kiwi sinaasappel smoothie 1a

Ik ben dol op smoothies! Deze sinaasappel-kiwi smoothie is er ook weer zo één die ik heerlijk vind. Zelf maak ik smoothies altijd op basis van yoghurt, dat vind ik lekkerst. Soms koop ik speciaal voor de smoothie wat fruit, maar het gebeurt ook wel eens dat ik fruit gebruik dat er al ligt. Nu lagen er een paar net iets te rijpe kiwi’s op de fruitschaal, dan is een smoothie ideaal om ze gelijk te verwerken. Zonde om die kiwi’s weg te gooien. In combinatie met een geperst sinaasappeltje maak je supersnel deze heerlijke sinaasappel-kiwi smoothie!

BAKTIP: Als je nog op zoek bent naar een goede blender voor het maken van milkshakes of smoothies, kan ik je deze blender aanbevelen.

kiwi sinaasappel smoothie 2a

Meer smoothie recepten

Ben jij dol op smoothies? Probeer dan ook eens een van deze andere heerlijke smoothie recepten:

Ingrediënten sinaasappel-kiwi smoothie (voor 2 glazen)

  • 200 gram yoghurt
  • 100 ml sinaasappelsap (versgeperst is het lekkerst)
  • 2 kiwi’s

Het maken is ontzettend simpel. Schil de kiwi’s en snij deze in blokjes. Doe alle ingrediënten in de blender en mix tot een gladde smoothie. Dit kan trouwens ook met een staafmixer.

Belangrijk! Drink je smoothie direct op, dit is geen drankje om op voorhand te maken en even te bewaren. De combinatie van kiwi met yoghurt geeft namelijk geen fijne nasmaak als je de smoothie even laat staan.

Maak jij ook wel eens smoothies? Ik ben benieuwd naar jullie favorieten!

Rabarber-aardbei crumble cake 1a

Mijn vader was begin deze maand jarig, de perfecte gelegenheid om taarten te bakken dacht ik zo! Op verzoek maakte ik een Toblerone cheesecake voor hem, voor de tweede taart mocht ik zelf iets bedenken. Iets met fruit leek hem wel lekker.

Omdat ik graag nog iets met rabarber wilde maken, werd het deze rabarber-aardbei crumble cake. Een frisse en romige cake. Stevig ook, hij heeft wel iets weg van een pound cake, heerlijk vind ik dat. De rest van de familie trouwens ook, iedereen heeft zitten smullen van deze kruimel cake met rabarber en aardbei!

BAKTIP: Ik gebruik voor deze rabarber-aardbei crumble cake graag een vorm van aardewerk. Ik heb meerdere exemplaren in huis, maar deze taartvorm van Le Creuset is mijn favoriet.

Rabarber-aardbei crumble cake 2a
Rabarber-aardbei crumble cake 3a
Rabarber-aardbei crumble cake 4a
Rabarber-aardbei crumble cake 5a

Rabarber-aardbei crumble cake

Recept afdrukken

4.47 van 13 stemmen

Rabarber-aardbei crumble cake

Zin in een frisse, romige cake? Maak dan deze rabarber-aardbei crumble cake. Een mooie stevige cake die iets weg heeft van de pound cake, succes verzekerd!
Porties: personen (28 cm taartvorm)

Ingrediënten

Cake

  • 150 gram suiker
  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 3 eieren
  • 1 tl vanille extract
  • 1,5 dl crème fraîche (=150 gram)
  • 2 tl bakpoeder
  • 300 gram bloem
  • 150 gram aardbeien
  • 150 gram rabarber

Extra fruit

  • 75 gram aardbeien
  • 75 gram rabarber

Kruimellaag

  • 75 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram bloem
  • 100 gram suiker
  • snuf zout

Instructies

  • Mix suiker en boter tot deze romig is. Voeg de vanille extract en eieren één voor één toe tot deze helemaal zijn opgenomen. Het kan zijn dat je mengsel nu een klein beetje geschift is, dit komt helemaal goed. Voeg de crème fraîche toe, je ziet al dat je nu een mooi glad mengsel krijgt. Voeg het bloem en bakpoeder stapsgewijs toe tot je een mooi beslag hebt.
  • Snij de aardbeien en rabarber in kleine stukjes en meng dit met een eetlepel bloem. Voeg toe aan het beslag en spatel er gelijkmatig doorheen.
  • Verdeel het beslag over een ingevette en bebloemde taartvorm. Verdeel het extra fruit over het beslag.
  • Maak nu het kruimelmengsel. Doe hiervoor alle ingrediënten in een kom en kneed dit met je handen tot een kruimelig deeg. Verdeel de kruimels over de taartvorm.
  • Bak de rabarber-aardbei crumble cake in 60 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte).
bloem-1a-hb

Het verschil tussen meel en bloem heb ik al eens uitgelegd. Dat is nu duidelijk, maar ik ga het helaas nog even wat ingewikkelder maken. Er zijn namelijk ook nog eens allerlei verschillende soorten bloem. Yep, verwarring alom. Maar ik ga het jullie uitleggen, dan weet je voortaan precies wat nu het verschil is tussen al die pakken bloem in de supermarkt. Bij de verschillende soorten bloem staat ook vermeld voor welk soort baksel je het kunt gebruiken.

