerlijk gezegd nog nooit geprobeerd, maar zou dan eerder kiezen voor de grove kristalsuiker.

      1. Chrissy schreef:

        Dankjewel, ik heb toch maar fijne kristalsuiker in huis gehaald. Nu heb ik mijn “beslag” klaar, maar het is heel dik en deeg achtig. Ik kan het absoluut niet gieten. Heb ik iets verkeerd gedaan?

        1. Laura Kieft schreef:

          Nee hoor, dan is het al wat verder afgekoeld. Gaat gewoon helemaal goed 😉

  51. Geanne schreef:

    Deze heerlijke brownies gebakken voor moederdag. Dankzij alle reacties zag ik dat je de chocolade moest verwarmen met au bain Marie. Ik had namelijk alles in een pan gegooid (oeps)
    Uiteindelijk is het gelukt en hij is heerlijk!
    Zou je ook evt een potje bebogeen kunnen gebruiken ipv die caramel die je beschreven had? Volgende keer ga ik er walnoten aan toevoegen! Lekker!!

    1. Laura Kieft schreef:

      In een pan kan ook hoor, zolang het vuur maar niet te hoog staat 😉 (doe ik zelf ook vaak). Bebogeen kun je ook prima gebruiken!

  52. Patricia schreef:

    Hoi,
    Kan ik de zelf gemaakte karamel in dit recept in plaats van dulce de leche

    1. Laura Kieft schreef:

      Zou ik niet doen, Dulce de lege geeft een beter resultaat. Karamelsaus trekt in de brownie en zal minder goed gaar worden.

  53. Joske schreef:

    Wat een hééérlijke brownies !!!!!
    Ik was al een tijdje op zoek en heb verschillende recepten geprobeerd ..en al een paar keer veel te droge brownies gehad als resultaat?
    Tot dit recept……iedereen smult ervan.dank je wel !!!
    Ik heb al meerdere recepten oa de slof van jouw blog, ook al zo lekker, ik denk dat we dezelfde smaak hebben ? Ik kom zeker vaker neuzen als ik nog iets lekkers zoek !!

  54. Kim schreef:

    Ik zou dit heel graag maken want het ziet er hemels uit. Welke stroop is dit? (Ik woon in België en heb dit nog niet echt gezien in de supermarkt) Bedankt!

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik gebruik gewoon pannenkoekenstroop

  55. Yanine schreef:

    Een vriendin heeft deze net gebakken voor onze high tea, echt heel erg lekker!!!

  56. Aggeliki schreef:

    Ik wil proberen deze als mini cupcakes te bakken. Hoe lang zouden ze dan in de oven moeten? 15 a 16 minuten op 180?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik zou inderdaad met 15 minuten beginnen.

  57. Rebecca schreef:

    Hoi, hoe lang zou je deze kunnen bewaren, denk je?
    Zien er heeerlijk uit…

    1. Laura Kieft schreef:

      Brownies zijn het lekkerst als je ze binnen 4-5 dagen opeet.

  58. Annemarie schreef:

    Ik wil ze binnenkort ook maken maar welke oven heb je gebruikt? Ik heb zelf een hetelucht oven..

    1. Laura Kieft schreef:

      boven- en onderwarmte. Voor heteluchtovens zet je de temperatuur 10-20 % lager.

  59. Annemarie schreef:

    Welke oven is gebruikt? Ik heb zelf een hetelucht, moet het dan op 190 graden?

    1. Laura Kieft schreef:

      Boven- en onderwarmte. Heteluchtovens zet je 10-20% lager.

  60. Rosanne N schreef:

    Ik ben even in de war. Er staat : Smelt de boter, chocola, stroop en beide soorten suiker in een pannetje. Maar ik lees in de reacties dat het beter via au bain marie gaat. Dus dan doe je de boter, chocola, stroop en beide soorten suiker allemaal in een schaal boven kokend water? Of mis ik iets uit de tekst? Ik wil het dinsdag gaan maken, dus ben benieuwd naar je reactie. Groetjes, Rosanne

    1. Laura Kieft schreef:

      In het verleden deed ik het altijd au Bain Marie, tegenwoordig gewoon gelijk in de pan. Dat vind ik zelf prettiger werken, maar au Bain Marie is ook mogelijk. Dan doe je inderdaad een kom boven een pan met licht kokend water.

  61. Geanne schreef:

    Ik had ook alles in een pan maar kwam er achter dat au bain Marie makkelijker is en alles beter smelt.

  62. Linda schreef:

    Hoi,

    Hoe afgekoeld moet het chocolade mengsel zijn? Helemaal koud of gewoon de meeste hitte eruit, dan is het nog lauw.

    Thanks!

      1. Linda schreef:

        Thanks! Ze zijn echt heel lekker!

  63. Ina schreef:

    Zelf gekaramellisseerde pindarotsjes maken is ook erg lekker en leuk! Pinda’s door de dulce de leche doen, rotsjes maken op bakpapier en hierover heen gesmolten pure chocola gieten. Héérlijk!

  64. Eef schreef:

    Kun je deze ook invriezen?

  65. lena schreef:

    kan het ook met stukjes karamel?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, geen probleem

  66. Joanne schreef:

    Mijn bovenkant lijkt heel snel te verbranden….
    Heb ik dan iets niet goed gedaan?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat ligt eerder aan je oven dan aan het recept. Wat voor oven gebruik je?

  67. Daisy Marijt schreef:

    Hoi Laura,

    Ik wil de brownies graag met rijstmeel maken. Gebruik ik dan even veel gram als de bloem, of gaat dat in andere hoeveelheden?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik zou sowieso niet aanraden om alleen rijstmeel als vervanging te gebruiken, maar een combi van melen.

      1. Corine schreef:

        Hoi hoi,

        Hoe zo je dit recept gluten vrij kunnen maken? Waarmee kan je de bloem vervangen?

        Groetjes

        Corine

  68. Julia schreef:

    Kan je ook het brownie beslag even laten staan als je karamel nog niet klaar is?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, geen probleem.

  69. Annemarie schreef:

    Ik heb het er op gewaagd en het is prima gelukt, heteluchtoven op 160 graden voor een half uur, perfect, bedankt voor dit simpele recept met heerlijke afloop.

  70. Anja schreef:

    kan ik ook pecannoten en stukjes chocolade toevoegen aan dit recept,?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat kan zeker.

  71. Anja schreef:

    Dankjewel is prima gelukt karamel tussen het beslag gedaan,35 min gebakken .

  72. ariella schreef:

    Hallo, ik wil dit heerlijke recept in dubbele portie maken. Hoe is de vaktijdschrift dan?

    1. Ariella schreef:

      Baktijd

    2. Laura's Bakery schreef:

      Dat hangt er vanaf hoe groot de bakvorm is die je gaat gebruiken. Als de brownies even hoog worden is de baktijd max 5 minuutjes langer waarschijnlijk. Zelf even goed in de gaten houden.

  73. Monique schreef:

    Ik wil deze graag gaan uitproberen. Hoeveel dagen kan ik het bewaren (als ik het vantevoren wil bakken)?

  74. Jeanne schreef:

    Hi Laura,
    Waar zou het aan kunnen liggen dat het beslag net iets aan de dikke kant is (loopt niet uit in de vorm)? Hierdoor was de dulce er wat moeilijk heen te ‘roeren’ en blijft het nu een beetje bovenop bobbelen in de oven.
    Ik heb exact de hoeveelheden en ingrediënten uit het recept aangehouden.
    Groet, Jeanne

    1. Laura's Bakery schreef:

      Lastig om te bepalen op afstand. Op zich is het beslag vaak ook aan de dikke kant en dulce de leche natuurlijk ook. Hoe heb je het er doorheen geprobeerd te roeren?

  75. Chantal schreef:

    Vandaag voor de tweede keer gemaakt en ze zijn nog beter gelukt dan de vorige keer! Toen waren ze iets te droog (eigen schuld, te lang in de oven laten zitten) en nu zijn ze heerlijk smeuïg. Alleen een uitdaging dan om te snijden zonder dat alles aan je mes plakt

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk! In ieder geval wachten tot ze volledig afgekoeld zijn of even op een koele plek zetten, dan gaat het makkelijker 😉

    2. Diane schreef:

      Hoi,
      Ik heb hetzelfde probleem gehad gisteren. Alhoewel alles volledig afgekoeld was, was het een en al plakboel aan mijn mes en kon je het beter met de lepel eten. De bovenkant was heel goed.
      ik weet niet wat er fout gelopen is.
      Mijn dulce de lecche was ook niet voldoende in het deeg gezakt: volgende keer duw ik mijn hoopjes dulce er wat dieper in.