Verschillende soorten bloem

Waarom moeten er verschillende soorten bloem zijn zul je je afvragen. Het verschil in de verschillende soorten zit hem vooral in de hoeveelheid gluten. Dat is dan weer belangrijk, want gluten zorgen ervoor dat het deeg een mooie structuur krijgt en goed rijst. Hoe meer gluten je bloem bevat, hoe steviger het deeg wordt. Bij brooddeeg zijn gluten bijvoorbeeld erg belangrijk, dit deeg moet goed rijzen voor een mooi en lekker resultaat. Hoe minder gluten er in het bloem zitten (zachte tarwe), hoe steviger en brosser het resultaat is. 

Tarwebloem

Tarwebloem wordt gemaakt van tarwe. Daar zijn ook nog twee soorten van; harde en zachte tarwe. Harde tarwe heeft meer gluten (eiwitten) dan de zachte tarwe. Die gluten zorgen ervoor dat een deeg mooi rijst en geven je uiteindelijke baksel de juiste structuur. Het tarwebloem dat wij in Nederland kennen bevat niet heel veel gluten.

Het is geschikt om bijvoorbeeld een stevig (zuurdesem)brood of naan brood van te maken. Maar mocht je het nu gebruiken in een taart of cake, dan zal het niet gelijk mislukken. Je krijgt hooguit een wat steviger resultaat.

Het complete basisbakboek 

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.

Bestel hier!

Afbeelding

Patentbloem

Patentbloem is fijn gemalen tarwebloem, deze structuur is dus nog fijner en zachter. Het bevat wel meer gluten dan tarwebloem. Je eindresultaat wordt hiermee dus luchtiger en fijner van structuur. Met patentbloem bak je luchtigere broden. Het is ook goed geschikt voor het maken van taarten, cakes en koekjes.

Speltbloem

Speltbloem lijkt best wel op tarwebloem. Spelt bevat alleen wat minder koolhydraten en meer mineralen en vezels, meer voedingsstoffen dus. Spelt heeft wel minder glutenvormende eiwitten. Degen worden dus minder elastisch en rijzen ook minder goed. Nu weet je waarom een speltbrood altijd zwaarder en compacter is 😉 . Speltbloem kun je trouwens ook prima gebruiken voor bijvoorbeeld een cake, je krijgt alleen wel een compacter, steviger resultaat.

Zelfrijzend bakmeel

Je zou zeggen dat het een meel is, dat is het meest logisch wanneer er zelfrijzend bakmeel op de verpakking staat. Je voelt hem waarschijnlijk al aankomen, het is dus gewoon bloem. Maar dan wel bloem met toegevoegd bakpoeder. Vaak is er ook nog een snufje zout aan toegevoegd. Dit meel kun je goed gebruiken voor taarten en cakes.

Zelfrijzend bakmeel is dus ook heel goed te vervangen voor bloem waar je zelf bakpoeder aan toevoegt. Lees hier welke verhoudingen je dan aanhoudt.

bloem 2a

Cakemeel

Cakemeel is eigenlijk een variant op zelfrijzend bakmeel. Ook hier geldt dus dat het een bloem is, en niet een meel zoals de naam doet vermoeden. Aan cakemeel worden naast bakpoeder vaak ook smaakstoffen toegevoegd, vanille en citroen bijvoorbeeld.

Zeeuwse bloem

Zeeuwse bloem wordt gemaakt van de zachte tarwe. Deze tarwe komt veel voor in landen met een zeeklimaat (Nederland dus) en bevat over het algemeen veel water. De tarwekorrels bevatten minder eiwitten en de kwaliteit van deze eiwitten (gluten) is niet heel hoog. Dit maakt Zeeuwse bloem dus niet geschikt voor het bakken van brood, maar koekjes kun je hier heel goed mee maken.

Koekjes die je maakt met Zeeuwse bloem blijven over het algemeen iets zachter dan wanneer je patentbloem gebruikt. Je kunt daarom ook goed een mengsel maken van deze twee soorten.

zoet nieuws 5 1

De laatste tijd heb ik weer heerlijke (voor mij) nieuwe producten mogen ontdekken. Mijn favorieten van de laatste tijd deel ik graag met jullie in een nieuw artikel met zoet nieuws. Chocolade staat wel centraal dit keer. Ik mocht Chocolade Bikkels proeven, de nieuwe repen van Tony’s Chocolonely, Magic chocolates en Cocio chocolademelk. In één van de soorten Donny Craves koekjes zat trouwens ook nog chocola, maar gelukkig heb ik ook nog een nieuwtje dat niet om chocola gaat. Lees snel verder!

Chocolade Bikkels

Per post ontvang ik vaak de leukste dingen. Zo ook deze Chocolade Bikkels; kleine chocolade balletjes in allerlei smaken. Je moet er niet op kauwen, maar lekker laten smelten terwijl je een kopje thee of koffie drinkt. Zo komen de smaken van je Bikkels vanzelf vrij. Normaal gesproken eet ik eerst mijn mond leeg voordat ik een slok drinken neem. Even wennen dus dit concept, maar heel erg lekker!

Jouw eigen Bikkels bestel je op www.chocoladebikkels.nl.

zoet nieuws 5 2

Tony’s Chocolonely

Mijn favoriete reep van Tony’s Chocolonely blijft toch wel de melkchocolade met karamel en zeezout, ik geloof dat half Nederland verzot is op die reep. Maar Tony’s houdt van vernieuwing, elk half jaar wordt het assortiment aangepast en komen er 2 nieuwe smaken in de schappen te liggen. Ik mocht ze proeven! Mijn favoriet van deze twee nieuwe repen is de rabarber-crumble. In de melkchocolade zitten knapperige stukjes koek en kleine stukjes rabarber. De andere reep is van pure chocola met kokos en pecannoten. Ik hou niet zo van kokos, maar zelfs ik vind deze reep heerlijk!

zoet nieuws 5 3

Magic Chocolates

Op de Culiperslunch maakte ik kennis met Magic Chocolates, chocolade afkomstig uit België. De heren Peter Heerwegh en Stijn van Paemelen streven naar een assortiment met (h)eerlijke, allergenenvrije chocolade gemaakt met alleen maar biologische ingrediënten. Elke reep is dus allergenenvrij. Dat betekent dat de producten volledig vrij zijn van melk, soja en noten.

Ze hebben ook een versie (de groene reep) waarin kokosbloesemsuiker wordt gebruikt, in plaats van de gewone suiker. Ik heb deze mogen proeven en kan je vertellen dat hij heerlijk is. Deze reep heeft alleen kokosbloesemsuiker en cacao op de ingrediëntenlijst staan, maar toch smaakt het naar heerlijke pure chocolade.

In Nederland zijn deze repen verkrijgbaar bij Puur Mieke.

zoet nieuws 5 4

Cocio

Een tijdje geleden stond op een zaterdag ineens een vrolijke gele VW bus van Cocio voor de deur. Ik was een van de eersten die deze Deense chocolademelk mocht gaan proeven. Het merk bestaat als sinds 1951 en komt dus uit Denemarken. Sinds kort kunnen we het gelukkig ook in Nederland kopen, gewoon in de supermarkt.

Deze chocolademelk bevat slechts drie ingrediënten; verse melk, cacao en suiker. That’s it. En dan hebben ze ook nog een versie waar slechts 1% vet en 1% toegevoegde suiker in zit. Even schudden voor gebruik en dan kun je genieten van een ijskoude Cocio chocolademelk.

Cocio is te koop in de supermarkt en kost €1,39 per (glazen) flesje.

zoet nieuws 5 5

Donny Craves

Ik ben gék op koekjes! Je zult dus wel begrijpen dat ik heel blij wordt van een doos vol koekjes die de postbode kwam bezorgen. In deze doos zaten de nieuwe verpakkingen van Donny Craves. Geen grote chewy koeken dit keer, maar een verpakking met 12 kleine knapperige koekjes. Die koekjes zijn niet alleen veel te lekker, maar zijn ook helemaal biologisch en ze worden verantwoord geproduceerd.

Deze mini’s zijn verkrijgbaar in de volgende smaken: chocolate chip, spiced cranberry en oatmeal raisin.

zoet nieuws 5 6

Ik bak geweldig, jij trouwens ook

Bakker Edwin Klaassen heeft speciaal voor de thuisbakker een lijn met zeven verschillende soorten melen en bloem ontwikkeld. Heel fijn, want in het assortiment zitten ook producten die je niet heel makkelijk overal kunt kopen. Ook leuk: op elke verpakking staat een recept uit het gelijknamige bakboek. De volgende soorten meel en bloem zijn nu verkrijgbaar:

  • Tarwebloem (12,5%)
  • Amerikaans tarwebloem (14%)
  • Roggebloem
  • Roggemeel
  • Speltbloem
  • Speltmeel
  • Volkoren tarwemeel

De producten zijn verkrijgbaar bij delicatessenzaken en binnenkort ook online.

rosti mepal spatdeksel

Als ik voor een recept een bekertje slagroom moet opkloppen, pak ik hier meestal de handmixer voor. De staande mixer is vaak al in gebruik en dan heb ik geen zin om tussendoor snel die kom leeg te halen, schoon te maken om het beslag er niet veel later alsnog weer in te doen. Een handmixer dus voor slagroom. Dat werkt prima, gevolg is alleen dat zowel ik, als de keuken onder de slagroom spetters zitten. Ik liep dan wel eens te klungelen met het spatscherm van de staande mixer. Daarmee hield ik mijzelf en de keuken weliswaar schoner, maar ik liep er gigantisch mee te klungelen.

rosti mepal spatdeksel

Gelukkig heeft Rosti Mepal hier een ideale oplossing voor. Een beslagkom met bijpassende spatdeksel. Eentje die gemaakt is voor de kom en direct werkt als afsluitbare deksel omdat het gat in het midden ook weer af te sluiten is. En doordat hij dus goed past op de kom, hoef je niet een -niet passende- losse spatdeksel vast te houden die continu verschuift over de kom.

Ontdekking van de eeuw kan ik je zeggen! Voor mij werkt het echt ideaal en ik wil niet meer anders als ik mijn bekertje slagroom opklop. Voor ieder dun beslag met spettergevaar is het echt een uitvinding. Klaar met mixen, maar gebruik je het mengsel nog niet direct? Dan sluit je de deksel af met de bijgeleverde dop en zet je de kom opzij tot het gebruikt wordt.

De spatdeksel kost €5,99 en past op de beslagkom van 3 liter, die kom kun je in jouw favoriete kleur uitkiezen.

Was jij al bekend met deze handige spatdeksel?

Dit product heb ik opgestuurd gekregen, wat is schrijf is geheel mijn eigen mening.

Rabarber-aardbei compote 1a

Voor mijn vaders verjaardag vorige week maakte ik een taart met aardbei en rabarber, maar ik had natuurlijk veel meer dan ik daadwerkelijk nodig had voor de taart. Ik besloot er een compote van te maken, dan hoefde ik het niet binnen een paar dagen weer in een ander recept te verwerken. De rabarber-aardbei compote staat nu dan ook nog te wachten tot ik er wat lekkers mee ga maken. Ik heb al wat lekkere ideetjes waar ik snel mee aan de slag ga!

BAKTIP: De rabarber-aardbei compote kan je prima in een afgesloten pot bewaren. Dille en Kamille heeft een fijn assortiment aan inmaakpotten en deksels.

Rabarber-aardbei compote 2a
Rabarber-aardbei compote 3a

Meer compote recepten

Deze rabarber-aardbei compote kun je in allerlei recepten verwerken. Een schepje bij je yoghurt of in een lekkere taart, mogelijkheden genoeg. Binnenkort zul je zien wat ik ermee gemaakt heb. Mocht je ook benieuwd zijn naar welke andere ingrediënten je kunt gebruiken voor een compote, neem dan eens een kijkje bij deze compote recepten:

Het complete basisbakboek 

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent. 

Bestel hier!

Afbeelding
Rabarber-aardbei compote 4a

 

Recept afdrukken

3.93 van 13 stemmen

Rabarber-aardbei compote

Deze rabarber-aardbei compote is ideaal als je nog wat rabarber en aardbeien over hebt maar het nog niet direct in een gerecht wil verwerken. Snel gemaakt!
Porties: potje

Ingrediënten

  • 375 gram rabarber
  • 200 gram aardbeien
  • 2 flinke eetlepels kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 40 ml water

Instructies

  • Snij de rabarber in kleine stukjes. Doe samen met het water, suiker en vanillesuiker in een pan. Breng aan de kook en laat ongeveer 10 minuten doorkoken.
  • Snij ondertussen de aardbeien in stukjes. Deze voeg je toe nadat de rabarber zo’n 10 minuten heeft gekookt en uit elkaar is gevallen. Laat de aardbeien nog ongeveer 10 minuten meekoken.
  • Schep de compote in (gesteriliseerde) potjes en laat afkoelen.
havermout banaan koekjes 1a

Een tijdje geleden kwam een vriendin van mijn zusje langs en ze nam zelfgemaakte koekjes mee. Havermout banaan koekjes waren het, ik moest even wennen aan de smaak maar vond ze eigenlijk best wel lekker! Ik vroeg natuurlijk gelijk hoe ze ze gemaakt had en het bleek niet meer dan banaan en havermout te zijn. Aha, interessant. Daar wilde ik wel eens mee experimenteren! De basis van deze havermout banaan koekjes bestaat alleen uit havermout en banaan (goh 😉 ) en je zou ze ook zo al kunnen bakken. Het leek mij alleen lekkerder om er nog wat meer smaak aan te geven. Dat deed ik met kaneel, cranberries en noten. Ik had het eerlijk gezegd niet verwacht, maar wat zijn deze koekjes lekker zeg!

BAKTIP: Je kan de banaan zo fijn mogelijk prakken met een vorm, maar het beste resultaat krijg je door de banaan even te pureren met een staafmixer

Zin om te bakken met banaan, maar even geen idee wat te maken? Laat je inspireren door deze verrassende receptideeën met banaan.

50x koekjes

Ben jij net als ik een echte koekjesfanaat? Van appel-kruimel rondo’s tot haverkoeken en van brookies tot stroopwafels en Jan Hagel. 50x Koekjes staat vol met heerlijke koekjesrecepten met stap-voor stap beschrijvingen, tips en trucs om het bakken nog gemakkelijker te maken en smakelijke foto’s. Met dit bakboek kan iedere koekjesliefhebber direct aan de slag! 

Bestel hier!

Afbeelding

Gezonde recepten met banaan

Zoals je misschien al weet, ben ik geen fan van banaan en zal je mij nooit een banaan op zichzelf zien eten. Met de jaren ben ik er wel achter gekomen dat banaan een lekker ingrediënt is om meer verantwoorde ontbijtjes of tussendoortjes mee te maken. Enkele recepten die hier op het blog staan:

havermout banaan koekjes 2a
havermout banaan koekjes 3a
havermout banaan koekjes 4a
havermout banaan koekjes 5a

 

Havermout banaan koekjes met cranberries en noten

Recept afdrukken

4.70 van 49 stemmen

Harvemout banaan koekjes met cranberries en noten

Deze havermout banaan koekjes zijn in een handomdraai gemaakt en ideaal voor mensen met een allergie. Ze zijn namelijk glutenvrij, lactosevrij en suikervrij.
Porties: koekjes

Ingrediënten

  • 320 gram rijpe banaan (2 flink grote bananen. Zijn ze niet rijp? Lees hier hoe je ze snel kunt rijpen!)
  • 120 gram havermout
  • 1 tl kaneel
  • 50 gram gedroogde cranberries
  • 50 gram ongezouten noten, gehakt

Instructies

  • Pel de banaan en snij deze in plakjes. Pureer de banaan met een staafmixer of prak hem zeer fijn met een vork. Voeg de havermout toe en spatel door de gepureerde banaan. Voeg dan de kaneel, cranberries en noten toe. Spatel (of kneed) dit gelijkmatig door het deeg.
  • De koekjes behouden hun vorm tijdens het bakken, dus maak ze zeker niet te dik. Ik vind zelf iets dikkere koekjes heel lekker, maar je kunt ze dus ook nog wat dunner maken. Ik draaide zelf met de hand balletjes en drukte ze een beetje platter.
  • Bak de havermout banaan koekjes in 20 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte). De koekjes worden niet helemaal knapperig, maar blijven iets zachter.
intro

Het was lang geleden dat ik op een vakantiepark als Center Parcs was geweest, ik denk dat ik nog op de basisschool zat. Verder stonden wij met onze stacaravan op de camping waar we vrijwel altijd heen gingen. Maar toch, ook aan die sporadische Center Parcs bezoekjes heb ik goede herinneringen. Alhoewel ik mij als kind vooral het zwembad kan herinneren 😉 .

Sorry, ik dwaal af. Ik ben laatst dus weer bij Center Parcs geweest. Niet voor het zwembad, al ben ik ook dit keer weer vol enthousiasme van de wildwaterbaan afgeraasd. Ik reisde af naar Center Parcs De Eemhof voor het 24Kitchen&Cottages weekend dat hier werd georganiseerd. En ik ging niet alleen! Samen met vriendinnen en blog collega’s Lian en Mariette gingen we er een heerlijk weekend tussenuit. Relaxen en culinair genieten.

24Kitchen&Cottages 3

Video

Laat ik maar beginnen met een sfeervideo, dan krijg je gelijk een idee van het weekend en de sfeer. Ik heb dit weekend namelijk niet mijn fotocamera meegenomen, maar de videocamera! Zoals je mij op bovenstaande foto’s ziet liep ik dus het hele weekend rond 😉 .

klik hier als je de video niet kunt zien en vergeet je niet te abonneren op mijn kanaal.

24Kitchen&Cottages 1

Vrijdag

Vrijdag arriveerden we aan het eind van de ochtend. Na een heerlijke lunch ontdekten we het ‘centrum’ van het park, deden we wat boodschapjes en haalden we de sleutel van onze cottage op. In de cottage werden we warm onthaald met goodiebags, speciale keukenschorten en nog meer lekkers. Na een serie gekke selfies met onze schorten om, pakten we de koffers uit en genoten we van de rust.

24Kitchen&Cottages 2

Het 24Kitchen&Cottages weekend werd afgetrapt met een vrijdagmiddagborrel. Met een wijntje in de ene hand en een bitterbal in de andere genoten we buiten op het balkon van het zonnetje. Rudolph opende niet veel later het weekend, nu was het echt begonnen. Wij bleven nog even, maar gingen niet heel veel later naar het zwembad! De avond sloten we af met lekkere hapjes en drankjes in onze cottage.

24Kitchen&Cottages 4

Zaterdag

De volgende ochtend vergezelde Carola ons al vroeg! Ze kwam naar onze cottage voordat we vertrokken naar onze eerste workshop van de dag: hartige macarons van Estée Strooker. Met zijn vieren volgden we Estée op de voet en maakten wij onze eigen macarons. Het ging wel wat snel en we misten dan ook wel eens een stukje. Maar met onze eigen creativiteit (en hier en daar wat spieken bij de buren) hebben we prachtige macarons neergezet! En ze waren heerlijk, niet te vergeten ;).

24Kitchen&Cottages 5
24Kitchen&Cottages 12

Rond het middaguur maakten we met een groepje pers een rondje over het terrein met food trucks. Stiekem had ik hier meer trucks verwacht, het waren er slechts 5. Niet veel dus, maar er was wel een heel gevarieerd aanbod aan eten en drinken. Daar was dan wel weer over nagedacht. Er stond een kraam met wentelteefjes, vega food en drankjes, cocktails, pizza’s en ook Aviko was van de partij. Omdat wij overal wat mochten proeven heb ik eerlijk gezegd niet op de prijzen gelet, maar ik heb van verschillende kanten begrepen dat het vrij prijzig was.

24Kitchen&Cottages 11
24Kitchen&Cottages 6

De middag besloten we in het zonnetje bij onze cottage door te brengen voordat we bij de wijnworkshop werden verwacht. Wat was dit leuk zeg! Stap voor stap werden we meegenomen in de wereld van het wijnproeven. Ruiken, proeven en nog meer proeven. Eigenlijk ook uitspugen tussendoor, maar dat deden wij dan weer niet 😛 . Tussen het proeven door moesten we ook happen in een citroen, stukjes chocolade nemen en zelfs een blokje kaas. Ik had er geen idee van dat dit de smaak van de wijn zó kon beïnvloeden. Ik heb nog nooit met zoveel gemak in een citroen gebeten, hij smaakte helemaal zoet. Je zult wel begrijpen dat we erg veel lol hadden bij deze workshop ;).

24Kitchen&Cottages 7

Op zaterdag stond ook nog het kookcollege van Rudolph van Veen over chocola op het programma. Alles waar hij op tv de tijd niet voor heeft, legde hij ons nu uit. Het belang van tempereren en hoe je dit nu eigenlijk doet. Tot in de details vertelde hij alles over dit proces. Ook vertelde hij enthousiast over zijn ervaringen met chocola. Wisten jullie bijvoorbeeld dat hij een levensgrote Lady Gaga heeft gemaakt van chocola? Het kookcollege was ontzettend leuk en inspirerend. Tof om naar iemand te luisteren die zo vol passie over zijn vak kan vertellen. Na het kookcollege namen we weer een duik in het zwembad en we eindigden de dag wederom met hapjes in onze cottage.

24Kitchen&Cottages 10

Zondag

Zondag stond er rond het middaguur een Q&A met Rudolph en Estée op het programma. Wij gingen achterin zitten om een beetje te kijken wat er zoal gevraagd werd. Later die middag mochten wij Rudolph namelijk interviewen! Leuk bij de Q&A was dat Estée en Rudolph elkaar regelmatig aanvullen op de vragen die worden gesteld. Zo weet je zeker dat je een volledig antwoord krijgt.

Het interview

En toen, zondagmiddag, was het zo ver! Daar zaten we dan met onze vragen voor Rudolph. We hadden een half uur de tijd, maar volgens mij hadden we nog uren vragen kunnen stellen en luisteren naar zijn verhalen. Want vertellen, dat doet hij graag. Geen kort en snel antwoord op je vraag dus, nee hoor, Rudolph beantwoordde alle vragen uitgebreid en begeleidde zijn antwoorden met verschillende anekdotes.

24Kitchen&Cottages 9

Zo was ik bijvoorbeeld heel erg benieuwd wat hij nou vind van al die foodbloggers. Velen hebben, net als ik, geen culinaire opleiding gevolgd, maar vertellen wel aan hun lezers hoe je het allemaal aan moet pakken in de keuken. Ik zal echt wel eens dingen uitleggen die volkomen ingaan tegen de patisserie regels, maar voor mij werkt het nu eenmaal op die ene manier.

Rudolph gaf aan hier neutraal in te zijn. Koken en bakken hoeft helemaal niet gekoppeld te zijn aan een opleiding. Het gaat er om dat je als foodblogger geloofwaardig bent en dat je lezers je vertrouwen. Dat moet je opbouwen, dat is er niet ineens. De lezer bepaalt zelf of hij een foodblogger wel of niet gelooft. Daar moet ik hem gelijk in geven, zo werkt het inderdaad.

Wisten jullie trouwens dat Rudolph zelf niet direct begonnen is met een patisserie opleiding? Hij heeft eerst voor kelner geleerd, waarna hij doorging met een koksopleiding. Omdat hij desserts het leukste vond is hij na het behalen van zijn Meesterkoks titel doorgegaan voor Meester-patissier.

24Kitchen&Cottages 8

En dan nog iets leuks! De laatste tijd hoorde ik zo af en toe al iets over een theatertour die in het teken van Kerst staat. Ik als kerstliefhebber moest hier natuurlijk meer over weten en vroeg Rudolph hier naar. Ik was al enthousiast over het idee, maar na Rudolph’s toelichting kan ik al helemaal niet wachten. Dit najaar kunnen we namelijk een dik kookboek verwachten dat in het teken staat van Kerst, super!

Het wordt een uitgebreid boek met traktaties, hapjes voor de borrel, cadeautjes en heel veel bakrecepten. Het wordt een boek met recepten die toegankelijk en maakbaar zijn, eentje waar Kerst vanaf druipt. Van dat boek op zich wordt ik al enthousiast, maar hier is dus ook nog een theatertour aan gekoppeld. Bij verschillende theaters door het hele land wordt een avondvullende kookshow voor de hele familie vertoond waarin alles uit het boek terugkomt. Ik ben erg nieuwsgierig!

Dit waren uiteraard niet de enige vragen die wij aan Rudolph stelden, ook Mariette en Lian hadden vragen klaar liggen. Daar lees je binnenkort meer over op hun blogs, zeker even in de gaten houden dus!

24Kitchen&Cottages 13

Die avond hadden we gereserveerd bij Nonna’s, chef-kok Giovanni had zich dit restaurant eigen gemaakt met een speciaal menu voor dit weekend. Wij kozen niet voor zijn menu, maar voor de gerechten die op de kaart van Nonna’s stonden, daar hadden we net iets meer trek in. Ik koos voor een caprese salade vooraf, een pepperoni pizza als hoofdgerecht en als dessert ging ik voor de tiramisu.

Wat vond ik er van?

Je had dit weekend een klein beetje het idee dat je bij 24Kitchen op de set rond liep en je een kijkje achter de schermen kon nemen. De chefs zag je natuurlijk bij de workshops en kookcolleges waar je ze van alles kon vragen, maar ik zag ze ook regelmatig op het park rondlopen.

Ik heb echt een heerlijk weekend gehad! Het was lang geleden dat ik op een dergelijk vakantiepark was geweest, dat is iets waar ik normaal gesproken niet snel heen ga. Maar dit was natuurlijk niet zomaar een weekendje Center Parcs, het draaide dit weekend om 24Kitchen&Cottages. Dat zorgt dat je zo’n weekend heel anders ervaart, ook omdat je er met een compleet andere insteek heen gaat. Het was oprecht een leuk culinair weekend met alle workshops die je kon volgen en de kookcolleges waar je bij aanwezig kon zijn. Dat doe je normaal niet en dat vond ik hartstikke leuk.

Je kunt zelf bepalen in hoeverre je mee wilt doen aan alle activiteiten rondom 24Kitchen&Cottages, het is geen vast programma dat je moet volgen. Je kunt je dag vol plannen met workshops, maar je kunt ook relaxen bij je huisje of gebruik maken van andere faciliteiten op het park. Ik heb in ieder geval genoten dit weekend!

Foto credits: Cakeje van eigen Deeg en Zoetrecepten

Wij waren dit weekend op uitnodiging aanwezig, wat ik schrijf is uiteraard geheel mijn eigen mening. Lees mijn disclaimer voor meer info.

bloem-1a-hb

Bloem en meel zijn ingrediënten waarvan veel mensen niet precies weten wat het verschil is. En dan wil het ook nog weer eens zo zijn dat in recepten meestal over bloem wordt gesproken, maar vrijwel nooit over meel. Kun je dan echt geen meel gebruiken? Natuurlijk wel, als je maar weet wat het verschil tussen meel en bloem is. Een wit brood kun je bijvoorbeeld niet maken van tarwemeel. Vandaag leg ik je uit wat de verschillen zijn, maar ook dat er veel meer soorten meel en bloem zijn dan je misschien denkt.

Verschillende soorten

Laten we beginnen bij het feit dat er heel veel soorten meel en bloem zijn. Meel is een vermalen graansoort en daar zijn dus heel veel soorten van. Al zul je misschien het meest bekend zijn met tarwemeel en tarwebloem.

Naast tarwe heb je bijvoorbeeld ook nog rogge en maïs. Daar wordt dus roggemeel/roggebloem en maïsmeel/maïsbloem van gemaakt! Van elke graansoort kan dus een meel en een bloem worden gemaakt.

Het complete basisbakboek 

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.

Bestel hier!

Afbeelding

Meel

Meel is een graansoort die vermalen is. De onderdelen van de korrel blijven grotendeels behouden waardoor alle voedingsstoffen er nog inzitten. Meel is daardoor ook heel voedzaam.

De structuur van meel is grover dan bloem, dit komt omdat de zemelen en kiemen nog aanwezig zijn.

Bloem

Bloem is gezeefd meel. Tijdens het zeven worden de zemelen en kiemen eruit gezeefd en blijft er bloem over. De voedingsstoffen zijn dus uit het meel verwijderd.

De structuur van bloem is ook fijner dan die van meel. Omdat de zemelen en kiemen er uit zijn gehaald. Er bestaan ook weer verschillende soorten bloem. Patentbloem bijvoorbeeld, maar ook Zeeuws bloem en zelfrijzend bloem (wat in de winkel zelfrijzend bakmeel het, om het overzichtelijk te houden 😉 ). Over deze verschillende soorten bloem zal ik binnenkort een uitgebreider artikel schrijven.

Voor nu weet je in ieder geval wat het verschil is tussen bloem en meel! Om nog even op het brood terug te komen. Wit brood maak je dus van tarwebloem en bruin brood van tarwemeel.

Wist jij wat het verschil tussen meel en bloem is?

toblerone cheesecake 1a

Aangezien het recept voor Toblerone taart al populair was voordat ik ook maar had gezegd wat ik nu precies ging maken, heb ik besloten om het recept maar snel online te zetten. Wat waren jullie nieuwsgierig zeg, hartstikke leuk 😀 ! Het is dus een no bake Toblerone cheesecake geworden, een ongekend succes kan ik je vertellen. De familie heeft hier zitten smullen van deze taart. Ik vond het zelf best nog wel een spannende taart om te maken, ik was erg benieuwd of de cheesecake nu wel op zou stijven. Hij gaat namelijk niet in de oven, maar er zit ook geen gelatine in. Hoe het nu precies werkt weet ik eigenlijk ook nog niet, maar het werkt in ieder geval. Ik zal jullie niet langer in spanning houden, hier is het recept voor de Toblerone cheesecake!

toblerone cheesecake 2a
toblerone cheesecake 3a
toblerone cheesecake 4a

Mijn advies voor jullie: maken deze taart! Echt hoor, stel het vooral niet te lang uit. Zo denk ik bijvoorbeeld dat je hiermee het perfecte Moederdag cadeau hebt 😉 .

toblerone cheesecake 5a
Toblerone cheesecake

Recept afdrukken

4.80 van 5 stemmen

Toblerone cheesecake

Wie de repen Toblerone lekker vindt, is gek op deze Toblerone cheesecake! Een taart die niet in de oven hoeft en gewoon veel te lekker is! Maken dus!
Porties: personen (24 cm vorm)

Ingrediënten

Bodem

  • 250 gram amandel tongen (of andere (amandel)koekjes)
  • 100 gram ongezouten roomboter

Vulling

  • 200 gram Toblerone
  • 100 gram pure chocola
  • 250 gram roomkaas (ik gebruikte Philadelphia)
  • 200 ml slagroom
  • 250 gram mascarpone

Topping

  • 200 gram Toblerone

Instructies

  • Bekleed de bodem van de springvorm met een vel bakpapier. Vet de randen eventueel een beetje in.
  • Verkruimel de koekjes in een blender of foodprocessor. Als je deze niet hebt, kun je ze ook fijnstampen in een kom. Smelt de boter en voeg toe aan de koekkruimels. Meng dit door elkaar en verdeel over de bodem van de springvorm. Druk stevig aan met de bolle kant van een eetlepel en zet de bodem dan in de koelkast.
  • Smelt de Toblerone en de pure chocola au bain marie, zet opzij om een beetje te laten afkoelen.
  • Klop de roomkaas romig. In een andere kom klop je de slagroom stevig (niet stijf!). Voeg de slagroom en mascarpone toe aan de roomkaas, meng tot een glad mengsel.
  • Voeg dan de gesmolten chocola toe, meng er doorheen tot het mengsel een egale kleur heeft gekregen. Giet de vulling op de koekbodem en laat minstens 8 uur opstijven in de koelkast.
  • Ter decoratie hak je een reep Toblerone in stukken, verdeel deze over de taart voordat je hem serveert.

Rösti frittata

Soms pakt een recept niet helemaal uit zoals je had verwacht. Met bakken heb ik dit niet zo vaak, met koken komt het vaker voor. Zo ook dit keer. Normaal gesproken heet dit een frittata met Rösti, maar omdat ik meer het gevoel had Rösti te eten met een beetje frittata heb ik het maar omgedraaid. Rösti frittata dus! Niet dat het nu minder lekker was hoor, ik heb zitten smikkelen van deze maaltijd! Het recept komt uit het kookweek recepten boekje van Aviko. Vorige week ontving ik een pakket met alle ingrediënten voor dit recept, daar ging ik dus mee aan de slag. Nu ik het recept zo uitschrijf gok ik dat ik teveel groenten heb toegevoegd. Volgens het recept is er slechts 500 gram groenten nodig. Ik heb gewoon alle geleverde groenten opgesneden en dat was veel meer. Als je je houdt aan onderstaande hoeveelheden zou het goed moeten gaan en heb je wel gewoon een frittata met rösti 😉 .

Rösti frittata

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Rösti frittata

Met deze rösti frittata zet je een heerlijke maaltijd op tafel. Serveer de rösti frittata met Parmezaanse kaas en rucola.
Porties: personen

Ingrediënten

  • 750 gram rösti (bijvoorbeeld Aviko)
  • 500 gram gemengde groenten (winterpeen, champignons, courgette, rode ui)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 20 gram verse kruiden (peterselie, basilicum, rozemarijn, tijm)
  • 5 eieren
  • zout en peper naar smaak
  • 75 gram rucola
  • 100 gram Parmezaanse kaas

Instructies

  • Snij de groenten in kleine stukjes. Roerbak dit samen met de knoflook in een pan. In een andere pan roerbak je de rösti in een beetje olijfolie, voeg naar smaak peper en zout toe.
  • Voeg de inhoud van beide pannen samen en roer door elkaar. Schep het geheel in een ingevette ovenschaal van ongeveer 2 liter.
  • Klop de eieren los en snij de kruiden fijn. Voeg de kruiden, peper, zout en gerookt paprikapoeder toe aan de eieren. Giet het mengsel over de schaal met rösti.
  • Bak de frittata in ongeveer 15 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte).
  • Serveer de frittata met rucola en Parmezaanse kaas.

Rösti frittata

Ik ga deze frittata binnenkort nog maar eens een keer maken. Hoewel hij zo al hartstikke lekker was, ben ik benieuwd naar de uitkomst als ik mij wel aan bovenstaande hoeveelheden hou. Mocht jij het nu al eerder maken, laat mij dan vooral weten of het gelukt is! (en wat je er van vond natuurlijk, vind ik leuk!)

oreo truffels 6a

Met truffels bedoel ik natuurlijk die heerlijke Oreo truffels en Bastogne truffels, laten we daar maar gelijk duidelijk over zijn 😉 . Ik ben gek op deze lekkernijen en plaatste de recepten daarom op Laura’s Bakery, maar ik had niet verwacht dat zóveel mensen ze lekker zouden vinden en dat ze massaal gemaakt werden. Daarop volgde al snel de logische vraag van lezers: ‘Hoe moet ik de Oreo truffels bewaren?’. Wel, dat leg ik je vandaag uit. Net als dat je ze goed van te voren kunt maken. Dit geldt voor zowel de Oreo truffels als de Bastogne truffels.

In de koelkast

De recepten hebben MonChou als ingrediënt. Dat moet in de koelkast worden bewaard, de truffels dus ook. Doe ze in een afgesloten bakje om de chocola mooi te houden. Deze kan anders door vocht wit uitslaan.

In de koelkast blijven de truffels ongeveer 4-5 dagen goed. Je kunt ze dus prima een paar dagen van tevoren maken. Altijd handig wanneer je een high tea organiseert of gewoon even niet zoveel tijd hebt.

Het complete basisbakboek 

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent. 

Bestel hier!

Afbeelding

Bastogne truffels 1a

oreo truffels deluxe 1a

In de vriezer

Je kunt truffels zowel met, als zonder chocoladelaagje invriezen. Verpak ze goed luchtdicht, dan blijven ze tot wel 3 maanden goed. Als je ze met chocola invriest zou door condensvorming (=vocht) de chocola een beetje wit uit kunnen slaan. Laat ze dus het liefst (verpakt!) ontdooien in de koelkast, dan heb je het minste kans op condensvorming.

Op zoek naar de truffel recepten? Die vind je op Laura’s Bakery: Oreo truffels | Oreo truffels deluxe | Bastogne truffels