      1. Laura Kieft schreef:

        Misschien dat de brownie in jouw oven gewoon net wat meer tijd nodig heeft. Of misschien heb je een combimagnetron? Daarbij is dit een bekend probleem (buitenkant wel gaar, binnenkant niet).

        1. Diane schreef:

          In ieder geval ga ik ze nog maken want ze zijn overheerlijk en volgende keer zal ik ze ietske langer in de oven laten en nog meer dulce hoopjes leggen. Ik kan kiezen of ik hetelucht of B/O warmte gebruik en heb het laatste gekozen zoals je zelf aanraadt. Ik zet verschillende blikjes gecondens.melk samen onder water in mijn snelkookpan en nadat de grote pressing uit de pan is laat ik ze 30 min zacht verder koken. Dan van de kookplaat en wachten tot de pressing uit de snelkookpan is en ik neem ze met een schuimspaan uit het water en laat ze tot de volgende dag afkoelen en ze zijn ‘te’ lekker …
          Dank je wel van je heerlijke dessertjes en taartjes en koekjes. Ik vind de website zelf nog beter dan de boeken.

  76. Corine schreef:

    Hoi,

    Ik wil dit recept graag gluten vrij maken… hoe zou jij dit doen?

    Groetjes

  77. Max schreef:

    Hey, fijn recept! Wil het meteen maken!
    Hoe lang kan je deze brownie bewaren? En best in de frigo dan?
    Groetjes

      1. Max schreef:

        Ok bedank, is duidelijk.
        Heb hem gistere avond gemaakt zonder dulce de leche.
        Morgen ga ik hem met maken.
        De binnenkant is wel een beetje te rauw of te smeuïg..Of hoe moet ik dat zeggen. Ik had de oven ingesteld op de aangegeven temperatuur (hete lucht) en uitgehaald op de aangegeven tijd. Volgende keer langer of warmer bakken?
        Groetjes!

        1. Laura's Bakery schreef:

          De aangegeven temperatuur is voor onder-bovenwarmte, dus dat zou zelfs lager moeten zijn bij een heteluchtoven. Vreemd daarom dat de brownie nog niet gaar zou zijn. Heb je ‘m wel goed laten afkoelen en opstijven voordat je dit hebt getest? Brownie hoort ook wel goed smeuïg te zijn. Anders een volgende keer langer in de oven.

  78. Rachel schreef:

    Ik wil je bedanken voor al je leuke recepten. Ieder weekend maken mijn dochter en bonusdochter een lekker recept die ik tegenkom van jou 😄

    1. Laura's Bakery schreef:

      Aaaah wat leuk! Bedankt voor het compliment.

  79. Claudia schreef:

    Moet de boter,suiker,stroop e.d. rechtstreeks in het pannetje of moet het au bain marie boven de pan verwarmd worden?
    Ik heb dat laatste gedaan, maar nu is mijn mengsel op het einde te stevig en kan ik de karamel er ook niet goed doorheen mengen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Rechtstreeks in een pannetje, anders zou ik het vermelden. Wat vervelend dat het au bain-marie niet goed gelukt is! Ik vrees dat je het te lang hebt laten karameliseren. Het hoeft niet zo lang.

  80. Claudia schreef:

    Sorry, ik zie in de andere reacties het antwoord al staan!

  81. Suzanne schreef:

    Net gemaakt. Ze smaken heerlijk! Bedankt voor het recept. Ik kreeg ze alleen niet zo mooi gemengd, omdat de dulche de leche veel dikker was als het brownie mengsel. Heb je nog tips hiervoor. Ik had de dulche de leche als niet helemaal laten afkoelen. Bedankt alvast.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je zou de dulce de leche even au bain-marie kunnen verwarmen, dan wordt het dunner en kun je het er makkelijker door swirlen.

  82. Floor schreef:

    Oh jeetje beter dan dit wordt het niet! Lees nu net pas de tip hierboven voor het mengen maar ondanks dat de karamel nu niet evenredig is, superlekker! Ik kende dit niet de dulce de leche, maar dat is een blijvertje!

  83. Merel schreef:

    Wat een geweldig recept! Hier in huis een favoriet geworden 🙂
    Elke keer als ik hem maak voor bij de koffie op het werk is het gezin het daar niet mee eens haha!
    Ik maak hem soms zelfs als bodem voor een cheesecake, ook echt een aanrader! Dan heb je van beiden het beste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *